Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

O, Hüccet-ül islam’dı (1 Kullanıcı)

• Konuyu başlatan cumali ömeroğlu
  • Başlangıç tarihi
C

cumali ömeroğlu

O, Hüccet-ül islam’dı

Büyük islam âlimi, müctehid ve imamdır.

Her fende söz sahibi ve hüccet-ül islamdır.

Bu âlim, Tus şehrinin, Gazal nahiyesinde,

Doğdu, binellisekiz miladi senesinde.

Yaşı ellibeş iken yine bu mübarek zat,

Tus’ta, binyüzonbir’de eyledi Hakk'a vuslat.

İlk defa Tus şehrinde, başladı tahsiline.

Sonra, Gürcan’a gidip, ilim aldı üç sene.

Gürcan’dan ayrılıp da, Tus’a geri dönerken,

Bir gurup yol kesici, önüne çıktı birden.

Para ve eşyasıyla birlikte eşkıyalar,

Ders notlarını dahi alıp uzaklaştılar.

Arkalarından gidip, yalvardı ki ihlasla:

(O notlar, işinize yaramaz sizin asla.

Ben o ilimler için, eyledim terk-i diyar.

Nice sıkıntılara hem de oldum giriftar.

Üç senede topladım, hem de o ilimleri.

Ne olur, o notları almayın, verin geri.)

Eşkıyanın reisi, o notları vererek,

Şöyle dedi İmam’a, biraz gülümseyerek:

(Bu nasıl ilimdir ki, bağlıdır bu notlara?

Peki nasıl maliksin sen bu malumatlara?

Bunlar elden gidince, boş bulursan kendini.

Nasıl iddia edersin, bunları bildiğini?)

Eşkıyanın bu sözü, ona çok etti tesir.

Gidince, o notları ezberledi hep bir bir.

Sonra da, Nişabur’da tahsile etti devam.

Bilcümle ilimleri öğrenip, etti tamam.

Selçuklu devletinin veziri Nizamülmülk,

Duydu ki, Nişabur’da bir âlim var, çok büyük.

Bağdat’a davet etti acele kendisini.

Verdi ona medrese baş müderrisliğini.

Bu günkü tabir ile, Nizamiye adında,

Bir üniversiteye rektör oldu anında.

O devrin âlimleri, cümle erkân ve eşraf,

İlmî üstünlüğünü hep ettiler itiraf.

O zaman Avrupa’da vardı ki filozoflar,

Dünyayı, tepsi gibi düz zannederdi onlar.

İmam, müsbet ilimle reddedip derhal bunu,

İsbat etti düz değil, yuvarlak olduğunu.

Akıllı zannedilen, o pis filozofların,

Allah’ı inkâr eden, o sefih insanların,

O iddialarını çürüterek evvela,

Ahmak olduklarını isbat etti pekala.

Felsefe dedikleri, gülünç bilgilerini,

İlim ile nakzedip, rezil etti hepsini.

Bunun için Gazali, bir filozof değildir.

O, dinde bir müctehid, bir islam âlimidir.

_YUSUF_

Yönetici
Esselamü Aleyküm
Nede güzel anlatılmış Gazali Hz.
Mevlam razı olsun, Şefaatine bizleride nail eylesin

E

Ebu İbrahim

Peygamber efendimiz Miracda iken Musa aleyhisselam ile görüsür. Hazret-i
Musa, "Ümmetimin âlimleri Đsrail oğullarına gelen peygamberler gibidir"
buyuruyorsunuz. Bir âlim nasıl olur da peygamber gibi olur diyor. Peygamber
efendimiz, bir âlim çağırır.
Musa aleyhisselam gelen âlime sorar:
- Senin adın ne?
- Muhammed bin Muhammed bin Muhammed Gazali.

Hazret-i Musa sorar:
- Ben sana adın ne dedim, sen tâ dedelerinin adını bile
söylemek uygun mu? Sadece sorulana cevap vermek
- Efendim Allahü teâlâ, (Ya Musa elindeki ne?) diye sorduğunda
deyip bırakmadınız. (Bu elimdekini yere vurunca su çıkar,
düsmanların oyunlarını bozarım, gerektiğinde bu ejderha
sihirlerini yok ederim, yürürken dayanırım. Bu Asanın
vardır) demistiniz. Öyle değil mi?
- Evet öyle demistim.
- Maksadınız Allahü teâlâ ile daha fazla konusmak değil
- Evet.
- Ben de sizin gibi ulülazm büyük bir peygamberi bulmusken
uzatmak için dedelerimin de ismini söyledim.
Hazret-i Musa, Peygamber efendimiz aleyhisselama
- Simdi anlasıldı, gerçekten de senin ümmetinin âlimleri
peygamberleri gibi imis. (Ruhulbeyan c.2, s. 568)

Tasavvufun olayı nerelere kadar sapıttırdığının, ve gelinen noktanın ne kadar vahim olduğunun delillerinden bir hikaye...Adamı MİRAC a çıkarttılar hemde ALLAH RESULU S.A.S ile......diyecek söz kalmıyor...Dikkat edin peşine düştüklerinize dikkat edin...!!!

C

cumali ömeroğlu

evet efendim. bunu ilk okuduğumda hayretler içerisinde kalmıştım. Ama bu değerli EVLİYAMIZIN ŞAHANE ESERLERİNİ de bir ousak. hele hele İHAY-I ULUMUDDİN adlı 4 ciltlik şahane eseri. ALLAH NASİP ETSİN . AMİN

E

Ebu İbrahim

Mekkeli müşriklerin PUTLARI varya hiç merak ettinmi kimmiş onlar....? Mekkelileri ne imiş müşrik yapan oysa KUR'AN ayetleri bizlere gösteriyor ki onlar ALLAH C.C a inanıyorlardı...

Nitekim Allah Te'âlâ, müşriklerin, kendisinin Kitab'ında beyan ettiği yaratıkların yaratıcısı olduğunu kabul / ikrar ettiklerini haber vermiştir. Buyurmuştur ki:

"Andolsun ki onlara: Gökleri ve yeri kim yarattı? diye sorsan, elbette 'Allah'tır' derler. De ki: Öyleyse bana söyler misiniz. Allah bana bir zarar vermek isterse, Allah'ı bırakıp da taptıklarınız, O'nun verdiği zararı giderebilir mi? Yahut Allah, bana bir rahmet dilerse, onlar O'nun bu rahmetini önleyebilirler mi? De ki: Bana Allah yeter. Tevekkül edenler, ancak O'na güvenip dayanırlar." (Zümer 39/38);

"(Resulüm!) de ki: Eğer biliyorsanız (söyleyin bakalım), bu dünya ve onda bulunanlar kime aittir? 'Allah'a aittir' diyecekler. Öyle ise siz hiç düşünüp taşınmaz mısınız, de.

Yedi kat göklerin Rabbi, azametli Arş'ın Rabbi kimdir, diye sor. '(Bunlar da) Allah'ındır' diyecekler. Şu halde siz Allah'tan korkmaz mısınız, de.

Eğer biliyorsanız (söyleyin), her şeyin melekûtu (mülkiyeti ve yönetimi) kendisinin elinde olan, kendisi her şeyi koruyup kollayan, fakat kendisi korunmayan (buna muhtaç olmayan) kimdir, diye sor. '(Bunların hepsi) Allah'ındır' diyecekler. Öyle ise nasıl olup da büyüye kapılıyorsunuz, de.

Doğrusu biz onlara gerçeği getirdik; onlar ise hakikaten yalancılardır. Allah evlât edinmemiştir; O'nunla beraber ibadete layık hiçbir ilah da yoktur. Aksi takdirde her ilah kendi yarattığını sevk ve idare eder ve mutlaka onlardan biri diğerine galebe çalardı. Allah, onların (müşriklerin) yakıştırdıkları şeylerden münezzehtir." (Mü'minûn 23/84-91);

onların kabeyi tavaf ettikleri de KUR'AN ayetleri ile bize bildiriliyor...

Onların Beyt(-i Şerif) önündeki duaları, ıslık çalmaktan ve el çırpmaktan başkası değildir. Artık inkâr ettikleriniz dolayısıyla tadın azabı. (Enfal 35)

Peki ne yapmışlardı bu adamlarda MÜŞRİK olmuşlardı....

E

Ebu İbrahim

Cevap yine KUR'AN dan geliyor bak ne yapmış MEKKELİLER....!!!!!

Haberin olsun; halis (katıksız) olan din yalnızca Allah'ındır. O'ndan başka veliler edinenler (şöyle derler) "Biz, bunlara bizi Allah'a daha fazla yaklaştırsınlar diye ibadet ediyoruz." Elbette Allah, kendi aralarında hakkında ihtilaf ettikleri şeylerden hüküm verecektir. Gerçekten Allah, yalancı, kafir olan kimseyi hidayete erdirmez. (Zümer 3)

Nede güzel anlatılmış Gazali Hz.
Mevlam razı olsun, Şefaatine bizleride nail eylesin

bu değerli EVLİYAMIZIN ŞAHANE ESERLERİNİ de bir ousak.......... ALLAH NASİP ETSİN . AMİN

Arada ki 10 farkı bul bakalım bu sözle Mekkelier' in sözleri arasında ki....?

mürmüdük

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
anadoluhaber.blogcu.com
Cevap yine KUR'AN dan geliyor bak ne yapmış MEKKELİLER....!!!!!

Haberin olsun; halis (katıksız) olan din yalnızca Allah'ındır. O'ndan başka veliler edinenler (şöyle derler) "Biz, bunlara bizi Allah'a daha fazla yaklaştırsınlar diye ibadet ediyoruz." Elbette Allah, kendi aralarında hakkında ihtilaf ettikleri şeylerden hüküm verecektir. Gerçekten Allah, yalancı, kafir olan kimseyi hidayete erdirmez. (Zümer 3)

Arada ki 10 farkı bul bakalım bu sözle Mekkelier' in sözleri arasında ki....?
Soruna şöyle cevap vereyim...
Ben seni Mekkeli Müşriklere benzettim...
O müşrikler de senin gibi Allahın Peygamberine ve Allahın evliyalarına kulp takmakla ve yollarını kesmekle meşguldüler...

mürmüdük

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
anadoluhaber.blogcu.com
Köpekler pisledi diye deniz kirlenmez...
ATASÖZÜ...
Kimsenin haddi değildir İmam-ı Gazali Hazretlerine çatmak...

E

Ebu İbrahim

Soruna şöyle cevap vereyim...
Ben seni Mekkeli Müşriklere benzettim...
O müşrikler de senin gibi Allahın Peygamberine ve Allahın evliyalarına kulp takmakla ve yollarını kesmekle meşguldüler...

Ben Müslümanım diyen hiç kimseyi MÜŞRİK veya KAFİR diye nitelendirmem...bu 1

ve ben bilirimki bir insanı en kısa yoldan KAFİR, MÜŞRİK yapacak amel, karşısındaki insana sen SEN MÜŞRİKSİN, KAFİRSİN demektir, çünkü o söz döner ve kendisine gelir... bu 2

Benim verdiğim örneği anlayamayacak kadar sığ bir düşünce yapısında olduğunuzu düşünemedim bu anlamda özür dilerim, bundan sonra muhatabıma açıklama yaparken daha detaylandırarak açıklamaya çalışırım, ben konulara vakıf olmanız hasebi ile yüzeysel ima larda bulundum...bu 3

Burada ki amaç GEÇMİŞ ÜMMETLERİ CEHENNEME SÜRÜKLEYEN GÖRÜŞLERİ NELER İDİ, GÜNÜMÜZ TOPLUMLARINDA GÖRÜNTÜSÜ, ŞEKLİ, SUNULUŞ BİÇİMİ İLE NASIL DEĞİŞİKLER YAPILARAK MÜSLÜMAN TOPLUM ARASINDA YAYILMIŞ bunu gözler önüne serebilmektir.. bu 4

Ebu Cehil denen adam bugün bu toplumda aramızda yaşasa idi ona çoğunuz HACI EMMİ derdiniz 50 sefer hac yapmış idi, MEKKELİLER' in hac yaptığının delilleri HADİS ler ile bize ulaşıyor, yukarda AYET verdim konu ile ilgili....

Mekkeliler NAMAZ, ORUÇ, ZEKAT, HAC, İTİKAF vs.vs.vs. gibi İSLAMDA emredilen emirleri zaten yapıyorlardı, ama Ayette ki örnekde de gördüğün üzere bozulmuş olarak yapıyorlardı... Bu adamlar islama girse ne ile emrolunacaklardı niye kabul etmediler...

Ebu cehile bir adam gelir ve MUHAMMED (S.A.S) peygamber olduğunu idda ediyormuş ne dersin diye sorduğunda

Yazıklar olsun sana MUHAMMED (S.A.S) in ne zaman yalan söylediğini gördün, bizim kabul edemediğimiz şey, biz bu kadar EŞRAF duruken Peygamberlik gidip, gidipde neden onu buldu diyor...?

Allah'ın kullarından dilediğine peygamberlik ihsan etmesini kıskandıkları için Allah'ın indirdiğini (Kur'an'ı) inkâr ederek kendilerini harcamaları ne kötü bir şeydir! Böylece onlar, gazap üstüne gazaba uğradılar. Ayrıca kâfirler için alçaltıcı bir azap vardır. (2/90)

Lat menat, ubel, uzza dedikleri putlar kim biliyormusun...?

Bunlar Mekkelilerin geçmiş dönemlerde aralarında yaşamış salih kullar....

LAT Mekkeye HACCA gelenlere, yiyecek, içecek dağıtan, yardım eden biz zat idi...

Ubel ile Uzza ise medine ile mekke arasında iki saliha kadın, kabirleri ise bizzat PEYGAMBER S.A.S tarafından Halid bin Velide yıktırılmıştır....

Onlar ŞEFAATÇİLER edinilmiş salih kullar....sizce bugünkü evliyalar ne durumda bu toplumda ...?

Hiç mi KUR'AN okumazsınız, NUH A.S ın kavmindeki Salih kişileri ne hale getirdiklerini ve onları nasıl ilahlar edindiklerini düşünmezmisiniz...

Ve dediler ki: Sakın ilâhlarınızı bırakmayın; hele Ved'den, Suvâ'dan, Yeğûs'tan, Ye'ûk'tan ve Nesr'den asla vazgeçmeyin! [NUH 23]

Başları dara gelince sofiler ALLAH C.C amı sığınıyorlar yoksa...

Yetiş ya abdulkadir geylani, yetiş ya hamza, yetiş ya ili mi diyorlar....

ALLAH C.C dan başka ilah yoktur...Dikkat edin KUR' AN okuyun üzerinde düşünerek okuyun Sevap kazanmak için değil, ölülere değil dirilere okuyun, düşünün....!!!

O kitap (Kur'an); onda asla şüphe yoktur. O, müttakîler (sakınanlar ve arınmak isteyenler) için bir yol göstericidir. (2/2)

Doğrusu biz seni Hak (Kur'an) ile müjdeleyici ve uyarıcı olarak gönderdik. Sen cehenmemliklerden sorumlu değilsin. (2/119)

Müjdeleyici ve uyarıcı olarak gönderilmiş kitabı bile okumuyor üzerinde düşünmüyor iseniz, diyecek söz kalmıyor...

Köpekler pisledi diye deniz kirlenmez...
ATASÖZÜ...
Kimsenin haddi değildir İmam-ı Gazali Hazretlerine çatmak...

ben bu sölerine çok üzüldüm, seni uyaran iyiliğin için çabalayan kardeşine bu lafları kullanmak gerçekten çok yanlış, üzüldüm ama kızmadım hakkımıda helal ettim merak etme için rahat olsun KARDEŞİM....

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt