Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Namaz, Günahlarin Affina Vesiledir (1 Kullanıcı)

نعىمة

Yasaklı Kullanıcı
Katılım
2 Ara 2007
Mesajlar
2,969
Tepki puanı
3
Puanları
0
Yaş
40
Ankebût suresi 45. Ayeti kerimede Yüce Allah (cc)“Sana vahyedilen Kitabı oku ve namazı kıl. Muhakkak ki namaz hayâsızlıktan ve kötülükten alıkoyar. Allah'ı zikir elbette en büyük ibadettir. Allah yaptıklarınızı bilir.” Buyurmakla namazın önemine işaret etmiştir.

Peygamberimiz (sav) Sahabe efendilerimizi sürekli, namazı cemaatle kılmaya, cemaate geldiklerinde de onlara namaza teşvik ederlerdi. Müslümanları namaza teşvik etmeleri konusunda Muhammed Yusuf Kandehlevi’nin “Hayatu’s-Sahabe” eserinden hadisi şerifler yazacağım.

Bu Konuda Hz. Osman ve Selman’dan Gelen Hadisler;

“Bir gün Hz. Osman’ın yanında oturuyorduk. O sırada müezzin ezan okumak üzere geldi. Onun gelişini gören Hz. Osman su istedi. Kendisine bir kap içerisinde bir avuç kadar su getirildi. Abdest aldıktan sonra şunları söyledi:

“Hz. Peygamber bir gün benim biraz önce aldığım gibi abdest alarak şöyle buyurdular:

“Kim benim abdest aldığım gibi abdest alır ve sonra da kalkıp öğle namazını kılarsa sabah ile öğle arasındaki günahlarına kefaret olur. Sonra ikindi namazını kılarsa öğle ile ikindi arasındaki günahlarına kefaret olur. Sonra akşam namazını kılarsa, akşam ile ikindi arasındaki, yatsı namazını kıldığında da akşam ile yatsı arasındaki günahlarına kefaret olur. Bundan sonra insan gece boyunca çeşitli günahlar işleyebilir. Ancak sabah olduğunda kalkıp abdest alarak sabah namazını kılarsa bu, onun gece boyunca işlemiş olduğu günahlarına kefaret olur. İşte bu namazlar, “İyilikler günahları siler” (Hud: 11/114) ayetinde belirtilen iyiliklerdir”. Bunun üzerine orada bulunan kimseler;

“Ey Osman! Peki Kur’ân-ı Kerim’deki “el-bâkiyâtu’s-sâlihât” (sürekli kalan salih amellerle) (Kehf: 18/46, Meryem: 19/76) ile kastedilen şeyler nelerdir?” diye sordular. Hz. Osman

“Bunlar ‘Lâ ilâhe illallah’, ‘Sübhânallah’, ‘Elhamdülillah, Allâhu ekber’ ve ‘Velâ havle velâ kuvvete illâ billâh’ sözleridir” dedi. (Terğib I/203 (İmam Ahmed, Ebu Ya’lâ ve Bezzar, Hz. Osman’ın azatlısı Haris’ten).

Ebu Osman şöyle anlatıyor: Selmân-ı Fârisî ile bir ağacın altında oturuyorduk. Bir ara Selman ağacın dallarından birini tutarak yaprakları dökülene kadar salladı. Sonra da bana dönerek;

“Ey Osman! Bunu niçin yaptığımı bana sormayacak mısın?” dedi. Bunun üzerine ona;

“Peki, söyle bakalım bunu niçin yaptın?” dedim. Şöyle buyurdu:

“Bir keresinde Hz. Peygamber’le birlikte aynen bu şekilde bir ağacın altında oturuyorduk. Ağacın dallarından birini tutup yaprakları dökülünceye dek salladıktan sonra;

“Ey Selman! Bunu niçin yaptığımı bana sormayacak mısın?” buyurdular. O zaman ben de;

“Ey Allah’ın Resulü! Bunu niçin yaptınız?” diye sordum: Şöyle buyurdular:

“Bir Müslüman güzelce abdest alıp sonra da beş vakit namazını kılarsa onun günahları işte şu ağacın yaprakları gibi dökülür”. Arkasından da “Gündüzün iki tarafında (sabah, öğle ve ikindide) ve gecenin yakın saatlerinde (akşam ve yatsı vakitlerinde) namaz kıl. Doğrusu iyilikler günahları siler. Bu, nasihatten istifade edenlere bir vaaz ve öğüttür” (Hûd: 11/114) ayetini okudular”(Terğib I/201 İmam Ahmed, Nesâi ve Taberâni’den). (Hayatu’s-Sahabe, Akçağ Yayınları: 3/361-362)
 

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt