Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

nefsimi nasıl terbiye ederim (1 Kullanıcı)

aslan5367

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
19 Ocak 2010
Mesajlar
10
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
45
es selamu aleykum ALLAH'ın rahmeti ve bereketi üzerinize olsun
 

aslan5367

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
19 Ocak 2010
Mesajlar
10
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
45
bu konuda bana yardımcı olurmusunuz ALLAH razı olsun
 

ebuzer25

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
16 Ağu 2008
Mesajlar
1,845
Tepki puanı
1
Puanları
0
Yaş
42
es selamu aleykum ALLAH'ın rahmeti ve bereketi üzerinize olsun

Aleykum selam ve rahmetullahı ve berakatuhu kardeşim öncelikle sitemize hoşgeldiniz sorunuzun cevabı hem cok zor hem cok kolay.Zor cünkü nefis terbiyesi hepimizin en büyük derdi.caresi her işimizi ALLAH için yapmak gerekiyor kardeşim her daim yaptıgımız her işi ALLAH görüyormuş gibi yapmak gerekiyor ve her işte ALLAHA sıgınmak yani nefsimizin bizi zorladıgı yerde allaha sıgınmak zikrine yapışmak bilmiyorum kardeşim daima uyanık olmak lazım ama sitemizde cok bilgili abilerimiz ablalarımız size en güzel cevabı vereceklerdir..selametle kalınız
 

smyyes

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
2 Eyl 2009
Mesajlar
3,791
Tepki puanı
5
Puanları
0
Yaş
30
Genellikle nefsin olumsuz yönünü, yani hayvanî nefsi itaat altına almayı önceleyen tarikatlarda riyâzat, halvet, oruç, ağır ibadetlerle yapılan “cihad-ı ekber” sayesinde nefis zayıflatılmaya çalışılır. Bu meşrepteki sufiler nefisle muvafakat/uyum halinde olmayı Allah’la muhalefet/uyumsuz olmak olarak anladıklarından nefse muhalefeti temel ilke edinmişler ve “Nefsin arzu ettiği değil, onun zıddı olan şey doğrudur.” demişlerdir.

Bir yandan yemeği, uyumayı, konuşmayı en aza indirmek ve inzivaya çekilmek, diğer yandan kendini ibadete, taate, zikre ve tefekküre vermek sûretiyle nefis zayıflatılır (bu hususlar aynı zamanda insanî rûhu güçlendirir) ve direnci kırılır. Nefse boyun eğdirmenin ve onu terbiye etmenin, disiplin altına almanın, bu suretle onu iyi bir hizmetçi haline getirmenin yolu budur.

Çile çekerek, riyazat ve perhiz yaparak, nefsin mukavemetini kırarak nefsin yapısında var olan günah işleme ve kötülük yapma arzusunun (hevâ-heves) kökü kazınamaz, bunlar tümden yok edilemez. Zaten bu tür duyguların öldürülmesi ve yok edilmesi gaye de değildir. Önemli olan bu tür kötü duygu ve eğilimleri etkisiz hale getirerek, insan üzerinde İlâhî iradenin, kalbin ve vicdanın hâkimiyetini sağlamaktır. Tasavvufta müritliğin anlamı nefsi terbiye etmek ve disiplin altına almaktır. “Ölmeden evvel ölmek” ve “fenâya erme” deyimleriyle de kastedilen budur.
 

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt