ÇAYA ATFEDİLEN ÖZELLİKLER
Bedenin tüm uzuvlarında kan dolaşımını kolaylaştırır; uyanık kalmayı sağlar, zihin açıklığı verir.
Yorgunluk ve depresyonla savaşır; canlandırır.
Cildi temizler ve gerer, idrarı temizler.
Gözleri parlaklaştırır, vücudun direncini artırır; metabolizmayı yeniler, kan yapar ve alkol, nikotin, yağın atılmasını çabuklaştırır.
Papatya, nane ve adaçayları mide, göğüs ve boğaz ağrıları ile öksürüğe iyi gelir.
Mayalanmamış yaprakları (yeşil çay mesela) üzerine sıcak su dökerek içmek özellikle kalbe iyi gelir, tansiyonu düşürür.
Yeşil çayda bol miktarda C vitamini vardır. Ayrıca A, B ve B1 - 2 - 3 vitaminlerini de içerir. Başka minerallerin yanı sıra, kalsiyum, potasyum, fosfor asidi, magnezyum, bakır, çinko, nikel, karotin, flüor, tanen ve elbette kafein ihtiva eder. (Çay müptelaları Dost Yayınları'ndan çıkan "Çayın Kültür Tarihi" adlı kitabı mutlaka okumalılar.)
Kalp krizine siyah çay
CHICAGO (a.a)
Hollandalı bilim adamları, siyah çayın kalp krizi riskini azalttığını saptadı.
Daha önceki araştırmalarda, siyah çayın içindeki flavonoids maddesinin kalp hastalıkları riskini azalttığı belirlenmişti. Yaş ortalaması 55 olan 4807 denek üzerinde yedi yıl araştırma yapan uzmanlar, deneklerin yaşam şekli ve beslenmelerinin kalp hastalıkları üzerindeki etkisini araştırdı. Araştırma sonucunda, günde 375 ml. çay tüketen deneklerde, çay içmeyen deneklere göre kalp krizi riskinin yarı yarıya azaldığı gözlendi. Ayrıca, çay tüketen deneklerde öldürücü kalp krizi riskinin de üçte bir azaldığı kaydedildi. Araştırma American Journal of Clinical Nutrition adlı dergide yer aldı.
ÇAY GİBİ DOST OLMAZ
DR TUNCAY FİLİZ Sudan sonra dünyada en çok tüketilen içecek.Bilinen şu kadim siyah çayın sağlık üzerinde olumlu etkileri olduğunu gösteren kanıtlar gittikçe artıyor.Ancak buna itiraz edenler de var. Harvard Halk Sağlığı Bölümü'nden Dr. Meir Stampfer, "Çayın klinik kalp hastalıklarına karşı koruyucu olduğunu doğrulayamıyoruz." diyor.Mekanizma Bilinmiyor.Halbuki bazı yakın tarihli çalışmalarda çay içmenin koroner arter hastalığının ilerlemesini yavaşlattığı, inme geçirme ve bazı kanserlere yakalanma riskini düşürdüğü bulundu. Yine de hiçbir çalışmada çayın vücutta hangi mekanizmayla etkili olduğu şu ana kadar gösterilemedi.
Damarlarda Tavşan Kanı Kuzey Amerika Çay Ticareti Sağlık Araştırmaları Birliği tarafından desteklenen bir çalışmada, kalp hastalığı olan 50 kişi takip altına alındı.Katılımcılardan bir ay boyunca suyla beraber günde en az dört fincan siyah çay içmeleri istendi.
Boston Üniversitesi Tıp Merkezi'nden Dr. Joseph Vita, çay içtikten sonra damar fonksiyonunda anlamlı düzelmeler bulduklarını söylüyor.
Eski çalışmalarda flavonoidden zengin gıdalarla beslenenlerde kalp krizi ve inme riskinin daha düşük olduğu bulunmuştu.
Flavonaoidler üzüm,elma,soğan ve siyah çay gibi besinlerde bol miktarda bulunuyor.Kardiyologlar, çayla koroner arter hastalığı riskinde azalma arasında ilişki kurabilmek için daha ileri çalışmalara ihtiyaç olduğunu belirtiyorlar. Meir Stampfer' e göre çalışmadaki en önemli eksiklik, ölçümlerin hastaların kol arterlerinde yapılmış olması.