Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Namazin Tadi Manasinda Gizlidir!! (1 Kullanıcı)

ikraa

Kayıtlı Kullanıcı
bırı bıze dınıMızı sorsa "elhamdulillah müslümanız " deriz..evet aslında bu doğru..müslümanız ve gereğini(namaz,oruç,zekat,haç)yerine getrmeye çalışıyoruz..ya da çalıştığımızı düşünüyoruz..günümüzde, özellikle yanlış yaptığımız ise;namaz konusu..namazı eda ettiğimiz halde okuduğumuz surelerin manasını bılmemek...oysa insan bilmediği bir şeyi anlamaz ve haz almaz değil mi??düşünün bir yabancı gelıyor ve size, rusça "sizi sevdiğinizi söylüyor"..anlamıyorsunuz..hiç bir tepki yokk!!onunla bağlantı kuramıyosunuz çünkü onu anlamıyorsunuz..hiç bir tepki yok!!

"ANLAMAK YAŞAMANIN HEPSİDİR"

BEN SİZLER GİBİ SEVAP ARKADAŞLARIMLA NAMAZ SURELERİNİN MANASINI ÖĞRENİP, HAYATIMIZA GEÇİRELİMM İSTEDİMM..
BİZLERE YARDIMCI OLR MUSUNUZ??

ALLAHIN SELAMII ÜZERİNİZE OLSUNN..

FATİHA SURESİ

1)Rahmân ve Rahîm olan Allah’ın adıyla.
2)Hamd, Âlemlerin Rabbi olan Allah’a aittir.
3)O Rahmân’dır, Rahîmdir.
4)Din Gününün Sahibidir
5)Yalnız Sana kulluk eder, yalnız Senden yardım isteriz.
6)Bizi doğru yola ilet.
7)Kendilerine nimetler verdiğin kullarının yoluna ilet. Gazabına uğramış, yahut sapmış olanların yoluna değil.

ikraa

Kayıtlı Kullanıcı
Allahu tealanın edebiyetını bılelım ıstedımm..

ikraa

Kayıtlı Kullanıcı
ASR SURESİ

1)"Asra yemin olsun ki,
2) İnsan mutlaka ziyandadır.
3)Ancak iman edenler, salih amel (iyi işler) işleyenler,birbirlerine hakkI tavsiye eden ve sabrı tavsiye edenler bunun dışındadır."

ikraa

Kayıtlı Kullanıcı
[FONT=Times New Roman,Times][SIZE=+3]Felak Suresi
[/SIZE]
[/FONT]
bismillah.gif

113.gif

1. De ki: Sabahın Rabbine sığınırım.
2. Yarattığı şeylerin şerrinden,
3. Karanlığı çöktüğü zaman gecenin şerrinden,
4.Düğümlere üfüren-kadınların şerrinden,
5. Ve hased ettiği zaman, hasetçinin şerrinden.

ozen36

Kayıtlı Kullanıcı
ALLAH cc razı olsun arkadaşım çok haklısın.

NAMAZLARDA OKUNAN BAZI SÛRELER (*)
Fatiha Sûresi:
Namazda ayakta iken okunur.
Anlamı: Hamd, âlemlerin Rabbi, merhametli olan, merhamet eden ve Din Günü'nün sahibi olan Allah'a mahsustur.
(Allahım!) Ancak sana kulluk eder ve yalnız senden yardım dileriz. Bizi doğru yola, nimete erdirdiğin kimselerin, gazaba uğramayanların, sapmayanların yoluna eriştir.
Fil Sûresi:
Bu ve bundan sonra gelen sûreler, namazlarda ayakta iken ve fatihadan sonra okunur.
Anlamı: (Ey Muhammed! Kâbe'yi yıkmaya gelen) Fil sahiplerine Rabbinin ne ettiğini görmedin mi? Onların düzenlerini boşa çıkarmadı mı? Onların üzerine, sert taşlar atan sürülerle kuşlar gönderdi. Sonunda onları, yenilmiş ekin gibi yaptı.
Kurayş Sûresi: Kureyş kabilesinin yaz ve kış yolculuklarında uzlaşması ve anlaşması sağlanmıştır. Öyleyse kendilerini açken doyuran ve korku içindeyken güven veren bu Kâbe'nin Rabbine kulluk etsinler.
Mâun Sûresi: (Ey Muhammed!) Dini yalan sayanı gördün mü? Öksüzü kakıştıran, yoksulu doyurmaya yanaşmayan kimse işte odur. Vay o namaz kılanların haline ki: Onlar kıldıkları namazdan gâfildirler. Onlar gösteriş yaparlar. Onlar basit şeyleri (ödünç) dahi vermezler.
Kevser Sûresi: (Ey Muhammed!) Doğrusu sana pek çok nimet vermişizdir. Öyleyse Rabbin için namaz kıl, kurban kes. Doğrusu adı, sanı ortadan kalkacak olan, sana kin tutan kimsedir.
Kâfirûn Sûresi: (Ey Muhammed!) De ki: Ey inkârcılar! Ben sizin taptıklarınıza tapmam. Benim taptığıma da sizler tapmazsınız. Ben de sizin taptığınıza tapacak değilim. Benim taptığıma da sizler tapmıyorsunuz. Sizin dininiz size, benim dinim banadır.
Nasr Sûresi: (Ey Muhammed!) Allah'ın yardımı ve zafer günü gelip, insanların Allah'ın dinine akın akın girdiklerini görünce, Rabbini överek tesbih et; O'ndan bağışlama dile, çünkü O, tevbeleri dâima kabul edendir.
Tebbet Sûresi: Ebû Leheb'in elleri kurusun; kurudu da! Malı ve kazandığı kendisine fayda vermedi. Alevli ateşe yaslanacaktır. Karısı da, boynunda bir ip olduğu halde ona odun taşıyacaktır.
İhlas Sûresi: (Ey Muhammed!) De ki: O Allah bir tektir. Allah her şeyden müstağni ve her şey O'na muhtaçtır. O doğurmamış ve doğmamıştır. Hiç bir şey O'na denk değildir.
Felak Sûresi: (Ey Muhammed!) De ki: Yaratıkların şerrinden, bastırdığı zaman karanlığın şerrinden, düğümlere nefes eden büyücülerin şerrinden, hased ettiği zaman hasedçinin şerrinden, tan yerini ağartan Rabbe sığınırım.
Nâs Sûresi: (Ey Muhammed!) De ki: İnsanlardan ve cinlerden ve insanların gönüllerine vesvese veren o sinsi vesvesecinin şerrinden, insanların Tanrısı, insanların hükümranı ve insanların Rabbi olan Allah'a sığınırım.

ozen36

Kayıtlı Kullanıcı
NAMAZLARDA OKUNAN DUALAR

Sübhâneke:
Namazlarda ayakta iken okunur.
Okunduğu yerler:
1) Her namazın ilk rek'atinde iftitah tekbirinden sonra,
2) İkindi namazının sünnetinde üçüncü rek'ate kalkınca fatihadan önce,
3) Yatsı namazının ilk sünnetinde üçüncü rek'ate kalkınca fatihadan önce,
4) Teravih namazı dört rek'atte bir selâm verilerek kılınıyorsa üçüncü rek'ate kalkıldığı zaman fatihadan önce.
5) Cenaze namazında birinci tekbirden sonra.
Anlamı: Allahım! Sen eksik sıfatlardan pak ve uzaksın. Seni daima böyle tenzih eder ve överim. Senin adın mübarektir. Varlığın her şeyden üstündür. Senden başka tanrı yoktur.
NOT: Parantez içindeki "Ve celle senâük" cümlesi cenaze namazında okunur.

Ettehiyyâtü:
Okunduğu Yerler:
Namazların her oturuşunda okunur.
Anlamı: Dil ile, beden ve mal ile yapılan bütün ibadetler Allah'a dır. Ey Peygamber! Allah'ın selâmı, rahmet ve bereketleri senin üzerine olsun.
Selâm bizim üzerimize ve Allah'ın bütün iyi kulları üzerine olsun.
Şahitlik ederim ki, Allah'tan başka tanrı yoktur. Yine şahitlik ederim ki, Muhammed, O'nun kulu ve Peygamberidir.
Allâhümme Salli ve Allâhümme Barik:
Okundukları Yerler:
1) Bütün namazların son oturuşlarında Ettehiyyatü'den sonra,
2) İkindi namazının sünneti ile Yatsının ilk sünnetinin birinci oturuşunda Ettehiyyatü'den sonra,
3) Dört rekatta bir selâm verilerek kılınan Teravih namazının ikinci rek'atının sonundaki oturuşta "Ettehiyyatü"den sonra,
4) Cenaze namazında ikinci tekbirden sonra.
Anlamı: Allahım! Muhammed'e ve Muhammed'in ümmetine rahmet eyle; şerefini yücelt. İbrahim'e ve İbrahim'in ümmetine rahmet ettiğin gibi. Şüphesiz övülmeye lâyık yalnız sensin, şan ve şeref sahibi de sensin.
Anlamı: Allahım! Muhammed'e ve Muhammed'in ümmetine hayır ve bereket ver. İbrahim'e ve İbrahim'in ümmetine verdiğin gibi. Şüphesiz övülmeye lâyık yalnız sensin, şan ve şeref sahibi de sensin.

Rabbenâ âtina ve Rabbenâğfirli:
Okundukları Yerler:
1) Namazlardaki oturuşlarda Allahümme salli ve Allahümme barikten sonra,
2) Kunut duasını bilmeyen vitir namazında onun yerine "Rabbenâ âtina" ayetini okuyabilir.
3) Cenaze namazında üçüncü tekbirden sonra okunacak duaları bilmeyen bunların yerine yine "Rabbenâ âtina" ayetini dua niyetiyle okuyabilir.
Anlamı: Allahım! Bize dünyada iyilik ve güzellik, ahirette de iyilik, güzellik ver. Bizi ateş azabından koru.
Anlamı: Ey bizim Rabbimiz! Beni, anamı ve babamı ve bütün mü'minleri hesap gününde (herkesin sorguya çekileceği günde) bağışla.

Kunut Duaları:
Vitir namazının üçüncü rek'atinde fatiha ve sûre okunduktan sonra eller yukarı kaldırılıp tekbir alınır ve eller tekrar bağlanınca kunut duaları okunur.
Anlamı: Allahım! Senden yardım isteriz, günahlarımızı bağışlamanı isteriz, razı olduğun şeylere hidayet etmeni isteriz. Sana inanırız, sana tevbe ederiz. Sana güveniriz. Bize verdiğin bütün nimetleri bilerek seni hayır ile öğeriz. Sana şükrederiz. Hiçbir nimetini inkâr etmez ve onları başkasından bilmeyiz. Nimetlerini inkâr eden ve sana karşı geleni bırakırız.

Allahım! Biz yalnız sana kulluk ederiz. Namazı yalnız senin için kılarız, ancak sana secde ederiz. Yalnız sana koşar ve sana yaklaştıracak şeyleri kazanmaya çalışırız. İbadetlerini sevinçle yaparız. Rahmetinin devamını ve çoğalmasını dileriz. Azabından korkarız, şüphesiz senin azabın kâfirlere ve inançsızlara ulaşır.

ozen36

Kayıtlı Kullanıcı
Namazın Özü ve Manası
Namazın özü, Cenâb-ı Hakk'ı tesbîh, ta'zîm ve O'na şükürdür. Evet, tesbîh, tekbîr ve hamd, namazın çekirdekleri hükmündedir. Ondandır ki, namazdaki bütün hareketlerde ve zikirlerde “Sübhânallah”, “Elhamdülillah” ve “Allahu Ekber” sözlerinin manaları gizlidir. Bediüzzaman hazretlerinin de ifade ettiği gibi, iftitah tekbîrinden selam vereceğimiz ana kadar biz, hemen her an söz, hal ve tavırlarımızla ya “Sübhânallah” deyip Cenâb-ı Hakk'ı takdîs eder, ya “Elhamdülillah” sözüyle hamd ü senâ hislerimizi seslendirir ya da “Allahu Ekber” diyerek O'na ta'zimde bulunuruz. Namaza başlarken söylenen tekbîre, ibadete onunla başlandığı için “iftitah tekbîri” dendiği gibi; namaz içinde bazı şeylerin yapılması bu tekbîrle haram kılındığı için ona ”tahrim tekbîri” ya da “ihram tekbîri” de denmiştir. Aslında bu tekbîr, mâsivaya ait her şeyi kendine haram kılarak harem dairesine adım atma, bütün dünyevîlikleri kapının dışında bırakma ve yalnızca Sultan-ı Kâinat'a teveccühte bulunma adına bir söz vermedir. O andan itibaren, namazın bütün dakikalarına, saniyelerine ve saliselerine tesbîh, tahmîd ve tekbîr ruhunu işleme, bir manada bütün bütün namaz kesilme ve adeta namazlaşma ahdi demektir. Melekler, bu sözün gereğini yerine getirerek namazını ikâme eden bir âbidin âlem-i misâle yansıyan resmini çizseler, ihtimal ortaya namaz çıkar; o insan ancak mücessem bir namaz kesilmiş olarak resmedilebilir.
Evet, namazı hakkıyla ikâme etmek istiyorsanız, tekbîrle beraber mâsivâdan sıyrılmalı ve gönlünüzü sadece O'na açmalısınız. Dudaklarınızdan dökülen her kelimeye şuurunuzun mührünü basmalısınız. Mesela, “Elhamdülillah” derken, bu sözün ne mana ifade ettiğini iyi bilmeli, onu derinlemesine mülahazaya almalı, “Kimden kime olursa olsun bütün hamd ü senâlar, bütün minnet ve şükürler Allah'a (Tebâreke ve Teâlâ) aittir; bu hakikati ilan benim vazifem, Hâlık-ı Kâinat'ın da hakkıdır.” diye gürlemelisiniz. Böylece, o söz, Cenâb-ı Allah'a yükselirken üzerine yüklediğiniz o derin manalarla beraber yükselmeli. O'nun Rahmân ve Rahîm olduğunu ilan ederken, yine aynı derin duygularla dolmalısınız. “Mâlik-i yevmi'd-din” hakikatini dile getirirken onun ihtiva ettiği manaları da üzerine bir damga gibi vurmalı ve Cenâb-ı Hakk'a o yüküyle beraber göndermelisiniz. Namaz sizin için de bir mi'rac olmalı ve siz Rasûl-ü Ekrem (sallallahu aleyhi ve sellem) Efendimiz'in Mi'rac'da duyduğu hakikatleri kendi idrak ufkunuzdan duymaya çalışmalısınız. Namazın bütün manalarını yudumlayarak adım adım yükselmeli, adeta birinci kat semada Hazreti Adem'le, ikinci kat semada Hazreti Yahya ve Hazreti İsa ile, üçüncü kat semada Yusuf Aleyhisselamla, derken diğer katlarda Hazreti İdris, Hazreti Musa ve Hazreti İbrahim'le görüşmeli, herbirinin hayatından ibretler almalı, huzurlarının insibağına ermeli ve bir adım daha atınca kendinizi haremgâh-ı ilâhîye girmiş gibi hissetmelisiniz. Namazın sonunda selam verir vermez de huzurun adabına riayet edememiş olma endişesiyle bir kere daha ellerinizi kaldırmalı, yine, tesbîh, tahmîd ve tekbîr cümleleriyle dergâh-ı ilahîye nazar etmeli ve namazın manasını te'kid eden o mübarek kelimeleri otuzüçer defa tekrarlamalısınız. İşte, namazı böyle engin duygu ve düşüncelerle ikâme etmek gerekiyorsa, onu geçiştiremezsiniz; öncesinde yapılması icab eden hazırlıkları tam yapmalı ve onu manasına uygun bir tarzda eda etmelisiniz.

ozen36

Kayıtlı Kullanıcı
Arkadaşlar bendede bu bilgiler vardı sizlerle paylaşmak istedim. ALLAH cc emanet olun.
ALLAH inşallah bana ve cümlemize anlayarak ruhumuzda yaşayarak eksiksiz kusursuz namaz kılmayı nasip eder. ALLAH inşallah tüm ibadetlerimiz kabul eder.

BULENT TUNALI

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
www.bilsankimya.com
NAMAZDA TEFEKKÜR YANİ OKUDUĞUMUZ KUR'AN NIN ANLAMINI DÜŞÜNMEK HİSSETMEK.İHLAS İLE EDA ETMEK MÜMİNLİĞİN GÜZELLİKLERİNDENDİR.SELAM VE DUA İLE
NASR SÜRESİ
1.Allah'ın yardımı ve zaferi geldiği,
2.Ve insanların bölük bölük Allah'ın dinine girmekte olduklarını gördüğün vakit

3.Rabbine hamdederek O'nu tesbih et ve O'ndan mağfiret dile. Çünkü O, tevbeleri çok kabul edendir.

ikraa

Kayıtlı Kullanıcı
Arkadaşlar bendede bu bilgiler vardı sizlerle paylaşmak istedim. ALLAH cc emanet olun.
ALLAH inşallah bana ve cümlemize anlayarak ruhumuzda yaşayarak eksiksiz kusursuz namaz kılmayı nasip eder. ALLAH inşallah tüm ibadetlerimiz kabul eder.
esselamu aleykum kardeşim.. ..
bıze verdıgın bılgıler ıçın allah razıı olsunn..inşallah sızlere de bızlere de ihlaslı bır namaz eda edebılmeyı nasıp eder rabbım..ve kabul eder..amınn..

ikraa

Kayıtlı Kullanıcı
Nas Suresi- Surah Al-Nas

nas.gif

Manası

1.De ki: Sığınırım ben insanların Rabbine,
2.İnsanların Melikine (mutlak sahip ve hakimine),
3.İnsanların İlâhına.
4.O sinsi vesvesenin şerrinden,
5.O ki insanların göğüslerine (kötü düşünceler) fısıldar.
6.Gerek cinlerden, gerek insanlardan olan bütün vesvesecilerin şerrinden Allah'a sığınırım!

ikraa

Kayıtlı Kullanıcı
Fil Suresi - Surah Al-Fil

fil.gif

[SIZE=+1]Okunuşu [/SIZE] [SIZE=+1][/SIZE]
[SIZE=+1]* Bismil -lâ-hir- Rahmân-ir'Rahıym[/SIZE]
[SIZE=+1]* Elem tera keyfe feale rabbüke bi eshaabil fiyl
*
Elem yec'al keydehüm fii tadliyl
*
Ve ersele aley him tayran ebâabiyl
*
Termiyhim bi hıcâaratim min sicciyl
*
Fecealehüm Ke asfim me'küül [/SIZE]Manası

l.Rabbin fil sahiplerine neler etti, görmedin mi?
2.Onların kötü planlarını boşa çıkarmadı mı?
3.Onların üstüne ebâbil kuşlarını gönderdi.
4.O kuşlar, onların üzerlerine pişkin tuğladan yapılmış taşlar atıyordu.
5.Böylece Allah onları yenilip çiğnenmiş ekine çevirdi.

"" EY ACİZ NEFSİM...
BILMEZMISIN KII,,,
DAVASI OLAYANIN,DAVASII ÇOK OLURR.."""

ikraa

Kayıtlı Kullanıcı
Kureyş Suresi The Surah of Quarish - Surah Al-Quarish

[SIZE=+1] Okunuşu [/SIZE]
[SIZE=+1]* Bismil -lâ-hir- Rahmân-ir'Rahıym[/SIZE][SIZE=+1]
* Li iylâafi kurayşin
*
İlâafihim rihleteş şitâaaai vessayf
*
Fel ya'büdüü rabbehâazel beyt
* Ellezii et 'amehüm min cuuın ve âmene hüm min havf [/SIZE]Manası

1.Kureyş'e kolaylaştırıldığı,
2.Evet, kış ve yaz seyahatleri onlara kolaylaştırıldığı için,
3.Onlar, şu evin Rabbine kulluk etsinlerki,
4.Kendilerini açlıktan doyuran ve her çeşit korkudan emin kıldı.

ikraa

Kayıtlı Kullanıcı

Önce niyetimi arıttım
Sonra ellerimi
Başımı
Yüzümü
Ayağımı
Yetinmedim arınmalara
İsminle tinimi de arıttım
Kurşun yedi birden
İçimin dışımın düşmanları
Kalakaldım kendime
Sıyrıldım yerel aşklardan
Sana geldim
Al huzuruna
Senin et beni

Derken
Bir muamma düştü aklıma:

Namaz namaz o namaz
Onu kimse kılamaz
Etten mescit su kıble
Bunu kimse bilemez

Zor soru zor sual
Gel de çık içinden
Yunusçuğuma bir tembih
Çıkma karnından Yunusun
Kılmak zor namazı balıkların dışında
İnsan sudan çıkmış yunus oluyor

Aç susuz gıdasız kaldım
Doymadı aç ruhum müziklerle
Sensiz kara kaldım
Ey güzel buluşma
Kaba kaldım
Hadi kabul buyur beni
İşle beni nakşet
Süsle ruhumu
Ben yarime
Böyle kirli gidemem

İlk buluşma şafak vakti
Attım üstümden uyku yorganlarını
Açtım gözlerimi dünyaya
Kurtuldum ölümlerden
Ey mimhamimdel’in göz nuru
Gül gönüllerin miracı
Ey gülden ve sümbülden silahım
Elimdesin vermem seni şeytanlara

Attım ellerimle dünyayı ardıma
Ardıma attım dünyayı ellerimle
Bir sen kaldın kalbimde
Bir sen varsın gönlümde
Çok tarumar oldun
Harap oldun bitap oldun
İşte sana bayramlar getirdim
Sen de sevin çocuk gönlüm

Elif olurum
Del olurum
Mim olurum
Doymam bu tatlı olmalara
Tekrarlarım olmalarımı
Elif olurum
Del olurum
Mim olurum
Nam u nişanesiz kalmak istemem
Dedemden bir isim isterim
Konur benim de adım
Bana da adam derler

Dünya halidir işte
Her güzelin bir sonu vardır
Aklım yeni buluşmalarda
Bir güzel selam sağa
Bir güzel selam sola
Eşyayı dirilmiş gördüm
Sevinir gördüm
Selamımı alır gördüm
Aleykümselam
Aleykümselam
Vesselam

Hayrullah Gürdağ

ikraa

Kayıtlı Kullanıcı
Namaz
Namaz, sancıma ilaç, yanık yerime merhem ;

Onsuz, ebedi hayat benim olsa istemem !

necıp fazıl kısakurek...

ikraa

Kayıtlı Kullanıcı
Maun Suresi -- Surah Al-Maun

maun.gif

[SIZE=+1] Okunuşu [/SIZE] [SIZE=+1][/SIZE]
[SIZE=+1]* Eraeytellezi yükezzibi biddiyn
*
Fezâalikellezi yedü'ul yetiym* Velâa yehuddu alâa ta'aamil miskiyn
*
Feveylül lil musalliyn
*
Elleziyne hüm an salâatihim sâahüün[/SIZE]
[SIZE=+1]* Elleziyne hüm an yüraa üüne
* Ve yemneuunel mâauun
[/SIZE]
Manası

1.Dini yalanlayanı gördün mü?
2.İşte o, yetimi itip kakar;
3. Yoksulu doyurmaya teşvik etmez;
4.Yazıklar olsun o namaz kılanlara ki,
5.Onlar namazlarını ciddiye almazlar.
6.Onlar gösteriş yapanlardır,
7.Ve hayra da mâni olurlar.

ikraa

Kayıtlı Kullanıcı
Kevser Suresi

kevser.gif
[SIZE=+1] Okunuşu [/SIZE] [SIZE=+1][/SIZE]
* [SIZE=+1]İnnâa e'taynâakel kevser
*
Fesalli li rabbike ven har
*
İnne şâanieke hüvel ebter [/SIZE]
Manası

1. Kuşkusuz biz sana Kevser'i verdik.
2.Şimdi sen Rabbine kulluk et ve kurban kes.
3.Asıl sonu kesik olan,

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt