Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Özürlülerin emeklilik şartları nelerdir? (1 Kullanıcı)

Sedat Yıldırım

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
www.sairsedat.blogcu.com
Özürlülerin emeklilik şartları nelerdir?

Sosyal sigorta düzenlemeleri kapsamında;
en az %40 oranında özrü bulunduğunu belgeleyen sigortalıların bazı özel hükümlerden yararlanarak emeklilik hakkını elde edebilmeleri mümkün olmaktadır.
506 sayılı Sosyal Sigortala Kanunu’nun 60. maddesi gereği; sakatlığı nedeniyle vergi indiriminden yararlanmaya hak kazanmış durumda olan sigortalılardan; ilgili mevzuat uyarınca,
I. derece sakatlığı olanlar (%80 ve üzeri) yaşları ne olursa olsun en az onbeş yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 3600 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olmak,
II. derece sakatlığı olanlar (%60/%79 arası) yaşları ne olursa olsun en az onsekiz yıldan beri sigortalı olmak ve en az 4000 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olmak,
III. derece sakatlığı olanlar (%40/%59 arası) yaşları ne olursa olsun en az yirmi yıldan beri sigortalı olmak ve en az 4400 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olmaları şartıyla yaşlılık aylığından yararlanırlar.Ancak 1991 ve daha önceki yıllardan önce sigorta başlangıcı olanların 3600 gün prim ve 15 yıl sürelerini doldurmuş olan üçüncü derecede bulunan özürlülerde emekliliği hak etmiş durumdadırlar.
Sakatlığı nedeniyle vergi indiriminden yararlanması dolayısıyla yaşlılık aylığına hak kazanarak yaşlılık aylığı alanlar Kurumca kontrol muayenesine tabi tutulabilir.
Çalıştıkları iş yerinden özürlü sitatüsünde çalıştığını bildiren bir yazıyla beraber,en az yüzde kırk özrlülük sağlık raporunu bulundukları defterdarlığa vererek, oradan gelecek olan vergi indirimine tabi olduklarına dair evrakla beraber,bulundukları iş yerinden istifa ederek,bağlı oldukları sigorta kurumuna müracat etmeleri gerekmektedir.
Bağ-kur sigortalıları için bu mümkün değildir.Ancak Bağ-kur’dan S.S.K’ya geçmesi gerekir.Bunun içinde kurumlar arası geçiş yapabilmesi için,üç buçuk yıl,sigorta primi ödemiş olması gerekir.Üç buçuk yıl sigorta primi yattıktan sonra,bağlı bulunduğu sigorta müdürlüğüne giderek,Bağ-kur ve S.S.K. hizmetlerini bildiren evraklarla bulunduğu S.S.K müdürlüğüne müracat etmeleri gerekir.
Bağ-kur’da özürlülük diğer adıyla yaşlılık emekliliği yoktur.Ancak Bağ-kur’da malülen emeklilik vardır.Malül sayılabilmesi için,sigorta başlangıcından sonra bir iş kazası yada yeterli derecede çalışamaz raporu olması gerekir.
Yüce Yaratan kimseyi sağlığından etmesin.
Selam ve Dua ile.

SEDAT YILDIRIM

_YUSUF_

Yönetici
Sakatlığı nedeniyle vergi indiriminden yararlanması dolayısıyla yaşlılık aylığına hak kazanarak yaşlılık aylığı alanlar Kurumca kontrol muayenesine tabi tutulabilir.
Çalıştıkları iş yerinden özürlü sitatüsünde çalıştığını bildiren bir yazıyla beraber,en az yüzde kırk özrlülük sağlık raporunu bulundukları defterdarlığa vererek, oradan gelecek olan vergi indirimine tabi olduklarına dair evrakla beraber,bulundukları iş yerinden istifa ederek,bağlı oldukları sigorta kurumuna müracat etmeleri gerekmektedir

Selamün Aleylüm

Bu iş biraz kafa karıştırıcı.Bir kurum alacılığı ile (işçi bulma kururmu) devlet hastanesine gidiyor ve tamam diyorlar sende %40 sorun var git özürlü kadrosundan çalış diyorlar.İşe başlıyor ve bu sefer Maliyeye başvurup vergi indiriminden yararlanmak istiyorum diyorsunuz.Oda sizi yine devletin olan aynı hastaneye gönderiyor.Ama bakıyorsunuzki daha önce aldığınızın yarısını bile vermiyorlar.İşyerimzde örnekler az denemeyecek kadar çok.Ben bu devleti ve kurumlarını hala anlamakta acizim gerçekten.Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu

Sedat Yıldırım

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
www.sairsedat.blogcu.com
Çalıştıkları iş yerinden özürlü sitatüsünde çalıştığını bildiren bir yazıyla beraber,en az yüzde kırk özrlülük sağlık raporunu bulundukları defterdarlığa vererek, oradan gelecek olan vergi indirimine tabi olduklarına dair evrakla beraber,bulundukları iş yerinden istifa ederek,bağlı oldukları sigorta kurumuna müracat etmeleri gerekmektedir

Selamün Aleylüm

Bu iş biraz kafa karıştırıcı.Bir kurum alacılığı ile (işçi bulma kururmu) devlet hastanesine gidiyor ve tamam diyorlar sende %40 sorun var git özürlü kadrosundan çalış diyorlar.İşe başlıyor ve bu sefer Maliyeye başvurup vergi indiriminden yararlanmak istiyorum diyorsunuz.Oda sizi yine devletin olan aynı hastaneye gönderiyor.Ama bakıyorsunuzki daha önce aldığınızın yarısını bile vermiyorlar.İşyerimzde örnekler az denemeyecek kadar çok.Ben bu devleti ve kurumlarını hala anlamakta acizim gerçekten.Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu

Aleykumselam değerli kardeşim.
Bende o lahana turşusundan yedim ama,tabi diyet turşusuydu.
318218.gif

Şaka bir kenara,elbette bazı zorluklar var,bende bu yollardan geçtim.
Şükürler olsun Rab'bimeki şimdi bir yıllık emekliyim.Maaşıda fena değil.
Ben 5-6 yıl önce emeklilik için müracat ettim,hemde bu işi işten iyi anlayan bir tanıdık muameleciye verdim takibi için.Adam sağ olsun çok uğraştı.
O zaman 10 yıllık Bağ-kur sigortalısıydım,emekli etmediler,prim gün sayım da tuttuğu halde.Sağlık raporumda %60 idi,hemde Şişli ve Cerrahpaşa hastanelerinden ve Haseki eğitim ve araştırma hastanesindendi raporum.
Ancak kabul etmemelerinin nedeni mağlulen emekli saymadıklarıydı.
Saymadıklarının nedenide,işe başlama tarihinden öncede sakatlığımın olmasıydı.Malulen sayılabilmek için,iş başlangıcından sonra sakatlık veya hastalık olması gerekiyordu.Bendede öncedende sakatlık olduğu için,25 yılı doldurmam istendi.Anlayacağınız emeklilik hayallerim suya düşmüştü.
Bundan İki yıl önce belediye otobüslerine ücretsiz binebilmek için beyaz kart çıkartmam gerekiyordu ve bunun içinde sağlık raporu almam gerekiyordu.
İstanbul Haseki hastanesine gittim,Rapor alırken rapor muayene sırasında böyle bir mevzu geçti,yanımdaki bir genç benim emekli olabileceğimi söyledi.
Bende ona durumu izah ettim ve olmuyormuş dedim.Gençte bana abi,o senin dediğin Bağ-kur'da öyle,ama S.S.K'dan olabilirsin dedi.Rab'bimin bu güzel tevafuku önüme sunması hayatımın akışını değiştirdi.Ben o gencin dediklerini önemsemedim,çünkü bu işi bilen iyi bir muamelecim vardı ve üç yıl uğraştıda yine emekli edemedi.Derken ertesi gün yine hastaneye gittim raporu teslim almak için,o zaman yine böyle bir emeklilik mevzusu geçti ve bir abi bana aynen o gencin söylediklerini söyledi.Ben o zaman biraz daha ciddiye aldım ve akşam eve geldiğim zaman,internetten araştırdım ve bu bilginin doğru olduğunu öğrendim.Ancak Bağ-kur'u S.S.K'ya aktarabilmem içinde kurumlar arası geçişi sağlayan üçbuçuk yıllık sigortalı olmak gereklilik şartı vardı,ve bende zaten 3 yıllık sigortalıydım o dönem.Derken vergi indirimindende yararlanıyor olmam gerekiyordu emekli olabilmem için,ancak yine sağlık raporu istediler bunun için,fakat rapordada özürlülük durumu süreklidir diye yazması gerekiyordu.Bunun için tekrar müracaat ettim hastaneye,bu sefer bana %48 rapor verdiler.Gittim itiraz ettim baş hekim yardımcısına,başhekim yardımcısına dedimki,ben 10 yıl önce sizin vede iki ayrı hastanedende %60 rapor aldım.Sakatlık durumum dahada ilerlediği halde bana %48 rapor verildi dedim.Başhekim yardımcısı bana,bakanlıktan gelen yeni bir emir olduğunu,rapor sırasında puanlamaların düşürüldüğünü söyledi.Bana %48 de yetiyordu zaten,o raporu İstanbul defterdarlığı'na verdim,çalıştığım iş yerinden özürlü olarak çalıştırıldığımı bildirir bir kağıtla.
Üç ay sonra beni defterdarlığa çağırdılar ve sağlık raporumu yeniden istediklerini söylediler,Ankara'dan geliyor bu istek tabiki,ama sağlık raporum tam detaylı muayene olması gerekiyormuş.Ben tekrar gittim aynı hastaneye ve durumu söyledim.Bu sefer heyet beni daha bir ayrıntılı muayene ettiler.
Bu seferki çıkan rapor,%54'tü.Bu raporu gönderdim tekrar.Üç ay sonra bana evraklarım geldi ve vergi indiriminden yararlanabileceğim söylendi.Ancak bu aradada gelen evrakta özürlülük derecesi %56'dan %54'te düşürülmüştü.
Tabi bu %40'ta olsa benim için sonuç değişmeyecekti.Maaşım aynı olacaktı.Çünkü 3.dereceydi %40'dan %59'qkadar.Emekli olabilmem içinde mecburen çalıştığım firmadan istifa etmem gerekiyordu,ve istifa ettim.Dilekçemi verdim,yaklaşık 5 ay sonra mücdeli haberi aldım,artık emekliydim.
Aslında 2 ila en geç 3- ay arasında emeklilik gerçekleşiyordu ama,benim İstanbul Kadiköy'deki S.S.K.Müdürlüğünden Sivas Bağ-kur'a hakkımdaki çalışma prim sorgulamamı istediklerinde,sağ olsunlar Sivas'taki yurdum insanı görevliler yanlışlıkla İstanbul'dan istenen evrakları,cevaben Balıkesir'e göndermişler birazcık.
177491.gif

O yüzden işlemleri düzelttilerde emekli oldum 5 ayda ama tabi 5 aylık maaşımıda toplu aldım.
Tabiki biz karşımızda muhatap olarak devleti göreceğiz ama,işte prosedürleri uygulayan memurların vurdumduymazlığı,işleri çıkılmaz hale getiriyorlar.
Ama emin olun bundan sonra her şey daha güzel olacak.Çünkü hastanelerdeki çektiğimiz çileler artık son buldu,kendim bizzat yaşadım hastanelerde bu durumları.Eşim Dört ben Üç ameliyat geçirdim 15 yıl içinde.
Mesela haseki hastanesinin 5 yıl öncesi ile şimdiki arasında,dağlar kadar fark var.Eşim ameliyat oldu bir ay önce,önceki 10 yataklı hastane kovuşları şimdi genelde 2 ve tek yataklı,her bir koğuşda,tuvalet,banyo var ve duvarında plazma tv var.Sivas Suşehri ilçesinde gittim devlet hastanesine keza aynıydı durum.Sivas'ta yine aynıydı durum.Birde doktorumuzu seçebilme imkanımızda daha bir güzeldi tabi.Doktorların insancıl yaklaşımlarıda ayrı bir güzellikti.
Dediğim gibi kardeşim,İnşaAllah her şey dahada güzele gidecek.
Kusura bakmayın kardeşim bak geveze bir insana rastladınız.
318218.gif

Hakkını helal et İnşaALlah.Selam ve Dua ile.

ferahhfeza

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
ferahhfeza.blogcu.com
selamun aleykum .. ben okurken yoruldum ..
rabbim yardım etsin size ..

bürokrasi ile uğraşmak,...
ilginçtir dünyanın hiç bir yerinde bu kadar zor olmasa gerek ..

rabbim yurdum insanına acısın ..
selam ve dua ile ...

_YUSUF_

Yönetici
Abi, Allah hayırlı etsin inşaAllah güle güle yeyin maaşınızı : )

Bu dediklerinizi yaparken insanın raporu %100 çıkmaması içten bile değil.Baksanıza sizinkide %48 den % 54 çıkmış az bile çıkmış :)
Ben bu şekilde uğraşsam herhalde bana %100 rapor verirdiler kafayı yedi diye; birde Bakırköye sevkederdiler :)

Sayın Abim bunlarla uğraşmaktansa gidip 80 yaşına kadar çalışmak daha iyi en azından ruh sağlığımız bozulmaz
Selam ve dua ile

Sedat Yıldırım

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
www.sairsedat.blogcu.com
selamun aleykum .. ben okurken yoruldum ..
rabbim yardım etsin size ..

bürokrasi ile uğraşmak,...
ilginçtir dünyanın hiç bir yerinde bu kadar zor olmasa gerek ..

rabbim yurdum insanına acısın ..
selam ve dua ile ...
Aleykumselamu ve Rahmetullah.
Allah C.C.Razı olsun kardeşim.
Şükür yoruldum ama değdi.
Zahmet olmadan Rahmet olmuyor tabi.
İnşaAllah her şey dahada
kolaylaşacak.

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt