Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

RENKLERDEN NASİL ETKİLENİRİZ?? (1 Kullanıcı)

hafize

Kayıtlı Kullanıcı
RENKLERDEN NASİL ETKİLENİRİZ??

Renklerin insan davranisini ve psikolojisini onemli olcude etkiledigi bugun kesinlesmistir. Kanada'da bir okulda yapilan deneyde, odalarin renk ve isik duzenlerinin degistirilmesi ile bazi ogrencilerin zeka duzeylerinin ve disiplin sorunlarinin olumlu bicimde etkilendigi tespit edilmistir. Ancak insan gozunun isik ve rengi algilayan ag tabakasinin gorme sinirleri vasitasiyla bunu beyne ilettikten sonra beyinde nasil fizyolojik etkiler yarattigini renkbilimciler henuz aciklayamiyor.

Aslinda gozumuze gelen goruntu iki cesit gorme hucresi araciligi ile taranir. Silindir veya comak seklinde olanlar isigi, koni seklinde olanlar ise rengi algilar. Gozumuzde 7 milyon konik ve 100 milyon kadar silindirik hucre vardir.

Renge duyarli konik hucreler ag tabakasinin ortasinda, isiga duyarli silindirik hucreler ise kenarinda daha yogundur. Bu nedenle gece gokyuzunde gozumuzun kenarindan gordugumuz bir yildizi, ona dogrudan bakinca goremeyiz. Cunku burada isiga hassas silindirik hucreler daha az oldugundan goruntu kaybolur. Ayni sekilde gozumuzun kenariyla baktigimiz sekillerde renkler kaybolur.

Yapilan deneylerde, pembe renge bakan kisilerin rahatladiklari, kirmizi, turuncu ve sari gibi sicak renklere bakanlarda tansiyonun yukseldigi, nabzin ve solunumun hizlandigi, terlemenin cogaldigi, mavi rengin ise tam tersi etki yarattigi belirlenmistir.

Arastirmalar insanlarin en cok mavi rengi sevdiklerini, bunu kirmizi ve yesilin takip ettigini gostermektedir. Erkekler yesil, deniz mavisi, turuncu ve koyu mor renkleri tercih ederken, kadinlar firuze yesili, acik mavi, pembe gibi acik-ucuk renkleri, cocuklar ise mavi, kirmizi, yesil, sari ve turuncu gibi canli renkleri daha cok sevmektedirler.

Bir binada sari renge boyanmis bir tavan, odayi daha yuksek, sari renkli duvarlar ise daha genis gosterir. Kliniklerin sicak renklere boyanmasi, beyaz rengin hastalarda yarattigi huzun duygusunu azaltir. Ayakustu hazir yiyecek satan dukkanlarin duvarlari istah actiran portakal rengine boyanirken yaris arabalarinda kirmizi veya turuncu-sari renkler tercih edilir. Aslinda bir renk olmayan, daha dogrusu renksizlik olan siyah da makam araclarinin klasik rengidir.

Kirmizi renk kan rengidir, asirlar boyu tehlikenin ve tahribatin simgesi olmustur. Trafik isiklarinda 'dur' sinyali olarak kullanilmasinin nedeni de budur. Ameliyathanelerde, bulasan kan rengini belli etmeyecegi icin mantiken kirmizi giysi kullanilmasi gerekirken, teskin edici mavi ve yesil renkler tercih edilir.

hafize

Kayıtlı Kullanıcı
RE: RENKLERDEN NASİL ETKİLENİRİZ??

Arkadaşlar ilginizi çekmedimi :D

mabet_bekcisi

Kayıtlı Kullanıcı

s.a hafize anne çok güzel paylaşım.ben de dediğiniz gibi yeşil ve mani tonları daha çok severim.ama sarı hakkında şunu diyebilirim kendi görüşüm çok sinir bozuyo evde görünce yani bizim evin duvarları sarı ve nefret ediyorum duvarlardan canımı sıkıyorlar darlanıyorum.evde kemik rengi beyaz yada kırem rengi daha bir huzurr ve aydınlık katıyo.kırmız rengide hiç sevmem
selametleB)

hafize

Kayıtlı Kullanıcı

mabet_bekcisi yazdı:
s.a hafize anne çok güzel paylaşım.ben de dediğiniz gibi yeşil ve mani tonları daha çok severim.ama sarı hakkında şunu diyebilirim kendi görüşüm çok sinir bozuyo evde görünce yani bizim evin duvarları sarı ve nefret ediyorum duvarlardan canımı sıkıyorlar darlanıyorum.evde kemik rengi beyaz yada kırem rengi daha bir huzurr ve aydınlık katıyo.kırmız rengide hiç sevmem
selametleB)

BİZİMDE AÇIK SARI SANA KATILIYORUM BEN EN ÇOK GÜLKURUSU PEMBEYİ SEVİYORUM :D

e_m_i_n

Kayıtlı Kullanıcı

renklerden yola çıkarak insan karakteri üzerine de yorumlar yapıldığı oluyor bende bu konuda bildiklerimi yazınız vasıtası ile paylaşayım

mavi: bu rengi seven insanlar genelde özgürlüğe düşkün maceraperest insanlar olarakj tanımlanır

kırmızı: Bu rengi sevenler ise hırslı,hırçın ve enerjik insanlar olarak tanımlanır

yeşil: daha çok doğayı ve tabiatı seven,yumuşak huylu olduğuna yorumlanır

siyah: bu rengi sevenler daha çok karamsar ve koyu düşünen derinlemesine düşünen insanlar olarak yorumlanır.

sonuç:
Arkadaşlar bunlar tabii ki birer düşünce bir insanın sadece hangi rengi sevdiğinden yola çıkarak onu tanımayıyız...ayrıca insanların renk zevki o rengin kullanım alnıylada ilgilidir giyimde siyah seven bir insan evinin içini siyaha boyama beyaza boyar bu durumda bu kişi siyahı mı yoksa beyazı mı seviyor hangisine göre yorumlarız...

sadece bazı yerlerde bunlar geçer böyle ,sizlede paylaşayım dedim ..

selamlar B)

hafize

Kayıtlı Kullanıcı

e_m_i_n yazdı:
renklerden yola çıkarak insan karakteri üzerine de yorumlar yapıldığı oluyor bende bu konuda bildiklerimi yazınız vasıtası ile paylaşayım

mavi: bu rengi seven insanlar genelde özgürlüğe düşkün maceraperest insanlar olarakj tanımlanır

kırmızı: Bu rengi sevenler ise hırslı,hırçın ve enerjik insanlar olarak tanımlanır

yeşil: daha çok doğayı ve tabiatı seven,yumuşak huylu olduğuna yorumlanır

siyah: bu rengi sevenler daha çok karamsar ve koyu düşünen derinlemesine düşünen insanlar olarak yorumlanır.

sonuç:
Arkadaşlar bunlar tabii ki birer düşünce bir insanın sadece hangi rengi sevdiğinden yola çıkarak onu tanımayıyız...ayrıca insanların renk zevki o rengin kullanım alnıylada ilgilidir giyimde siyah seven bir insan evinin içini siyaha boyama beyaza boyar bu durumda bu kişi siyahı mı yoksa beyazı mı seviyor hangisine göre yorumlarız...

sadece bazı yerlerde bunlar geçer böyle ,sizlede paylaşayım dedim ..

selamlar B)

Emin hani derler ya renklerle zevkler tartışılmaz işte renklerle karakter benzetmeleri oluyor :D

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt