Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Resulullah'in orucu nasildi? (1 Kullanıcı)

gurbette

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
11 Eki 2008
Mesajlar
2,850
Tepki puanı
1
Puanları
0
Yaş
50
Resulullah’ın orucu nasıldı?

Allah Resulü (sav) için Ramazan bambaşka bir mevsimdi. Çünkü bu iklimin çok kutlu ve mübarek olduğunu O'na Yüce Rabbi bildirmişti. Bu yüzden Allah Resulü (sav)'nü bu ayda ibadet, taat, infak ve cömertlikte doruk noktasında görüyoruz. (Buhari, Müslim)

Peygamber Efendimiz (sav), bizim bu ayı bambaşka duygu ve ibadetlerle geçirmemiz gerektiğini ifade buyurmuşlardır: Ebû Hüreyre (ra)'dan rivayet edildiğine göre, Resûlullah (sav) şöyle buyurmuştur:

"Ramazan ayının ilk gecesi girince şeytanlar ve cinlerin şerli olanları zincire vurulur, Cehennem kapıları kapatılır ve hiçbiri açılmaz. Cennetin kapıları açılır hiçbiri kapanmaz ve bir münadi (seslenici) şöyle haykırır: "Ey hayır isteyen, ibadet ve kulluğa gel, Ey şer dileyen günahlarından vazgeç. Ve Ramazan boyunca bu iş her gece yapılır." [Müslim, İbn Mâce, Tirmizi]

Mü'min bu çağrıya müspet cevap verendir.

Peygamber Efendimiz (sav)'ı, Ramazan'ın gelmesiyle birlikte daha yoğun olarak görmekteyiz:

Hilâli gözetlerdi
Ramazan'ın başlangıcını belirlemek amacıyla hilali gözetlerdi. Hava bulutlu olur, Ramazan hilali görünmezse Şaban ayını otuza tamamlar, ertesi gün Ramazan'a başlardı. Eğer inandığı şahıslardan, hilali gördüğüne dair bir bilgi gelirse Ramazan'ı ilan ederdi.

Ramazan'a hazırlıklı olurdu
Peygamber Efendimiz (sav) Ramazan ayına dinç ve sağlıklı olarak girmek için gayret ederdi. Ramazan dışında en çok oruç tuttuğu ay, Recep ayı olmasına rağmen, bu ayın son günlerinde çok fazla oruç tutulmasını da uygun görmezdi. Bununla, Ramazan ayına daha dinlenmiş bir bedenle girilmesini arzu ederdi. Ancak yıllardan beri bazı günlerde oruç tutmayı alışkanlık haline getirenler için bir yasaklama getirmezdi.

Daha çok infak ederdi
Allah Resulü (sav) Ramazan ayında çok daha cömert idi. Şu rivayet bunu açıkça ortaya koymaktadır: "Resûlullah (sav) hayır yapmakta insanların en cömerdi idi. Ramazan'da Cebrail'le karşılaştığı zaman ise en cömert davranandı." [Buhari, Müslim]

Bu ayda yapılan iyiliklerin ecri, diğer aylara göre çok daha fazla olduğundan ve Peygamber Efendimiz (sav) bu ayda fazla ibadet ve infak yaptığından dolayı mü'minler de buna riayet etmelidirler.

Ramazan gecelerini değerlendirirdi
Allah'ın rahmetinin sağnak sağnak indiği mübarek Ramazan'ın gecelerini özellikle namaz, dua, istiğfar ve tefekkürle geçirirdi. Ve Müslümanların Ramazan gecelerini dolu dolu geçirmelerini teşvik ederek şöyle buyururdu: "Her kim inanarak ve karşılığını da Allah'tan bekleyerek Ramazan gecelerini ibadetle değerlendirirse o kimsenin geçmiş günahları bağışlanır." [Müslim, Ebu Davud, Tirmizi] Bugün tüm dünyada Müslümanların büyük bir coşkuyla eda ettiği teravih namazı, Peygamber Efendimiz (sav)'ın Ramazan'daki gece ibadeti olarak bize yansıyan en önemli bir ibadettir. Bu namazın vitir namazıyla birlikte kırk bir rekât, vitirsiz yirmi rekât veya sekiz rekât olarak kılındığına dair rivayetler var ise de tercih edilen görüş yirmi rekâttır.

Oruçluları davet ederdi
Peygamber Efendimiz (sav) diğer zamanlarda evinde olan veya kendisine hediye olarak gelen yiyecekleri ashabıyla paylaştığı gibi Ramazan ayında bunu daha çok yapardı. Özellikle, riyasız olarak sadece Allah için yapılan bir ibadeti ifa eden Müslümanların hele hele de fakirlerin davet edilmesine, iftarda ikramda bulunulmasına çok önem verirlerdi. Efendimiz (sav), Ramazanda bir oruçluyu doyuranın, ekstra bir oruç sevabı kazanacağını şöyle müjdelemektedir: "Her kim bir oruçluya iftar yemeği verirse, kendisine, oruçlunun sevabından bir şey eksiltmeksizin onun sevabı kadar sevap vardır." [İbn Mâce, Tirmizi]

Mukabele ederdi
Ramazan aslında Kur'an ayıdır. Kur'an bu ayda indirilmiş ve özellikle bu ayda daha çok okunması emredilmiştir. Peygamber Efendimiz (sav) da bu ayda çokça Kur'an okumuştur. Sadece kendisi de değil, ayrıca Cebrail (as) ile birlikte karşılıklı Kuran okurlardı.

Her yıl tekrarlanan bu mukabele, Peygamber Efendimiz (sav)'ın vefat ettiği yıl iki defa gerçekleşmiştir. [Buhari, İbn Mâce] Bu uygulama Ramazan'ın kıymet ve kadrini ifade ederken, aynı zamanda biz Müslümanlara güzel bir örnek de olmuştur. Ramazan ayının girmesiyle birlikte tüm camilerde ve çoğu evlerde okunan Kur'an-ı Kerim'ler, mukabeleler o uygulamanın bir devamıdır.

Kaynak: milli gazete
 

gurbette

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
11 Eki 2008
Mesajlar
2,850
Tepki puanı
1
Puanları
0
Yaş
50
Allah Teala sizdende razi olsun kardesim gözlerinize ,yüreginize saglik
hayirli bereketli ramazanlar
 

gurbette

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
11 Eki 2008
Mesajlar
2,850
Tepki puanı
1
Puanları
0
Yaş
50
Sahura kalkar ve geciktirirdi

EFENDİMİZ (sav) oruç tutarak cana eziyet etmeyi, açlık çekerek çile çekmeyi uygun görmezdi. Bu sebeple, gündüz oruçluyu güçlü tutması için sahura kalkılmasını teşvik eder, hatta bunu emrederdi.

Böyle yapmanın hem bir bereket vesilesi hem de diğer din mensuplarından farklılık olacağını ifade etmişti: "Sahur yemeği yiyiniz, sahur yemeğinde bereket vardır." [Buhari Müslim, Ebu Davud, Tirmizi]

Oruçluyken de kan verirdi
HZ. Muhammed (sav)'ın zaman zaman kan verdiği bilinmektedir. Bu kan verme (hacamat) işini Ramazan ayında, oruçlu iken de gerçekleştirmiştir. Bunun orucu bozmayacağı da bu vesileyle ortaya çıkmış oluyor. Peygamber Efendimiz (sav)'dan, oruçlu kimsenin kan aldırmaması yönünde gelen bazı rivayetler var ise de Mekke'nin Fethi sırasında kan aldırdığına dair rivayeti esas alınmıştır. Şayet bir yasak varsa bunun kaldırıldığına işarettir. İbn Abbâs (ra); "Resûlullah (sav) ihramlı ve oruçlu iken (Mekke ile Medine arasında) kan aldırmıştır" demiştir. [Buhârî, Müslim, Ebu Davud, Tirmizi]

Hanımlarını öperdi
Efendimiz (sav)'ın oruçlu olduğu anlarda eşlerine sevgi sözcükleri söylediği, onları öptüğü de olmuştur. Elbette Allah Resulü (sav) şehvetine en dikkat eden ve hâkim olandı. Oruçlu iken oruç bozucu bir duruma düşmesi asla söz konusu olmazdı. Hz. Aişe (ra); Efendimizin (sav) oruçluyken kendisini öptüğünü ve cinsel arzularına da çok hâkim olduğunu belirtmiştir. [Buhari, Müslim, İbn Mâce, Ebû Dâvûd] Kendisinden bu konuda izin isteyen yaşlı birine izin verip, genç birine ise izin vermemesi de (Ebu Davut, Kütüb-i Sitte, c.9, sh.454) bu konuda dikkat çeken bir husustur. Allah Resulü (sav)'ın bu ruhsatını kullanma konusunda dikkatli olunmalıdır.

Ağzına su alırken dikkat ederdi
ORUCA bir zarar gelmemesi için, özellikle abdest alırken, banyo yaparken veya sıcak günlerde serinlerken dikkat ederdi. [Ebu Davud, Savm: 27; Nesâî, Tahara: 71] Çünkü önemsenmeden, dikkat edilmeden boğaza su kaçırılması orucu tehlikeye sokabilir.

İftarda acele ederdi
SEHL bin Sa'd (ra)'den rivayete göre, Resûlullah (sav) şöyle buyurmuştur: "Müslümanlar vakti girince iftar etmeye acele davrandıkları sürece daima hayırla beraberdirler." [Müslim, Sıyam: 9; İbn Mâce, Sıyam: 24, Tirmizi, 699]

Resûlullah (sav) şöyle buyurmuştur: Allah buyurdu ki: "Kullarımın bana en sevimli gelenleri oruçlarını açmakta acele edenlerdir." [Tirmizi]

Hz. Aişe'den gelen bir bilgi, Efendimiz (sav)'ın iftarını açmada erken davrandığı, bu arada akşam namazını da geciktirmediğini göstermektedir. [Müslim, İbn Mâce, Tirmizi]

İftar vakti dua ederdi
YAŞAMINDA duanın apayrı bir yeri olduğu Peygamber Efendimiz (sav), iftar duasına da önem verirdi. Oruçlunun iki sevincinden biri olan iftar vaktinin, duaların kabul edildiği (İbn Mâce) anlardan biri olduğunu belirtmiştir.

Allah Resulü (sav)'ın iftarda yaptığı dualardan, en yaygın olanı şudur: "Allâhümme leke sümtü, ve bike âmentü, ve aleyke tevekkeltü, ve alâ rızkike eftertü: Allah'ım! Senin rızan için oruç tuttum. Sana inandım, Sana tevekkül ettim (dayanıp güvendim), ve Senin verdiğin rızıkla orucumu açtım."

Peygamber Efendimiz (sav) bir toplulukla, özellikle de bir aileyle iftar yaptığı zaman, şu duayı okurdu: "Eftera indekumüssâimûn, ve ekeletteâmekumül ebrâr, ve sallet aleykumül melâikeh: Sizin evinizde oruçlular iftar etsinler, yemeğinizi iyi insanlar yesinler, melekler size dua etsinler." [Ebu Davud, İbn Mâce]

Ayrıca şu duayı da yaptığı sabittir: "Zehebez zemeü, vebtelletil uruku, ve sebutel ecrü inşaallahü, yâ vâsiel fedlüğfirli, elhamdulillahillezi eani fesumtü, verezekenî feftertü:

Susuzluk gitti, damarlar ıslandı. İnşallah ecir ve sevap da hâsıl oldu. Ey fazlü keremi geniş olan Rabbim! Beni affet. Hamdolsun o Allah'a ki, bana yardım etti de oruç tuttum, rızık verdi de orucumu açtım."
[Ebu Davud]

Misvak kullanırdı
Misvaka olan bağlılığı Ramazan'da da devam etmiştir. Bunda ağız temizliğini ve sağlığını önemsemenin elbette büyük payı vardı. Âmir bin Rabia (ra)'nın; "Resûlullah (sav) oruçlu oldukları halde misvak kullandıklarını kaç kere gördüğümü sayamam." [Buhari, Ebû Dâvûd, Tirmizi] demesi bunun bir delilidir.
 

Bekq

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
4 Eyl 2009
Mesajlar
2
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
31
Teşekkürler güzel bilgiler. :)

Öğrenmiş oldum sağol. :)
 

Gülfidan

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
24 Nis 2008
Mesajlar
679
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
41
Ramazan haricinde de oruç tutarmış.

birgün eve geliyor ve hanımına soruyor

"evde yiyecek birşey var mı "

Yok Allahın resulu denilince

ozaman ben bu gün oruca niyetleneyim der.

Ac AC oruc tutuyor

biz sahurla zor dayanıyoz oruca :a03:
 

Nur_u Secde

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
5 Eki 2007
Mesajlar
5,244
Tepki puanı
3,615
Puanları
163
Yaş
46
Rabbim razı olsun kardeşim.
 

gurbette

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
11 Eki 2008
Mesajlar
2,850
Tepki puanı
1
Puanları
0
Yaş
50
Teşekkürler güzel bilgiler. :)

Öğrenmiş oldum sağol. :)

Ramazan haricinde de oruç tutarmış.

birgün eve geliyor ve hanımına soruyor

"evde yiyecek birşey var mı "

Yok Allahın resulu denilince

ozaman ben bu gün oruca niyetleneyim der.

Ac AC oruc tutuyor

biz sahurla zor dayanıyoz oruca :a03:

Selamün aleyküm kardeşim ikinci defa eklediklerini de okudum çok güzel bilgiler...çok teşekkürler...

Rabbim razı olsun kardeşim.

Ve aleykum selam degerli kardeslerim
Allahu Teala sizlerden de razi olsun
Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem'in bir duasi;
Allah'im! bana ögrettigin ilim ile beni faydalandir, bana fayda verecek ilmi ögret ve benim ilmimi artir. Her hal üzere Allah'a hamdolsun. Cehennem ehlinin halinden Allah'a siginirim.
amin
selam ve dua ile...
 

kardelele

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
28 Ocak 2009
Mesajlar
15,425
Tepki puanı
28
Puanları
0
Yaş
55
Konum
istanbul
"selamun aleyküm ve rahmetullahi ve berekatuhu"
allah razı olsun kardeşim.bu değerli bilgileriniz için.selametle kalın.allah yar ve yardımcınız olsun.
 

gurbette

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
11 Eki 2008
Mesajlar
2,850
Tepki puanı
1
Puanları
0
Yaş
50
"selamun aleyküm ve rahmetullahi ve berekatuhu"
allah razı olsun kardeşim.bu değerli bilgileriniz için.selametle kalın.allah yar ve yardımcınız olsun.

Vealeykum selam ve rahmetullahi ve berekatuhu
Allah Teala sizdende razi olsun kardesim
selametle
 

gurbette

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
11 Eki 2008
Mesajlar
2,850
Tepki puanı
1
Puanları
0
Yaş
50
سُبْحَانَكَ اَللَّهُمّ وَبِحَمْدِكَ اَشْهَدُ اَنْ لاَاِلَهَ اِلا اَنْتَ اَسْتَغْفِرُكَ
وَاَتُوبُ اِلَيْكَ


Okunuşu: "Subhaneke Allahumme ve bihamdike eşhedu en la ilahe illa ente estağfiruke ve etubu ileyke."
Anlamı: "Allah'ım! Seni her türlü noksanlıklardan tenzih eder, hamdimi sana takdim ederim. Senden başka hiçbir ilah bulunmadığına şehadet ederim. Senden mağfiret diliyor ve sana tevbe ediyorum." (tirmizi, deavat: 38)
 

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt