Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

---Nefsimiz de Guguk Kuşu gibidir--- (1 Kullanıcı)

meltem

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
sonsuznurr.blogcu.com

Guguk kuşunun başka yuvalara yumurtlayıp, yavrularını buradaki ebeveynlere baktırdığını, yavruların diğer yavruları yuvadan attığını biliyor muydunuz? İşte nefsimiz şeytan tarafından gönül yuvamıza bırakılmış yabancı yumurta gibidir.
Guguk kuşunu normal hayatta görmemişizdir belki; ama “guguklu saati” biliriz. Saat başı küçük kulubesinden çıkıp “guguk guguk” diye öter. Gerçek hayatta ise guguk kuşunun ötüşünde müthiş bir plan ve insanoğlu için sınırsız ibretler bulunuyor.

Dişi guguk kuşu, yumurtlama vakti geldiğinde adeta zamanla yarışmaktadır. Devamlı uyanık ve dikkatli olan bu kuş, yapraklar arasında gizlenerek, yuva yapan başka cinsten kuş çiftlerini gözler. Daha önceden iyi tanıdığı bir kuş türünün yuva yaptığını görünce ne zaman yumurtlaması gerektiğine karar verir. Artık, yavruya bakacak kuş ailesi belirlenmiştir.

Guguk, bakıcı kuşun yumurtlamaya başladığını görür görmez harekete geçer. Kuş yumurtladıktan sonra yuvadan ayrılır ayrılmaz, hiç vakit kaybetmeden yuvaya gider ve kendi yumurtasını bırakır. Ama burada çok akıllıca bir şey daha yaparak, yuvanın gerçek yumurtalarından birini aşağı atar. Bu, yuvanın sahibi olan kuşun şüphelenmesini engelleyecektir.

Anne guguk kuşu, yavrusunun güvenilir bir hayata atılması için şaşılacak kadar mükemmel bir strateji ve zamanlama yapmaktadır. Çünkü dişi guguk bir mevsimde 1 değil tam 20 tane yumurta yapar. Buna uygun olarak, çok sayıda bakıcı ebeveyn belirleyip, bunları gözetlemesi ve yumurtlama zamanlarını iyi ayarlaması gerekmektedir. Anne gugukların iki günde bir yumurtlamaları ve her yumurtanın yumurtalıkta beş günde oluşması dolayısıyla, kuşun kaybedecek bir dakikası bile yoktur.

On iki günlük bir kuluçka devresi geçirip yumurtadan çıkan guguk yavrusu, 4 gün sonra gözlerini ilk kez açtığında, ona çok müşfik davranan -ama aslında kendisinin olmayan- ebeveynleri ile karşılaşır. Yumurtasından çıkar çıkmaz ilk işi de, ebeveynlerin olmadığı bir zamanda, yuvadaki diğer yumurtaları aşağı atmaktır! Evet, yanlış okumadınız. Fıtri olarak içine yerleştirilmiş bu hareketle yavru böylece kendine “hayat alanı” açmış olur. Bakıcı ebeveynler kendilerinin sandıkları yavruyu büyük bir özenle beslerler. Yavrunun yuvadan ayrılacağı 6. haftaya doğru çok ilginç bir manzara vardır: İki (serçe kadar) anne-baba kuş ve doyurmaya çalıştığı kendinden büyük (kumru kadar) yavru kuş!

meltem

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
sonsuznurr.blogcu.com
HİKMET NE OLABİLİR?

Kâinatta hikmetsiz bir şey olmayacağı ve her şey insanın istifadesine ve ibret nazarına sunulduğu için bu noktada düşünmeliyiz: Acaba, guguk kuşu, yavrularını niye başka yuvalara bırakıyor? O yavru daha yumurtadan yeni çıkmış üstü başı ıslakken niye diğer yavruları dışarı atıyor? Acaba hiçbir kuş “kendi başına” böyle bir şey yapabilir mi? Demek ki, insanoğlu için ibret, hayvanlar alemi açısından da bilemeyeceğimiz hikmetler gereği böyle bir şey vuku buluyor.

meltem

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
sonsuznurr.blogcu.com
ALACAĞIMIZ DERS NE OLMALI?

Nefsimiz acaba guguk kuşunun bıraktığı yumurta olabilir mi? Eğer kalbimizin, vicdanımızın ve gönlümüzün yuvadan atılmasına göz yumuyor, (belki de kendimiz atıyor!) ve nefsimizi sürekli besliyorsak doğru bir yolda mıyız?

Hayatta bize “Guguk kuşu planı” yapanlar var mıdır? Emek verdiğimiz, para harcadığımız, belki de ellerimizle beslediğimiz bir guguk kuşu yavrusu (kişi ya da kurum), biz görmeden bizim gerçek yavruları yuvadan atıyor olmasın? Her insan hayatındaki guguk kuşlarını tespit ederek yuvasına sahip çıkmalı.

meltem

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
sonsuznurr.blogcu.com
* Guguk kuşu yabancı bir yuvayı gözlüyor. Kendi yumurtasını oraya bırakacak ve yavrusunu bir daha görmeyecek.

* Anne-baba kuş yok ve yuva tam anlamıyla korumasız durumda. Guguk kuşu yavrusuna bir başka kuş annelik yapacak.

* Yumurtadan çıkan guguk yavrusunun ilk işi rakiplerini yuvadan atmak olacak ve yaşam alanını genişletecek.

* Yuvanın sahibi olan anne kuşun beslediği yavru 6. haftanın sonunda, anneden daha büyük bir hale gelir.

ferahhfeza

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
ferahhfeza.blogcu.com
_________selamün aleyküm degerli kardeşim
yazınızı okudum ve bilmedigim bir şeyi ögrendim...bu konu üzerinde yogun bir şekilde düşünüp tefekkür etmek lazım...inşallah anlayanlardan idrak edebilenlerden olurum/oluruz... içime sindire sindire tekrar okumayı düşünüyorum inşallah...
emegine saglık olsun güzel kardeşim
en emine emanetimsin
selam ve dua ileB)B)B)___________

meltem

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
sonsuznurr.blogcu.com
_________selamün aleyküm degerli kardeşim
yazınızı okudum ve bilmedigim bir şeyi ögrendim...bu konu üzerinde yogun bir şekilde düşünüp tefekkür etmek lazım...inşallah anlayanlardan idrak edebilenlerden olurum/oluruz... içime sindire sindire tekrar okumayı düşünüyorum inşallah...
emegine saglık olsun güzel kardeşim
en emine emanetimsin
selam ve dua ileB)B)B)

Vealeykümselam has kardeşim Anminenur..inan bende tekrar tekrar okudum bu yazıyı...ben de bilmediğim bir çok şeyi öğrendim..ne kadar ilginç dimi..yumurtlamadan önce yavrusuna zemin hazırlıyor.. başka yavruları kendi yuvasından atarak hemde bu olay bana çok ilginç geldi paylaşmak istedim..senin de söylediğin gibi..anlayarak idrak edenlerden oluruz inşlalh..canım kardeşim Allaha emanet ol..

meltem

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
sonsuznurr.blogcu.com
İşte nefsimiz şeytan tarafından gönül yuvamıza bırakılmış yabancı yumurta gibidir.

Nevin_1982

Kayıtlı Kullanıcı
Selamun aleykum kardeşim.Evet nefsimizde guguk kuşu gibi yabancıdır ruhumuza ve hiç alakalarıda yoktur.Ama biz genelde hep doğru yolu onunla ararız nedense bilinmez!!!

Emeğine sağlık allaha emanet ol

gülnisa

Kayıtlı Kullanıcı
ALACAĞIMIZ DERS NE OLMALI?

Nefsimiz acaba guguk kuşunun bıraktığı yumurta olabilir mi? Eğer kalbimizin, vicdanımızın ve gönlümüzün yuvadan atılmasına göz yumuyor, (belki de kendimiz atıyor!) ve nefsimizi sürekli besliyorsak doğru bir yolda mıyız?

Hayatta bize “Guguk kuşu planı” yapanlar var mıdır? Emek verdiğimiz, para harcadığımız, belki de ellerimizle beslediğimiz bir guguk kuşu yavrusu (kişi ya da kurum), biz görmeden bizim gerçek yavruları yuvadan atıyor olmasın? Her insan hayatındaki guguk kuşlarını tespit ederek yuvasına sahip çıkmalı.

selamunaleykum guzel kardeşım
emeğıne sağlık
cok bılgılendım
allaha emanet ol
selam ve duaıle

meltem

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
sonsuznurr.blogcu.com
Selamun aleykum kardeşim.Evet nefsimizde guguk kuşu gibi yabancıdır ruhumuza ve hiç alakalarıda yoktur.Ama biz genelde hep doğru yolu onunla ararız nedense bilinmez!!!

Emeğine sağlık allaha emanet ol
..

Allah razı olsun nevincim...çünkü nefsimizin kölesi olmuşuz ...
Allha emanet ol...

aliye_aliye

Altın Üye
Web Sitesi
www.fizikist.com

Selamün Aleyküm güzel kardeşim.
Emeğinize sağlık..Allah c.c razı olsun.. Kıyas gerçekten güzel yapılmış insan nefsiyle..Bu arada, hemen hemen tüm canlıların içinde, gözümüzle gözlemlediğimiz olsun veya belgesellerden takip ettiklerimiz olsun, yavrusunu dışlayan bir anne örneğinin guguk kuşları olduğunu bu güzel paylaşımla öğrenmiş oldum ben de...Rahman c.c her canlıyı farklı ve özel kılmış, ve ona değişik özellikler bahşeylemiş demek ki..Burda da Rahman c.c'nin türlü mucize ve hikmetlerine şahit oluyoruz.. Nefsimizi guguk kuşları misali değil, yüksek idealleri uğruna, nefsini Rıza-i İlahi'ye kurban edenlerden olmak duası ile..

Güzel paylaşımınız için teşekkür ederim kardeşim.Cumanız mübarek olsun..Selam ve dua ile.Rabbimize emanet olunuz.

Delete

Kayıtlı Kullanıcı

Esselamun aleyküm ve rahmetullahi ve berakatühü.
Allah razı olsun kardeşim,
Selam ve baki dua ile kalın.

meltem

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
sonsuznurr.blogcu.com

Selamün Aleyküm güzel kardeşim.
Emeğinize sağlık..Allah c.c razı olsun.. Kıyas gerçekten güzel yapılmış insan nefsiyle..Bu arada, hemen hemen tüm canlıların içinde, gözümüzle gözlemlediğimiz olsun veya belgesellerden takip ettiklerimiz olsun, yavrusunu dışlayan bir anne örneğinin guguk kuşları olduğunu bu güzel paylaşımla öğrenmiş oldum ben de...Rahman c.c her canlıyı farklı ve özel kılmış, ve ona değişik özellikler bahşeylemiş demek ki..Burda da Rahman c.c'nin türlü mucize ve hikmetlerine şahit oluyoruz.. Nefsimizi guguk kuşları misali değil, yüksek idealleri uğruna, nefsini Rıza-i İlahi'ye kurban edenlerden olmak duası ile..

Güzel paylaşımınız için teşekkür ederim kardeşim.Cumanız mübarek olsun..Selam ve dua ile.Rabbimize emanet olunuz.

Vealeykümselam Aliyecim...
değerli yorumların için Teşekkür ederim...
bunlar Rabbimin sanatını ifşa ettiği eserler...evet...
inşallah senin de söylediğin gibi...
Nefsimizi guguk kuşları misali değil,
yüksek idealleri uğruna,...
nefsini Rıza-i İlahi'ye kurban edenlerden olmak duası ile..(AMİN)
ALLAHA EMANET OL...

nuresma

Kayıtlı Kullanıcı
selamun aleykum, teşekkür ederim
Rabbimiz razı olsun çok güzel bir paylaşımdı,
gerçekten nefsimiz bürüyor gözümüzü bir şey görmez olduğumuz anlar oluyor, Allah korusun.
kainatta her şey bir ibret vesilesi. Maşallah yazı da bunun tefekkürünü yapmamıza vesile oldu. inşaallah dersleri kalbimize ve aklımıza işler, besler.
selam ve dua ile...B)

meltem

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
sonsuznurr.blogcu.com
selamun aleykum, teşekkür ederim
Rabbimiz razı olsun çok güzel bir paylaşımdı,
gerçekten nefsimiz bürüyor gözümüzü bir şey görmez olduğumuz anlar oluyor, Allah korusun.
kainatta her şey bir ibret vesilesi. Maşallah yazı da bunun tefekkürünü yapmamıza vesile oldu. inşaallah dersleri kalbimize ve aklımıza işler, besler.
selam ve dua ile...B)

Vealeykümselam nuresma kardeşim...güzel yorumun için...
teşekkür ediyorum..Allah senden de razı olsun inşallah...Rabbim anlayıp...
amel edenlerden olmayı nasip etsin cümlemize...
Allaha emanet ol...

nihalim

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
www.hatim-online.com
selamünaleyküm değerli kardeşim ALLAH c.c. razı olsun İNŞALLAH
emeğinize sağlık güzel bir paylaşım
ALLAH c.c. emanet olun...selam ve dua ile...İNŞALLAH B)

meltem

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
sonsuznurr.blogcu.com
Kâinatta hikmetsiz bir şey olmayacağı ve her şey insanın istifadesine ve ibret nazarına sunulduğu için bu noktada düşünmeliyiz: Acaba, guguk kuşu, yavrularını niye başka yuvalara bırakıyor? O yavru daha yumurtadan yeni çıkmış üstü başı ıslakken niye diğer yavruları dışarı atıyor? Acaba hiçbir kuş “kendi başına” böyle bir şey yapabilir mi? Demek ki, insanoğlu için ibret, hayvanlar alemi açısından da bilemeyeceğimiz hikmetler gereği böyle bir şey vuku buluyor.

hafizkiz

Kayıtlı Kullanıcı
* Guguk kuşu yabancı bir yuvayı gözlüyor. Kendi yumurtasını oraya bırakacak ve yavrusunu bir daha görmeyecek.

* Anne-baba kuş yok ve yuva tam anlamıyla korumasız durumda. Guguk kuşu yavrusuna bir başka kuş annelik yapacak.

* Yumurtadan çıkan guguk yavrusunun ilk işi rakiplerini yuvadan atmak olacak ve yaşam alanını genişletecek.

* Yuvanın sahibi olan anne kuşun beslediği yavru 6. haftanın sonunda, anneden daha büyük bir hale gelir.

esselamü aleyküm hakkattende çok şaşılacak bir hikaye
bu kuşun olayı bile
bu alemin bir yöneteni olduğunu gösteriyo, gözler önüne seriyo
kör olanlar utansın....
slm ve dua ile

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt