Mürted liği bırak gel imana !
Allah bizi ve herşeyi ne amaçla yarattı?
insan yaradılmadan evvel Melekler yaradıldı sonra cinler ve hayvanlar yaratıldı sonra insanlar yaratıldı.
İnsanın yaratılması en sondur.
Melekler ; sadece akıldan nurdan yaratılmış varlıklardır. bunların ilimleri sınırlıdır.
Melekler ; Allahın uluhiyetini anlamaya yetecek kapasitede değilllerdir.
cinler de akıl ve saf enerjiden (tanım olarak ateşin dumsansız yeri; yani saf enerji) yatılmışlardır.
cinler de Allahın uluhiyetini kavrayamazlar.
İnsan ise madde olarak topraktan ve ruh Olarak direkt olarak Allahın kendi ruhundan yaratılmıştır.
insana Allahın ruhunun üflenmesi onu en yüksek mertebeye ve Rabbin uluhiyetini kavrayacak yüksek Akıla sahip olmasına sebebtir.
Allahın uluhiyetini en iyi İnsan anlayabilir. ( peygamberler ve Alim kişiler)
"Ve düşün ki rabbin melâikeye «Ben Yerde muhakkak bir halife yapacağım» dediği vakıt «Â!.. Orada fesat edecek ve kanlar dökecek bir mahlûk mu yaratacaksın?. biz hamdinle tesbih ve seni takdis edip dururken» dediler. «Her halde ben sizin bilemiyeceğiniz şeyler bilirim» buyurdu" bakara suresi 30 . ayet
Melekler ibadet edip duruyorlardı ; Rabbimizi sadece ismen zikredebiliyorlardı.
şimdi RAbbimizin kullarını yaratıp "BEN büyüküm" diye söylenip durması hiçbir anlam ifade etmez.
cünkü ortada onun büyüklüğünü idrak edecek mahluklar yoksa kimse onun gercekten büyüklüğünü bilip tesbih edemez.
Onun büyüklüğü bilecek ve onu anlatabilecek bir kul yaratması gerekli idi.
hadiste buyuruyor ki : " ben gizli bir hazineyim bilinmek istedim."
şuan ve şuandan evvel peygamberler ve Alimler Allahın büyüklüğünü anlatıp durdu.
Sadece insanlara anlatmadılar.
Meleklerde Levh i mahfuzdan bu insanların Allah hakkında anlattıklarını dinlediler.
insanlar Meleklere dahi ders verdiler böylelikle.
insan Rabbini büyüklemek ama gercekten büyük oldugunu bilerek büyüklemek icin yaratılmıştır.
melekler ilim üretecek kapasitede olan mahluklar değildir.
oysa insan İlim üretecek kapasitedeki tek mahluktur.
insan ilmi üretir meleklerde onları izleyerek ilime ulaşırlar.
bilim nedir? Allahın koyduğu kanunları fark etmektir.
örneğin; dünya üzerine olan ilimleri düşünün Ekosistemin kusursuz tasarlandığını bilebilecek arastırıp anlayacak bir kul olması gerekli idi.
buradan Allahın NEkadar büyük bir ALİM oldugu idrak etmek gerekmektedir.
Allah herşeyi ilim ile kuşatmıştır demek havada kalmaktadır. ama insanın yartılması ile bu anlaşılmış ıspatlanmış ve gösterilmiştir.
cinlerin de böyle bir kapasitesi yoktur. insanlarla birlikte yaşayarak onlar da ögrenirler.
İnsan ; Allahın uluhiyetini en iyi kavrayan ve Allahın bütün kullarına bunu delilleriyle anlatabilen tek yaratıktır.
NOT
iğer şüpelerinizi net soru seklinde sorabilirsiniz.