Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Namazlada surelerin sırayla okunması konusu (1 Kullanıcı)

takva1

Kayıtlı Kullanıcı
Kardeşler namazda surelerin sırayla okunmaması mekruhtur.ama benim anlamadığım bazı noktalar var

1) sureleri ard arda okumayıpta ama arada 2 sure atlayarak okunması mekruh olmaz mı misal; 1 rekat beyyine suresi 2 rekat tevbe suresi

2) kısa surelerde sırayla okunmaması mekruh uzun surelerdede geçerlimi misal;
misal; 1 rekat nisa suresi 2 rekat bakar suresi

Biraz aydınlatırsanız sevinirim kafam karıştı biraz...

Time_off

Kayıtlı Kullanıcı
Mekruh sigarada da kullanıldığı için çok tehlikeli bir söz anlamı taşıyabilir yada anlaşılabilir. Zaten sigaranın mekruh kelimesine uydurulmasıda bana göre pek doğru değil. En doğrusunu ALLAH(c.c) bilir.

“Kendi ellerinizle kendinizi tehlikeye atmayın.”(Bakara, 2/195)
"Kendi kendinizi öldürmeyin." (Nisâ, 4/29 )

Sigara vb. bir çok şeyle insanların birçok zorluk çektiğini görmekteyiz, bu yüzden alimlerimiz bu tarz gereçleri haram kılmıştır.

Mekruh'a kelime anlamı yüklerken hoş görülmeyen, beğenilmeyen şeklinde değerlendirebilirsiniz.

Yani sureleri sırasına koyarak okumamız daha uygundur. Okuyamadığımız taktirde de herhangi bir sıkıntı yoktur fakat çokta uygun bulunmamıştır. Güzeli belirtilmiş sırasına göre okuyun diye, bizde buna uyalım İNŞALLAH. En doğrusunu ALLAH(c.c) bilir.

Bakara Suresi 286 Ayet Nisa suresi ise 176 ayettir sıralama için ikinci ayet birinci ayetten 3 ayet uzun ise buda uygun bulunmamaktadır.

Bu yüzden kısa surelerin sıralamasında da bunlara dikkat edilmiştir.

Fil Suresi:5 Ayet
Kureyş Suresi: 4 Ayet
Ma'un Suresi: 7 Ayet
Kevser Suresi:3 Ayet
Kafirun Suresi:6 Ayet
Nasr Suresi:3 Ayet
Tebbet Suresi:5 Ayet
İhlas Suresi:4 Ayet
Felak Suresi:5 Ayet
Nas suresi:6 Ayet

İkinci rekatta okunan sure, birinci rekatta okunanla aynı âyet miktarı olsa, hatta ondan iki âyet fazla olsa yine mekruh olmaz. Üç âyet fazla olursa mekruh olur. Yani, ikinci rekatta, birinciden üç âyet uzun okumak mekruhtur.

Kureyş’ten sonra Maun suresini, Kevser’den sonra Kâfirun’u okumak mekruh olur. Kevser’den sonra Nas okumak da mekruh olur. Çünkü ikinci okunanlar, birinci sureden üç âyet fazladır. İhlas’tan sonra Felak suresini okumak veya Felak’tan sonra Nas suresini okumak mekruh olmaz. Çünkü ikinci okunanlar, birinci okunanlardan sadece bir âyet uzun, üç âyet uzun olursa mekruh olur. Bu kaide, kısa sure ve âyetler içindir. Uzun bir âyetten sonra, üç veya daha fazla âyet okumak mekruh olmaz. Mesela birinci rekatta, Âyet-el kürsi ikinci rekatta, 6 âyet olan Kâfirun suresi okunursa mekruh olmaz.

İmamın, önce Maun, sonra Kevser, önce Kâfirun sonra Nasr suresini okuması sünnet olur. Çünkü birinci rekatta, ikinci rekatta okuyacağının iki misli uzun okumuş oluyor. Bunun gibi önce, Alak suresini, sonra Kadir suresini okuması da sünnet olur. Çünkü Alak suresi, Kadir suresinin iki mislinden daha büyüktür.

İmamın sağ tarafa selam verirken, sol tarafa verdiği selamdan daha yüksek sesle söylemesi de sünnettir. İki tarafa da aynı tonda selam verirse mekruh olmaz ise de, sünnete uymamış olur.

sureler.gif

Tüm yanlışlarımızdan ALLAH(c.c)'a sığınırız. Hayırlı cumalar.

Bu sitede soru cevap tarzı güzel bir şekilde bir çok konuya değinilmiş, daha ayrıntılı ve net bilgi için TIKLAYABİLİRSİNİZ

takva1

Kayıtlı Kullanıcı
bir şey daha sorcaktım;

peki misal olarak ben bakara suresinden bir kaç ayet okudum.daha sonra Nisa suresinden bir kaç ayet okusam mekruh olurmu ?

Time_off

Kayıtlı Kullanıcı
Bismillahirrahmanirrahim;

İlk olarak bakara suresinden oku ve ikinci rekatta okuduğun sure ilkinden en az 3 ayet kısa olsun yani. 6 sure bakaradan 3 4 veya 5 ayet hatta 6 ayet bile nisa suresinden okuyabilirsin.
İkinci rekatta okunan sure, birinci rekatta okunanla aynı âyet miktarı olsa, hatta ondan iki âyet fazla olsa yine mekruh olmaz. Üç âyet fazla olursa mekruh olur. Yani, ikinci rekatta, birinciden üç âyet uzun okumak mekruhtur.

Normalde iki sure atlayarak gitmen gerekir ama diyeceksin ki Bakaradan sonra Ali imran var sonra Nisa geliyor uygun olması için maide suresinden okunması gerekir.

Hayır.

Eğerki atlanılan sure uzun sure olursa bir sure atlanabilir. Yani senin sormuş olduğun soruya ALLAH(c.c)'nın izniyle Evet cevabını verebiliriz. Ama yazılanları dikkate almanda fayda var.

ALLAH(c.c) senden de razı olsun vesilen ile bir kaç konuyu da öğrenme fırsatı yakaladım ELHAMDÜLİLLAH.

ALLAH(c.c) kabul eylesin İNŞALLAH. Tüm yanlışlarımızdan ALLAH(c.c) sığınırız.

takva1

Kayıtlı Kullanıcı
O zaman şu kanaata varabiliriz;

Namazlarda surelerin sırayla okunması gerekir aksi taktirde mekruh olur.kısa surelerde ard arda sırayla okunması gerekir.sure atlanarak okunursa mekruh olur.misal; 1 rekatta fil ikinci rekatta maun gibi..eğer atlanarak okuncaksada illa en az 2 sure atlanarak okunmalıdır.misal; ilk rekat fil suresi ikinci rekat kevser suresi gibi..

uzun surelerde ise surelerin sırasına uymak şartı ile istedigimiz kadar sure atlayarak okuyabiliriz.misal; ilk rekatta nisa suresi ikinci rekatta a'raf suresi gibi..

not: surelerin sırayla okunması taktirde yukardaki bilgielr geçerlidir.

Bu şekilde hocam dimi bilgiler ?

Time_off

Kayıtlı Kullanıcı
Selamun Aleykum;

Bismillahirrahmanirrahim;

Namazlarda kısa surelerde atlama 2 sure atlayarak olmaktadır.

Uzunlarda ise 2 veya 1 olabilir. Daha uzun atlama ile ilgili malumatım ne yazıkki yok.

Ama sonuçta hoş olanı dosdoğru bir şekilde olanı kılmak istiyorsak buna uymamız daha güzel olacaktır.

Tüm yanlışlarımızdan ALLAH(c.c)'a sığınırız.

Selam ve dua ile.

Time_off

Kayıtlı Kullanıcı
SelamunAleykum;

Yeni inceleme fırsatı bulabildim kardeşim.

Orada da pek farklı birşey söylenmemiş. Yukarıdaki yazdıklarımla çelişkili pek farklı nokta bulamadım.

Yeni gelişmeler olursa İNŞAALLAH belirtirim bu konuda.

Tüm yanlışlarımızdan ALLAH(c.c)'a sığınırım.

Selam ve dua ile, ALLAH(c.c)'a emanet olun.

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt