Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Regaip kandiliniz mubarek olsun kalplerimiz imanla dolsun inşallah (3 Kullanıcı)

hakyolu007

Kayıtlı Kullanıcı
Receb ayında oruç tutmak faziletlidir. Hadis-i şeriflerde buyuruluyor ki:
(Receb ayında Allah’a çok istiğfar edin; çünkü Allahü teâlâ Receb ayının her vaktinde Cehennemden azat ettiği kulları vardır. Ayrıca Cennette öyle köşkleri vardır ki, ancak Receb ayında oruç tutanlar girer.) [Deylemi]

(Allahü teâlâ, Receb ayında oruç tutanları mağfiret eder.) [Gunye]

(Receb-i şerifin bir gün başında, bir gün ortasında ve bir gün de sonunda oruç tutana, Recebin hepsini tutmuş gibi sevap verilir.) [Miftah-ül-cenne]

(Ramazan ayı dışında Allah rızası için bir gün oruç tutan, iyi bir yarış atının bir asırda alacağı mesafe kadar Cehennemden uzaklaşır.) [Ebu Ya’la]

(Şu beş gecede yapılan dua geri çevrilmez: Regaib gecesi, Berat gecesi, Cuma gecesi, Ramazan bayramı ve Kurban bayramı gecesi.) [İ.Asakir]

(Receb büyük bir aydır. Allahü teâlâ bu ayda hasenatı kat kat eder. Receb ayında bir gün oruç tutan, bir yıl oruç tutmuş gibi sevaba kavuşur. 7 gün oruç tutana, Cehennem kapıları kapanır. 8 gün oruç tutana Cennetin 8 kapısı açılır. On gün oruç tutana, Allahü teâlâ istediğini verir. 15 gün oruç tutana, bir münadi, "Geçmiş günahların affoldu” der. Receb ayında Allahü teâlâ Nuh aleyhisselamı gemiye bindirdi ve o da, Receb ayını oruçlu geçirdi. Yanındakilere de oruç tutmalarını emretti.) [Taberani]

(Receb ayında, takva üzere bir gün oruç tutana, oruç tutulan günler dile gelip "Ya Rabbi onu mağfiret et" derler.) [Ebu Muhammed]

(Receb'in ilk Cuma gecesini [Regaib gecesini] ihya edene, kabir azabı yapılmaz. Duaları kabul edilir. Yalnız, yedi kimsenin duası kabul olmaz: Faizci, Müslümanları aşağı gören, ana babasına eziyet eden, Müslüman olan ve dinin emirlerine uyan kocasını dinlemeyen kadın, çalgıcı, livata ve zina eden, beş vakit namazı kılmayan.) [S. Ebediyye]

[Bunlar, bu günahlardan vaz geçmedikçe, tevbe etmedikçe, duaları kabul olmaz.]
Receb ayında yapılan dua kabul edilir, hatalar affedilir. Günah işleyenin cezası da kat kat olur.

Hazret-i Hüseyin (radıyallahü anh) anlatır:
"Kâbe’yi tavaf ederken yanık sesle Allahü teâlâya dua eden bir kimsenin sesini işittik. Babam bunu çağırmamı emretti. Güzel yüzlü temiz bir kimseydi. Ancak sağ tarafı felç olmuş, kurumuş, hareketsiz idi. Ona dedim ki:
- Sen kimsin, vaziyetin ne böyle?
- Menâzil bin Lâhık... Ben çalgı çalmakla, şarkı söylemekle şöhret salmış, Arabistan'ın artisti denilen ünlü bir kimseydim. Hep nefsin arzuları peşinde koştum. Recep ve Şaban aylarında bile bu günahlara devam ederdim. Salih babam, beni bu günahlardan kurtarmaya çalıştı. Bana, (Allahü teâlânın azabı şiddetlidir, bir anda kahredebilir. Kötü arkadaşlardan vazgeç, bu kötü işleri bırak! Melekler ve bu aylar senden şikayet ediyorlar) dedi. Nasihate hiç tahammülüm yoktu. Babamın üzerine yürüyüp, döverek susturdum. Üzüntülü ve kırık kalble, (Bu aylarda oruç tutar, geceleri ibadet ederim. Beytullaha gidip şerrinden korunmak için Allahü teâlâdan yardım dilerim) dedi.

Bir hafta oruç tutup Kâbe’ye giderek, (Ey Rabbim, mazlumların âhını yerde bırakmazsın. Bu ayda, bu mübarek yerlerde yapılan duaları reddetmezsin. Hakkımı oğlumdan al, onu felç et) diye dua etti. Henüz duası bitmeden sağ tarafım felç oldu. Bunu görenler, (Baba bedduasına uğramış kişi) derler.

- Baban bu haline ne dedi?
- Babamdan af ve özür diledim. Onun da babalık şefkati galip gelerek beni bağışladı. Beddua ettiği yerde, bu sefer şifa bulmam için hayır dua etmek üzere deve ile Beytullaha gelirken, devenin ürkmesi ile babam düşüp öldü. Şimdi çaresizim.

Babam Hazret-i Ali, bu gence dua etti. Recebde yaptığı bu dua bereketiyle Allahü teâlâ ona şifa ihsan eyledi.”

CEVDET-71

Kayıtlı Kullanıcı
SELAMÜN ALEYKÜM allah razı olsun kardeşim

kuranvesünnet

Kayıtlı Kullanıcı
Sözlerin en güzeli ALLAH C.C kelamı, yolların en güzeli Muhammed S.A.S in yoludur.. dinde sonradan çıkartılan herşey bidat, her bidat dalalet ve her dalalet de ateşdedir..

Hutbetul Hace...

CEMRE SU

Kayıtlı Kullanıcı
regaip kandili tüm islam alemine hayırlı olsun. selam ve dua ile

Sedaa_*

Kayıtlı Kullanıcı
(Receb büyük bir aydır. Allahü teâlâ bu ayda hasenatı kat kat eder. Receb ayında bir gün oruç tutan, bir yıl oruç tutmuş gibi sevaba kavuşur. 7 gün oruç tutana, Cehennem kapıları kapanır. 8 gün oruç tutana Cennetin 8 kapısı açılır. On gün oruç tutana, Allahü teâlâ istediğini verir. 15 gün oruç tutana, bir münadi, "Geçmiş günahların affoldu” der. Receb ayında Allahü teâlâ Nuh aleyhisselamı gemiye bindirdi ve o da, Receb ayını oruçlu geçirdi. Yanındakilere de oruç tutmalarını emretti.) [Taberani]

Çok mutlu oldum bunu okuyunca :)

ahmet_99

Kayıtlı Kullanıcı
Allah razı olsun kardeşim, sizin ve diğer tüm kardeşlerimin de kandilleri mübarek ve hayırlı olsun inşaAllah.. :a07:

hakyolu007

Kayıtlı Kullanıcı
Alemlerin Rabbi olan Allah’a hamd ; Resul-i Zişan Efendimize , âl ve ashabına salat ve selam olsun.

BÖYLESİNE GÜZEL GÜNLERİ BÖYLESİNE HAYIRLI GÜNLERİ DEĞERLENDİRMEMİZ LAZIM YARADANA DAHADA YAKINLAŞMAMIZ LAZIM DİYE DÜŞÜNÜYORUM ALLAHIM C.C HER ZAMAN YAR VE YARDIMCIMIZ OLSUN .AMİN

**RaNa**

Kayıtlı Kullanıcı
72833_210000562454449_100003335212896_367656_333671646_n.jpg

Sedaa_*

Kayıtlı Kullanıcı
Bu gece hayırlı bir gece, yüreklerimiz ibadetle çarpsın, gönüllerimiz bir olsun.Kandiliniz mübarek olsun! :)

2FANi

Kayıtlı Kullanıcı
Regaip kandili tüm müslüman din kardeşlerimin mübarek olsun.Herkez kendi haricinde hayır bekleyen tüm fani kardeşlerinide düşünsün.Azda olsa...Asıl olan budur bence.

Muhtazaf

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
www.aydin-aydin.com
regaip.jpg

Regaib kandilinde yapılacak ibadetler‏

"Andolsun size kendinizden öyle bir Peygamber gelmiştir ki, sizin sıkıntıya uğramanız ona çok ağır gelir. O, size çok düşkün, müminlere karşı çok şefkatlidir, merhametlidir. " (Tevbe Suresi, 128)
ALLAH (c.c) katında zamanların değerleri birbirine eşittir. Ancak öyle zamanlar vardır ki o zamanlarda öyle hadiseler olur ki, o vakte diğer zaman dilimlerinden daha üstün bir değer kazandırır. Receb-i şerîfin ilk Cuma gecesine isabet eden Regâib Gecesi'de bu müstesna zamanlardan biridir. Cuma geceleri böyle kıymetli vakitlerden biridir. Regaib Gecesi gibi iki kıymetli gecede biraraya gelince, bu gece dahada bir kıymetli oluyor. Bu gece, yalvarış ve yakarışların Yüce Mevla'ya sunulduğu ve O'nun rahmetinden af istenildiği umut, huzur ve müjde gecesidir. ALLAH Teâla'nın kullarına lütfunun çokluğu, kereminin bolluğu ve pek çok günahkarı bağışlaması sebebiyle bu geceye Regaib Gecesi" adı verilmiştir. Bu gecenin bu değeri nereden kazandığı hususunda değişik rivayetler bulunmaktadır. Bunlardan biri; Hz.Amine validemizin böyle bir gecede Resulullah (s.a.v)'e hamile olduğunu anladığıdır. Sevgili Peygamberimiz (s.a.v) Regaib gecesinin içinde bulunduğu Recep ayında çok dua eder, namaz kılar, oruç tutar, iyiliklerin her çeşidini yapar, sadaka vermeye özen gösterirdi. Resulullah (s.a.v)'in Receb'in ilk perşembe gününü oruçla geçirdiği ve cuma gecesinde, bu kandil gecesine mahsus olmak üzere on iki rekât namaz kıldığı kabul edilir. Regâib gecelerinde dua etmek, tevbe ve istiğfarda bulunmak, bu geceyi kutsal kabul etmek suretiyle çeşitli ibâdetlerle geçirmek, genel olarak alimler arasında kabul görmüştür. İdrak ettiğimiz mübarek Regaib Kandili vesilesiyle, ruhumuzu karartan kötü duygu ve düşünceleri kalplerimizden atalım. İbadetin zevkinden bizi mahrum eden nefsin kötü arzularını frenleyelim. Gönül dünyamızı bulandıran haset, kin, düşmanlık gibi kötü duygulardan temizleyelim.

Bu geceyi nasıl karşılmak, nasıl ihya etmek gerekir?
Bu gece, oruçlu olarak karşılanmalıdır. Bu gece, kazâsı olanın hiç değilse bir günlük kazâ namazı kılması, çok iyi olur. Kur'an-ı Kerim okunmalıdır. Bu gecenin ihyâsı, yatsı namazıyla sabah namazını camide cemaatle kılmakla olur. Bu, gecenin ihyâsıdır. Bütün günün ihyâsı bu... Yatsı namazı ile sabah namazını camide kılmak, o günün, o gecenin ihyâsı demektir. İnsan sabahlara kadar, akşamlara kadar ibadet etmiş gibi sevab kazanır.
Bir başka ihyâ şekli zikir .....
"Lâ ilâe illALLAH",
"ALLAHümme salli alâ seyyidinâ muhammedin ve alâ âli seyyidinâ muhammed",
"Estağfirullah",
"SübhànALLAH",
"Elhamdülillâh",
"ALLAHu ekber",
"Lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhil aliyyil azîm",
"ALLAH" gibi sözler mübarek kelimelerdir, cümleciklerdir. Bunları zikretmek çok sevabdır..

Bazı namazlar vardır, Peygamber Efendimiz (s.a.v.) kılmıştır. Bunlardan birisi de Tesbih Namazı'dır. Regâib gecesi, akşamla yatsı arasında: 12 rek'at "Hacet Namazı" kılınır. Hacet Namazı: 2 rek'atte bir selâm verilerek kılınır. Fâtiha-i şerîfe'den sonra her rek'atte 3 Kadir Süresi 12 İhlâs-ı şerîf okunur. Namazdan sonra 7 Salât-ı Ümmiye okunup secdeye varılır.
Salât-ı Ümmiye: "Allâhümme salli alâ seyyidinâ Muhammedinin-nebiyyil-ümmiyyi ve alâ âlihî ve sahbihî ve sellim"

Secdede 70 defa: "Sübbûhun kuddûsün rabbünâ ve rabbül-melâiketi ver- rûh" okunur.

Secdeden kalkıp 1 defa: "Rabbiğfir verham ve tecâvez ammâ ta'lem. İnneke entel-eazzül-ekrem" okunur.
Tekrar secdeye varılıp yine 70 defa "Sübbûhun kuddûsün rabbünâ ve rabbül-melâiketi ver-rûh" okunur.

Secdeden kalkıp duâ yapılır. Duâda Hz. Allâh'a c.c şu şekilde de ilticâ etmelidir:

"Allâhümme bârik lenâ recebe ve şa'bân. Ve bellığnâ ramazân" Unutmayalım! Regaib Gecesi, üç aylar içinde kendisinden sonra gelecek olan Miraç, Berat ve Kadir Gecesininde bir müjdecisidir. Onun için bu müjdeciye kulak verip bu geceyi ve üç ayları iyi değerlendirilmelidir. Resulullah (sav) buyuruydular ki: "Beş gece vardır ki, onlarda yapılan dualar geri dönmez, kabul olunur: Receb'in ilk gecesi, Şâban yarısı gecesi, Cuma gecesi, Ramazan Bayramı gecesi, Kurban Bayramı gecesi."

hakyolu007

Kayıtlı Kullanıcı
Kelime olarak regaib, “çokça rağbet edilen, nefis, kıymetli, değerli, ihsan” manalarına gelen Ragibe kelimesinin çoğuludur. Buna göre Regaip Gecesi denilince: “Çok lütuf ve ihsanla dolu, kıymeti ve değeri büyük, çok iyi değerlendirilmesi gereken gece” manası anlaşılır. Bu gece Allah lütuflarını sağanak sağanak yağdırır.

hakyolu007

Kayıtlı Kullanıcı
Alemlerin Rabbi olan Allah’a hamd ; Resul-i Zişan Efendimize , âl ve ashabına salat ve selam olsun.
BU GECE ÇOK DUA EDELİM TÖVBE EDELİM ALLAHIN C.C İZNİ İLE

buket58

Kayıtlı Kullanıcı
selamün aleyküm hayırlı kandiller imiz olsun

birşey sormak istiyorum bugün oruçluydum ben yarında tutmak istiyorum ama annem cuma olmaz diyo tam bi bilgiside yok açıkcası bir zararı var mıdır acaba ?

kuranvesünnet

Kayıtlı Kullanıcı
KANDİL GECELERİNİ KUTLAMA GELENEĞİNİN ŞER'Î DAYANAKLARI

Regaip Gecesi ve İhya Edilmesinin Fazileti :

Bu geceyi ihya etmek maksadıyla Recep ayının ilk perşembe gününün akşamı yani cuma gecesine Regaip denilmektedir. O günün oruç tutulması, akşamla yatsı arası kılınan on iki rek’atlık namazın ve bu gecenin fazileti hakkında gelen rivayet şudur:

Enes b. Mâlik (r.a.) Allah Rasulu (s.a.v.)’in şöyle dediğini rivayet eder:

(Recep ayında orucun faziletini zikrettikten sonra, devamla) “O ayda bulunan ilk cuma gecesinden gafil olmayın. Çünkü o, meleklerin regaip diye isimlendirdikleri bir gecedir. Kim recep ayının ilk perşembe gününü oruc tutar ve o günü, akşamla yatsı arası on iki rekat namaz kılarsa, (namazın keyfiyetini açıkladıktan sonra) Allah Teâla o kimsenin günahlarını bağışlar.”

