Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

sabır....................... (1 Kullanıcı)

Nur_u Secde

Kayıtlı Kullanıcı
Sabır, acı şeyi yüzünü ekşitmeden içmektir. Yani, şikayet ve feryatta bulunmadan, hoşnutsuzluk göstermeden, gelen belâya katlanmaktır.

Sabır, muhalefetten sakınmak, belâların acılığını yudum yudum tadarken, sakin olmak, geçimde fakirlik baş gösterince zengin görünmektir.
Sabır, belâ gelince güzel edeple durmak, şikayetsiz olmak, belâda fânî, yok olmaktır. Sabır, afiyet gibi belâ ile de arkadaş ve dost olmak, onunla bulunmaktır.

Sabretmek, kurtuluşa, başarıya sebep olan güzel huydur. Sabır, peygamberlerin hasletlerindendir. Bunun için atalarımız, (Sabır, acı ise de meyvesi tatlıdır), (Sabır selamettir), (Sabırla koruk helva olur) demişlerdir.

Belâlara sabretmek, kurtuluşa sebeptir. Allahü teâlâ, buyuruyor ki: (Ey Resulüm, kâfirlerin eziyetlerine karşı, ululazm peygamberlerin sabrettikleri gibi sabret ve onlar hakkında azap için acele etme!) [Ahkaf 35]

Bir farzı yapmak veya bir günahtan kaçınmak sabırsız ele geçmez. Çünkü, (iman nedir?) diye sorulduğunda Peygamber efendimiz, (Sabırdır) buyurdu. (Deylemî)

Sabrın büyüklüğü ve fazileti sebebiyle Kur’an-ı kerimde yetmişten fazla yerde sabır ve sabredenlerin verilecek sevaplar bildiriliyor. Allahü teâlâ buyuruyor ki;

(Sabredenlerin mükâfatını, yapmakta olduklarının daha güzeliyle vereceğiz.) [Nahl 96]
(Allah sabredenleri sever.) [İmran 146]
(Sabredenlere, mükâfatları hesapsız verilir.) [Zümer 10]
(Sabır ve namaz, yalnız Allahtan korkan müminlere kolay gelir.) [Bekara 45]
(Sabredenlere [lutfumu, ihsanımı] müjdele!) [Bekara 155]
(Eyyubü, [mal ve canına gelen musibetlere] sabredici bulduk. O ne güzel kuldu, hep Allaha yönelir, Ona sığınırdı.) [Sad 44]
Sabrın fazileti o kadar büyüktür ki, Allahü teâlâ, sabrı çok aziz eyledi. Herkes sabır nimetine kavuşamaz. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Sabır, Cennet hazinelerinden bir hazinedir.) [İ.Gazali]
(Eğer sabır insan olsaydı, çok kerim ve cömert olurdu.) [Taberânî]
(İbadetin başı sabırdır) (Hakim)
(Sabrın imandaki yeri, başın vücuttaki yeri gibidir.) [Deylemî]
(Hak teâlâ, sabırlı ve ihlaslı olanı, sorguya çekmeden Cennete koyar.) [Taberânî]
(En hayırlı vasıta sabırdır.) [Hakim-i Tirmizî]

(Allahın yardımı, kulun sabrı ile beraberdir.) [Ebu Nuaym]
(Dünyada veya ahırette özür dilemek zorunda kalacağın söz ve hareketten uzak durmaya çalış!) [Hakim]
(Şu üç kimseye acıyın, merhamet edin! 1- Cahiller arasında kalan âlime, 2- Varlıklı iken yoksul düşen zengine, 3- Çevresinde hatırı sayılırken itibarını kaybeden zata.) [Tirmizî]
(Bir kimse, senin ayıplarını söyliyerek seni kötülerse, sen de onun aybını söyleyerek kötülemeye çalışma! Bunun sevabı senin, vebali de kötü söz söyleyenindir. ) [Nesâî]
(Hoşlanmadığın şeye sabır etmende büyük hayır vardır.) [Tirmizî]
(Kimde şu üç şey varsa, dünya ve ahiretin hayrına kavuşmuş demektir: Kazaya rıza, belâya sabır, rahatlıkta duâ.) [Deylemî]
Peygamber efendimiz, taş kaldırıp kuvvet denemesi yapanlara sordu:
- Bu taşı kaldırmaktan daha zoru nedir?
- Bildir ya Resulallah, dediler.
- Öfkeli iken, öfkesini yener, sonra sabır yolunu tutarsa, sizin en ağır taş kaldıranınızdan daha kuvvetlidir. [T. Gafilin]

Demek ki, belâların nimet olması, o belâya sabretmeye ve Allahü teâlânın gönderdiği kazaya razı olmaya bağlıdır. Belâ gelince feryat eden, önüne gelene Rabbini şikayet eden, nimetten mahrum kalır, azaba layık olur. Belâya sabır, peygamberlerin hasletlerindendir.

Nur_u Secde

Kayıtlı Kullanıcı
sabır, acı şeyi yüzünü ekşitmeden içmektir. Yani, şikayet ve feryatta bulunmadan, hoşnutsuzluk göstermeden, gelen belâya katlanmaktır.

Rüyam3

Kayıtlı Kullanıcı
Selamün Aleyküm

Canım benim emeğine sağlık Allah celle celalü razı olsun inşaAllah içinde bulunduğun sıkıntılardan kurtulup feraha çıkarsın Rabbim ailecek yar ve yardımcınız olsun canım seni bir kaç kere aradım ama ulaşamadım ilknur'un da sana çok selamı var duaları sizinle canım benim inşaAllah hayırlı güzel haberlerle gelirsin...

hk8506

Kayıtlı Kullanıcı
Rabbim hepimize inşallah bol bol sabır verir
seninde ellerine sağlık kardeşim çok güzel hazırlamışsın

Nur_u Secde

Kayıtlı Kullanıcı
Selamün Aleyküm

Canım benim emeğine sağlık Allah celle celalü razı olsun inşaAllah içinde bulunduğun sıkıntılardan kurtulup feraha çıkarsın Rabbim ailecek yar ve yardımcınız olsun canım seni bir kaç kere aradım ama ulaşamadım ilknur'un da sana çok selamı var duaları sizinle canım benim inşaAllah hayırlı güzel haberlerle gelirsin...
Aleyküme selam hülyacım.amin.hayırlı geceler.ben seni arıcam.selam ve dua ile......

-Ammar Bin Yasir-

Kayıtlı Kullanıcı
Sabır, acı şeyi yüzünü ekşitmeden içmektir. Yani, şikayet ve feryatta bulunmadan, hoşnutsuzluk göstermeden, gelen belâya katlanmaktır.
selamun aleyküm ablaların bitanesii eline sağlık çok güzel bir paylaşım...

inam_9

Kayıtlı Kullanıcı
slm kardeşim

Sabır ruhun bir melekesidir, güzel bir huydur. Tahammülü zor ve nefse ağır gelen şeylere katlanmak ancak sabır ile olur. Bir hakkı müdafaa ve muhafaza etmek için gösterilen sebat, sabretmekle mümkündür. Allah'ın emirlerini yerine getirmek, aklın ve dinin hoş görmediği ve nefsin meşrû olmayan istek ve arzularına mukavemet edebilmek, hayatta elde olmadan başa gelen ve insana büyük elem ve keder veren bela ve musîbetlere karşı koyabilmek ve bunların üstesinden gelebilmek için sabırlı olmak ve sabretmeye alışmak lazımdır.

Bütün faziletlerin anası, hayatta muvaffak olmanın ve kemale ermenin sırrı bu güzel özelliktir. Her türlü rezaletin sebebi sabırsızlık veya gerektiği kadar sabır gösterememektir. Sabır her faziletin üstünde bir değer taşır. "Şüphesiz Allah Teâlâ sabredenlerle beraberdir" (el-Bakara, 2/153, 155).

Sabrın sonu selamettir, başarıdır. Sabır acıdır. Fakat sonucu tatlıdır. Hz. Peygamber (s.a.s); "Sabreden başarıya ulaşır' ; "Sabır başarının anahtarıdır"; "Sabır bir ışıktır"; "Sabır cennet hazinelerinden bir hazinedir"; "Sana sıkıntı veren şeylere karşı sabretmende bir çok hayır vardır" buyurarak sabrın faziletini anlatmıştır.

aliye_aliye

Altın Üye
Web Sitesi
www.fizikist.com
beyaz-pembe-laleler.jpg

aliye_aliye

Altın Üye
Web Sitesi
www.fizikist.com
NAHL/127: (Ey Peygamber!) Sabret! Sabrın da ancak Allah'ın yardımı iledir. Onlardan dolayı üzülme! Kurdukları tuzaklardan telaş edip sıkıntıya düşme!

وَاصْبِرْ نَفْسَكَ مَعَ الَّذينَ يَدْعُونَ رَبَّهُمْ بِالْغَدوةِ وَالْعَشِىِّ يُريدُونَ وَجْهَهُ وَلَا تَعْدُ عَيْنَاكَ عَنْهُمْ تُريدُ زينَةَ الْحَيوةِ الدُّنْيَا وَلَا تُطِعْ مَنْ اَغْفَلْنَا قَلْبَهُ عَنْ ذِكْرِنَا وَاتَّبَعَ هَويهُ وَكَانَ اَمْرُهُ فُرُطًا

KEHF/ 28: Nefsince de, sabah akşam rızasını isteyerek Rablerine yalvaranlarla beraber candan sabret. Sen dünya hayatının süsünü isteyerek onlardan gözlerini ayırma. Kalbini, bizi anmaktan gafil kıldığımız, nefsinin kötü arzusuna uymuş ve işi hep aşırılık olan kimseye uyma.

قُلْ يَا عِبَادِ الَّذينَ امَنُوا اتَّقُوا رَبَّكُمْ لِلَّذينَ اَحْسَنُوا فى هذِهِ الدُّنْيَا حَسَنَةٌ وَاَرْضُ اللّهِ وَاسِعَةٌ اِنَّمَا يُوَفَّى الصَّابِرُونَ اَجْرَهُمْ بِغَيْرِ حِسَابٍ

ZÜMER/ 10: Ey Muhammed! Tarafımdan söyle: "Ey iman eden kullarım! Rabbinizden korkun. Bu dünyada güzellik yapanlara bir güzellik vardır. Allah'ın yeryüzü geniştir. Ancak sabredenlere mükafatları hesapsız ödenecektir."

وَلَنَبْلُوَنَّكُمْ بِشَىْءٍ مِنَ الْخَوْفِ وَالْجُوعِ وَنَقْصٍ مِنَ الْاَمْوَالِ وَالْاَنْفُسِ وَالثَّمَرَاتِ وَبَشِّرِ الصَّابِرينَ

BAKARA/155: Çaresiz biz sizi biraz korku, biraz açlık, biraz da mallardan, canlardan ve ürünlerden eksiltme ile imtihan edeceğiz. Müjdele o sabredenleri!

اَلَّذينَ اِذَا اَصَابَتْهُمْ مُصيبَةٌ قَالُوا اِنَّا لِلّهِ وَاِنَّا اِلَيْهِ رَاجِعُونَ

BAKARA/156: Onlar başlarına bir musibet geldiği zaman: "Biz Allah'a aidiz ve sonunda O'na döneceğiz." derler.

جَعَلْنَا مَنْسَكًا لِيَذْكُرُوا اسْمَ اللّهِ عَلى مَا رَزَقَهُمْ مِنْ بَهيمَةِ الْاَنْعَامِ اَلَّذينَ اِذَا ذُكِرَ اللّهُ وَجِلَتْ قُلُوبُهُمْ وَالصَّابِرينَ عَلى مَا اَصَابَهُمْ وَالْمُقيمِى الصَّلوةِ وَمِمَّا رَزَقْنَاهُمْ يُنْفِقُونَ

HAC/ 35: Ki Allah anıldığı vakit onların kalpleri titrer. Onlar başlarına gelene sabreden, namaz kılan kimselerdir.

ipek

Kayıtlı Kullanıcı
sabır acıdır meyvesi tatlıdır...
sabredenlerden olmak duasıyla

esra_sms

Kayıtlı Kullanıcı
öncelikle ben yeni üye aldum herkese selamlar.benim sıkıntım biraz farklı ben iki sene önce boşndım ve oğlumu boşanmak adına nice mücadeleler sonucu sırf boşanmak adına verdim.tam iki sene oğlumu göstermedi bana ve bu yaz alabildim oğlumu bir ay yanımda kaldı ve oğlum şu anda gitmekistemiyor eski eşim ise hala benimle barışma ümidiyle onu bana vermiyor oğlumuzu kullanarak arada tekrar birlikte olmaya çalışıyor ben sadece oğlumu istiyorum .Allah'ım sen bana bu acıya evladımdan ayrı kalmaya dayanma gücü ve sabrı versin başka birşey istemiyorum yalvarırım Allah'ım sen bana oğlumu bağışla hayırlısıyla neolur Yarabbim.inanın bazen çok güçlü hissederken bazen öyle bir yıkılıyorumki bu yükün altında eziliyorum yaşamaya takatim kalmıyor onsuz nasıl tekrar yaşayabileceğimi bilmiyorum o benim nefesim suyum herşeyim.sanırım içimi dökmeye ihtiyacım vardı sizleride meşgul ettiğim için hakkınızı helal edin hayırlı ramazanlar

melek4545

Kayıtlı Kullanıcı
selamun aleyküm
eline sağlık çok güzel bir paylaşım...
allah razı olsun

Nur_u Secde

Kayıtlı Kullanıcı
öncelikle ben yeni üye aldum herkese selamlar.benim sıkıntım biraz farklı ben iki sene önce boşndım ve oğlumu boşanmak adına nice mücadeleler sonucu sırf boşanmak adına verdim.tam iki sene oğlumu göstermedi bana ve bu yaz alabildim oğlumu bir ay yanımda kaldı ve oğlum şu anda gitmekistemiyor eski eşim ise hala benimle barışma ümidiyle onu bana vermiyor oğlumuzu kullanarak arada tekrar birlikte olmaya çalışıyor ben sadece oğlumu istiyorum .Allah'ım sen bana bu acıya evladımdan ayrı kalmaya dayanma gücü ve sabrı versin başka birşey istemiyorum yalvarırım Allah'ım sen bana oğlumu bağışla hayırlısıyla neolur Yarabbim.inanın bazen çok güçlü hissederken bazen öyle bir yıkılıyorumki bu yükün altında eziliyorum yaşamaya takatim kalmıyor onsuz nasıl tekrar yaşayabileceğimi bilmiyorum o benim nefesim suyum herşeyim.sanırım içimi dökmeye ihtiyacım vardı sizleride meşgul ettiğim için hakkınızı helal edin hayırlı ramazanlar
Aleyküme selam kardeşim.hoşgeldiniz.üyeliğiniz hayırlı olsun inşallah.çok üzüldüm.Rabbim mübarek ayda dualarınızı geri çevirmesin inşallah.bol bol samimi büyük bir ihlasla dua etmeye devam edin .teheccüd namazı kılmaya özen gösteriniz.bende 10yıl önce canım kızımdan 6 ayrı kalmıştım.mübarek ramazan ayıydı hiç unutmam.çok dua etmiştim.heleki anaların içi öle yanar ki Rabbim dualarımızı geri çevirmez inşallah.hakkımız helal olsun.hayırlı geceler.

hafiz mehmet

Kayıtlı Kullanıcı
Eyyubü, [mal ve canına gelen musibetlere] sabredici bulduk. O ne güzel kuldu, hep Allaha yönelir, Ona sığınırdı.) [Sad 44]

rabbim cümlemize boyle guzel sabır nasip eylesin inş. selam ve dua ile

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt