Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

PEYGAMBER EFENDİMİZ’İN ÜSTÜN AHLAKIYLA AHLAKLANMAK (1 Kullanıcı)

sahin bey

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
18 Ocak 2007
Mesajlar
273
Tepki puanı
0
Puanları
0
PEYGAMBER EFENDİMİZ’İN ÜSTÜN AHLAKIYLA AHLAKLANMAK

Muhammed, sizin erkeklerinizden hiçbirinin babası değildir; ancak o Allah’ın Resulü ve peygamberlerin sonuncusudur. Allah herşeyi bilendir. (Ahzab Suresi, 40)

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed, Allah’ın "nübüvvet ve risalet tacı"nı nasip ettiği, tüm yaratılmışlar içinde Allah’ın en çok sevdiklerinden ve razı olduklarından, dinini yaymak için seçtiği, halis, üstün ahlaklı ve tüm zamanlara ve insanlara örnek bir peygamberdir.

Cenab-ı Allah ayetlerinde inananlar ve Allah’tan korkup sakınanlar için Resul’ünde güzel örnekler olduğunu bildirmiştir. Bu nedenle, başta Peygamber Efendimiz olmak üzere peygamberlerin hayatlarını öğrenmek, onlardaki güzellikleri, üstün özellikleri görmek tüm müslümanlar için çok önemlidir. Ancak asıl olan, Peygamber Efendimiz’le ilgili kıssaları ve olayları sadece konuşmak veya anlatmak değil, O’nun sahip olduğu güzel ahlaka ve takvasına gücümüzün yettiğince ulaşmaya çalışmaktır.

Peygamberimiz çok sabırlıydı

Peygamberimiz’in üstün ahlakından bazı özellikleri Bediüzzaman Said Nursi şöyle anlatır:

“Muhammed'in (A.S.M.) doğruluğu, faaliyeti, hakikatı taharride samimiyeti, sarsılmayan azmi, imanı, kendisini dinlemek istemeyenlere ezelî hakikatı dinletmek yolundaki sebatı; bana kalırsa onun o cesur ve azimkâr peygamberin hâtem-i risalet olduğunun en kat'î ve en emin delilleridir.”

Hz. Muhammed, ilk vahyi aldığı andan vefat edene kadar, Allah’ın dinini yaymak, insanlara iyiliği emredip onları kötülüklerden sakındırmak, haksızlıkları ortadan kaldırıp, adaleti hakim kılmak için mücadele etmiş, bu amaç uğrunda her fedakarlığı göze almıştır. Bediüzzaman’ın da belirttiği gibi “kendisini dinlemek istemeyenlere ezeli hakikati dinletmek yolundaki sebatı” dahi tek başına onun ne kadar değerli ve üstün bir kul olduğunu gösteren bir niteliktir.

Peygamberimiz çok ince düşünceliydi

Hz. Muhammed Efendimiz, Kuran’da bildirilen ayetlerden ve hayatıyla ilgili aktarılan bilgilerden de öğrendiğimiz gibi son derece ince düşünceli, güzel huylu bir insandı. Yaşadığı dönemde, çevresinde bulunan bedevilerden henüz İslam ahlakını öğrenmemiş, insanlara birçok zorluk çıkaran, lafını sözünü bilmeyen, davranış bozuklukları olan insanlar bulunmaktaydı. Bu kimseler, elbetteki Peygamberimiz’e birçok zorluk çıkartıyorlardı. Örneğin bir ayette bildirildiğine göre yemek saatini gözleyerek Peygamberimiz’in evine geliyorlar ve yemek ikram edilmesi için bekliyorlar, yemekten sonra da uzunca bir vakit kalıyorlardı.

Peygamberimiz ise ayette bildirildiğine göre bunu onlara utandığı için söyleyemiyordu. Bir kısmı ise odaların arkasından Efendimiz’e sesleniyor veya evin içine olmadık yerlerden giriyorlardı. Müminin tek dostu ve yardımcısı olan, sonsuz merhamet ve şefkat sahibi Cenab-ı Hak, Resulünün üzerindeki yükleri kaldırmak için, Peygamberimiz’in çevresindekilere nasıl davranmaları gerektiğini bildiren ayetler indirmiştir. Allah bir başka ayetinde ise Peygamberimiz’in üzerindeki ağır yükü indirerek, onun işini kolaylaştırdığını bildirir. Bu ayet şöyledir:

Biz, senin göğsünü yarıp-genişletmedik mi? Ve yükünü indirip-atmadık mı? Ki o, senin belini bükmüştü; senin zikrini (şanını) yüceltmedik mi? (İnşirah Suresi, 1-4)

Peygamberimiz çok merhametliydi ve müminlere çok düşkündü

Peygamber Efendimiz’in Kuran’da zikredilen özelliklerinden bir diğeri ise merhametli oluşu ve müminlere olan düşkünlüğüdür.

Allah, Tevbe Suresi’nde Peygamber Efendimiz’in bu özelliklerini şöyle bildirmiştir:

“Andolsun size, içinizden sıkıntıya düşmeniz O’nun gücüne giden, size pek düşkün, mü’minlere şefkatli ve esirgeyici olan bir elçi gelmiştir.” (Tevbe Suresi, 128)

Peygamberimiz çok tevekküllü ve cesurdu

Kuran-ı Kerim’de bir ayette, Peygamber Efendimiz’in kafirler tarafından Mekke’den çıkarıldığı ve bunun üzerine yanındaki kişiyle peşlerindeki düşmanlarından kaçarak bir mağaraya sığındıkları bildirilmektedir. Peygamberimiz mağaradayken yanındaki arkadaşına korkmamasını ve hüzne kapılmamasını söylemiş, Cenab-ı Allah’ın kendileriyle birlikte olduğunu hatırlatmıştır:

Siz O’na (peygambere) yardım etmezseniz, Allah O’na yardım etmiştir. Hani kafirler ikiden biri olarak O’nu (Mekke'den) çıkarmışlardı; ikisi mağarada olduklarında arkadaşına şöyle diyordu: "Hüzne kapılma, elbette Allah bizimle beraberdir." Böylece Allah O’na 'huzur ve güvenlik duygusunu' indirmişti, O’nu sizin görmediğiniz ordularla desteklemiş, inkara edenlerin de kelimesini (inkar çağrılarını) alçaltmıştı. Oysa Allah'ın kelimesi, yüce olandır. Allah üstün ve güçlüdür, hüküm ve hikmet sahibidir. (Tevbe Suresi, 40)

Bu ayetten de anlaşıldığı gibi, Peygamberimiz hayatı boyunca birçok pek çok kereler ölüm tehlikesiyle karşılaşmış cesur bir müslümandır. Ancak Allah’a dayanıp güvendiği ve gücünü Allah’tan aldığı için hiçbir zaman inkarcıların sözlü ve fiili saldırılarının karşısında boyun eğmemiş, her zaman tevekküllü, sabırlı olmuştur. Cenab-ı Allah Kalem Suresi’nde, Yusuf Suresi’nde ve daha pek çok surede inkar edenlerin saldırılarına karşı Efendimiz’i destekleyen ayetler indirmiştir.

Bunlar Peygamber Efendimiz’in benzersiz ahlakından sadece birkaç tane örnektir. Bütün müslümanların üzerine düşen görev; O’nun uyarılarını, öğüt ve tavsiyelerini düstur edinerek bu üstün insanı her yönden örnek almak, O'nun sünnetine harfiyyen uymaktır
 

karapece

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
29 Eki 2006
Mesajlar
332
Tepki puanı
0
Puanları
0
RE: PEYGAMBER EFENDİMİZ’İN ÜSTÜN AHLAKIYLA AHLAKLANMAK

S.A ALLAH RAZI OLSUN ...RABBİM CÜMLEMİZE RESULULLH(S.A.V) EFENDİMİZ'E LAYIKIYLA ÜMMET OLMAYI NASİB ETSİN İNŞ.
SELAM HİDAYETE TABİ OLANLARIN ÜZERİNE OLSUN...
 

sahin bey

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
18 Ocak 2007
Mesajlar
273
Tepki puanı
0
Puanları
0
RE: PEYGAMBER EFENDİMİZ’İN ÜSTÜN AHLAKIYLA AHLAKLANMAK

EVET PEYGAMBERİMİZİN AHLAKI İLE AHLAKLANDIĞIMIZ ZAMAN
HEM KENDİMİZİ HEMDE ÇEVREMİZİ KURTULUŞA KAVUŞANLARDAN EDERİZ İNŞALLAH
 

karapece

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
29 Eki 2006
Mesajlar
332
Tepki puanı
0
Puanları
0
RE: PEYGAMBER EFENDİMİZ’İN ÜSTÜN AHLAKIYLA AHLAKLANMAK

ABİ İLK ÖNCE PEYGAMBERİ TANIMAK GEREK AMA DEĞİL Mİ?RABBİM TAM MANASI İLE TANIMAYI NASİB EYLESİN
ALLAH RAZI OLSUN SELAM VE DUA İLE
 

sahin bey

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
18 Ocak 2007
Mesajlar
273
Tepki puanı
0
Puanları
0
RE: PEYGAMBER EFENDİMİZ’İN ÜSTÜN AHLAKIYLA AHLAKLANMAK

HAKLISIN
PEYGAMBERİMİZİ HAKKIYLA TANIMAYAN PEYGAMBER SEVGİSİNDENDE BAHSEDEMEZ
MÜSLÜMANLAR PEYGAMBERİMİZİ GÖNÜLDEN SEVDİKLERİNE GÖRE
PEYGAMBERİMİZİ HAYATIMIZA TATBİK ETMELİ VE
AHLAKI VE SÜNNETLERİ
HAYATIMIZIN HER ALANINDA VE ZERRESİNE UYGULANMALIDIR
 

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt