Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Namazdan çıkılır mı ? (1 Kullanıcı)

smyrna35

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
13 Ağu 2012
Mesajlar
94
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
44
Bugün öğle namazını kılarken diğer odadan gümbür diye bir ses geldi sanki büyük birşey devrilmişti..
ve benim 3 yaşında bir kızım var oyun oynuyordu onun da gürültüyle beraber sesi kesildi..
namazın son sünnetini kılıyordum biraz dinledim önce hiç ses gelmeyince bıraktım namazı çıktım zaten devam etsem aklım hep içerde olacaktı...
çok şükür ki birşey yoktu bizim kızda korkmuş ağlamaya başladı beni görünce biraz yaramazlık yapmış birşeyler devirmiş ama Allah korumuş ona birşey olmamıştı..
sonra döndüm namaza son sünneti tekrar ettim ama aklıma takıldı böyle bir durumda namazdan çıkılır mıydı? ya da nasıl çıkmak gerekir? nerden devam edilir?

değerli görüşlerinizi bekliyorum

selametle kalın...
 

mavci

* ZİKİR * FİKİR * ŞÜKÜR *
Yönetici
Katılım
14 Eyl 2007
Mesajlar
33,120
Tepki puanı
8,195
Puanları
163
Yaş
53
Konum
Alanya

Hangi hallerde namazdan çıkmak caizdir?


Cevaplar



Namazı bozmak haramdır. Ancak bazı durumlarda namazı bozmak vacip, bazı durumlarda caizdir.

Saldırıya uğrayan veya suya düşen bir insanın yardım istemesi halinde ona yardım etmek maksadıyla namazı bozmak vacip olur.

Davar sürüsüne kurdun saldırması, gözleri kör olan veya tehlikeyi fark etmeyen bir kimsenin kuyuya veya çatıdan aşağı düşme tehlikesi ile karşılaşması durumlarında bu gibilere yardım için namazı bozmak caizdir. Düşme ihtimali kuvvetli ise o zaman namazı bozmak vacip olur.

Ebenin; doğacak çocuğun veya annesinin ölmesinden yahut bir organının telef olmasından korkması halinde namazda ise namazı bozması, değilse namazı ertelemesi yani kazaya bırakması da yine vaciptir.

Canavar, sel, yangın tehlikesinden korkan veya düşmanla karşı karşıya bulunan kimselerin namazlarını ertelemeleri caizdir.

Nafile namaz kılmakta olan bir kimseyi, anne veya babası, (onun namazda olduğunu bildiği halde) çağırırsa namazı bozabilir. Eğer çocuğunun namazda olduğunu bilmeden çağırırsa namazı bozması vacip olur. Eğer farz namazında ise anne veya babasından biri çağırırsa namazı bozmaz. Ancak bir tehlike dolayısıyla yardım isterlerse namazı bozmak vacip olur.

Bir dirhem gümüş değerinde olan şeyin (başkasına ait olsa bile) çalınma korkusu durumunda farz olsa bile namazı bozmak caizdir.

Kadın, namaz kılarken tencerenin kaynayıp yemeğin taşmasından veya çocuğunun ağlayıp acı çekmesinden korkarsa namazını bozabilir.

Kişinin namazı bozmasının caiz olduğu yerleri aktarmaya çalıştık. Tabii ki, namazı bozmanın caiz olduğu yerler bunlarla sınırlı değildir. Önemli olan ortaya çıkan durumun, namazımızı bozmayı gerektirecek kadar önemli olup olmadığıdır. Yani burada zaruret ve ihtiyaca bakarak hareket etmeliyiz.

Alıntı: Hikmet.net
 

smyrna35

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
13 Ağu 2012
Mesajlar
94
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
44
Kadın, namaz kılarken tencerenin kaynayıp yemeğin taşmasından veya çocuğunun ağlayıp acı çekmesinden korkarsa namazını bozabilir....

Allah razı olsun ...
 

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt