Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Pirinç Tanesi... (1 Kullanıcı)

Im_muslim

Kayıtlı Kullanıcı
Selamünaleyküm candan kardeşlerim...
Bir mail ile elime ulaşan bu yazıyı sizlerle paylaşmak istedim...

[FONT=Courier New, Courier, Monospace]Beş yaşında idim.[/FONT]
[FONT=Courier New, Courier, Monospace] Rahmetli babaannem pirinç ayıklıyordu.
Bir tane yere düştü.
Babaannem eğildi,
aramaya başladı.
Sağa bakıyor, sola bakıyor, bulmaya çalışıyordu .
[/FONT]
[FONT=Courier New, Courier, Monospace] Çocukluk iste,[/FONT]

[FONT=Courier New, Courier, Monospace]
[/FONT][FONT=Courier New, Courier, Monospace] -Aman babaanne dedim.[/FONT]
[FONT=Courier New, Courier, Monospace] - Bir pirinç tanesi için bu kadar caba harcamaya, yorulmaya değer mi?
Rahmetli ilk defa sertleşti bana karşı, öfkeyle doğruldu.
-Sen oturduğun yerden ahkâm kesiyorsun, ' dedi.
[/FONT]
[FONT=Courier New, Courier, Monospace] - Hiç pirinç üretilirken gördün mü? İnsanlar ne kadar zorluk çekiyorlar. [/FONT]
[FONT=Courier New, Courier, Monospace]Bir pirinç tanesinde kaç insanin göz nuru, alın teri, emeği, çilesi var biliyor musun?'[/FONT]
[FONT=Courier New, Courier, Monospace] Utancımdan kıpkırmızı olmuştum.[/FONT]

[/FONT][FONT=Courier New, Courier, Monospace] Aradan yıllar geçti.[/FONT]
[FONT=Courier New, Courier, Monospace] Hukuk Fakültesinde öğrenciyim.
Alain'in proposlarini okuyorum.
Birden irkildim.
Babaannemi hatırladım.
Alain, bir insan yerde bir iğne görüp de eğilip almazsa, bütün uygarlığa
karşı ihanet etmiş olur diyordu.
İlave ediyordu.
Bir iğnenin üretiminde binlerce insanin alın
[/FONT]
[FONT=Courier New, Courier, Monospace] teri, göz nuru, el emeği vardır diyordu.[/FONT]

[/FONT][FONT=Courier New, Courier, Monospace] On dokuz yıl evveldi.[/FONT]
[FONT=Courier New, Courier, Monospace] Stockholm'e gitmiştim. Bir otele indim.
Geceydi. Sabahleyin, traş olmak i çin
lavaboya gittiğimde, aynanın yanında ilginç bir not gördüm.
'Lütfen traştan sonra jiletinizi çöpe atmayın,
yanda bir kutu var oraya bırakın, bir tek jiletle dahi olsa, İsveç
çelik sanayisine yardımcı olun' diyordu.
Doğrusu hayretler içinde kaldım.
Çocukluğumdan beri çelik eşya denince akla İsveç çeliği gelir.
Birçok eşya üzerinde' İsveç çeliğinden yapılmıştır' diye yazardı.
İste o ülke, kullanılmış bir tek ufacık
jiletin bile çöpe gitmesini istemiyor, ona sahip çıkıyor,
[/FONT]
[FONT=Courier New, Courier, Monospace] gelen turistlere rica yollu uyarıda bulunuyordu.[/FONT]

[/FONT][FONT=Courier New, Courier, Monospace] İsviçre'de zaman zaman, belli periyotlarda radyolar, televizyonlar bir haberi duyurur.[/FONT]
[FONT=Courier New, Courier, Monospace] 'Şu tarihte, su saatte, adamlarımız gelecek.
[/FONT]
[FONT=Courier New, Courier, Monospace] Siz lütfen hazırlığınızı yapın. Okumadığınız, ilgilenmediğiniz, kullanmadığınız ne kadar kitap, dergi, gazete varsa,[/FONT]
[FONT=Courier New, Courier, Monospace] kâğıt, ambalaj, kutu varsa, velev ki, bir ilaç prospektüsü dahi olsa,
kapının önüne koyun. İsviçre'nin kalkınmasına yardımcı olun. Fazla
[/FONT]
[FONT=Courier New, Courier, Monospace] ağaç ziyanına engel olun.'[/FONT]

[FONT=Courier New, Courier, Monospace] [/FONT]
[FONT=Courier New, Courier, Monospace] Japonlar son derece sade, basit, yalın mütevazı yasayan insanlardır.
[/FONT]
[FONT=Courier New,
Courier,
Monospace] Evlerini mobilya ile eşya ile dolduranlar Japonlara göre ruhen tekamül edememiş, [/FONT]

[FONT=Courier New, Courier, Monospace]hayatın manasını anlayamamış, zavallı kimselerdir..[/FONT]
[FONT=Courier New, Courier, Monospace] Böyleleriyle; evini mezat salonuna çevirmiş zavallı, diye eğlenirler.
Bir insanin gösteriş için eşyanın esiri olması ne kadar acıdır.
Vaktiyle Japon ekonomisi darboğazdan geçiyor. İç borçlar, dış borçlar gırtlağı aşıyor.[/FONT]
[FONT=Courier New, Courier, Monospace] Zamanın başbakanı meclisi toplar.
Kürsüye çıkar.
[/FONT]
[FONT=Courier New, Courier, Monospace] Durumu olanca açıklığı ve tehlikeleri ile anlatır ve;[/FONT]

-Şu andan itibaren der,

-Tanrı şahidim olsun ki, Japonların iç ve dış borçları son kuruşuna kadar ödenmeden, [/FONT]

[FONT=Courier New, Courier, Monospace]pirinçten başka bir şey yemeyeceğim.[/FONT]
[FONT=Courier New, Courier, Monospace] -Şu üstümdeki elbiseden başka elbise giymeyeceğim.
Dediklerini yapar, en üstten en alta bir israftan kaçınma kampanyası açılır.
Japonya bütün borçlarını öder. Bu durumun toplumun
bütün kesimlerini, tek istisna olmadan
kapsadığını söylemeye gerek yok.
Geçenlerde Japon imparatorunun sarayını gördüm.
Yarabbim, ne kadar sade, ne kadar mütevazı, ne kadar gösterişten uzak...[/FONT]

*Gerekmediği halde elektriği yakmakla, suyu kapamadan bos yere akıtmakta, [/FONT]

[FONT=Courier New, Courier, Monospace]gece çamurlu ayakkabılarımızı temizlemeden yatmakla,[/FONT]
[FONT=Courier New, Courier, Monospace] yemek yediğimiz kapları yıkamadan bırakmakla biz de zalimler sınıfına geçmiyor muyuz?[/FONT]

*Hayat çok ince, akil almaz incelikte ipliklerle örülmüştür. [/FONT]

[FONT=Courier New, Courier, Monospace]Her şey o kadar birbirine bağlıdır ki, [/FONT]
[FONT=Courier New, Courier, Monospace]İlk okul okuma kitabımızdaki bir sözü hiç unutmadım.[/FONT]
Bir mıh bir nalı kurtarır.[/FONT]
[FONT=Courier New, Courier, Monospace] Bir nal bir atı, bir at bir komutanı,
Bir komutan bir orduyu,
[/FONT]
[FONT=Courier New, Courier, Monospace] Bir ordu bir ülkeyi kurtarır diyordu..[/FONT]

[/FONT][FONT=Courier New, Courier, Monospace] Maddi durumumuz ne olursa olsun,[/FONT]
[FONT=Courier New, Courier, Monospace] ister zengin olalım ister fakir, hepimiz çok dikkatli olmak zorundayız.
[/FONT]
[FONT=Courier New, Courier, Monospace] Burada parayı da, maddiyatı da aşan büyük bir edep ve incelik vardır.[/FONT]

yalniz_yolcu

Kayıtlı Kullanıcı

Maddi durumumuz ne olursa olsun,
ister zengin olalım ister fakir, hepimiz çok dikkatli olmak zorundayız.
Burada parayı da, maddiyatı da aşan büyük bir edep ve incelik vardır.

selamun aleykum kardesim gerçekten çok faydali ve ilinç uyandiran bir paylasim rahman razi olsun...son söz çok güzel tekrar yazip tekrarhatirlatmak istedim emegine saglik...selametle...

aliye_aliye

Altın Üye
Web Sitesi
www.fizikist.com
Selamün Aleyküm Değerli Hocam..
Rahman c.c razı olsun inşallah bizlerle paylaştığınız için... İstifadeli bir paylaşımdı.. Emeğinize sağlık..
Şüphesiz ki her nimet üzerindeki emekler göz ardı edilemeyecek kadar fazladır.. Bizlere her daim, Rabbimiz c.c'nin sunduğu bu eşsiz nimetlere hamd etmek, O'nun yüceliğini ikrar etmek düşer.. Bu takdir ve şükrü, hakkıyla yerine getirmek, yeryüzündeki tüm inanç mensuplarından ziyade, Kamil din İslam'ın müntesipleri olan bizlerin vazifesi olmalı inşallah..
Acı bir gerçektir ki, bu konuda diğer inançlardaki topluluklar, Müslümanlardan daha çok kadrü kıymet bilmektedirler.. Onlarda ''şükür'' bilinci yoktur; bu yaklaşımları daha çok ''dünyalığı kaybetmeme'' adına olsa bile, bizlerden daha çok değer bildiklerinden şüphe yok.. Olayların bir de ekolojik boyutu var ki, dünya üzerindeki hemen hemen birçok kaynak tükenmeyle karşı karşıya.. Bu bağlamda tasarruf adına da bu şekilde davranmaya mecburuz.. İsraf çılgınlığından kurtulmalıyız inşallah..
Rabbimiz c.c, nimetlerinin gerçek Sahibi olduğunu, bir an dahi bizlere unutturmasın inşallah..
Şükrümüzün daim, hamdımızın dilimizde kaim olması duası ile..
Rabbimize emanet olunuz.

ELİZAN

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
subat.blogcu.com
İSRAF

İnsanın sahip olduğu nimetleri gereksiz ve aşırı tüketmesi. Bu tür bir davranış, İslâm tarafından uygun görülmemiş ve insanoğlunun yeme, içme ve harcama konusunda belirli bir denge içerisinde kalması istenmiştir. Cenâb-ı Hak, Kur'an-ı Kerîm'in çeşitli yerlerinde bu hususa işaret etmiştir: "Elini bağlı olarak boynuna asma. Onu büsbütün de açıp saçma. Sonra kınanmış pişman bir halde oturup kalırsın" (el-İsra, 17/29). Burada "boynuna asma" tabirinden cimrilik etmenin kasdedildiği belirtilmektedir. "Açıp saçma" tabirinden ise, israf olduğu belirtilmektedir. Bu iki husus da birbirinin zıddı olan fakat tasvip edilmeyen alışkanlıklardır. İkisinde de hem kişiye hem de topluma sayısız zararlar bulunmaktadır.

Im_muslim

Kayıtlı Kullanıcı
Maddi durumumuz ne olursa olsun,
ister zengin olalım ister fakir, hepimiz çok dikkatli olmak zorundayız.
Burada parayı da, maddiyatı da aşan büyük bir edep ve incelik vardır.

selamun aleykum kardesim gerçekten çok faydali ve ilinç uyandiran bir paylasim rahman razi olsun...son söz çok güzel tekrar yazip tekrarhatirlatmak istedim emegine saglik...selametle...

Aleykümselam kardeşim.
ALLAH razı olsun. Ne mutlu öyle yaşayan insanlara değil mi?
ALLAHım verdiklerine ŞÜKREDEN kullarından eylesin...

ALLAHa emanet olunuz
selam ve dua ile...

mehtap0013

Kayıtlı Kullanıcı
Aleykümselam kardeşim.
ALLAH razı olsun. Ne mutlu öyle yaşayan insanlara değil mi
ALLAHım verdiklerine ŞÜKREDEN kullarından eylesin..amin

Im_muslim

Kayıtlı Kullanıcı
Selamün Aleyküm Değerli Hocam..

Rahman c.c razı olsun inşallah bizlerle paylaştığınız için... İstifadeli bir paylaşımdı.. Emeğinize sağlık..
Şüphesiz ki her nimet üzerindeki emekler göz ardı edilemeyecek kadar fazladır.. Bizlere her daim, Rabbimiz c.c'nin sunduğu bu eşsiz nimetlere hamd etmek, O'nun yüceliğini ikrar etmek düşer.. Bu takdir ve şükrü, hakkıyla yerine getirmek, yeryüzündeki tüm inanç mensuplarından ziyade, Kamil din İslam'ın müntesipleri olan bizlerin vazifesi olmalı inşallah..
Acı bir gerçektir ki, bu konuda diğer inançlardaki topluluklar, Müslümanlardan daha çok kadrü kıymet bilmektedirler.. Onlarda ''şükür'' bilinci yoktur; bu yaklaşımları daha çok ''dünyalığı kaybetmeme'' adına olsa bile, bizlerden daha çok değer bildiklerinden şüphe yok.. Olayların bir de ekolojik boyutu var ki, dünya üzerindeki hemen hemen birçok kaynak tükenmeyle karşı karşıya.. Bu bağlamda tasarruf adına da bu şekilde davranmaya mecburuz.. İsraf çılgınlığından kurtulmalıyız inşallah..
Rabbimiz c.c, nimetlerinin gerçek Sahibi olduğunu, bir an dahi bizlere unutturmasın inşallah..
Şükrümüzün daim, hamdımızın dilimizde kaim olması duası ile..
Rabbimize emanet olunuz.

Ve aleykümselam değerli kardeşim. ALLAH razı olsun.
ALLAH ilminizi artırsın İnşaAllah MaşaAllah ne güzel açıklamışsınız konuyu.
Çok doğru söylüyorsunuz. İsraf etmek hakikaten hem Rızkımızın azalmasına hemde şükrümüze engel olmaktadır. ALLAHım israf etmeden rızıklanan kullarından eylesin...

ALLAHa emanet olunuz kardeşim
selam ve dua ile...

Im_muslim

Kayıtlı Kullanıcı
İSRAF

İnsanın sahip olduğu nimetleri gereksiz ve aşırı tüketmesi. Bu tür bir davranış, İslâm tarafından uygun görülmemiş ve insanoğlunun yeme, içme ve harcama konusunda belirli bir denge içerisinde kalması istenmiştir. Cenâb-ı Hak, Kur'an-ı Kerîm'in çeşitli yerlerinde bu hususa işaret etmiştir: "Elini bağlı olarak boynuna asma. Onu büsbütün de açıp saçma. Sonra kınanmış pişman bir halde oturup kalırsın" (el-İsra, 17/29). Burada "boynuna asma" tabirinden cimrilik etmenin kasdedildiği belirtilmektedir. "Açıp saçma" tabirinden ise, israf olduğu belirtilmektedir. Bu iki husus da birbirinin zıddı olan fakat tasvip edilmeyen alışkanlıklardır. İkisinde de hem kişiye hem de topluma sayısız zararlar bulunmaktadır.

ALLAH razı olsun kardeşim katkılarınız için.
ALLAHa emanet olunuz...

ferahhfeza

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
ferahhfeza.blogcu.com
________selamun aleykum aydın bey kardeşim ..
rabbim razı olsun... idrak edip anlayanlardan ,örnek olanlardan oluruz inşaALLAH...
teşekkürler kardeşim hayırla kalınız
selam ve dua ile________

Im_muslim

Kayıtlı Kullanıcı
________selamun aleykum aydın bey kardeşim ..
rabbim razı olsun... idrak edip anlayanlardan ,örnek olanlardan oluruz inşaALLAH...
teşekkürler kardeşim hayırla kalınız
selam ve dua ile________

Ve aleykümselam Kardeşim. ALLAH razı olsun. DUAna binler AMİN diyorum İnşaAlllah...
ALLAHa emanet olunuz
selam ve dua ile...

gülnisa

Kayıtlı Kullanıcı
Sizde sağolun kardeşim, Gözlerinize sağlık
ALLAH razı olsun...

Merhaba öğretmenim. ALLAH razı olsun...
Nasılsınız, umarım iyisinizdir...

ALLAHa emanet olunuz öğretmenim
selam ve dua ile...

selamunaleykum öğretmenım
hamd olsun
ıyıyım
sızı uzun zamandır goremıyorum nerdesınız?
inşaallah sızlerde ıyısınızdır
öğrencılerınız de tabıı :)
allaha emanet olun
selam ve dua ıle

Im_muslim

Kayıtlı Kullanıcı
selamunaleykum öğretmenım
hamd olsun
ıyıyım
sızı uzun zamandır goremıyorum nerdesınız?
inşaallah sızlerde ıyısınızdır
öğrencılerınız de tabıı :)
allaha emanet olun
selam ve dua ıle

Ve aleykümselam öğretmenim.
Hiç sormayın öğretmenim. Bilgisayarım bozuldu. Düzeltmek içinde bir arkadaşımda uzun bir süre kaldı. bu yüzden siteye giremedim...
burayı da özledim...:):)
iyim şükür öğretmenim, öğrencilerimde iyi Hamd olsun...

ALLAHa emanet olunuz
selam ve dua ile...

huzurpınarı

Kayıtlı Kullanıcı
çok şeyi boşa harcıyoruz paylaşım için ALLAH razı olsun...

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt