Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

REBİÜLEVVEL AYında nasıl ibadet yapılır (1 Kullanıcı)

safiye

Kayıtlı Kullanıcı
selamün aleyküm kardeşlerim
malesef dinmiz açısından yeterli bilgiye sahip olmamakla biriükte günahkar bir kulum :a36: işlediğim hata ve gübahlardan rabbime sığınıyorum . tövbeleri kabul eder inşallah.
arkadaşlar başınızı ağrıtmak, canınızı sıkmak yada boşyere zamanınızı almakta değil amacım bu ayda nasıl ibadet edilir, hangi dualar sık okunmalı,nasıl namaz kılınmalı, oruç ibadeti varmı ?? bu konularda yadımlarınızı bekliyorum.
RABBİMİN RIZASINI KAZANMAYA, GÜNAHLARIMIN AFFI İÇİN DULARINIZA İHTİYACIM VAR ALLAH RIZASI İÇİN DUALARINIZDA EKSİK ETMEYİN İNŞALLAH
RABBİME EMANET OLUN.selamün aleyküm

safiye

Kayıtlı Kullanıcı
kimsee bana yardımcı olmayacak mı ??
kimsee bana duada bulunmayacak öı ??:a09:

AY-YA

Kayıtlı Kullanıcı
Tevbe, istiğfar duâlarının manası, yaptığımız bütün günahlara pişmanlık duyduğumuzu ifade etmemiz, bundan sonraki hayatımızda bir daha böyle günah ve kusurları işlemeyeceğimize Rabbimize söz vermemizdir.
Günah ve kusurlarına pişmanlık duyup, üzüntü ve elem hisseden mü'min, önce şu istiğfar duâsını huşû ve hudû ile okur:

"Estağfirullah. Estağfirullah. Estağfirullahe'l-azîm el-kerîm, ellezî lâ ilâhe illâ hüve'l-hayyü'l-kayyûmü ve etûbü ileyhi, tevbete abdin zâlimin li-nefsihî, lâ yemlikü li-nefsihî mevten velâ hayâten velâ nüşûrâ. Ve es-elühü't-tevbete ve'l-mağfirete ve'l-hidâyete lenâ, innehû, hüve't-tevvâbü'r-rahîm."
"Yâ Settere'l uyûb, Yâ gaffare'z-zünûb! Bu ana gelinceye kadar benim elimden, dilimden, gözümden, kulağımdan, ayağımdan ve elimden bilerek veya bilmeyerek meydana gelen bütün günah ve hatalarıma tevbe ettim, pişman oldum. Küfür, şirk, isyan, günah ve kusur her ne türlü hâl vaki oldu ise, cümlesine nadim oldum, pişmanlık duydum. Bir daha yapmamaya azm ü cezm ü kast ettim. Sen bu tevbemi kabul eyle. Nefsime uyup, şeytana tabi olup da aynı günah ve kusurları bir daha tekrar etmeme imkan verme, yâ Rabbi. Bir daha iman ve ikrar ediyorum ki, Peygamberlerin evveli Âdem Aleyhisselâm, ahiri ise Hazret-i Muhammed Aleyhisselâm, bu ikisi arasında sayılarını bilemeyeceğim kadar çok Peygamber gelmiş, İlâhi kitapları tebliğ etmişlerdir. Bunların cümlesine inandım, iman ettim, hepsi de haktır ve gerçektir. Bütün peygamberlere, onlara gönderilmiş olan İlâhi kitaplara ve içindeki emirlere şeksiz ve şüphesiz iman ettim, dilimle ikrar, kalbimle tasdik ediyorum ve yine iman ve ikrar ediyorum ki en son kitap Kur'ân-ı Azimüşşân ve en son Peygamber de Hazret-i Muhammed Aleyhisselâm'dır."

"Amentü billâhi ve melâiketihî ve kütübihî ve Rusulihi ve'l-yevmi'l-âhiri ve bi'l-kaderi, hayrihî ve şerrihî minellâhi teâlâ ve'l-bâsü bade'l-mevt. Hakkun, eşhedü en lâ ilâhe illâllah ve eşhedü enne Muhammeden abdühû ve Resûlüh."

elifimbenim(MERHUME)

Kayıtlı Kullanıcı
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Bu ay Efendimiz'e 5 dakika ayırın.. 10 ipucu![/FONT]
Daha fazla okumak, daha düzenli namaz kılmak, daha sabırlı olmak, daha fazla sadaka vermek istiyoruz.. Ama günler, haftalar, aylar o kadar çabuk geçiyor ki kendimizi ortada ve eli boş bulabiliyoruz.. Ve "büyük resmi" göremiyoruz çoğu zaman..

Rebiülevvel ayı başladı. Rebiülevvel, müslümanların takviminde 3. aydır ve Peygamber Efendimiz -sav-'in dünyaya teşrif ettikleri aydır.

Bugünler, O'nun sünnetini hatırlamak ve O'nun (yani Cenab-ı Hakk'ın) istediği şekilde (az veya çok da olsa) yaşamaya çalışmak için ideal günler..
peygamber-gulu.jpg
Bu ay Efendimiz'e 5 dakika ayırın.. 10 ipucu!

1. Sadece 5dk. Efendimiz -asm-'ın hayatından bir parça okuyun..

2. Epostalarınıza ve forum imzalarınıza bir Hadis-i Şerif ekleyin..

3. Günlüklerinize ve takip ettiğiniz sitelerin "Güzel Sözler" kısımlarına bir kaç Hadis-i Şerif ekleyin!

4. Bir dostunuza güzel bir kitap veya bir siyer cd/dvdsi hediye edin!

5. Efendimiz -asm-'ın hayatı ile ilgili bir video izleyin ve ailenizle bu videoyu tartışın! Siyah Nur'da videolar kısmında size fikir verebilecek videolar bulabilirsiniz..

6. Evinizde "Siyer Zamanı" belirleyin ve her Cumartesi akşamı çocuklarınıza Peygamber Efendimiz -asm-'ın hayatından kısa bir parça anlatın.

7. İster kızgınlığınızı kontrol etmek olsun, ister kibarlık olsun, eksik olduğunuzu, hata yaptığınızı hissettiğiniz BİR DAVRANIŞI, Peygamber Efendimiz'in sünnetine göre düzeltin.

8. Peygamber Efendimiz -asm-'ın davranışı, karakteri veya başından geçmiş bir olayı kısaca yazın ve insanlarla paylaşın!

9. Eve, işe gidip gelirken arabanızda veya mp3 çalarınızda Peygamber Efendimiz ile alakalı kısa sohbetler, güzel ilahiler dinleyin!

10. Bir durumla, problemle karşılaştığınızda kendinize şunu sorun: "Peygamberim bu durumda ne yapardı?
her ayin 13.14.15.gününde oruc tutmak peygamberimiz (s.a.v) de tutardi,ve cokca salavatlar getirmek

AY-YA

Kayıtlı Kullanıcı
3 ihlas 1 fatiha ve 3tane ayetel kürsi okudum rabbim kabul etsin amin...

elifimbenim(MERHUME)

Kayıtlı Kullanıcı
selamün aleyküm kardeşlerim
malesef dinmiz açısından yeterli bilgiye sahip olmamakla biriükte günahkar bir kulum :a36: işlediğim hata ve gübahlardan rabbime sığınıyorum . tövbeleri kabul eder inşallah.
arkadaşlar başınızı ağrıtmak, canınızı sıkmak yada boşyere zamanınızı almakta değil amacım bu ayda nasıl ibadet edilir, hangi dualar sık okunmalı,nasıl namaz kılınmalı, oruç ibadeti varmı ?? bu konularda yadımlarınızı bekliyorum.
RABBİMİN RIZASINI KAZANMAYA, GÜNAHLARIMIN AFFI İÇİN DULARINIZA İHTİYACIM VAR ALLAH RIZASI İÇİN DUALARINIZDA EKSİK ETMEYİN İNŞALLAH
RABBİME EMANET OLUN.selamün aleyküm
VE ALEYKÜM SELAM KARDESIM HER INSAN GUNAH ISLIYOR MALESEF ISTEYEREK ISTEMEYEREK;BILEREK BILMEYEREK SEN YETERKI TÖVBE ET VE RABBIME BOL BOL DUA ET ZIKR EYLE PEYGAMBERIMIZ(s,a,v) efendimize bol bol salavatlar getir ALLAHIM biz kullari afeetmek icin neler neler sunuyor sen dua et duana karsilik vereyim diyor rabbim allahima sigin kalbini ona ac insallah rabbim bizleri affeder
dergahina kabul eder
istedigin ögrenmek istedigin ne varsa burada bula bilirsin hatta sorularla islamiyet di altinda bir sitemiz daha var orayada girebilir sorularinin yanitini alirsin insallah yardimci olduk allaha emanet ol canim kardesim:a16:

safiye

Kayıtlı Kullanıcı
Tevbe, istiğfar duâlarının manası, yaptığımız bütün günahlara pişmanlık duyduğumuzu ifade etmemiz, bundan sonraki hayatımızda bir daha böyle günah ve kusurları işlemeyeceğimize Rabbimize söz vermemizdir.
Günah ve kusurlarına pişmanlık duyup, üzüntü ve elem hisseden mü'min, önce şu istiğfar duâsını huşû ve hudû ile okur:

"Estağfirullah. Estağfirullah. Estağfirullahe'l-azîm el-kerîm, ellezî lâ ilâhe illâ hüve'l-hayyü'l-kayyûmü ve etûbü ileyhi, tevbete abdin zâlimin li-nefsihî, lâ yemlikü li-nefsihî mevten velâ hayâten velâ nüşûrâ. Ve es-elühü't-tevbete ve'l-mağfirete ve'l-hidâyete lenâ, innehû, hüve't-tevvâbü'r-rahîm."
"Yâ Settere'l uyûb, Yâ gaffare'z-zünûb! Bu ana gelinceye kadar benim elimden, dilimden, gözümden, kulağımdan, ayağımdan ve elimden bilerek veya bilmeyerek meydana gelen bütün günah ve hatalarıma tevbe ettim, pişman oldum. Küfür, şirk, isyan, günah ve kusur her ne türlü hâl vaki oldu ise, cümlesine nadim oldum, pişmanlık duydum. Bir daha yapmamaya azm ü cezm ü kast ettim. Sen bu tevbemi kabul eyle. Nefsime uyup, şeytana tabi olup da aynı günah ve kusurları bir daha tekrar etmeme imkan verme, yâ Rabbi. Bir daha iman ve ikrar ediyorum ki, Peygamberlerin evveli Âdem Aleyhisselâm, ahiri ise Hazret-i Muhammed Aleyhisselâm, bu ikisi arasında sayılarını bilemeyeceğim kadar çok Peygamber gelmiş, İlâhi kitapları tebliğ etmişlerdir. Bunların cümlesine inandım, iman ettim, hepsi de haktır ve gerçektir. Bütün peygamberlere, onlara gönderilmiş olan İlâhi kitaplara ve içindeki emirlere şeksiz ve şüphesiz iman ettim, dilimle ikrar, kalbimle tasdik ediyorum ve yine iman ve ikrar ediyorum ki en son kitap Kur'ân-ı Azimüşşân ve en son Peygamber de Hazret-i Muhammed Aleyhisselâm'dır."

"Amentü billâhi ve melâiketihî ve kütübihî ve Rusulihi ve'l-yevmi'l-âhiri ve bi'l-kaderi, hayrihî ve şerrihî minellâhi teâlâ ve'l-bâsü bade'l-mevt. Hakkun, eşhedü en lâ ilâhe illâllah ve eşhedü enne Muhammeden abdühû ve Resûlüh."

rahman razı olsun kardeşim binlerce kez tövbe ederim ve bilirimki tövbeleri kabul edende rabbimdir.
Amentü billâhi ve melâiketihî ve kütübihî ve Rusulihi ve'l-yevmi'l-âhiri ve bi'l-kaderi, hayrihî ve şerrihî minellâhi teâlâ ve'l-bâsü bade'l-mevt. Hakkun, eşhedü en lâ ilâhe illâllah ve eşhedü enne Muhammeden abdühû ve Resûlüh.

estagfurullah el-azim ve etübü ileh

safiye

Kayıtlı Kullanıcı
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Bu ay Efendimiz'e 5 dakika ayırın.. 10 ipucu![/FONT]
Daha fazla okumak, daha düzenli namaz kılmak, daha sabırlı olmak, daha fazla sadaka vermek istiyoruz.. Ama günler, haftalar, aylar o kadar çabuk geçiyor ki kendimizi ortada ve eli boş bulabiliyoruz.. Ve "büyük resmi" göremiyoruz çoğu zaman..

Rebiülevvel ayı başladı. Rebiülevvel, müslümanların takviminde 3. aydır ve Peygamber Efendimiz -sav-'in dünyaya teşrif ettikleri aydır.

Bugünler, O'nun sünnetini hatırlamak ve O'nun (yani Cenab-ı Hakk'ın) istediği şekilde (az veya çok da olsa) yaşamaya çalışmak için ideal günler..
peygamber-gulu.jpg
Bu ay Efendimiz'e 5 dakika ayırın.. 10 ipucu!

1. Sadece 5dk. Efendimiz -asm-'ın hayatından bir parça okuyun..

2. Epostalarınıza ve forum imzalarınıza bir Hadis-i Şerif ekleyin..

3. Günlüklerinize ve takip ettiğiniz sitelerin "Güzel Sözler" kısımlarına bir kaç Hadis-i Şerif ekleyin!

4. Bir dostunuza güzel bir kitap veya bir siyer cd/dvdsi hediye edin!

5. Efendimiz -asm-'ın hayatı ile ilgili bir video izleyin ve ailenizle bu videoyu tartışın! Siyah Nur'da videolar kısmında size fikir verebilecek videolar bulabilirsiniz..

6. Evinizde "Siyer Zamanı" belirleyin ve her Cumartesi akşamı çocuklarınıza Peygamber Efendimiz -asm-'ın hayatından kısa bir parça anlatın.

7. İster kızgınlığınızı kontrol etmek olsun, ister kibarlık olsun, eksik olduğunuzu, hata yaptığınızı hissettiğiniz BİR DAVRANIŞI, Peygamber Efendimiz'in sünnetine göre düzeltin.

8. Peygamber Efendimiz -asm-'ın davranışı, karakteri veya başından geçmiş bir olayı kısaca yazın ve insanlarla paylaşın!

9. Eve, işe gidip gelirken arabanızda veya mp3 çalarınızda Peygamber Efendimiz ile alakalı kısa sohbetler, güzel ilahiler dinleyin!

10. Bir durumla, problemle karşılaştığınızda kendinize şunu sorun: "Peygamberim bu durumda ne yapardı?
her ayin 13.14.15.gününde oruc tutmak peygamberimiz (s.a.v) de tutardi,ve cokca salavatlar getirmek

sağolasın kardeşim çokkk sağol elimden geldiğince kaçırmadan yapmaya çalışacağım.yanlız kafama takılan birşey oldu umarım yazımı okur yanıtlarsın. her ayın 13-14-15. günleri oruç tutulması gerektiği konusu örneğim marft ayının 13-14-15.günümü yoksa rebiülevvel ayının mı ?? dualarınızda yer almak duası ile

safiye

Kayıtlı Kullanıcı
lütfen benden dua ve bilgilerinizi esirgemeyin

safiye

Kayıtlı Kullanıcı

"Estağfirullah. Estağfirullah. Estağfirullahe'l-azîm el-kerîm, ellezî lâ ilâhe illâ hüve'l-hayyü'l-kayyûmü ve etûbü ileyhi, tevbete abdin zâlimin li-nefsihî, lâ yemlikü li-nefsihî mevten velâ hayâten velâ nüşûrâ. Ve es-elühü't-tevbete ve'l-mağfirete ve'l-hidâyete lenâ, innehû, hüve't-tevvâbü'r-rahîm."​

safiye

Kayıtlı Kullanıcı
hayırlı sabahlar arkadaşlar

elifimbenim(MERHUME)

Kayıtlı Kullanıcı
sağolasın kardeşim çokkk sağol elimden geldiğince kaçırmadan yapmaya çalışacağım.yanlız kafama takılan birşey oldu umarım yazımı okur yanıtlarsın. her ayın 13-14-15. günleri oruç tutulması gerektiği konusu örneğim marft ayının 13-14-15.günümü yoksa rebiülevvel ayının mı ?? dualarınızda yer almak duası ile
selamün aleyküm kardeşim ben ekleme yapıyorum ınşallah yardımcı olur sormak istedğin ne varsa sorabilirsin elımden geldğinçe yardım etmeye çalışırımAslında her zaman oruç tutmak sevâptır; fakat Şevvâl ayında tutulan orucun sevâbı daha çoktur. Ramazan-ı şerîften sonra, Şevvâl ayında tutulan oruçlar sâyesinde, insan günâh kirlerinden temizlenir. Bu oruçlar, ramazan orucunun eksikliklerini de tamâmlar.
Ali el-Havvâs hazretleri buyurdu ki:
“Şevvâl ayında tutulan bu altı günlük oruca da, Ramazân-ı şerîfteki saygıyı göstermelidir. Çünkü, Şevvâl ayında tutulan oruçlar, ramazân ayındaki oruçların eksikliklerini tamîr durumundadır.”
Makâlemizin başında önce, genel olarak “Oruç”la ilgili birkaç cümle yazalım... Sevgili Peygamberimiz buyurmuşlardır ki:
“Oruç, Cehennem ateşinden koruyan bir kalkandır” (Buhârî) ve “Gizleyerek, bir gün nâfile oruç tutana, Allahü teâlâ, Cennetini ihsân eder.” (Hatîb)
Hattâ “Bir gün nâfile oruç tutan kimsenin kavuşacağı sevâba, yeryüzü dolusu altın veren kimsenin bile kavuşamayacağını” (İbn-i Neccâr) belirtmiştir.

Her ay üç gün oruç tutmak
Her ay, 3 gün oruç tutmak çok iyidir. Çünkü hadîs-i şerîflerde buyurulmuştur ki:
“Her [kamerî] ayda, üç gün oruç tutmak, bütün yılı oruçlu geçirmek gibi sevâptır.” [Buhârî]
“Her ay 3 gün oruç tutan, yılın tamamında oruç tutmuş gibi olur.” [Müslim]
“Her ay 3 gün oruç tutanın kalbinin pası temizlenir.” [Nesâî]
“Her ay 3 gün oruç tutanın kalbindeki kin yok olur.” [Bezzâr]
“İbrâhîm aleyhisselâm, her ayda 3 gün oruç tuttu. Allâhü teâlâ da ona, ömrü boyunca oruç tutmuş gibi sevâp verdi ve ömür boyu sanki yiyip içmiş gibi de zindelik, kuvvet verdi.” [Beyhekî]
Bu oruçları, “Eyyâm-ı bîd” denilen kamerî ayların 13, 14 ve 15. günlerinde tutmak iyi olur. Çünkü hadîs-i şerîflerde buyuruldu ki:
“Ayda 3 gün oruç tutan, ayın 13, 14 ve 15. günlerinde tutsun.” [Nesâî]
“Her ay, eyyâm-ı bîd’da oruç tutan kimse, yılın tamamında oruç tutmuş gibi sevâba kavuşur.” [Nesâî]
Pazartesi ve Perşembe günleri oruç tutmak sünnet olduğundan, Şevvâl ayında tutulacak olan nâfile veya kazâ oruçları, bu günlerde tutmak çok iyi olur. Çünkü hadîs-i şerîflerde buyuruldu ki:
“Cennetin kapıları, Pazartesi ve Perşembe günleri açılır.” [Müslim]
“Pazartesi ve Perşembe günleri, günâhların affedildiği günler olduğu için, ben bu günlerde oruç tutuyorum.” [Müslim]
“Ameller, Pazartesi ve Perşembe günleri, (Allahü teâlâya) arz olunur. Ben de amelimin oruçlu iken arz olunmasını isterim.” [Tirmizî]
Oruç kazâsı olanların da bu günlerde tutmaları iyi olur.
Ramazân ayında oruç tuttuktan sonra, Şevvâl ayında da 6 gün oruç tutanlar, senenin tamâmını oruç tutmuş gibi olurlar. Çünkü hadîs-i şerîflerde buyuruldu ki:
“Ramazân orucunu tutup, Şevvâlde de altı gün oruç tutan, bir yıl oruç tutmuş sayılır (bir yıl oruç tutmuş gibi olur).” [İbn-i Mâce]
“Ramazandan sonra, Şevvâl ayında da 6 gün oruç tutan, anasından doğduğu günkü gibi günâhsız olur.” [Taberânî]
“Ramazân ayı orucu on aya, ramazândan sonra tutulan 6 gün oruç da iki aya mukâbil olur ki, böylece bir yıl oruç tutma sevâbına kavuşulur.” [İbn-i Huzeyme]
Kur’ân-ı kerîmde, “Bir hasene işleyene, en az 10 sevâb verilir” buyurulmaktadır.
Bunun için, ramazân-ı şerîfte tutulan 30 gün oruca karşılık 300, şevvâl ayında tutulan 6 gün oruca karşılık da, 60 gün sevâb yazılacağından, toplam 360 gün oruç tutulmuş gibi olur. Hicrî sene de 354 gün olduğundan, böylece bütün sene oruçlu geçirilmiş sayılır. [Zâten Ramazan Bayramının 1. günü, Kurbân Bayramının da 4 günü olmak üzere, senede toplam 5 gün oruç tutmak harâmdır.]

Şevvâl orucunun zamanı
Bazı âlimler, bu 6 gün orucun, bayramdan sonra, vakit geçirmeden, hemen tutulmasının iyi olacağını bildirmişlerdir. Ama bu oruçları aralıklı tutmak da câizdir.
“Şevvâl ayında tutulan 6 gün oruç, şevvâl ayı içerisinde hangi gün olursa olsun tutulabilir mi?” şeklinde sorulan bir suâle, fıkıh kitaplarında, “Evet, 30 gün içinde, altı gün oruç tutulur diye yazılıdır” şeklinde cevâp verilmiştir.
Şevvâl ayında olsun, diğer mübârek gün ve aylarda olsun tutulan oruçlar hep nâfiledir. Yanî farz oruç gibi değildir. Sevâbı ne kadar çok olursa olsun, nâfile oruçların hiçbiri, farz ile kıyâslanamaz.
Oruç kazâsı olmayanın, nâfile oruç tutması çok sevâptır. Şunu unutmamalıdır ki, farz olan bir ibâdet, bir özürden dolayı vaktinde yapılamamış ise, bunu daha sonra, hemen ilk fırsatta kazâ etmelidir.
Farz borcu olanların nâfilelerine sevâb verilmeyeceği bildirilmiştir. Farz namaz borcu olan, nâfile ve sünnet kılamaz; ancak oruç tutabilir. Çünkü bu kişi, ikinci ramazâna kadar oruç borcunu ödeyebilir. Ama şevvâl ayındaki bu altı günleri tutarken, kazâya da niyet ederse, hem bugünlerde oruç tutmuş olur, hem de kazâsını ödemiş olur.
Bunun için, üzerinde oruç kazâsı olanlar, Şevvâl ayında ve diğer mübârek günlerde tuttukları oruçlara niyyet ederken, kazâya kalan oruca niyyet etmelidirler. Böylece hem kazâları ödenmiş, hem de o mübârek günlerde oruç tutup, va’dedilen sevâba kavuşmuş olurlar. ALLAHA EMANET OL:a15:

safiye

Kayıtlı Kullanıcı
Emeğine yüreğine sağlık kardeşim çok faydalı oldu allah razı olsun nasıl teşekkür edeceğimi bilemiyorum...dualarında yer almak duası ile yaradana emanet
[sıze=3]selamün aleyküm kardeşim ben ekleme yapıyorum ınşallah yardımcı olur sormak istedğin ne varsa sorabilirsin elımden geldğinçe yardım etmeye çalışırım[/sıze]aslında her zaman oruç tutmak sevâptır; fakat şevvâl ayında tutulan orucun sevâbı daha çoktur. Ramazan-ı şerîften sonra, şevvâl ayında tutulan oruçlar sâyesinde, insan günâh kirlerinden temizlenir. Bu oruçlar, ramazan orucunun eksikliklerini de tamâmlar.
Ali el-havvâs hazretleri buyurdu ki:
“şevvâl ayında tutulan bu altı günlük oruca da, ramazân-ı şerîfteki saygıyı göstermelidir. çünkü, şevvâl ayında tutulan oruçlar, ramazân ayındaki oruçların eksikliklerini tamîr durumundadır.”
makâlemizin başında önce, genel olarak “oruç”la ilgili birkaç cümle yazalım... Sevgili peygamberimiz buyurmuşlardır ki:
“oruç, cehennem ateşinden koruyan bir kalkandır” (buhârî) ve “gizleyerek, bir gün nâfile oruç tutana, allahü teâlâ, cennetini ihsân eder.” (hatîb)
hattâ “bir gün nâfile oruç tutan kimsenin kavuşacağı sevâba, yeryüzü dolusu altın veren kimsenin bile kavuşamayacağını” (ibn-i neccâr) belirtmiştir.

Her ay üç gün oruç tutmak
her ay, 3 gün oruç tutmak çok iyidir. çünkü hadîs-i şerîflerde buyurulmuştur ki:
“her [kamerî] ayda, üç gün oruç tutmak, bütün yılı oruçlu geçirmek gibi sevâptır.” [buhârî]
“her ay 3 gün oruç tutan, yılın tamamında oruç tutmuş gibi olur.” [müslim]
“her ay 3 gün oruç tutanın kalbinin pası temizlenir.” [nesâî]
“her ay 3 gün oruç tutanın kalbindeki kin yok olur.” [bezzâr]
“ibrâhîm aleyhisselâm, her ayda 3 gün oruç tuttu. Allâhü teâlâ da ona, ömrü boyunca oruç tutmuş gibi sevâp verdi ve ömür boyu sanki yiyip içmiş gibi de zindelik, kuvvet verdi.” [beyhekî]
bu oruçları, “eyyâm-ı bîd” denilen kamerî ayların 13, 14 ve 15. Günlerinde tutmak iyi olur. çünkü hadîs-i şerîflerde buyuruldu ki:
“ayda 3 gün oruç tutan, ayın 13, 14 ve 15. Günlerinde tutsun.” [nesâî]
“her ay, eyyâm-ı bîd’da oruç tutan kimse, yılın tamamında oruç tutmuş gibi sevâba kavuşur.” [nesâî]
pazartesi ve perşembe günleri oruç tutmak sünnet olduğundan, şevvâl ayında tutulacak olan nâfile veya kazâ oruçları, bu günlerde tutmak çok iyi olur. çünkü hadîs-i şerîflerde buyuruldu ki:
“cennetin kapıları, pazartesi ve perşembe günleri açılır.” [müslim]
“pazartesi ve perşembe günleri, günâhların affedildiği günler olduğu için, ben bu günlerde oruç tutuyorum.” [müslim]
“ameller, pazartesi ve perşembe günleri, (allahü teâlâya) arz olunur. Ben de amelimin oruçlu iken arz olunmasını isterim.” [tirmizî]
oruç kazâsı olanların da bu günlerde tutmaları iyi olur.
Ramazân ayında oruç tuttuktan sonra, şevvâl ayında da 6 gün oruç tutanlar, senenin tamâmını oruç tutmuş gibi olurlar. çünkü hadîs-i şerîflerde buyuruldu ki:
“ramazân orucunu tutup, şevvâlde de altı gün oruç tutan, bir yıl oruç tutmuş sayılır (bir yıl oruç tutmuş gibi olur).” [ibn-i mâce]
“ramazandan sonra, şevvâl ayında da 6 gün oruç tutan, anasından doğduğu günkü gibi günâhsız olur.” [taberânî]
“ramazân ayı orucu on aya, ramazândan sonra tutulan 6 gün oruç da iki aya mukâbil olur ki, böylece bir yıl oruç tutma sevâbına kavuşulur.” [ibn-i huzeyme]
kur’ân-ı kerîmde, “bir hasene işleyene, en az 10 sevâb verilir” buyurulmaktadır.
Bunun için, ramazân-ı şerîfte tutulan 30 gün oruca karşılık 300, şevvâl ayında tutulan 6 gün oruca karşılık da, 60 gün sevâb yazılacağından, toplam 360 gün oruç tutulmuş gibi olur. Hicrî sene de 354 gün olduğundan, böylece bütün sene oruçlu geçirilmiş sayılır. [zâten ramazan bayramının 1. Günü, kurbân bayramının da 4 günü olmak üzere, senede toplam 5 gün oruç tutmak harâmdır.]

şevvâl orucunun zamanı
bazı âlimler, bu 6 gün orucun, bayramdan sonra, vakit geçirmeden, hemen tutulmasının iyi olacağını bildirmişlerdir. Ama bu oruçları aralıklı tutmak da câizdir.
“şevvâl ayında tutulan 6 gün oruç, şevvâl ayı içerisinde hangi gün olursa olsun tutulabilir mi?” şeklinde sorulan bir suâle, fıkıh kitaplarında, “evet, 30 gün içinde, altı gün oruç tutulur diye yazılıdır” şeklinde cevâp verilmiştir.
şevvâl ayında olsun, diğer mübârek gün ve aylarda olsun tutulan oruçlar hep nâfiledir. Yanî farz oruç gibi değildir. Sevâbı ne kadar çok olursa olsun, nâfile oruçların hiçbiri, farz ile kıyâslanamaz.
Oruç kazâsı olmayanın, nâfile oruç tutması çok sevâptır. şunu unutmamalıdır ki, farz olan bir ibâdet, bir özürden dolayı vaktinde yapılamamış ise, bunu daha sonra, hemen ilk fırsatta kazâ etmelidir.
Farz borcu olanların nâfilelerine sevâb verilmeyeceği bildirilmiştir. Farz namaz borcu olan, nâfile ve sünnet kılamaz; ancak oruç tutabilir. çünkü bu kişi, ikinci ramazâna kadar oruç borcunu ödeyebilir. Ama şevvâl ayındaki bu altı günleri tutarken, kazâya da niyet ederse, hem bugünlerde oruç tutmuş olur, hem de kazâsını ödemiş olur.
Bunun için, üzerinde oruç kazâsı olanlar, şevvâl ayında ve diğer mübârek günlerde tuttukları oruçlara niyyet ederken, kazâya kalan oruca niyyet etmelidirler. Böylece hem kazâları ödenmiş, hem de o mübârek günlerde oruç tutup, va’dedilen sevâba kavuşmuş olurlar. Allaha emanet ol:a15:

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt