Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Mübarek zamanları fırsat bilmeli (1 Kullanıcı)

nakşibendi

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
12 Mar 2006
Mesajlar
1,946
Tepki puanı
0
Puanları
0
Allahü teâlâ, kullarına çok acıdığı için, bazı aylara, günlere ve gecelere kıymet vermiş, bu gecelerde edilen duaları, yapılan tövbeleri kabul edeceğini bildirmiştir. Kullarının çok ibadet yapması, dua ve tövbe etmeleri için bu zamanları sebep kılmıştır.

Dinimizde bildirilen kıymetli geceye, kendinden sonra gelen günün ismi verilir. Mübarek geceler, önceki günü öğle namazı vaktinden, o gecenin fecrine kadar olan zamandır. Yalnız, Arefe ve üç Kurban Bayramı günlerinin geceleri böyle değildir. Bu dört gece, bu günleri takip eden gecelerdir.

Böyle mübarek zamanlarda, kaza namazları kılmalı, Kur’an-ı kerim okumalı, dua, tövbe etmeli, sadaka vermeli, Müslümanları sevindirmeli, bunların sevablarını ölülere de göndermeli ve bu şekilde mübarek gecelere saygı göstermelidir. Ayrıca saygı göstermek, bu gecelerde günah işlememekle olur. İmam-ı Nevevi hazretleri; “Gecenin on iki kısmından bir kısmını yaklaşık bir saat kadar ihya etmek, bütün geceyi ihya etmek olur. Yaz ve kış geceleri için hep böyledir” buyuruyor. Hakayık-ı manzume kitabında; “Fıkıh kitablarında saat demek, bir miktar zaman demektir” deniyor.

İmam-ı Nevevi hazretleri, Şafi’i mezhebinde müctehiddir. Hanefi mezhebindekilerin de, geceleri böyle ihya etmeleri uygun olur.

Zilhicce ayının fazileti çok büyüktür. Rivayet edildiğine göre, hazret-i Adem’in tövbesi Muharrem veya Zilhicce ayında kabul buyurulmuştur. İbni Abbas hazretlerinin rivayet ettiği bir hadis-i şerife göre, Zilhiccenin sonuna kadar olan günler de, Ramazan-ı şerifin günleri gibi ayrı ayrı fazilete sahiptir. Onuncu gün için de şöyle buyurulmuştur:
(Zilhiccenin onuncu günü Kurban Bayramı günüdür. Her kim, o gün bayram namazından gelip kurbanını boğazlayıncaya kadar bir şey yemeyip, kurbanının böbrekleri ile iftar edip, iki rekat namaz kılsa, o kimsenin kurbanının kanı yere düşmeden, kendi günahı ve ana-babasının günahları, ehl-ü ıyal, evlad ve akrabalarının günahları sevaba çevrilir.)

Her kim Zilhicce ayının son günü ve Muharrem ayının birinci günü oruç tutarsa, o senenin tamamını oruç tutmuş gibi fazilete mazhar olur. Kim ki, Zilhicce ayının on günü içinde fakirlere yardım etse, Peygamberlere hürmet etmiş olur. Bu on gün içinde, her kim bir hasta ziyaret etse, Allahü teâlânın dostları olan kulların hatırını sormuş ve ziyaret eylemiş gibi olur. Bu on gün içinde yapılan her ibadet, diğer günlerde eda edilen ibadetlerden çok daha üstün ve pek fazla sevaba vesile olur. Bu on gün içinde, din ilmi meclisinde bulunan kimse, Peygamberler toplantısında bulunmuş gibi olur. Din ilmini öğrenmek ise, kadın, erkek herkese farzdır. Çocuklara öğretmek de, birinci vazifedir. Abdullah ibni Abbas hazretlerinin bildirdiği hadis-i şerifte; (Hiçbir ibadetin kıymeti, Zilhicce ayının ilk on gününde yapılan ibadetlerin kıymeti gibi olamaz) buyurulmuştur.

Peygamber efendimiz, bir hadis-i şeriflerinde de; (Arefe günü tutulan oruç, bir geçmiş senenin ve bir gelecek senenin günahlarına kefaret olur) buyurmuştur.

Zilhicce ayının dokuzuncu Arefe günü tutulan oruç, geçmiş ve gelecek birer senede yapılan tövbelerin kabul olmasına yarar.

İmam-ı Rabbani hazretleri, bir talebesine hitaben buyuruyor ki:
“Bu yol iki temel üzerine kurulmuştur: Birincisi, İslamiyet’e uymaktır. İkincisi, yol göstereni sevmek ve ona öyle bağlanmaktır ki, onun her şeyini beğenmektir. Allahü teâlânın ihsanı ile, bu iki temel sağlam olursa, dünya ve ahiret saadetleri ele girmiş demektir. Şimdiye kadar olan kusurların bağışlanması için, Allahü teâlâya çok yalvarınız! Ramazan-ı şerifin son on günü yapamamış olduğunuz itikafın kazası olmak için niyet ederek, Zilhicce ayının ilk on günü itikaf ediniz. Böyle niyet ederek, sünnet sevabına kavuşursunuz.”

Netice olarak, Allahü teâlânın ihsan ettiği ömrü ve kıymetli zamanları fırsat bilmeli, değerlendirmelidir. Çünkü bu fırsatlar ve kıymetli zamanlar, bir daha elimize geçmeyebilir...

Esselâmü aleyküm ve rahmetullàhi ve berekâtühû!.​
 

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt