Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Peygamber Efendimizden 55 Altın Öğüt ve 10 Nasihat--49-10 Nasihat (1 Kullanıcı)

MUDİR

Kayıtlı Kullanıcı
KIRKDOKUZUNCU TAVSİYE
CENNET AĞACI
Ebu Hureyre(ra) ağaç dikerken kendisine Hz. Peygamber(sav)'in uğradığını ve şöyle dediğini rivayet etmiştir:" Ey Ebu Hureyre ne dikiyorsun?" . Ben de:" Ağaç dikiyorum" dedim. O da:" Ben sana bundan daha hayırlı ağacı göstereyim mi?. "Sübhanellahi ve'l-Handülillahi vela ilahe İllallahü vallahü ekber"dir ki bu duanın her defasında cennette sana bir ağaç dikilir. " (ibn-i Mace, Hakim).
ELLİNCİ TAVSİYE
AKREP SOKMASINA KARŞI KORUNMA
Ebu hureyre(ra) anlatır:" Bir adam Peygamber(sav)'e geldi ve:" Ya Rasulellah dün beni ısıran akrepten neler çektim bir bilsen" dedi. Bunun üzerine O da şöyle dedi: " Bak akşama çıktığınde eğer, " Euzü bi kelimatillahi et-Tammeti min şerri ma Halak" diye dua etseydin sana zarar vermezdi. " (Muvatta, Müslim, Tirmizi).
Tirmizi'nin rivayetinde ibare şu şekildedir:" Kim akşama çıktığında üç defa, " euzü bi kelimatillahi et-Tammeti min şerri ma Halaka" diye dua ederse ona bu gecede zehirli mahlukat zarar veremez. " Süheyl der ki:" Aileme bu duayı öğrenmişti. Her gece okuyorlardı. Bu sırada bir cariyeyi haşere sokmuştu, ama o hiçbir acı duymadı. "
FATİHA SURESİ'Nİ OKUYARAK TEDAVİ ETMEK
Ebu Said el-Hudri(ra) anlatır:" Rasulullah(sav)'in Ashabı'ndanbir grup sefere çıkmıştı. Nihayet arap kabilelerinden bir kabileye konakladılar ve onlardan kendilerini misafir edinmelerini istediler, ama onlar misafir almayı kabul etmediler. Bu sırada kabilenin reisini haşerat ısırdı, hemen koşuşturdular, ama hiçbir şey fayda vermedi. Birisi: " Şu konaklayan topluluğa gitseniz belki yanlarında bazı şeyler olabilir" dedi. Onlar da hemen yanlarına gelip: " Ey topluluk, reisimizi haşeresoktu, tüm çabalarımız fayda vermedi. Acaba birinizin yanında birşey var mıdır?. " Ashab'tan birisi: " Vallahi ben tedavi edebilirim. Ama şu var ki biz sizden misafir kabul edilmemizi istedikte siz bizi misafir edinmediniz. Ben de ücret vermesseniz size tedavi etmem. " dedi. Onlarda bir sürü koyunla anlaştılar. O da Fatiha Suresi'ni okuyup ve üfleyerek gitti. Reisleri sonunda bağdan çözülmüş gibi canlandı, yürüyüp kalktı. Hiçbir acı duymadı. Onlar da anlaştıkları ücreti ona verdiler. Arkadaşlarından birisi:" Koyunları paylaştırınız" dedi. Tedavi eden de: " Hayır Peygamber(sav)'e gidip durumu O'na anlatana kadar birşey yapmayın. O'nun ne emredeceğine bakalım" dedi. Rasulullah (sav)'e varıp durumu anlattılar. O da" Fatiha'nın tedavi edeceğini nereden bildin?. Size ganimet geldi onu bölüştürün, sizinle beraber Bana da pay ayırın" buyurdu ve güldü. " (Buhari).
ELLİBİRİNCİ TAVSİYE
RIZKI GELİŞTİRME VE BORCU öDEME DUASI
Mü'minlerin annesi Aişe Validemiz (ra) şöyle anlatır: " Ebu Bekir(ra) benim yanıma geldi ve: Rasulullah (sav)'den bana öğrettiği duayı duydum. " Ben de:" Nedir o?" dedim. Şöyle dedi: " Meryemoğlu İsa arkadaşlarına şöyle öğretiyordu: " Şayet sizden birinizin dağ dolusu altın borcu olsa ve Allah'a şu duayı okusa Allah borcunu ödetir: " "Allahümme fâricelhemmi Kâşifel ğammi mücŒbedda'vetil-muddarriin Rahmanüddinya vel Ahira ve Rahimehuma ente turhimuni ferhamni bi Rahmetin tuğnini biha an Rahmeti men sivake" Ebu Bekir (ra) der ki:Ben Allah'a bu şekilde dua ederdim, Allah bana faydalarını getirir, borcum ödenirdi. "
Hz. Aişe Validemiz der ki: " Ben de bu dua ile dua ederdim. Kısa zamanda Allah beni ne bana sadaka olarak verilmiş ne de miras yoluyla gelmiş olan bir rızıkla rızıklandırdı. Allah borcumu ödetti, aileme güzel bir şekilde bunu bölüştürdüm. Abdurrahman'ın kızını da bu maldan üç ukiyye (12 dirhem) süs ve zinet taktım, bize de geriye iyi bir mal arttı. " (Bezzar, Hakim, İsbehani).
Efendimiz şöyle buyurmuştur:" Ey Muaz sana dua edebileceğin bir dua öğreteyim mi?. Eğer üzerinden Sabir dağı kadar borç olsa Allah onu senden ödetir. Ey Muaz Allah'a şöyle dua et: " Kul Allahümme Malike'l Mülki tü'ti'l-mülke men teşâu ve tuizzü men teşâu ve tuzillü men teşâu biyedike'l- Hayri inneke ala Külli şey in Kadir. Tulicu'l-Leyle fi'n-Nehari ve tulicu'n-Nehari fi'l-Leyl. Ve tuhricu'l-Meyyite mine'l-Hayy ve türziku men teşâu biğayri hisab. Rahmane'd-Dünya ve'l-Ahirati ve Rahime huma tu'timen teşâu minha ve temneu menteşau, irhamni rahmeten tuğnini biha an Rahmeti men sivâke. " (Taberani).

HAYIR YOLLARINDA HARCAMA YAPMAK
Abdullah b. Amr b. el-As (ra) bir adamın Rasulullah(sav)'eşöyle sorduğunu rivayet etmiştir: " Müslümanlığın hangisi daha hayırlıdır?. " O da şöyle buyurur: " Yemek yedirirsin, selamı da tanıdığına ve tanımadığına verirsin. " (Buhari, Müslim).
Ebu hureyre (ra) Peygamber (sav)'in şöyle buyurduğunu rivayet etmiştir: " Kulların içinde bulunduğu hiçbir gün yoktur ki, iki melek inipte bunlardan birisi, " Allah'ım hayır harcamada bulunanın malının devamını ver" diğeride, " Allah'ım elisıkı olanın da malının telefini ver" demesin. " (Buhari, Müslim).
Abdullah b. Mesud(ra) Hz. Peygamber(sav)'in şöyle buyurduğunu rivayet etmiştir: " Ancak iki şeyde hasetlik vardır kibunlar;bir adam ki Allah ona mal vermiş o da malı hakyolda tüketmek nasip olmuştur. Yine bir adam ki Allah ona hikmet vermiş, o da bu hikmetle hükmeder ve bu hikmeti öğretir. " (Buhari, Müslim).
Yine Abdullah b. Mesud (ra) Rasulullah(sav)'in şöyle buyurduğunu rivayet etmiştir:" Hanginize varisi olduğu mal kendi malından daha sevimlidir?. " Ashab dedi ki:" Ya Rasulellah bizden hiçbiri yoktur ki kendi malı ona sevimli olmasın" dedi. O da şöyle buyurdu: " Onun malı hayatındayken (hayır yollarına) sunduğudur. Varisin malı da (hayır yoluna sunmayıp) geriye bıraktığıdır. " (Buhari).
Adiy b. Hatim (ra) Rasulullah (sav)'in şöyle buyurduğunu rivayet etmiştir: "Cehennemden bir yarım hurma ile de olsa korununuz. " (Buhari, Müslim).
Ebu Hureyre (ra) Rasulullah (sav)'in şöyle buyurduğunu rivayet etmiştir: "Allah şöyle buyurur: "Ey Ademoğlu hayır yoluna harcama yap ki sana da harcama yapılsın. " (Buhari, Müslim).

ELLİÜÇÜNCÜ TAVSİYE
SABAH VE AKŞAMA ERİŞİNCE VE EVİNDEN ÇIKTIÚINDA NASIL DUA EDİLECEÚİ HAKKINDADIR
Ebu Hureyre(ra) Ebu Bekir(ra)'ın şöyle dediğini rivayet etmiştir: "Ya Rasulellah bana sabah ve akşama erişince söyliyeceğim bir takım sözlerden bana emret. O da şöyle buyurdu: "Allahümme Fâtıra's-Semâvâti ve'l-Ard, ålime'l-ğaybi ve'ş-Şehâdeti Rabbe Külli şeyin ve Melikehu. Eşhedu Enla İlahe illa ente euzü bike min şerri nefsi ve min şerri'ş-Şeytani ve şirkihi" bunu sabaha ve akşama eriştiğinde, yatağa girdiğinde oku" buyurdu. " (Ebu davud, Tirmizi).
Mü'minlerin annesi Ümmü Seleme (ra) anlatır: Efendimiz evinden çıktığı zaman şöyle derdi: " Bismillahi tevekkeltü Alallahi, Allahümme inni eûzü bike en edille ev Udalle ev ezille ev uzelle ev ezlime ev uzleme, ev echele ev yüchele aleyye. " (Ebu Davud, Tirmizi).
Enes(ra) Rasulullah(sav)'in şöyle buyurduğunu rivayet etmiştir: Kim evinden çıkarken, " Bismillah tevekkeltü A lellahi la havle ve la kuvvete illa billahi" derse ona şöyle denilir:" Hidayete eriştirildin, işlerinde yeterlilik kazandırıldın, şerlerden korundun" ve ondan şeytan uzaklaşır. " (Ebu Davud, Tirmizi).
Enes b. Malik Rasulullah (sav)'in kızı Fatıma(ra)'a şöyle dediğini rivayet etmiştir:" Sana tavsiye edeceğim şeyleri dinlemekten sana hangi şey engel olabilir ki? Sabah ve akşama eriştiğinde şöyle dersin:" Ya Hayyu Ya Kayyum bi Rahmetike esteğisü, Eslih li şe'ni Küllehü vela tekilni ila nefsi tarfete aynin. " (Nesei, Bezzar).

ELLİ DöRDÜNCÜTAVSİYE
İDARECİLİK İSTEMEYİNİZ
Ebu Said, Abdurrahman b. Sümra (ra) Rasullulah (sav)'in ken kendisine şöyle buyurduğunu rivayet etmiştir. " Ey Abdurrahman b. Sümra idareciliği isteme çünkü şu var ki bu görev sana sen istemeden verilirse sana yardım edilir, eğer bu görev sana senin isteğinle verilirse sende bunun sorumluluğu altına girersin, bir şeye yemin ettikten sonra ondan daha iyisini görmüş isen daha iyi olanı yap yeminine de keffaret uygula. (Buhari, Müslim)
Ebu Zer(ra) anlatır:" Ya Rasullullah beni bir yerlerde çalıştırmak istemez misin?" dedim. O da omzuma dokundu ve şöyle buyurdu:" Ey Ebu Zer sen zayıfsın, vazife de emanettir. Vazife ve sorumluluk Kıyamet Günü'nde pişmanlık ve alçaklıktır. Ama bu vazifenin hakkını yerine getiren üzerindeki vazife ile ilgili sorumluluğun gereklerini yapan hariç. " (Müslim).
Ebu Hureyre(ra) Rasulullah(sav)'in şöyle buyurduğunu rivayet etmiştir:" Sizler idarecilik hususunda çok ihtiraslı olacaksınız ama bu da Kıyamet Günü pişmanlık olacaktır. " (Buhari).
Ebu Said(ra) ve Ebu Hureyre(ra) Rasulullah(sav)'in şöyle buyurduğunu rivayet etmişlerdir: " Allah hiçbir Peygamber göndermemiş ve hiçbir halifeden bir halife tayin etmemiştir ki onun sır dostu olmasın. Bazı sır dostu ona iyiliği emreder, iyiliğe teşvik eder. Bazı sır dostu da kötülüğü emreder ve kötülüğe teşvik eder. Ancak günah ve hatalardan korunmuş olan ise Allah'ın koruduğu kimsedir. " (Buhari).
Aişe (ra) Rasulullah(sav)'in şöyle buyurduğunu rivayet etmiştir:" Allah bir idarecinin hayrını dilerse ona doğru yardımcı kılar da idareci vazife ve sorumluluğunu unutursa ona hatırlatır, hatırladığında ona yardım eder ve eğer Allah bunun dışında dilerse ona kötü yardımcı kılar o da vazifesini unutursa ona hatırlatmaz, hatırlarsa yardım etmez. " (Ebu Davud).

ELLİBEŞİNCİ TAVSİYE
EVLERDE MESCİDLER EDİNMEK
Aişe (ra) şöyle buyurmuştur: " Rasulullah (sav) bize evlerde mescidler yapmamızı ve onu temizleyip güzelleştirmemizi emretti. " (Tirmizi, Ebu Davud, Müsned).
Semure b. Cündüb (ra) şöyle demiştir: " Rasulullah (sav) bize evlerimizde mescidler edinmemizi ve bunları da temiz tutmamızı emretti. " (Tirmizi, Müsned).

TAVSİYELERİN SONUNCUSU
Bu değerli tavsiyeleri Efendimiz İbrahim(as)'ın Muhammed Ümmetine olan tavsiyesi ile bitirmek istiyorum.
Abdullah b. Mesud (ra) Rasulullah(sav)'İn şöyle buyurduğunu rivayet etmiştir: " Mirac Gecesi'nde İbrahim (as) ile karşılaştım, Bana şöyle dedi: " Ey Muhammed ümmetine benden selam söyle ve şunu bildir ki; Cennet'in toprağı çok hoştur, suyu tatlıdır, arazisi düzdür (çakıllı tümsekli değildir). O 'nun ağacı da: " Sübhanellah vel Hamdülillahi vela İlahe İllallahü vallahü Ekber" dir. " (Tirmizi, Taberani).
Allah Efendimiz Muhammed'e, Ailesine ve Ashabı'na salat ve selam etsin, selam peygamberlerin üzerine Hamd ise alemlerin Rabbi Allah'adır.
ON NASİHAT
1-) Hergün okuyabildiğin kadar Kur'an oku, Peygamber (sav)'e de salatı çokca getir.
2-) Beş vakit namaz ile velevki iki rekat ta olsa gece ve kuşluk namazına devam et.
3-) Üzerine farz olan zekatı ver. Az da olsa hergün sadaka ver. Eğer verecek bulamaz isen bu vazifeyi güzel söylemekle yerine getir. Ramazan orucu ile beraber her ayda üçgün oruç tut.
4-) Allah'ın sevdiklerinden olmak istemez misin? Peygamber'in Muhammed (sav)'i, O'nun Ailesini sev, anne ve babaya iyilik yap.
5-) Sen:" Ya Rabbi, Ya Rabbi" deyipte, Allah'ın: "Evet Ey kulum, iste istediğin verilir" dediği kimselerden olmak istemez misin? Ohalde yiyeceğini temizle ki duan kabul olsun. İnsanlara kendinden daha insaflı ol. İnsanlara güzel ahlakla davran.
6-) Duası kabul edilenlerden ve Kıyamet günü sayfası nurla parlayanlardan olmayı istemez misin? Kalbini temizle, "La İlahe İllallah" zikrini çok yap, günahlarına, mü'min erkek ve mü'min kadınlar için tevbe ve istiğfar yap. Allah'ı hatırlamaktan habersiz olanlardan olma.
7-) Allah'a hamdeden, şükreden, O'na yakın olanlardan olmak istemez misin? Şu var ki kul: El-Hamdülillah, derse, Allah: " Kulum Bana hamdetti, Bana şükretti" der. Ohalde: el-Hamdülillahi ve Selamün ala İbadihillezinestafa" zikrini çokça yap.
:cool: Allah'a şükredenlerden ve Allah'ın neslini islah ettiği kimselerden olmayı istemez misin? Ohalde şu iki ayetteki duaya devam etmelisin:
A-) " Rabbim, bana ve anama, babama lutfettiğin nimete şükretme, Senin beğeneceğin faydalı bir iş yapmamı gönlüme ilham eyle ve Rahmetinle beni iyi kullarının arasına koy". (Neml:19).
B-) " Rabbim beni, bana ve anama, babama verdiğin nimete şükretmeye razı olacağın yararlı işleri yapmaya sevkeyle, benim için neslimden de salahı devam ettir. Ben Sana yöneldim, Sana teslim oldum." (Akaf:15).
9-) Hem dünyanı hem ahiretini toplayan şeyi sana göstereyim mi? Ohalde Allah'ın emirlerini gücün yettiği kadar yerine getirmeye çalış: " Ey insanlar, ruku edin, secde edin, Rabbinize ibadet edin, hayır işleyin ki kurtuluşa eresiniz. " (Hac:77).
10-) Bütün herşeyin özünü göstermemi ister misin? " Allah'a inandım de, sonra da dosdoğru istikamet üzere ol. "

kasım hadi

Kayıtlı Kullanıcı
SELAMUN ALEYKUM KARDEŞİM.
RABBİM RAZI OLSUN.ELLERİNE SAGLIK.HEPSİ BÜYÜK BİR SERVET DEGERİNDE NASİHAT VE DUALAR.RABBİM HAKKIYLA OKUYUP İSTİFADE ETMEYİ NASİP ETSİN.SELAMETLE.

MUDİR

Kayıtlı Kullanıcı
SELAMUN ALEYKUM KARDEŞİM.
RABBİM RAZI OLSUN.ELLERİNE SAGLIK.HEPSİ BÜYÜK BİR SERVET DEGERİNDE NASİHAT VE DUALAR.RABBİM HAKKIYLA OKUYUP İSTİFADE ETMEYİ NASİP ETSİN.SELAMETLE.

Dedem gelmiş hoş gelmiş(fotoğraftaki yaşlı amca) Allah ömrüne ömür katsın inşaallah. Yorumunuz için Allah razı olsun.

hayri07

Kayıtlı Kullanıcı
ALLAH razı olsun kardeşi selam ve dua ile.

hayri07

Kayıtlı Kullanıcı
RABBBİM razı olsun kardeşim selametle kalın.

bir_umut

Kayıtlı Kullanıcı
Allah razı olsun bu güzel paylaşımınız için

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt