Rabia-Adeviye
Kayıtlı Kullanıcı
- Katılım
- 24 Ocak 2008
- Mesajlar
- 319
- Tepki puanı
- 0
- Puanları
- 0
- Yaş
- 54
FIRINDA PİŞİRME (BAKING)
Uygun Besinler:
Meyveler
Patates
Sütlü ve yumurtalı yiyecekler
Unlu yiyecekler
Sebzeli / vejetaryen kekler
Et ve sebze karışımları
Dikkat Edilecek Hususlar:
*Tepsiler kuru, kalın ve temiz eldivenlerle tutulmalıdır.
*Fırın ve tepsilerle temas sırasında yanıklardan sakınmak için kollar kıvrılmalıdır.
*Tepsi ve fırınlar aşırı doldurulmamalıdır.
*Dolu tepsilerin fırına yerleştirilmesi veya fırından çıkarılması sırasında dikkat edilmelidir.
*Yemeğin kalitesinin bozulmasını ve ısı kaybını önlemek için fırın kapaklarının açılması minimalize edilmelidir.
bebişlere
http://img138.imageshack.us/img138/6518/mamalc4b1k2aa7.jpg
http://img138.imageshack.us/img138/218/09js3.png
HAŞLAMA (BOILING)
Uygun Besinler:
Pek çok besine bu yöntem uygulanabilir.
Et ve kümes hayvanları
Balık ve deniz ürünleri; özellikle ıstakoz için
Yumurta
Taze ve dondurulmuş sebzeler
Kurutulmuş tahıllar
Dikkat Edilecek Hususlar:
*Doğru kapasitede kaplar seçilmelidir, küçük kaplarda kaynayan sıvı etrafa sıçrayabilir ve yanıklara sebep olabilir.
*Sebzeler uzun süre suda bekletilmemeli, mümkün olduğunca kaynayan suda kısa süreli pişirme uygulanmalıdır.
*Sebzeler servis edilmeye yakın pişirilmelidir. Pişirilip tekrar ısıtmaktan kaçınılmalıdır.
KIZARTMA (FRYING)
Uygun Besinler:
Balıklar
Kümes hayvanları
Hazır gıdalar
Sebzeler
Patates
Meyveler
Hamurlar
Bazı besinler derin yağda kızartma metoduna uygun değildir. Örneğin, yağ içeriği yüksek besinler; yağlı etler, jambon, hamburger gibi.
Dikkat Edilecek Hususlar:
*Nemli veya ıslak besinler önce kurutulmalı daha sonra kızartılmalıdır. Çünkü ıslak besinin yağa atılması oldukça tehlikelidir. Yağ bir anda sıçrayabilir ve yanmamıza sebep olabilir.
*Kızartıcılar asla fazla yağ veya yiyecekle doldurulmamalıdır.
*Termometresiz kızartıcılar kullanıldığında, yağın yanacak kadar ısınmamasına dikkat edilmelidir. Yağ yanarsa hem sağlığa zararlı öğeler oluşur hem de yemeğin tadı ve kokusu olumsuz yönde etkilenir.
*Normal kızartma derecesi 175–195 °Cdir.
*Tek seferde büyük miktarda kızartma yapmaktan kaçınılmalıdır.
*Yeterli yağ kullanıldığından emin olunmalıdır. Az yağda fazla miktarda kızartma yapılırsa, yağın ısısı uygun olsa bile pişirme sırasında ısı düşer ve yemek kalitesi olumsuz yönde etkilenir.
*Kızartma işleminden sonra yiyecek çabucak servis edilmelidir, bekletme ile besin gevrekliğini kaybeder.
*Kızartılan yiyeceklerin üzeri kapatılmamalıdır yoksa bu durumda da besin gevrekliğini kaybeder.
*Yüzeydeki yağ, kızartma sonrasında süzdürülmelidir. Çünkü yağda kalan yiyecek parçaları tekrar ısıtıldığında yanabilir ve yemeğin lezzetini, görüntüsünü olumsuz etkiler.
*Oksidasyonu önlemek için kullanılmayan yağlar süzüldükten sonra kapalı olarak muhafaza edilmelidir. Aynı yağ defalarca kullanılmamalıdır.
IZGARA (GRILLING)
Uygun Besinler:
Taze etler
Sakatatlar
Kümes hayvanları
Balık ve deniz ürünleri
Sebzeler, özellikle mantar ve domates
Hazır gıdalar, burgerler
Dikkat Edilecek Hususlar:
*Az miktarda tuz kullanılmalıdır.
*Mümkünse az yağlı et kullanılmalı ve görünür yağları temizlenmelidir.
*Pişirme işlemine ızgaranın en sıcak tarafından başlanmalıdır.
*Yavaş pişirme yiyeceğin kurumasına sebep olacağından hızlı pişirme uygulanmalıdır.
*Yiyeceğin çevrilmesinde asla çatal gibi yiyeceği delecek malzemeler kullanılmamalıdır.
MİKRODALGA FIRINDA PİŞİRME (MICROWAVE COOKING)
Uygun Besinler:
Taze etler
Sakatatlar
Kümes hayvanları
Balık ve deniz ürünleri
Sebzeler, özellikle mantar ve domates
Hazır gıdalar, burgerler
Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar:
*Patates ve elma soyulmamışsa, kabukları delinmeli ve böylece patlamaları, dokularının bozulması önlenmelidir.
*Mümkünse yemeğin üstü mikro dalga fırına uygun bir kapak ile kapatılmalıdır.
*Sadece mikro dalga fırına uygun olan plastik, seramik ve cam kaplar kullanılmalıdır.
*Kapağı bozuk olan fırınlar kullanılmamalıdır.
*Fırın boşken çalıştırılmamalıdır.
*En iyi sonuç için düz veya yuvarlak, sığ kaplar tercih edilmelidir.
*Pişirme sırasında karıştırma işlemi için yeterli yer bırakılmalıdır.
*Su içeriği yüksek gıdaların kuru gıdalara göre daha çabuk pişeceği unutulmamalıdır.
*Kalın parçaların, gözenekli parçalara göre daha çabuk pişeceği unutulmamalıdır.
BUHARDA PİŞİRME (POACHING)
Uygun Besinler:
Yumurta
Balık ve kabuklu deniz ürünleri
Sebzeler (patates dahil)
Çeşnili ve tatlı pudingler (düşük basınçta buharla)
Anahtar Noktalar:
* Besin değerini koruyan bu pişirme metodu ile besinler kolay sindirilebilir ve diyet yemeği haline getirilir.
* Sebzelerin buharda pişirilmesiyle, daha taze görünmeleri ve renklerinin korunması sağlanır.
* Buhar kapatılmadan kapak açılmamalıdır.
* Kapak açılırken geride durulmalı, buhara dikkat edilmelidir.
* Düşük basınçla pişirme ile besindeki proteinin zarar görmesi engellenebilir.
* Sebzeler servise yakın zamanda pişirilmelidir.
* Fazla pişirmekten kaçınılmalıdır.Özellikle yüksek basınçta pişirme süresi kısadır.
* Makinenin içi her kullanımdan sonra temizlenmelidir.
* Her kullanım öncesi makine kontrol edilmelidir.
Uygun Besinler:
Meyveler
Patates
Sütlü ve yumurtalı yiyecekler
Unlu yiyecekler
Sebzeli / vejetaryen kekler
Et ve sebze karışımları
Dikkat Edilecek Hususlar:
*Tepsiler kuru, kalın ve temiz eldivenlerle tutulmalıdır.
*Fırın ve tepsilerle temas sırasında yanıklardan sakınmak için kollar kıvrılmalıdır.
*Tepsi ve fırınlar aşırı doldurulmamalıdır.
*Dolu tepsilerin fırına yerleştirilmesi veya fırından çıkarılması sırasında dikkat edilmelidir.
*Yemeğin kalitesinin bozulmasını ve ısı kaybını önlemek için fırın kapaklarının açılması minimalize edilmelidir.
bebişlere
http://img138.imageshack.us/img138/6518/mamalc4b1k2aa7.jpg
http://img138.imageshack.us/img138/218/09js3.png
HAŞLAMA (BOILING)
Uygun Besinler:
Pek çok besine bu yöntem uygulanabilir.
Et ve kümes hayvanları
Balık ve deniz ürünleri; özellikle ıstakoz için
Yumurta
Taze ve dondurulmuş sebzeler
Kurutulmuş tahıllar
Dikkat Edilecek Hususlar:
*Doğru kapasitede kaplar seçilmelidir, küçük kaplarda kaynayan sıvı etrafa sıçrayabilir ve yanıklara sebep olabilir.
*Sebzeler uzun süre suda bekletilmemeli, mümkün olduğunca kaynayan suda kısa süreli pişirme uygulanmalıdır.
*Sebzeler servis edilmeye yakın pişirilmelidir. Pişirilip tekrar ısıtmaktan kaçınılmalıdır.
KIZARTMA (FRYING)
Uygun Besinler:
Balıklar
Kümes hayvanları
Hazır gıdalar
Sebzeler
Patates
Meyveler
Hamurlar
Bazı besinler derin yağda kızartma metoduna uygun değildir. Örneğin, yağ içeriği yüksek besinler; yağlı etler, jambon, hamburger gibi.
Dikkat Edilecek Hususlar:
*Nemli veya ıslak besinler önce kurutulmalı daha sonra kızartılmalıdır. Çünkü ıslak besinin yağa atılması oldukça tehlikelidir. Yağ bir anda sıçrayabilir ve yanmamıza sebep olabilir.
*Kızartıcılar asla fazla yağ veya yiyecekle doldurulmamalıdır.
*Termometresiz kızartıcılar kullanıldığında, yağın yanacak kadar ısınmamasına dikkat edilmelidir. Yağ yanarsa hem sağlığa zararlı öğeler oluşur hem de yemeğin tadı ve kokusu olumsuz yönde etkilenir.
*Normal kızartma derecesi 175–195 °Cdir.
*Tek seferde büyük miktarda kızartma yapmaktan kaçınılmalıdır.
*Yeterli yağ kullanıldığından emin olunmalıdır. Az yağda fazla miktarda kızartma yapılırsa, yağın ısısı uygun olsa bile pişirme sırasında ısı düşer ve yemek kalitesi olumsuz yönde etkilenir.
*Kızartma işleminden sonra yiyecek çabucak servis edilmelidir, bekletme ile besin gevrekliğini kaybeder.
*Kızartılan yiyeceklerin üzeri kapatılmamalıdır yoksa bu durumda da besin gevrekliğini kaybeder.
*Yüzeydeki yağ, kızartma sonrasında süzdürülmelidir. Çünkü yağda kalan yiyecek parçaları tekrar ısıtıldığında yanabilir ve yemeğin lezzetini, görüntüsünü olumsuz etkiler.
*Oksidasyonu önlemek için kullanılmayan yağlar süzüldükten sonra kapalı olarak muhafaza edilmelidir. Aynı yağ defalarca kullanılmamalıdır.
IZGARA (GRILLING)
Uygun Besinler:
Taze etler
Sakatatlar
Kümes hayvanları
Balık ve deniz ürünleri
Sebzeler, özellikle mantar ve domates
Hazır gıdalar, burgerler
Dikkat Edilecek Hususlar:
*Az miktarda tuz kullanılmalıdır.
*Mümkünse az yağlı et kullanılmalı ve görünür yağları temizlenmelidir.
*Pişirme işlemine ızgaranın en sıcak tarafından başlanmalıdır.
*Yavaş pişirme yiyeceğin kurumasına sebep olacağından hızlı pişirme uygulanmalıdır.
*Yiyeceğin çevrilmesinde asla çatal gibi yiyeceği delecek malzemeler kullanılmamalıdır.
MİKRODALGA FIRINDA PİŞİRME (MICROWAVE COOKING)
Uygun Besinler:
Taze etler
Sakatatlar
Kümes hayvanları
Balık ve deniz ürünleri
Sebzeler, özellikle mantar ve domates
Hazır gıdalar, burgerler
Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar:
*Patates ve elma soyulmamışsa, kabukları delinmeli ve böylece patlamaları, dokularının bozulması önlenmelidir.
*Mümkünse yemeğin üstü mikro dalga fırına uygun bir kapak ile kapatılmalıdır.
*Sadece mikro dalga fırına uygun olan plastik, seramik ve cam kaplar kullanılmalıdır.
*Kapağı bozuk olan fırınlar kullanılmamalıdır.
*Fırın boşken çalıştırılmamalıdır.
*En iyi sonuç için düz veya yuvarlak, sığ kaplar tercih edilmelidir.
*Pişirme sırasında karıştırma işlemi için yeterli yer bırakılmalıdır.
*Su içeriği yüksek gıdaların kuru gıdalara göre daha çabuk pişeceği unutulmamalıdır.
*Kalın parçaların, gözenekli parçalara göre daha çabuk pişeceği unutulmamalıdır.
BUHARDA PİŞİRME (POACHING)
Uygun Besinler:
Yumurta
Balık ve kabuklu deniz ürünleri
Sebzeler (patates dahil)
Çeşnili ve tatlı pudingler (düşük basınçta buharla)
Anahtar Noktalar:
* Besin değerini koruyan bu pişirme metodu ile besinler kolay sindirilebilir ve diyet yemeği haline getirilir.
* Sebzelerin buharda pişirilmesiyle, daha taze görünmeleri ve renklerinin korunması sağlanır.
* Buhar kapatılmadan kapak açılmamalıdır.
* Kapak açılırken geride durulmalı, buhara dikkat edilmelidir.
* Düşük basınçla pişirme ile besindeki proteinin zarar görmesi engellenebilir.
* Sebzeler servise yakın zamanda pişirilmelidir.
* Fazla pişirmekten kaçınılmalıdır.Özellikle yüksek basınçta pişirme süresi kısadır.
* Makinenin içi her kullanımdan sonra temizlenmelidir.
* Her kullanım öncesi makine kontrol edilmelidir.