Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Peygamberimizin Davet Metod Sünneti (1 Kullanıcı)

dileksenturk

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
16 Haz 2008
Mesajlar
26
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
38


Elbette günümüzde İslâm davetini üstlenen müslümanlar da davet faaliyetlerini usûlüne uygun bir şekilde yürütmek ve bu konuda Hz. Peygamberin tatbik ve tavsiye ettiği metodları örnek ve rehber edinmek mecbûriyetindedirler. Çünkü Cenâbı Hak şöyle buyurmaktadır:

* Andolsun ki Rasûlullahta sizin için, ALLAHı ve âhiret gününü umar olanlar ve ALLAHı çok zikredenler için güzel bir imtisal numûnesi vardır *

Peygamber Efendimiz de buyururlar:

* Size iki şey bırakıyorum onlara sarılırsanız asla dalâlete düşmezsiniz: ALLAHın Kitabı ve Rasûlünün Sünneti. *

* Şayet Nebînizin Sünnetini terkederseniz sapıtırsınız *

* Benim Sünnetimle amel etmeyen, benden değildir *

Hz. Peygamberin icra ettiği davet faaliyetinin üzerinden asırlar geçmesinin tabiî bir sonucu olarak, günün değişen şartları ve gelişen imkânlarına göre farklı bir takım metodlara başvurulabileceği aşikârdır. Aslında zamana ve zemine uygun bir şekilde çeşitli metodların tatbiki, Hz. Peygamberin, davetinde başvurduğu usullerden birisidir. Peygamber Efendimiz, hiçbir esnekliği olmayan, katı, donuk, bıktırıcı ve usandırıcı tek bir metoda sürekli olarak bağlı kalmış değildir. Zâten aklı selîm sahibi bir davetçiden böyle, netice vermesi mümkün olmayan bir metoda bağlı kalması beklenemez.Bu sebeple günümüzde davet faaliyeti yürütülürken Hz. Peygamberin uyguladığı tüm davet metodlarının teferruatı ile bilinmesi, titizlikle tatbik edilmesi gerekli olduğu gibi İslâmın temel esaslarına ve ruhuna ters düşmemek kaydıyla içerisinde bulunulan şartların ve sahip olunan imkânların da mutlaka göz önünde bulundurulması icap etmektedir.

Kaynak :
* Rasûlullahın İslâma Davet Metodu
* Usûlüd Davet
* Maâllâh Dirâsât fîd Daveti ved Duât
* Ahzâb, 33/21
* Muvatta Kader, 3
* İbni Mâce, Mesâcid, 14
* Buhârî, Nikâh, I
* Müslim, Nikâh, 5
 

istikbal

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
6 Ağu 2006
Mesajlar
1,236
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
38
Konum
Uzun ve düşünülmüş yoldan.
Selemu alaykum,islamı metod nasıl olması gerektiği konusunda hayırlı bir paylaşımdı,bizlerle paylaştığınız için Allah c.c sizden razı olsun ve hayırlarınızı kabul eylesin amin.
Peygamber efendimiz Hz Muhammed Mustafa S.A.V in hayatını incelediğimizde,anlamak için çaba gösterdiğimizde karşımıza şöyle sonuçlar çıktığını görmekteyiz.Peygamber efendimizin bizzat yaptığı işler birbirleriye bağlantılı bir bütünlük içinde arzetmektedir.Yani sadece zikir yapmamıştır sadece ilim öğrenmemiştir,sadece cihad etmemiştir.Daha sayamadığımız bir çok hayırlı ameli tek olarak yapmamıştır.Demekki bizde islam için bir şeyler yapma gayreti içerisindeysek tabiki olmamız gereken de budur, bizim yapacağımız hayırlı hasenatlar bir bütünlük içerisinde olmalıdır.
Toplumumuza dönüp baktımızda yani bizlere, bazı çevrelerin zikir,ilim,cihat konularından birini alıp diğerlerini görmemezlikten geldiğini, bunu ağzıyla söylemesede davranışlarıyla,yaptığı işlerlede belli ettiğini görmekteyiz.Bu durum istenilen hedefe hakkıyla ulaşamıyacağımızın göstergesidir.Gerçekten bir rehber,bir örnek olarak Rasulullah efendimiz S.A.V seçtiysek onun izinden gidelim farklı yollar,farklı metodlar aramaya kalkışma yanlışlığına düşmeyelim. Çünkü farklı yollar bizi nereye götürür nereye götürmez bilemeyiz.Rabbim bizleri Rasulullah efendimi s.a.v'e uyan kullarından eylesin amin.
Bu arada şuan okuyor olduğum ve faydalı bulduğum bi eser var onuda kardeşlerimle paylaşmak isterim.Eser iki sayılık yazarı Münir Muhammed Gadban,kitabın adı Nebevi Hareket Metodu,yayını Nehir Yayınları
Allah c.c emanet olun,hayırlı günler
 

نعىمة

Yasaklı Kullanıcı
Katılım
2 Ara 2007
Mesajlar
2,969
Tepki puanı
3
Puanları
0
Yaş
40
selamün aleyküm.
Kuran hükümleri evrenseldir, Sünnet hükümleride evrenseldir.
Teknoloji ilerliyor ama insan ahlaken geriliyor. İnsan ruhu aynıdır. Peygamberimiz (sav) nasıl tebliğ ettiyse İslamı ona uyacaksın. kendin bir şey uydurmayacaksın. Sen uydurmakla değil, tebliğ etmekle yükümlüsün. Hem eksik gördüğün şey nedir ki uydurmaya gerek duyuyorsun..zaten ne kadar çabalasan Onun gibi tebliğ edemezsin
insanlar Onun yüzünü gördükleri zaman Müslüman oluyorlardı...Onun (sav) nazarı sahabe yapıyordu insanı gökteki yıldız yapıyordu...biz Onlara uymazsak kime uyarız ? şeytana mı ?
İnsan kalb ile inanıyor, iman ediyor, kalbi açan Allahı zikirdir. Allahın lütfüdür. Allah ancak itaatkar kullarını başkalarının hidayetine vesile kılar. Kendisi yoldan sapmış, Peygamber Sünnetinden ayrılmış, kendi başı dertte haberi yok, bide başkaları kendi metodlarıyla yola getirmeye kalkar.
Allah böyle durumlardan muhafaza eylesin. Hak haktır ve batıl batıldır.
Tebliğ iletmek demektir, editlemek demek değildir -haşa.
Tebliğ hakkı hak olarak anlatmaktır, içi dışına ,dışı içine uymayanın adı münafıktır -ki cehennemin en dibinde kafirler değil , bunlar olacaktır - Allah korusun.

"Sen dilediğini hidayete erdirmezsin, Allah dilediğine hidayet verir."

Kurtuluş ancak Sünnete uymaktır. tebliğde ,ibadette, herşeyde Peygamberimizin (sav) Sünnetini ölçü almaktır.
 

نعىمة

Yasaklı Kullanıcı
Katılım
2 Ara 2007
Mesajlar
2,969
Tepki puanı
3
Puanları
0
Yaş
40
İbnu Mes'ud (radıyallahu anh)'un şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir: "Muhakkak ki, en güzel söz Allah'ın kitabıdır. En güzel yol da Muhammed (aleyhissalâtu vesselâm)'in yoludur. İşlerin en kötüsü de dine aykırı olarak sonradan çıkarılanıdır. Size vâdedilen mutlaka yerine gelecektir. Siz Allah'ı aciz bırakamazsınız."Buhârî, İ'tisam 2, Edeb 70.

Hz. Aişe (radıyallahu anhâ) validemiz anlatıyor: Hz. Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdu ki: "Kim şu dine uymayan bir şey uyduracak olursa, bu merduddur kabul edilmez"Buhârî, İ'tisam 5, Büyü 60, Sulh 5; Müslim, Akdiye 18 (1718); Ebu Dâvud, Sünnet 6, (4606).

Bir rivayette de şöyle denmektedir: "Bizim sünnetimize uymayan bir amel işleyenin yaptığı amel de merduddur."

Hz. Aişe (radıyallahu anhâ) anlatıyor: Hz. Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm), ruhsat ifade eden bir amelde bulunmuştu. Bazılarının bundan kaçındıklarını işitti. Bunun üzerine Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) bir hutbe okudu: Âdeti vechile Cenâb-ı Hakk'a hamd ve senâda bulunduktan sonra şöyle buyurdu: "Allah için söyleyin, bazıları benim yaptığım şeyi beğenmeyip, kaçınıyorlarmış, doğru mudur bu? Allah'a yeminle söylüyorum, ben Allah'ı onlardan çok daha iyi biliyorum. Allah'tan duyduğum korku da onların duyduklarından çok daha fazladır."Buhârî, İ'tisam 5, Edeb 72; Müslim, Fedâil 127, (2356).
 

aliye_aliye

Altın Üye
Katılım
25 Eki 2006
Mesajlar
16,828
Tepki puanı
4
Puanları
38
Konum
~* پایتخت آن بهشت *~
Web Sitesi
www.fizikist.com
Selamün Aleyküm kardeşim.
Rabbimiz c.c razı olsun, istifadeli bir çalışma idi. Emeğinize sağlık.
Peygamberimiz (s.a.v)'in davet metodu, ebedi görevimizde vazgeçilmez bir rehberdir.. Efendimiz (s.a.v)'in bir davetçi olarak çağın haberleşme imkanlarını, etkili hitabetiyle en tesirli şekilde kullanması; güzel ve dikkat çekici misallerle muhatabına hakikatleri ayan kılmak gibi sayılamayacak güzellikte metodu vardı.. Şüphesiz, onun davetini reddedenler dahi, davetindeki nebevi cezbesinin etkisiyle tesirlendiklerini ifade etmişlerdir.. Bizans krallarına yazılan davet mektupları, bunların güzel misalleridir.
Çağımızdaki birçok imkan da gelişmiş, uzak kıtalara dahi oturduğumuz yerden ulaşma imkanına sahibiz.. Bunu tebliğ-davet ve irşat vazifesinde en etkili şekilde kullanabilmek, davamız için çok büyük bir katkıdır inşallah..
Rabbimiz c.c çağın imkanlarından, rızası dahilinde dinini yüceltme yolunda
en güzel şekilde yararlanmayı nasip etsin..
Selam ve Dua ile, Rabbimize emanet olunuz.
 

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt