dileksenturk
Kayıtlı Kullanıcı
- Katılım
- 16 Haz 2008
- Mesajlar
- 26
- Tepki puanı
- 0
- Puanları
- 0
- Yaş
- 39
Elbette günümüzde İslâm davetini üstlenen müslümanlar da davet faaliyetlerini usûlüne uygun bir şekilde yürütmek ve bu konuda Hz. Peygamberin tatbik ve tavsiye ettiği metodları örnek ve rehber edinmek mecbûriyetindedirler. Çünkü Cenâbı Hak şöyle buyurmaktadır:
* Andolsun ki Rasûlullahta sizin için, ALLAHı ve âhiret gününü umar olanlar ve ALLAHı çok zikredenler için güzel bir imtisal numûnesi vardır *
Peygamber Efendimiz de buyururlar:
* Size iki şey bırakıyorum onlara sarılırsanız asla dalâlete düşmezsiniz: ALLAHın Kitabı ve Rasûlünün Sünneti. *
* Şayet Nebînizin Sünnetini terkederseniz sapıtırsınız *
* Benim Sünnetimle amel etmeyen, benden değildir *
Hz. Peygamberin icra ettiği davet faaliyetinin üzerinden asırlar geçmesinin tabiî bir sonucu olarak, günün değişen şartları ve gelişen imkânlarına göre farklı bir takım metodlara başvurulabileceği aşikârdır. Aslında zamana ve zemine uygun bir şekilde çeşitli metodların tatbiki, Hz. Peygamberin, davetinde başvurduğu usullerden birisidir. Peygamber Efendimiz, hiçbir esnekliği olmayan, katı, donuk, bıktırıcı ve usandırıcı tek bir metoda sürekli olarak bağlı kalmış değildir. Zâten aklı selîm sahibi bir davetçiden böyle, netice vermesi mümkün olmayan bir metoda bağlı kalması beklenemez.Bu sebeple günümüzde davet faaliyeti yürütülürken Hz. Peygamberin uyguladığı tüm davet metodlarının teferruatı ile bilinmesi, titizlikle tatbik edilmesi gerekli olduğu gibi İslâmın temel esaslarına ve ruhuna ters düşmemek kaydıyla içerisinde bulunulan şartların ve sahip olunan imkânların da mutlaka göz önünde bulundurulması icap etmektedir.
Kaynak :
* Rasûlullahın İslâma Davet Metodu
* Usûlüd Davet
* Maâllâh Dirâsât fîd Daveti ved Duât
* Ahzâb, 33/21
* Muvatta Kader, 3
* İbni Mâce, Mesâcid, 14
* Buhârî, Nikâh, I
* Müslim, Nikâh, 5