Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Nazar...göz Değmesi. (1 Kullanıcı)

EL_ENSARİ

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
24 Kas 2007
Mesajlar
49
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
44
Halkımız nazar var mıdır, varsa islâmın Bakış açışı nedir? diye çok soru sormaktadır.

Bu konuda Peygamberimiz şöyle buyuruyorlar: Nazar haktır (gerçektir).

Nazar insanı mezara, deveyi kazana koyar(6) öyleyse isabet-i ayn denilen nazar vardır ve gerçektir. Peki mahiyeti ve islâma göre korunma çaresi nedir? Bunu en yetkili merci olan Diyanet işleri Başkanlığı Din işleri Yüksek Kurulunun, konuya ilişkin sorulan bir soruya verdiği cevaptan öğrenelim.

Mahiyeti ve nasıl olduğu kesin olarak bilinmemekle birlikte, nazar veya göz değmesi, yani bazı kimselerin bakışları ile bazı olumsuz etkilerin meydana gelmesi dinen de kabul edilmektedir. Nitekim Kuran-ı Kerimde (Kalem Sûresi, Ayet: 51-52)

inkar edenler Kurânı dinlediklerinde, neredeyse seni gözleriyle yıkıp devireceklerdi buyrulmaktadır.

Hz. Aişe (R.A)nin naklettiği bir hadis-i şerifte de Hz. Peygamber (S.A.S) Nazardan Allaha sığının, çünkü nazar (göz değmesi) haktır. (ibn Mâce, 2/1159 Hadis No: 3508) buyurmuştur.

Resulullah (S.A.V)ın nazar değmesine karşı,Ayetül Kürsr ile ihlâs ve Muavvizeteyn (yani Felak ve Nas) Sûrelerini okuduğu ashabına da bunları okumalarını tavsiye buyurduğu (Tecrid tercemesi, 12/90, Hadis No: 3508) buyurmuştur.

islâm bilginleri, nazarın etkisinden korunmak veya nazar isabet etmiş ise kurtulmak için Kalem Sûresinin 51. ve 52. âyetlerinin okunmasını da tavsiye etmişlerdir.

Büyük velilerden Hasan Basri Hazretleri, nazara karşı Kalem Sûresinin 51. ve 52. âyetlerini okur ve nazardan etkilenen kimselere de okunmasını tavsiye ederdi(7)

Bu âyetlerle ilgili olarak Esrar-ı Muhammediye adlı eserde şöyle denilmiştir:

Bu âyet-i kerime (Kalem Sûresi 51. ve 52. âyetleri) de nazarın defi içindir. ister yazmak suretiyle taşınsın, ister o âyetin okunduğu okunmuş suyla yıkanılsın veya o âyetin okunduğu sudan içilsin hep aynıdır. Nazarın etkisinden korunmak için tavsiye edilmiştir(8 ).

Kalem Sûresinde adıgeçen âyetlerin okunuşu:

Ve in yekâdülleziyne keferû leyüzlikûneke biebsâ-rihim lemmâ semiuz-zikre veyekûlûne innehü le-mecnun. Ve mâ hüve illâ zikrun lil âlemin.

Âyetlerin anlamı:Hakikat, o küfredenler zikri (Kurân ı) işittikleri zaman az kalsın seni gözleriyle yıkacaklardı. Halbuki O (Kurân) âlemler için (ins-ü cin için)(mahzı) şereften (öğütten) başka birşey değildir (9) (Kalem Sûresi, âyet: 51, 52).

insan hoşuna giden birşeye bakarken nazarı değmemesi için Maaşâallah, La kuvvete illâ billah demelidir. Bu Peygamber Efendimizin okuduğu bir duadır.

Nazar değmemesi için çocuklara nazarlık veya boncuk takılması ise cahiliyet devri âdetlerindendir. (Yani batıl âdettir). Bu itibarla hiçbir faydası olmadığı gibi, dinen de caiz değildir.

Hastalanan kimselere Cenâb-ı Haktan şifa umarak, Kurân-ı Kerim ve şifa ile ilgili dualar okumak caizdir. Halkı kandırmak, başkalarına zarar vermek, gaibten haber vermek, falcılık ve sihir yapmak... gibi işler ise dinen haramdır. Bu tür maksatlar için üfürükçülük yapmak dinen caiz olmadığı gibi, kanunen de suçtur. Bu itibarla, sihirbazlık ve sihirle ilgili üfürükçülüğü meslek ve sanat edinen ve böylece saf kimseleri kandırarak menfaat sağlayan kişilerin ilgili mercilere bildirilmesi gerekir(10).
 

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt