Peygamberimizin Yemek Adabı
1. Hz. Peygamber (s.a.v.), günde iki kere yemek yerdi.
Bir öğünde sadece bir hurma yediği olurdu.
2. Akşam yemeğini yemeyi tavsiye ederdi.
“Bir avuç hurma ile de olsa, akşam yemeklerinden
vazgeçmeyiniz, zîrâ akşam öğününün ihmâli, insanı
ihtiyarlatır, bünyeyi yıpratır.” (Sünen-i Tirmizi)3. Öğünlerde az yemeyi tavsiye ederdi.
Haram olan yiyecek ve içecekler hariç her çeşit yiyeceği
yerdi.
Hiç bir yemek için sevmiyorum ifadesini
kullanmazdı.
4. Sadece et veya sadece sebze yemek gibi tek yönlü
beslenmezdi.
5. Yemek davetlerine icâbet ederdi.
6. Yemeğe başlamadan önce ve yemekten sonra ellerini
yıkardı.
“Yemeğin bereketi hem yemekten önce, hem de yemekten
sonra elleri yıkamaktadır.” (Sünen-i Tirmizi)7. Besmele ile başlar, dua ile bitirirdi.
8. Sağ eli ile yer ve sol eliyle yiyenleri ikaz ederdi.
9. Ortaya konulmuş yemeğin, kendi önüne gelen kısmından yerdi.
10. Yemek yerken sağa, sola dayanmazdı ve dayanarak yemek yenilmemesini tavsiye ederdi.
“Ben, bir şeye dayandığım hâlde yemek yemem!..”
(Sahih-i Buhârî)
11. Yemeğin israf edilmesini yasaklardı.
12. Soğan, sarımsak gibi kokusu başkalarını rahatsız eden yiyecekleri yedikten sonra toplum içine girmeyi yasaklardı, bu davranışı hoş karşılamazdı.
13. Yemeğe ve su kaplarının içine üflemeyi yasaklardı. Yemeğin çok sıcak yenmemesi gerektiğini buyururdu.
Tek bir içişle su içmeyin, ikişer üçer yudumda için,
içmeye “Bismillah” diyerek başlayın, bitirince “Elhamdülillah”deyin.” (Sünen-i Tirmizi)
14. Aile fertlerinin yemeği bir arada yemelerini tavsiye
eder ve beraber yenen yemeğin bereketli olduğunu
belirtirdi.
“İki kişilik yemek üç kişiye, üç kişilik yemek de
dört kişiye yeter.” (Sahih-i Buhârî) 15. Helâlinden, temiz yemekler yer ve Allah’a şükrederdi, Sofra sahibiyse, utanmamaları için herkes yiyip
bitirmedikçe sofradan el çekmez ve kalkmazdı.
1. Hz. Peygamber (s.a.v.), günde iki kere yemek yerdi.
Bir öğünde sadece bir hurma yediği olurdu.
2. Akşam yemeğini yemeyi tavsiye ederdi.
“Bir avuç hurma ile de olsa, akşam yemeklerinden
vazgeçmeyiniz, zîrâ akşam öğününün ihmâli, insanı
ihtiyarlatır, bünyeyi yıpratır.” (Sünen-i Tirmizi)3. Öğünlerde az yemeyi tavsiye ederdi.
Haram olan yiyecek ve içecekler hariç her çeşit yiyeceği
yerdi.
Hiç bir yemek için sevmiyorum ifadesini
kullanmazdı.
4. Sadece et veya sadece sebze yemek gibi tek yönlü
beslenmezdi.
5. Yemek davetlerine icâbet ederdi.
6. Yemeğe başlamadan önce ve yemekten sonra ellerini
yıkardı.
“Yemeğin bereketi hem yemekten önce, hem de yemekten
sonra elleri yıkamaktadır.” (Sünen-i Tirmizi)7. Besmele ile başlar, dua ile bitirirdi.
8. Sağ eli ile yer ve sol eliyle yiyenleri ikaz ederdi.
9. Ortaya konulmuş yemeğin, kendi önüne gelen kısmından yerdi.
10. Yemek yerken sağa, sola dayanmazdı ve dayanarak yemek yenilmemesini tavsiye ederdi.
“Ben, bir şeye dayandığım hâlde yemek yemem!..”
(Sahih-i Buhârî)
11. Yemeğin israf edilmesini yasaklardı.
12. Soğan, sarımsak gibi kokusu başkalarını rahatsız eden yiyecekleri yedikten sonra toplum içine girmeyi yasaklardı, bu davranışı hoş karşılamazdı.
13. Yemeğe ve su kaplarının içine üflemeyi yasaklardı. Yemeğin çok sıcak yenmemesi gerektiğini buyururdu.
Tek bir içişle su içmeyin, ikişer üçer yudumda için,
içmeye “Bismillah” diyerek başlayın, bitirince “Elhamdülillah”deyin.” (Sünen-i Tirmizi)
14. Aile fertlerinin yemeği bir arada yemelerini tavsiye
eder ve beraber yenen yemeğin bereketli olduğunu
belirtirdi.
“İki kişilik yemek üç kişiye, üç kişilik yemek de
dört kişiye yeter.” (Sahih-i Buhârî) 15. Helâlinden, temiz yemekler yer ve Allah’a şükrederdi, Sofra sahibiyse, utanmamaları için herkes yiyip
bitirmedikçe sofradan el çekmez ve kalkmazdı.