selamün aleyküm ve rahmetullahi ve berakatühü
mürşid olarak kelamullahın somutlaşmış ifadesi HZ.İBRAHİM(as) dır. o çocuğunu kurban etmekle merolundu. bir mürşid olarak o evlat emredildiğini yap beni sabredenlerden bulacaksın dedi. yani mürşidin işi talebeyi çocuğu kadar sevmek ve onu emredildiği gibi dosdoğru yapmaktır. ama vasıta nasıl olmalı hem mürşid hem de talebe bu vasıtayı necat bilsin ki kurtuluşa ersin?
o vasıta saf olarak ALLAH(cc) bağlılık ve bunu araya bir şey koymaksızın ifade edebilme hali. böylece o kimseler bildikleri halde ALLAH(cc) ün kudretini kendi nefsinden olan eşini ve çocuğunu da kamil olarak iman ettirerek, dualarında diledikleri sahih hayır sahibi çocuğu hem yetiştirmiş hem de BİR AMEL OLARAK ALLAH(cc) arzetmiş yani makbul bir hediye vermiş olurlar.
kurban safhası hayırlı evladın halinin izharıdır, ve hz. ibrahim(AS) beni sabredenlerden bulursun demekle o hayır sahibi çocuğa sahip olmuştur.
bunun ötesi mürşidlik zor ve sıkıntılı bir süreçtir hicap ve itap doludur ve vasıtası vardır direkt olamaz.
kelamullah bir kişi bir kişiye evladım demekle o kişi evladınız olmaz der. yani hz. ibrahim (AS) ile hz.ismail(AS) arasındaki irşad ve yetiştirme işini baba-oğul ilişkisi dışında çok zor gerçekleştirirsiniz. hicabı ve vasıtası olur. tek halde anlamlıdır. koca alem kelamullah olur ve kişinin mürşidi hz. adem(AS) Olursa. bu hal muhammedi(SAS) Sünneti tevbe ve irşad edilme ve cihat etme safhalarının bu kişiye o azılı nefisinde kemal bularak analtılması suretiyle olur böylece aslolan mürşidlik değil cehennemden adam çıkarmak vazifesine yani muhammedi(SAS) ruha kal eder. sali amaç sünneti öğrenmek değil halinden haline geçerken insan ona cennet yolunu açmayı öğretmektir.kelam ölçütünde kamil mürşithz.adem(AS) müşahhaslaşmış halidir. bu kelamullahın ders olarak takibiyle alemin başkalaşmasına yol açarak meydana gelir. bir kişi değil koca alem o kişiye yoldaşlık eder. mürşid kelam olur ifadeleri canlanır. ALLAH(cc) muhabbet eden kişi o gaybın sahibibnin kudret delilleri ile de hem dem edilir.asıl mürşidin en nihayi halde kelamullah olduğu anlatılır.
ALLAH(cc) bizlerden razı olsun.