İmam İbnu’l-Cevzî bu hadis hakkında şunları söyler :

“Bu hadis Allah Rasulu (s.a.v.) üzerine uydurmadır. Ali b. Abdillah b. Cahdami, bu rivayetiyle ilim ehli tarafından itham edilip yalancı sayılmıştır. Hocamız hafız Abdulvahhab’ı şöyle derken işittim: Bu hadisin ravileri mechûldür. Ravilerle ilgili bütün kitaplarda onları aradım ve bulamadım.”

İbnu’l-Cevzî sözüne şöyle devam eder :

Bu hadisi uyduran kimse bid’atında çok aşırı gitmiştir. Çünkü bu namazı kılan kimse önce gündüz oruç tutacaktır. Belkide o günün gündüzü çok sıcaktır, oruçlu olunca da akşam namazına kadar haliyle yemek yeme imkanı bulamıyacaktır akşam namazından sonra, bu namaz için uzun tesbihat sebebiyle kıyamda ve secdede duracak neticede gayet eziyet çekmiş olacaktır. Ben doğrusu, ramazan ve teravih namazlarına nazaran insanların bu namaz için, nasıl izdihamlaştıklarını gıpta ettim. Öyleki, bu namaz halk indinde diğer namazlardan daha büyük ve değerlidir. Çünkü bu namazda genelde diğer beş vakit namaza gelmeyenler hazır bulunuyor."

Hâfız Ebu’l-Hattâb ise şunu söyler :
“Regaip namazını uydurmakla ittiham edilen kimse Ali b. Abdillah b. Cahdamî’dir. Mechûl olan raviler üzerine uydurmuştur ki, bunlar kitablarda mevcut değildir.

Hâfız el-İrakî şöyle der :

“Sözkonusu hadisi eserinde nakleden, Rezin adında bir yazardır ve hadis uydurmadır.”

b. Regaip Namazının Tarihi :

İmam et-Tartuşî şu sözünü ekler:

“Receb ayındaki regaip namazı, Beytü’l-Makdis’de bizim bulunduğumuz yerde ancak h. 480 senesinde ihdas (uydurulmuş) edilmiştir. Bundan önce bu namazı ne gördük ve ne de duyduk.”

İmam İbn teymiye de bu kutlamanın h.IV. asırdan sonra başladığını, gündüzün oruç tutulması, gecenin de regaip diye isimlendirilen namazın kılınmasıyla ilgili rivayetin, hadis ulemasının ittifakıyla uydurma olduğunu ifade etmektedir

Bu gecede mevlit okuma geleneği bu namaza nisbeten yeni sayılıp daha sonra uygulanmaya başlanmıştır

abdulvedud

Kayıtlı Kullanıcı
buket 58 isimli üyenin sorusuna cevaben:

Farz ve vacip oruçları sadece cuma günü veya cumartesi günü tek gün olarak tutmak mekruh olmaz. Bu nedenle kaza borcu olanların veya adağı bulunanların haftanın istediği günü oruçlarını tıutmalarının bir sakıncası olmaz.

Ayrıca, Arefe veya Kandil gibi mübarek günler Cuma veya Cumartesi gününe denk geldiği takdirde, bu günlerde oruç tutulması mekruh olmaz. Hadis-i Şerifte belirtilen "sizden biri adeti olan bir orucu tutuyorsa bir sakıncası olmaz" ifadesinden Kandil günleri oruç tutmayı adet edinenler Cuma günü kandile denk gelirse yalnız cuma günü oruç tutabilir manası çıkar. (Neylü'l Evtar, 4, 249; İslam Fıkhı Ansiklopedisi, Vehbe Zuhayli, c.3, s. 124)

Ancak, Farz ve Vacip oruçları ile lkandil ve arefeleri alışkanlık haline getirmeyenlerin, hafta içerisinde sadece Cuma ve Cumartesi günü oruç tutmaları tenzihen mekruhtur. Bu meseleye esas teşkil eden hadis-i şerifler şöyledir:

“Cuma günü bir bayram günüdür. Bayram gününüzü oruç günü yapmayın.” (Müsned, 2:303)

“Üzerinize farz olan oruç müstesna, Cumartesi günü oruç tutmayınız.” (İbni Mâce, Sıyam: 38)

“Cumartesi ve Pazar günleri müşriklerin bayram günleridir. Ben onlara muhalefet etmek isterim.” (Neseî, Cum’a: 1)

"Geceler arasında sadece cuma gecesini ibadete tahsis etmeyin; yine günler arasında oruç tutmak için sadece cuma gününü tahsis etmeyin. Ancak sizden biri adeti olan bir orucu tutuyorsa bu müstesnadır." (Neylü'l Evtar, 4, 249; İslam Fıkhı Ansiklopedisi, Vehbe Zuhayli, c.3, s. 124)

Bu hadis-i şerifler sadece Cuma ve Cumartesi günleri oruç tutmamayı tavsiye etmektedir. Ancak bugünlerde oruç tutmanın, yani sadece Cuma ve Cumartesi oruçlu bulunmanın mekruhluk derecesi tenzihîdir. Yani harama yakın olan mekruh değildir.

Fakat bugünlerde oruç tutmak için bir gün öncesini veya bir gün sonrasını oruçlu geçirmekle mekruhluk ciheti ortadan kalkmış olur. Cuma günü oruçlu bulunmak isteyen kimse, ya Perşembe gününden itibaren oruç tutar veya Cuma ile birlikte Cumartesi’ni de oruçlu geçirmesi gerekir. Yine Cumartesi’yi oruçlu geçirmek isteyen kişi Cuma’yı veya Pazar’ı o güne eklemesi lâzımdır. Bu meselede fıkıh âlimlerimizin izahı bu şekildedir.

Şayet pazar gününe tazim niyetiyle tutmuyorsa, tatil günümdür daha rahat tutarım niyetiyle veya başka sebeble tek pazar günü oruç tutmakta bir mahzur yoktur. Ancak pazar gününü bir konuda hürmete layık görerek oruç tutmak uygun olmaz.

Sorularla İslamiyet | Cevaplanmadık soru kalmasın linkten alıntıdır
yani kısaca oruç bayram günleri tutulmaz cumada müminlerin bayramıdır.eğer cuma oruç tutacaksan öncesinde sonrasında da tutman gerekiyor.düşün ramazan ayında da cuma günü oruç tutuyorsun öyle değil mi? ama öncesindede ve sonrasındada oruç tutarsın tek cuma günü tutarsan iyi değil

abdulvedud

Kayıtlı Kullanıcı
KANDİL GECELERİNİ KUTLAMA GELENEĞİNİN ŞER'Î DAYANAKLARI

Regaip Gecesi ve İhya Edilmesinin Fazileti :

Bu geceyi ihya etmek maksadıyla Recep ayının ilk perşembe gününün akşamı yani cuma gecesine Regaip denilmektedir. O günün oruç tutulması, akşamla yatsı arası kılınan on iki rek’atlık namazın ve bu gecenin fazileti hakkında gelen rivayet şudur:

Enes b. Mâlik (r.a.) Allah Rasulu (s.a.v.)’in şöyle dediğini rivayet eder:

(Recep ayında orucun faziletini zikrettikten sonra, devamla) “O ayda bulunan ilk cuma gecesinden gafil olmayın. Çünkü o, meleklerin regaip diye isimlendirdikleri bir gecedir. Kim recep ayının ilk perşembe gününü oruc tutar ve o günü, akşamla yatsı arası on iki rekat namaz kılarsa, (namazın keyfiyetini açıkladıktan sonra) Allah Teâla o kimsenin günahlarını bağışlar.”

İmam İbnu’l-Cevzî bu hadis hakkında şunları söyler :

“Bu hadis Allah Rasulu (s.a.v.) üzerine uydurmadır. Ali b. Abdillah b. Cahdami, bu rivayetiyle ilim ehli tarafından itham edilip yalancı sayılmıştır. Hocamız hafız Abdulvahhab’ı şöyle derken işittim: Bu hadisin ravileri mechûldür. Ravilerle ilgili bütün kitaplarda onları aradım ve bulamadım.”

İbnu’l-Cevzî sözüne şöyle devam eder :

Bu hadisi uyduran kimse bid’atında çok aşırı gitmiştir. Çünkü bu namazı kılan kimse önce gündüz oruç tutacaktır. Belkide o günün gündüzü çok sıcaktır, oruçlu olunca da akşam namazına kadar haliyle yemek yeme imkanı bulamıyacaktır akşam namazından sonra, bu namaz için uzun tesbihat sebebiyle kıyamda ve secdede duracak neticede gayet eziyet çekmiş olacaktır. Ben doğrusu, ramazan ve teravih namazlarına nazaran insanların bu namaz için, nasıl izdihamlaştıklarını gıpta ettim. Öyleki, bu namaz halk indinde diğer namazlardan daha büyük ve değerlidir. Çünkü bu namazda genelde diğer beş vakit namaza gelmeyenler hazır bulunuyor."

Hâfız Ebu’l-Hattâb ise şunu söyler :
“Regaip namazını uydurmakla ittiham edilen kimse Ali b. Abdillah b. Cahdamî’dir. Mechûl olan raviler üzerine uydurmuştur ki, bunlar kitablarda mevcut değildir.

Hâfız el-İrakî şöyle der :

“Sözkonusu hadisi eserinde nakleden, Rezin adında bir yazardır ve hadis uydurmadır.”

b. Regaip Namazının Tarihi :

İmam et-Tartuşî şu sözünü ekler:

“Receb ayındaki regaip namazı, Beytü’l-Makdis’de bizim bulunduğumuz yerde ancak h. 480 senesinde ihdas (uydurulmuş) edilmiştir. Bundan önce bu namazı ne gördük ve ne de duyduk.”

İmam İbn teymiye de bu kutlamanın h.IV. asırdan sonra başladığını, gündüzün oruç tutulması, gecenin de regaip diye isimlendirilen namazın kılınmasıyla ilgili rivayetin, hadis ulemasının ittifakıyla uydurma olduğunu ifade etmektedir

Bu gecede mevlit okuma geleneği bu namaza nisbeten yeni sayılıp daha sonra uygulanmaya başlanmıştır

İbni teymiyyeye bu güzel görüşlerinden dolayı teşekkür ediyoruz
ayrıca onunyolundan olan İmam İbnu’l-Cevzî ye de...
......

hangi hadis ulemasının ittifakı var lütfen söylersen sevinirim
ittifak ne demek farkındasındır umarım

kuranvesünnet

Kayıtlı Kullanıcı
Allah Resulü Kim bu (din) işimizde onda olmayan yeni şeyler icat ederse o reddedilmiş (kabul değil) dir.( Buharı Müslim)

Ashabın yapmadığı bir ibadet ibadet değildir.Hz. Huzeyfe

''Ne ibadet olursa olsun Resulullah’ın ashabı onu yapmamış ise siz de onu ibadet olarak yapmayın. Çünkü evvelkiler (ashap) sonrakilere hiçbir söz bırakmamışlar. Öyle ise ey bilginler topluluğu Allahtan korkun. Dinde sizden öncekilerin yolunu tutunuz. (İbn-i Vaddah)

Süfyanı Sevri’nin bidat değerlendirmesi:“Bidat şeytanın nezdinde her günahtan daha sevimlidir. Çünkü günahtan dolayı tövbe edilmesi akla gelir de bidatten (ibadet telaki edildiği için) tövbe edilmesi akla gelmez.” (Bağavi-Şerhüssünne)

Meşhur dört müştehid imamların ve daha başkalarının bidatı yeren çok çarpıcı ifadeleri vardır. Onlardan fazla nakil yaparak sözü uzatmaya gerek yoktur.

Abdullah b Abbas Ebubekir ve Ömer’in sözlerini illeri sürüp sünnete ters düşen birine şöyle dedi “Nerde ise gökten üzerimize taşlar yağacak. Ben size Resulullah buyurdu diyorum siz ise Ebubekir ve Ömer dedi diyorsunuz (Abdurrezzak elmusannef sahih bir senetle)

Yukarıda da belirttiğimiz gibi bidat kullukla ilgili ve fakat sünnete uymayan bazı ibadetleri ihdas etmektir.Örneğin Şaban ayının 15.de olduğu gibi her sene aynı gece beraat kandili olarak anılan gece regaip miraç isra ve mevlit kandilleri olarak anılan gecelerde namaz kılmak gündüzlerinde oruç tutmakla ilgili hiçbir sahih rivayetin olmadığı hadis otoriteleri tarafından ifade edilmiştir.

Alimlerin görüş birliği ile bidatı hasene denilmiş isede bizleri bağlayan Kuran'ın dindeki inanç kriteleridir Sünnet'i seniyedir.

Biz Müslümanları temel kaynağı Kuran inanç ve ibadet hususunda dini tamamlamıştır.“Bugün dininizi tamamladım” (Maide 3).Allah'u teala ayeti kerimede buyurduğu Dinin inanç ve ibadet yönünden tamamlandığını dine herhangi bir ilavenin ve eksiltmenin yapılamayacağını bilidirmektedir.

İnanç ve ibadetlerle ilgili olmayan hususlar bidat kavramına girmeyeceği gibi insanlığın ihtiyaçları nispetinde gelişen teknolojik olaylardır Bunların dinin ibadet ve inançları ile ilgisi yoktur bunlar kolaylaştırmalardır örneğin ezanın hoparlörlerden okunması hacca uçak ve otobüs ile gitmeler bunlar inanç ve ibadet kısmına değilde insanlığa hizmetlerdir.

Bütün bunlar ashabın bilmediği şeylerdir. Mübarek gecelerde camilerde toplanmak bidattir. İrbaz (ra) dedi ki; “Rasulullah Sallallahu aleyhi ve sellem bize sabah namazını kıldırdı. Sonra bize döndü ve gözleri yaşartan, kalpleri ürperten etkili bir vaaz etti. Birisi dedi ki;

“Ey Allah’ın Rasulü! Sanki bu vaaz, veda eden bir kimsenin öğütleridir. Bizlere ne ahdediyorsunuz.?” Buyurdu ki;
“Size Allah’tan korkmanızı, Habeşi bir köle olsa dahi (idarecinizi) dinleyip itaat etmenizi vasiyet ederim. Sizden kim Benden sonra yaşarsa bir çok ihtilaflar görecektir. Bu yüzden sünnetime ve hidayete erdirilmiş raşid halifelerin sünnetine sarılmanız gereklidir. Ona azı dişlerinizle ısırır gibi sarılıp, bırakmayın, sizleri sonradan ortaya çıkmış işlerden sakındırırım. Şüphesiz her sonradan icad edilmiş şey bid’at tir. Her bid’at de cehennemdedir.”

1 Ahmed(4/126, 127) Ebu Davud(4607) Tirmizi(2815, 2816) İbni Mace(42,44) İbni Ebi Asım Es Sünne(1/29-30) İbni Hibban(1/104) İbni Abdil Berr Cami(2/222, 224) Hakim(1/65, 96, 97) Taberani(18/537-602, 617, 625) Beyhaki(10/114) Cem’ül Fevaid(127) Darimi(95) Tahavi Müşkil(1/85-87) Tayalisi(2615-16) Sahihtir.

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt