Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Sabrin Kendisi Aci Ama Meyvasi Tatlidir (1 Kullanıcı)

MUDİR

Kayıtlı Kullanıcı
Belâlara sabretmek, kurtuluşa sebep olan güzel huylardandır. Sabır, Peygamberlerin hasletlerindendir. Allahü teâlâ, habîbine sabrı buyuruyor ve Ahkâf sûresi onbeşinci âyetinde (O halde “Ey Resûlüm, kâfirlerin eziyetlerine karşı,” ulûl’azm peygamberlerin sabrettikleri gibi sabret ve onlar hakkında azâb için acele etme!) buyuruyor.

Sabrın büyüklüğü ve fazîleti sebebiyle Kur’ân-ı kerîmde yetmişten fazla yerde sabır ve sabredenlerin sevâblarının hesapsız verileceği bildiriliyor. Allahü teâlâ buyuruyor ki:
(Elbette sabredenlerle beraberim.)

(Muhakkak biz, sabredenlerin mükâfatını, yapmakta olduklarının daha güzeliyle vereceğiz.)
(Ey mü’minler sabır ve namazla, Allahü teâlâdan yardım isteyin. Muhakkak ki, Allahü teâlâ sabır edicilerle beraberdir.)

(Ey mü’minler, itâ’at ediciyi âsiden ayırmak için sizi gazâda düşmandan korkmakla, yahut oruç, kıtlık ve açlıkla, zekât ve bir zarar neticesinde malın azalmasıyla, hastalık ve zayıflık gibi beden noksanlarıyla, gök ve yer âfetlerinden meyvelerinizin veya meyve yerinde olan evlâtlarınızın mahv ve noksanlığıyla imtihan ederim. Ey habîbim, sen sabredicilere ikrâmımı müjdele!)

(Fakr ve meşakkat külfetlerine ve kâfirlerin eziyetlerine sabredenlerin elbette ecir ve mükâfatını, amellerinden güzel ve çok ederiz.)

(Ey habîbim, dâima sabredici ol! Senin sabrın ancak Allahü teâlânın tevfik ve yardımı iledir.)
Sabrın fazîleti o kadar büyüktür ki, Allahü teâlâ, sabrı çok aziz eyledi. Herkes sabır ni’metine kavuşamaz.

Hadîs-i şerîfler yol gösteriyor

(Size verilen en az şey, yakîn ve sabırdır. Bu ikisinin kendisine verildiği kimse, çok nâfile namaz kılmasa da, oruç tutmasa da korkmasın! Bugünkü hâlinize sabredin, değişmeyin! Bu sabırlı hâlinizi, bir kimsenin, bütün insanların iyi amellerini yapmasından daha çok severim. Sabreden tam sevâb alır.)

(Sabır, Cennnet hazinelerinden bir hazinedir.)

(Allahü teâlâ sabredenleri sever.)

(Mü’mine gelen her dert, üzüntü, hastalık, eziyyet, sıkıntı, günâhlarına keffârettir.)

(Sabır îmânın yarısıdır.)

(Hoşlanmadığın şeye sabır etmende büyük hayır vardır.)

Peygamber efendimiz, taş kaldırıp kuvvet denemesi yapan bir topluluğa rastladı. Onlara sordu:

- Bu taşı kaldırmaktan daha zorunu bilir misiniz? Bundan daha zorunu size bildireyim mi?
- Bildir yâ Resûlallah, dediler.

- Öfkeli bir kimse, öfkesini yener, sonra sabır yolunu tutarsa, sizin en ağır taş kaldırmanızdan daha kuvvetlidir.

Hazret-i Ali buyurdu ki:

“Sabrın îmândaki yeri, başın bedendeki yeri gibidir. Başsız beden olmayacağı gibi, sabırsız da îmân olmaz.”

Dünya mihnet ve sıkıntı üzerine kurulmuştur. Sıkıntının ise, sabretmekten başka çâresi, katlanmaktan başka kurtuluş yolu yoktur. Üç sabır çok sevgilidir: Tâ’ate sabır, günâh işlememeğe sabır, belâ ve mihnete sabır. Hadîs-i şerîfte buyuruldu ki:

(Sabır üçtür: Musîbete sabır, tâ’ate sabır ve günâh işlememeğe sabır. Musîbete sabredene, Allahü teâlâ üçyüz derece ikrâm eder. Her derece arası yerden göğe kadar mesâfedir. Tâ’ate sabredene, Allahü teâlâ, altıyüz derece ihsân eder. Her derece arası, yerin dibinden, arşa kadardır. Günâh işlemeğe sabredene, Allahü teâlâ, dokuzyüz derece verir. Her derece arası, yerin dibinden arşın üstüne kadardır.)

Çocuğun ölmesi, malının elden çıkması ve göz, kulak gibi uzuvların görmemesi ve işitmemesi gibi insanın isteği ile ilgisi olmayan musîbetlere sabretmekten fazîletli sabır yoktur. Belâlara sabır, sıddîkların derecesidir. Bunun için Peygamber aleyhisselâm duâ ederken (Yâ Rabbî! Bana o kadar yakîn ver ki, musîbetler bana kolay ve hafif gelsin!) buyurdu.

Hadîs-i şerîflerde buyuruldu ki:

(Allahü teâlâ buyurdu ki: Belâ gönderdiğim kimseler sabredip insanlara şikâyet etmezse, onlara îmânla ölmeyi nasîb ederim.)

(Allahü teâlâ buyurdu ki: Ben kullarımdan herhangi birine, bedeninde, malında veya evlâdında bir musîbet verdiğim vakit onu güzel bir sabırla karşılarsa, kıyâmet günü onun için mîzân ve hesap kurmaktan hayâ ederim.)

(Her hangi bir mü’mine bir felâket geldiği vakit, Allahü teâlânın buyurduğu gibi “Allah’tan geldik, Allah’a gideceğiz” dedikten sonra, Allahım, bu felâketten dolayı beni mükâfatlandır ve bundan hayırlısını bana ver, derse, mutlak sûrette Allahü teâlâ dileğini yerine getirir.)

Sıkıntılardan kurtulmanın yolu

Bu dünya zahmet ve belâ yeridir. Bu dünyaya gelen, bu musîbetlere mâruz kalacaktır. Bir kimsenin ana-baba, kardeş, evlât veya dostlarından biri ölür, çeşitli hastalıklara mâruz kalır, iftiraya uğrayabilir, malını mülkünü kaybedip iflâs edebilir. Bu felâketlere sabretmezse devamlı huzursuz olur, doğru dürüst ibâdet edemez. Dünya ve âhıret hayatını kazanmak isteyenin açlığa, insanların kötülemesine ve çeşitli musîbetlere sabretmesi lâzımdır. Kim Allah’tan korkarak sabrederse sıkıntılardan kurtulur. Sabreden murâdına erer. Eyyüb aleyhisselâmın sabrı, dillere destan olmuş ve Allahü teâlâ onu sabrından dolayı övmüştür. Allahü teâlâ sabredenleri sevdiğini ve ecirlerinin hesapsız ödeneceğini bildirmiştir. Sabır, erişmek istenen şeylerin anahtarıdır. Her hayra sabırla ulaşılır. Ne mutlu sabredenlere...

.....ALINTIDIR.....

s.s.s

Kayıtlı Kullanıcı
s.a ellerinize sağlık.eğer gönül rızanız olursa sizden birşey rica edeceğim.DUHA SURESİ diye bir konu açtım,orayı okuyup bana yardımcı olursanız sevinirim.ALLAH a emanet olun.....

MUDİR

Kayıtlı Kullanıcı
s.a ellerinize sağlık.eğer gönül rızanız olursa sizden birşey rica edeceğim.DUHA SURESİ diye bir konu açtım,orayı okuyup bana yardımcı olursanız sevinirim.ALLAH a emanet olun.....

ALEYKÜM SELAM KARDEŞİM İNŞAALLAH YARDIMCI OLURUM TABİİ ALLAHA EMANET OLUN.

s.s.s

Kayıtlı Kullanıcı
sağolun,eğer okuyacaksanız listeye ekleyeceğiz,haber verirseniz sevinirim.selam ve duayla....

MUDİR

Kayıtlı Kullanıcı
Hayirlisiyla Bitirdik. Konudan Takib Edebilirsiniz. Selametle Kalin.

MAZLUMkul

Kayıtlı Kullanıcı
A.S. MUDIR Kardeşim, bakıyorumda sizin açtığınız konular ,kardeslerimize ettiğiniz dualar bir başka, maneviyat dolu, okudukca sanki insanın yüreği ferahlıyor, karanlıkları dağılıyor, sakın bizleri dualarınızdan mahrum bırakmayın degerli abimiz. [Daha sizin bilgilerinizden istifade edeceğimiz, öğreneceğimiz çok konu var.]

Bende bir sıkıntı içerisindeyim (gözatmak isterseniz dua köşesinde konu açmıştım) Eğer rica etsem o tertemiz duru lisanınızla GÖNLÜNÜZDEN geldiğince benim karanlıklarımı dağıtmak için dua eder misiniz?
Rabbime emanet olunuz.

serdümen

Kayıtlı Kullanıcı
Size verilen en az şey, yakîn ve sabırdır. Bu ikisinin kendisine verildiği kimse, çok nâfile namaz kılmasa da, oruç tutmasa da korkmasın! Bugünkü hâlinize sabredin, değişmeyin! Bu sabırlı hâlinizi, bir kimsenin, bütün insanların iyi amellerini yapmasından daha çok severim. Sabreden tam sevâb alır.)
Selamun aleykum çok hoş bir konuya değinmişsin bende eklemek isterim iznin olursa senin yazından bir mısra kopyaladım ve kardeşlerim namazdan vede diğer görevlerimizden yırttık diyenler var namaz boynumuzun borcudur vede dinimizin direğidir ...Oruçta nefsimizin terbiyesidir sakın ola hastalıkla boğuşan yada fakirlik çeken v.b sıkıntıları olanlar ibadetten yırttık diye vaz geçmesinler...ALLAHA emanet olun

gülnisa

Kayıtlı Kullanıcı
selamunaleykum
allah razı olsun
herkesın acele ettığı bır dunya da cok yerıne bır yazı
herkesın sorunları oluyor benımde sonunda mutluluk var bılıyorum
allah sabredenlerle beraberdır
allaha emanet olun

MUDİR

Kayıtlı Kullanıcı
A.S. MUDIR Kardeşim, bakıyorumda sizin açtığınız konular ,kardeslerimize ettiğiniz dualar bir başka, maneviyat dolu, okudukca sanki insanın yüreği ferahlıyor, karanlıkları dağılıyor, sakın bizleri dualarınızdan mahrum bırakmayın degerli abimiz. [Daha sizin bilgilerinizden istifade edeceğimiz, öğreneceğimiz çok konu var.]

Bende bir sıkıntı içerisindeyim (gözatmak isterseniz dua köşesinde konu açmıştım) Eğer rica etsem o tertemiz duru lisanınızla GÖNLÜNÜZDEN geldiğince benim karanlıklarımı dağıtmak için dua eder misiniz?
Rabbime emanet olunuz.

Allah razı olsun o sizin bana yansımanızdan kaynaklanıyor tabiiki dua ederim. Allaha emanet olun inşaallah.

MUDİR

Kayıtlı Kullanıcı
Size verilen en az şey, yakîn ve sabırdır. Bu ikisinin kendisine verildiği kimse, çok nâfile namaz kılmasa da, oruç tutmasa da korkmasın! Bugünkü hâlinize sabredin, değişmeyin! Bu sabırlı hâlinizi, bir kimsenin, bütün insanların iyi amellerini yapmasından daha çok severim. Sabreden tam sevâb alır.)
Selamun aleykum çok hoş bir konuya değinmişsin bende eklemek isterim iznin olursa senin yazından bir mısra kopyaladım ve kardeşlerim namazdan vede diğer görevlerimizden yırttık diyenler var namaz boynumuzun borcudur vede dinimizin direğidir ...Oruçta nefsimizin terbiyesidir sakın ola hastalıkla boğuşan yada fakirlik çeken v.b sıkıntıları olanlar ibadetten yırttık diye vaz geçmesinler...ALLAHA emanet olun

aleyküm selam kardeşim katkılarınızdan dolayı teşekkürler. Rabbim sizi korusun.

MUDİR

Kayıtlı Kullanıcı
selamunaleykum
allah razı olsun
herkesın acele ettığı bır dunya da cok yerıne bır yazı
herkesın sorunları oluyor benımde sonunda mutluluk var bılıyorum
allah sabredenlerle beraberdır
allaha emanet olun

aleyküm selam değerli kardeşim allah razı olsun. Bu arada avatarınızı çoooook beğendim.

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt