Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Ne Olur Biraz Beni Dinlesen? (1 Kullanıcı)

desertrose

Kayıtlı Kullanıcı
Saadet, yorucu ve hızlı iş temposundan sonra omuzları çökmüş bir halde eve gelir. Evinde olmak onu bir nebze rahatlatsa da, bugünkü koşuşturmasını anlatacağı, duygularını paylaşacağı birine ihtiyacı vardır. Eşinin kendinden önce geldiğini görünce bir "oh!" çeker. Çünkü kendini dinleyecek birini bulmuştur. Bir çırpıda her şeyi anlatmak ve rahatlamak ister.

- Yapacak o kadar çok şey var ki, kendime ayıracak vakit bulamıyorum.

- O zaman işten ayrılmalısın. Bu kadar çalışmana gerek yok. Benim kazancım yeterli. Hoşlandığın farklı ve yorucu olmayan şeyler bulmalısın.

- Ama ben işimi seviyorum. Yalnızca bugün biraz yoğundum ve her şeyin bir anda olmasını beklemeleri beni yordu.

- Sen işverene bakma, elinden geleni yap yeter.

- Öyle yapıyorum, ama bugünkü yoğunluktan annemi bile arayamadım.

- Dert ettiğin şeye bak, annen ne kadar yoğun olduğunu biliyor, anlayış gösterecektir, üzülme.

- Onun bugünlerde bize ihtiyacı var. Birkaç gündür uğramayınca bir telefon beklemesi doğal değil mi?

- Sen her şeyi fazla dert ediniyorsun. Bu da seni mutsuz yapıyor. Yorgunluğunun sebebi de bu.

- Hayır! Ben her zaman mutsuz değilim. Sen beni fikir yürütmeden, anlamaya çalışarak dinlesen hiçbir şeyim kalmayacak. Ne olur dinlemeyi denesen?

Ayhan Bey nerede hata yaptığını düşünmektedir. Çünkü o, sorun çözmeye çalıştığı için yardım ettiğine inanarak bunları söylemiştir.

Çoğu zaman kadın, yalnızca o günkü duygularını paylaşmak isterken, eşi yardım ettiğini sanarak sürekli sorunlarına çözümler önerip, onun sözünü keser. Halbuki kadının istediği sadece anlattıklarının dinlenilmesidir.

Ayhan Bey, hanımının dünyasını anlamadığı için, çözüm önermeden sadece dinlemenin ne kadar önemli olduğunu anlamamıştır. Hatta çözüm önermesi işleri daha da karıştırmıştır. Halbuki sabır ve anlayışla dinleyip, onu anlamaya çalışsaydı çok daha iyi sonuç alacaktı.

Böyle bir durumda yapılması gereken en önemli şey, sadece eşlerin değil tüm aile fertlerinin, karşısındakinin duygu ve düşüncelerini anlama niyeti ile dinlemeleridir. Daha sonra da kendi duygu ve düşüncelerini ifade etmeleridir. Bunun için en güzel çözüm, fertlerin birbirini empati kurarak dinlemeleridir.

Empatik dinleme, anlama niyetiyle kendini başkasının yerine koyarak, onun değer yargılarını kavramaktır. Bu dinleme ile fert, karşısındakinin sorununu anlamaya çalışır. Anlamak için de "ben" mesajını kullanmak en doğru yoldur. Çünkü "ben" mesajı insanları eşit gösterirken, "sen" mesajı ise dikey gösterir. Yukarıdaki Ayhan Bey'in de devamlı "sen" mesajı vermesi hanımını rahatsız etmiştir. Halbuki "ben" mesajı, konuşan kişinin karşısındakinden daha iyi ve daha değerli olduğunu ifade eder. "Ben" mesajları, "benim gördüğüm, benim düşüncem, benim görüşüm..." gibi girişlerle başlamalıdır.

Kadın için, düşüncelerinin paylaşılması, anlaşılması ve eşinin ona yaklaşımı, çözümden daha önemlidir. Kadının duygularını anlamaya çalışan erkeğin, onu anlamasa da dinlemesi yeterlidir. Böyle davranmayı başaran erkek, karısının kendisini nasıl takdir ettiğini hayretle görecektir. Tabii aynı durum kadınlar için de geçerlidir. Onlar da erkeğin psikolojik doğasını bilerek davranır, öneri ve eleştiriden uzak bir biçimde, empati kurarak beylerini dinlerlerse eşlerinin kendilerine karşı daha açık ve ilgili olduklarını göreceklerdir.

Eşlerin birbirlerini tanımaları ve birbirlerinin psikolojik doğasına uygun davranmaları, mutluluğu daha kolay yakalamalarını sağlayacaktır.

Mine İzgi

aliye_aliye

Altın Üye
Web Sitesi
www.fizikist.com
RE: Ne Olur Biraz Beni Dinlesen?

Empatik dinleme, anlama niyetiyle kendini başkasının yerine koyarak, onun değer yargılarını kavramaktır. Bu dinleme ile fert, karşısındakinin sorununu anlamaya çalışır. Anlamak için de "ben" mesajını kullanmak en doğru yoldur. Çünkü "ben" mesajı insanları eşit gösterirken, "sen" mesajı ise dikey gösterir. Yukarıdaki Ayhan Bey'in de devamlı "sen" mesajı vermesi hanımını rahatsız etmiştir. Halbuki "ben" mesajı, konuşan kişinin karşısındakinden daha iyi ve daha değerli olduğunu ifade eder. "Ben" mesajları, "benim gördüğüm, benim düşüncem, benim görüşüm..." gibi girişlerle başlamalıdır.

selamün aleyküm kardeşim.

gerçekten de günlük konuşmalarda çok sık rastlanan bir durum. insanlar, fikir yürütürken sonuçta kendi tecrübe ve ufuklarına göre yorum yaparlar ve olayları değerlendirirler. ama karşıdaki de aynen böyle olacak bir kaide yok.. bir insan durumunu anlattığında mutlaka kendine göre bir şeyler anlatıyordur.. sorunu dinleyen kişinin, olaylara ortakmış gibi bir tavır takınması gerçekten de iletişimde hoş bir durum değil.. ve bir bencillik.. insanlar gerçekten iletişimi doğru kurabilse birçok sorunun kalmayacağına inanıyorum.. birçok şey genelde yanlış anlama üzerine oluyor.. Allah razı olsun güzel kardeşim. çok güzel bir paylaşım yine. emeğine sağlık. selam ve dua ile..Allah'a emanetsin.B)B)B)B)

Kaan Erdem

Yönetici

SELAMÜNALEYKÜM KARDEŞİM.GÜZEL BİR PAYLAŞIM.OLAYA EŞLER ARASINDA İLETİŞİM OLARAK BAKILMIŞ.BU TÜR KARŞILIKLI EMPATİ KURMA TÜM GENEL ÇEVREDE İLETİŞİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ.EŞLER ARASI ANNE ÇOCUK-BABA ÇOCUK YADA ARKADAŞLAR ARASI İLETİŞİM ÇOK ÖNEMLİ.İLK ÖNCE KARŞIMIZDAKİNİ DİNLEMEK SÖZÜNÜNÜ KESMEMEK ÇOK ÖENMLİ BİZLERE BELKİ BASİT GİBİ GELİYOR AMA KARŞIDAKİNİN RUH HALİ NEDİR BİLEMEYİZ YAZIDADA APAÇIK ORTADA EŞ YARDIM AMAÇLI MASUMANE OLARAK FİKİR ALIŞ VERİŞİNDE BULUNUYOR AMA EŞİNİ BU DAHADA HARARETLENDİRİYOR.TEK KELİMEYLE ''ETKİLİ İLETİŞİM''DAHADA FAZLASINA GEREK YOK.SELAM VE DUA İLE KARDEŞİM.UMARIM KONUYU ANLATMAYA ÇALIŞIRKEN DAĞITMADIM.SELAMETLE KAL.

desertrose

Kayıtlı Kullanıcı

aliye_aliye yazdı:

selamün aleyküm kardeşim.

gerçekten de günlük konuşmalarda çok sık rastlanan bir durum. insanlar, fikir yürütürken sonuçta kendi tecrübe ve ufuklarına göre yorum yaparlar ve olayları değerlendirirler. ama karşıdaki de aynen böyle olacak bir kaide yok.. bir insan durumunu anlattığında mutlaka kendine göre bir şeyler anlatıyordur.. sorunu dinleyen kişinin, olaylara ortakmış gibi bir tavır takınması gerçekten de iletişimde hoş bir durum değil.. ve bir bencillik.. insanlar gerçekten iletişimi doğru kurabilse birçok sorunun kalmayacağına inanıyorum.. birçok şey genelde yanlış anlama üzerine oluyor.. Allah razı olsun güzel kardeşim. çok güzel bir paylaşım yine. emeğine sağlık. selam ve dua ile..Allah'a emanetsin.B)B)B)B)

Aleykum selam güzel kardeşim..
Çok haklısın yorumlarında.. İnşaAllah karşımızdakini dinleyip bencillik etmeyenlerden oluruz.. Bu yazıdan ders alırız inşaAllah..
Alah c.c. senden de razı olsun kardeşim.. Selametle kal inşaAllahB)B)B)

desertrose

Kayıtlı Kullanıcı

KAAN ERDEM yazdı:
SELAMÜNALEYKÜM KARDEŞİM.GÜZEL BİR PAYLAŞIM.OLAYA EŞLER ARASINDA İLETİŞİM OLARAK BAKILMIŞ.BU TÜR KARŞILIKLI EMPATİ KURMA TÜM GENEL ÇEVREDE İLETİŞİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ.EŞLER ARASI ANNE ÇOCUK-BABA ÇOCUK YADA ARKADAŞLAR ARASI İLETİŞİM ÇOK ÖNEMLİ.İLK ÖNCE KARŞIMIZDAKİNİ DİNLEMEK SÖZÜNÜNÜ KESMEMEK ÇOK ÖENMLİ BİZLERE BELKİ BASİT GİBİ GELİYOR AMA KARŞIDAKİNİN RUH HALİ NEDİR BİLEMEYİZ YAZIDADA APAÇIK ORTADA EŞ YARDIM AMAÇLI MASUMANE OLARAK FİKİR ALIŞ VERİŞİNDE BULUNUYOR AMA EŞİNİ BU DAHADA HARARETLENDİRİYOR.TEK KELİMEYLE ''ETKİLİ İLETİŞİM''DAHADA FAZLASINA GEREK YOK.SELAM VE DUA İLE KARDEŞİM.UMARIM KONUYU ANLATMAYA ÇALIŞIRKEN DAĞITMADIM.SELAMETLE KAL.

Aleykum selam kardeşim.. Güzel yorumun için teşekkür ederim.. Dağıtmadın kardeşim çok güzel anlattın sağolasın.. Allah c.c. razıolsun..
Selametle kal inşaAllahB)B)B)B)

nuresma

Kayıtlı Kullanıcı

s.a.çok güzel, dersini veren:) bir paylaşımdı sağol kardeşim. Allah razı olsun. selam ve dua ile..

m_muaz

Kayıtlı Kullanıcı

selamun aleykum

Rahman razı olsun cok güzel emeginize saglık selametle...

desertrose

Kayıtlı Kullanıcı

nuresma yazdı:
s.a.çok güzel, dersini veren:) bir paylaşımdı sağol kardeşim. Allah razı olsun. selam ve dua ile..

Aleykum selam.. Ozaman ders almak duası ile:) Allah'a emanet ol kardeşim.. SelametleB)B)

meftun61

Kayıtlı Kullanıcı

selamun aleyküm kardeşim çok güzel ve gerekli paylaşımdı.sanırım bu hepimizn yaptığı bir olaydır.dinlemekten ziyade öğüt veririz.

ULUTAS

Kayıtlı Kullanıcı

gerçekten de günlük konuşmalarda çok sık rastlanan bir durum. insanlar, fikir yürütürken sonuçta kendi tecrübe ve ufuklarına göre yorum yaparlar ve olayları değerlendirirler. ama karşıdaki de aynen böyle olacak bir kaide yok.. bir insan durumunu anlattığında mutlaka kendine göre bir şeyler anlatıyordur.. sorunu dinleyen kişinin, olaylara ortakmış gibi bir tavır takınması gerçekten de iletişimde hoş bir durum değil.. ve bir bencillik.. insanlar gerçekten iletişimi doğru kurabilse birçok sorunun kalmayacağına inanıyorum.. birçok şey genelde yanlış anlama üzerine oluyor.. Allah razı olsun güzel kardeşim. çok güzel bir paylaşım yine. emeğine sağlık. selam ve dua ile..Allah'a emanetsin.

ULUTAS

Kayıtlı Kullanıcı

gerçekten de günlük konuşmalarda çok sık rastlanan bir durum. insanlar, fikir yürütürken sonuçta kendi tecrübe ve ufuklarına göre yorum yaparlar ve olayları değerlendirirler. ama karşıdaki de aynen böyle olacak bir kaide yok.. bir insan durumunu anlattığında mutlaka kendine göre bir şeyler anlatıyordur.. sorunu dinleyen kişinin, olaylara ortakmış gibi bir tavır takınması gerçekten de iletişimde hoş bir durum değil.. ve bir bencillik.. insanlar gerçekten iletişimi doğru kurabilse birçok sorunun kalmayacağına inanıyorum.. birçok şey genelde yanlış anlama üzerine oluyor.. Allah razı olsun güzel kardeşim. çok güzel bir paylaşım yine. emeğine sağlık. selam ve dua ile..Allah'a emanetsin.

mutsuzum

Kayıtlı Kullanıcı

SEVGİLİ ARKADAŞLAR,
EĞER BİR KADIN BÜTÜN SORUMLULUĞU ALMIŞSA,EVİN İŞLERİ HELE BİRDE ÇALIŞIYORSA,ÇOCUKLARININ OKUL İŞLERİ İLE UĞRAŞIYORSA,BAKKAL,PAZAR,FATURA ÖDEMELERİ VS.HERŞEYE KADIN KOŞTURUYORSA ERKEK SADECE BAŞKA ŞEYİN PEŞİNDEYSE O KADIN YİNEDE KOCASININ GÖZÜNDE BİR HİÇSE SİZCE KADINMI,YOKSA ERKEKMİ SUÇLU ŞUDA VARKİ KADINLAR HERZAMAN SABIRLIDIRLAR BU KADININ YERİNDE SİZ OLSANIZ NE YAPARSINIZ?

desertrose

Kayıtlı Kullanıcı

m_muaz yazdı:
selamun aleykum

Rahman razı olsun cok güzel emeginize saglık selametle...

Aleykum selam..
Allah senden de razı olsun kardeşim.. Sağolasın..
Allah'a emanet ol..B)B)B)

desertrose

Kayıtlı Kullanıcı

meftun61 yazdı:
selamun aleyküm kardeşim çok güzel ve gerekli paylaşımdı.sanırım bu hepimizn yaptığı bir olaydır.dinlemekten ziyade öğüt veririz.

Aleykum selam ablam.. Beğenmene sevindim..
Haklısın ablam.. Sağolasın yorumun için.. Selametle kal inşaAllahB)B)B)

RECEB-I KAMER

Kayıtlı Kullanıcı

S.ALEYKÜM ALLAH(c.c.)RAZI OLSUN GERÇEKTEN ÇOK GÜZEL VE FAYDALI BİR PAYLAŞIMDI ELİNİZE,EMEĞİNİZE SAĞLIK..MALESEF GÜNÜMÜZDEKİ EN ÖNEMLİ EKSİKLİK,EN TEMEL SORUN BU..EMPATİ NEDİR KAVRAMIŞ DEĞİLİZ İNSANLIK OLARAK..KARŞI TARAFI SADECE KENDİ DÜŞÜNCELERİMİZLE DEĞERLENDİRİYOR VE ONA GÖRE YARGILIYORUZ..YANİ HİÇ ANLAMADAN DİNLEMEDEN AHKAM KESİYORUZ TABİRİ CAİZSE..BU KAVRAMI HAYATIMIZA TATBİK ETMEKTE BAŞARILI OLURSAK İNANIYORUM Kİ SORUNLAR KÖKTEN HALLOLUR..VE İNSANLAR YOKTAN YERE BİRBİRLERİNİ KIRMAZLAR..BU YÖNDE MUVAFFAK OLABİLENLERDEN OLURUZ İNŞAALLAH..ALLAHA(c.c.)EMANET OLUN..

desertrose

Kayıtlı Kullanıcı

ULUTAS yazdı:

Haklısın kardeşim, teşekkür ederim yorumun için.. Allah c.c. senden de razı olsun inşaAllah..
Rahman'a emanetsinizB)B)B)

desertrose

Kayıtlı Kullanıcı

mutsuzum yazdı:
SEVGİLİ ARKADAŞLAR,
EĞER BİR KADIN BÜTÜN SORUMLULUĞU ALMIŞSA,EVİN İŞLERİ HELE BİRDE ÇALIŞIYORSA,ÇOCUKLARININ OKUL İŞLERİ İLE UĞRAŞIYORSA,BAKKAL,PAZAR,FATURA ÖDEMELERİ VS.HERŞEYE KADIN KOŞTURUYORSA ERKEK SADECE BAŞKA ŞEYİN PEŞİNDEYSE O KADIN YİNEDE KOCASININ GÖZÜNDE BİR HİÇSE SİZCE KADINMI,YOKSA ERKEKMİ SUÇLU ŞUDA VARKİ KADINLAR HERZAMAN SABIRLIDIRLAR BU KADININ YERİNDE SİZ OLSANIZ NE YAPARSINIZ?

Haklısınız kardeşim, aynı şey erkekler içinde geçerli tabi.. Eşler her daim birbirlerine destek olmalılar maddi yada manevi mutlaka bir destek, hoşgörü, saygı olmalı..
Sabırda çok önemli tabi burda, genel bir suçlama yapamayız ama her iki tarafada düşen görevler var..
Hakkıyla yerine getirebilmek duası ile Allah'a emanet olunB)B)B)B)

desertrose

Kayıtlı Kullanıcı

RECEB-I KAMER yazdı:
S.ALEYKÜM ALLAH(c.c.)RAZI OLSUN GERÇEKTEN ÇOK GÜZEL VE FAYDALI BİR PAYLAŞIMDI ELİNİZE,EMEĞİNİZE SAĞLIK..MALESEF GÜNÜMÜZDEKİ EN ÖNEMLİ EKSİKLİK,EN TEMEL SORUN BU..EMPATİ NEDİR KAVRAMIŞ DEĞİLİZ İNSANLIK OLARAK..KARŞI TARAFI SADECE KENDİ DÜŞÜNCELERİMİZLE DEĞERLENDİRİYOR VE ONA GÖRE YARGILIYORUZ..YANİ HİÇ ANLAMADAN DİNLEMEDEN AHKAM KESİYORUZ TABİRİ CAİZSE..BU KAVRAMI HAYATIMIZA TATBİK ETMEKTE BAŞARILI OLURSAK İNANIYORUM Kİ SORUNLAR KÖKTEN HALLOLUR..VE İNSANLAR YOKTAN YERE BİRBİRLERİNİ KIRMAZLAR..BU YÖNDE MUVAFFAK OLABİLENLERDEN OLURUZ İNŞAALLAH..ALLAHA(c.c.)EMANET OLUN..

Aleykum selam.. Allah c.c. senden de razı olsun kardeşim.. Sağolasın güzel yorumun için..
Amin diyorum.. Sende Rabbime emanetsin.. selametleB)B)

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt