RE: NAKŞİBENDİLİĞİN 11 PRENSİBİ
bilgideposu1982 yazdı:
sevgili arkadaşlar menzilde ziyaret var nahşi bendi tarikatınamı ait, arkadaşların gitmiş ve beni orda görmüşler gerçi ben gitmek istedim ancak işlerim vardı şirketi bırakamadım. allah yar ve yardımcınız olsun
Adıyamanın kahta ilçesine bağlı asıl ismi Durak olan ama halk arasında Menzil ismiyle nam salmış bir köy. Nakşibendi tarikatının Halidi koluna mensup bir dergahtır. Menzil köyünde sabah ve akşam dervişler ve misafirler için çorba ve ekmek dağıtılır. Tasavvufi usullere göre yaşantısı olan bir köydür. Her yıl yüzbinlerce insan tarafından ziyaret edilir. Menzil köyü, Allah aşıklarının buluşma yeridir.
Tarikatın eski şeyhlerinden Gavs-ıl Azam Abdulhakim El Hüseyni ve Sultan Seyit Muhammmed Raşit Hz.leri Merkad adlı türbeye defnedilmişlerdir. Ziyarete gelenler bu türbeyide ziyaret ederek dua etmektedirler.
Dergah, insanların sosyal ayrımlarını kapatarak tasavvuf potasında birleştirmesi ve insanları topluma yararlı bireyler haline getirmesi sebebiyle toplumun her kesiminden saygı görmektedir. Bir çok alkol, kumar, madde bağımlısının bu dergaha giderek bu bağımlılıklarından kurtulmuştur.
Tasavvufi öğeriteleri geçmişten gelen metodlarla bugünün realitelerini sentezleyerek sunan dergah geniş bir kitleye hitap etmektedir. Büyük mutasavvıflardan Sah-ı Nakşibend hz.lerini kendilerine öncü kabul eden ve onun öğretilerini takbik eden menzil dergahı Allah aşkını kalblere nakşetmeyi amaçlamaktadır. Nakşibendi ismininde bu amacı çağrıştırdığı tarikat büyükleri tarafından söylenmektedir.
Halen tarikatın başında Gavs-ı Sani Abdulbaki Erol Hz.leri bulunmaktadır. Ayrıca bu kol Hz Ebu Bekir(r.a) kadar uzanır.
UMARIM BU BİLGİLER SİZE BİR FİKİR VERMİŞTİR.
SELAM VE DUA İLE MUHTEREM DİN KARDEŞLERİM
NAKŞİBENDİ SİLSİLESİ
· Hz. MUHAMMED MUSTAFA (S.A.V)
· Hz.Ebubekir (R.A)
· Hz. Selman-ı Farisi (R.A.)
· Kasım Bin Muhammed Bin Ebubekir (R.A)
· Ebu Abdullah Ca'feri Sadık (R.A)
· Beyazıd-i Bistami (K.S)
· Ali Harkani (K.S)
· FADL-ÜL FARMİDİ (K.S)
· Yusuf Hemedani (KS)
· Abdulhalik Gücdevani (K.S)
· Arif Erreyvegeri (K.S)
· Mahmud Enciriyil Fağnevi (K.S)
· Ali Ramiteni (K.S)
· Muhammed Baba Semmasi (K.S)
· Seyyid Emir Külal (K.S)
· Muhammed Bahauddin Şah-ı Nakşibend (K.S)
· Alaüddin Attar (K.S)
· Yakub El Çerhi (K.S)
· Ubeydullah-ı Ahrar
· Muhammed Zahid (K.S)
· Derviş Muhammed (K.S)
· Hace Emkengi (K.S)
· Muhammed Baki Billah (K.S)
· İmamı Rabbani (K.S)
· Muhammed Masum (K.S)
· Şeyh Seyfüddin (K.S)
· Seyyid Nur Muhammed (K.S)
· Mirza Can Canan-ı Mazhar (K.S.)
· Abdullah Dehlevi (K.S.)
· Mevlana Halid Bağdadi (K.S.)
· Seyyid Taha (K.S.)
· Seyyid Sıbgatullahi Arvasi (K.S.)
· Abdurrahmani Taği (Seyda-i Taği ) (K.S.)
· Şeyh Fethullahi Verkanisi (K.S.)
· Muhammed Diyauddin (Hazret-i Sani) (K.S.)
· Şeyh Ahmed-El Haznevi (K.S.)
· Seyyid Abdulhakim El-Hüseyni (K.S.)
· Seyyid Muhammed Raşid-El Hüseyni (K.S.)