bazı yerlerde caiz değildir bazı yerlerde öğrenene kadar uygun görenler olmuş tam bilgiyi bugün verirler benim bildiğim bu kadar.şu yazıyada bir bak istersen
Müslüman olan bir kişi, hiç bir sure ve dua bilmediğine göre, öğrenene kadar kağıttan okursa nasıl olur?
Namazda Kur’an-ı kerime ya da kâğıda bakıp, öğrenerek okumak bozar; çünkü başkasından öğrenmek demektir. İmam-ı Muhammed ve Ebu Yusuf, mekruh olur dediler.
Böyle durumlarda, İmam-ı Muhammed ile İmam-ı Ebu Yusuf’un kavline uyarak Fatiha’yı, sure ve duaları kâğıda yazıp karşıya asılsa, oradan okunsa caiz olur mu?
Öğrenene kadar bu kavle uymak caiz olur. Tam ilmihal'deki bu ifade, (Dürr-ül muhtar) ve bunun şerhi olan (Redd-ül muhtar) kitabından alınmıştır. Orada daha geniş bilgi vardır.
Namaz kılarken kâğıttan dua okumak
Caiz değildir. İbni Âbidin’de buyuruluyor ki:
Kur’an-ı kerime veya kağıda bakıp, öğrenerek okumak namazı bozar. Çünkü başkasından öğrenmek demektir. İmam-ı Muhammed ile imam-ı Ebu Yusuf’a göre mekruh olur.
Bir de Mushafı yerden alıp açmak amel-i kesirdir yani çok iş yapmaktır. Bir eli bir rükünde üç kere hareket ettirmek mesela üç kere kaşınmak namazı bozar, hatta iki el ile bir hareket de, bozar diyen âlimler olmuştur. (Redd-ül-muhtar)
Ayrıca Mushafı yere atmak küfür olur. Hatta fetvayı bile yere atmak küfürdür. (Birgivi)