Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

NASİP kelimesinin kullanılması hakkında (1 Kullanıcı)

soner_demir

Kayıtlı Kullanıcı
Merhaba arkadaşlar ben Soner . Sizlerin bir konuda görüşlerini almak istiyorum. Toplumda oluşmuş genel bir yargıdan bahsetmek istiyorum. Doğru yada yanlış düşüncelerimi söleyeyim sizlerde bana bildiklerinizi paylaşınız.

Nasip kelimesinin çoğu zaman yanlış kullanıldığı görüşüne vardım.
Nasıl derseniz Örnek olarak bi kişi bir gün Ankaradan İstanbula gitmek istiyor ve o gün bir işi çıkıyor ve gitmiyor sonrada nasip değilmiş diyor.
Yada bir çocuk düşünün üniversiteye hazırlanıyor ama tam çalışmıyor ve sonucunda kazanamıyor ve nasip değilmiş diyor. Genelde toplumda böle bi yargı var. Yada bir yere gideceksin ayağın kırılıyor büyük ihtimalle vazgeçiyosun gitmiyosun ve hala gitmek istediğinde gidebileceğin yere olumsuz sebepler çoğaldığı için sonuçta kendi tercihin ile gitmiyosun ve nasip değilmiş diyorsun bu da yanlış değilmi ?
Şimdi Ankaradan İstanbula gitmek istersin işin çıkar gidemezsin bu senin kendi tercihindir istesen yine ne olursa olsun o işi yapmazsın ve Ankaraya gidebilirsin. Allah senin önüne set koymuyor veya seni tutmuyor ki sen nasip değilmiş diyebiliyorsun.
Nasip kelimesi Allahın kullarına bir şeyi kesin suretle vermesi yada vermemesi değilmidir ?
Ben bir şeyi yapmak istemişsem onun için her şeyi yapmama rağmen olmamışsa o zaman bu benim nasibim değilmiş derim.
Ama bir şeyi istemiş ve onun için çok az çalışmışım ve olmamışsa sonunda nasip değilmiş dersek. Rabbimizi yalanlamış olmazmıyız ?
O yüzden bir şeyi isteyip onun için elimizden geleni yapmadıktan veya başka şeyleri tercih etmemiz sebebiyle vardığımız sonucu nasibe vermemiz yanlış olmaz mı ?
Nasip : Allahın kullarına emekleri karşılığında yada kendi lütfu ile karşılıksız bağşettiği şeylerdir. İnsanların, bazı durumlarda türlü engellerde olsa kendi tercihleri ile vazgeçerek elde edemedikleri şeyler değildir. bence ve o kelime her yerde kullanılmak zorunda değildir.
Kaderde aynı şekilde Allah insanlara doğum, rızk, evlilik ve ölüm hariç diğer tüm hayatımızda hür irade ve zorlayıcı bir gücün etkisinde olmaksızın seçim hakkı vermiştir. Her şeye kader, kısmet, nasip dememek lazım.

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt