Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Mostar Dergisi Ocak Sayısı Çıktı (1 Kullanıcı)

zekaikc

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
5 Mar 2011
Mesajlar
903
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
40
36e29dee92372874468.jpg


Mostar'ın Ocak 2012 tarihli 83. sayısında, eksi ve artılarıyla küreselleşme olgusu tartışılıyor

Mostar "Küreselleşme"yi Tartışıyor


Hiç kuşkusuz son yılların en çok tartışılan kavramlarından biri "küreselleşme". Yaşanan teknolojik gelişmelere paralel olarak iletişimin ve bilgi paylaşımının hızla arttığını görüyoruz. Özellikle gelişen bilgisayar ve internet teknolojileri sayesinde tüm dünyada hiç olmadığı kadar artan bu paylaşım, tüm sınırları da ortadan kaldırıyor. Bu sayede dünyada yaşanan bütün gelişmelerden anında haberdar olabiliyoruz. Doğal olarak bize en uzaktaki, bir anda en yakın olabiliyor, dünya küresel bir köye dönüşüyor. İnsanlığın geldiği bu noktanın elbette ki hepimize büyük faydaları var. Diğer yandan küreselleşmenin, yerel olanı ortadan kaldırmak, dönüştürmek başta olmak üzere pek çok olumsuzluğunun olduğu da göze çarpıyor. Buradan hareketle, Mostar, "Küreselleşme, bir çıkış yolu arayışı" başlığını taşıyan dosyada, siyasi, ekonomik ve kültürel boyutlarıyla, tüm eksi ve artılarıyla küreselleşme olgusunu masaya yatırıyor.

Dosya kapsamında "Küreselleşme ve çöküş" isimli makalesiyle yer alan Hasan Hüseyin Öz, içerisinde bulunduğumuz küresel çağı anlamak ve anlamlandırmak için küreselleşmenin temellerini atan ve Batı medeniyetini inşa eden süreci doğru okumak gerekliliğine dikkat çekiyor. Dosyaya "Küreselleşmeye nasıl bakmalı?" isimli yazısıyla katkı veren Naci Bostancı, "ekonomik esaslı uluslararası ilişkilerden hayat bulan bir yeni durum" olarak değerlendirdiği küreselleşmenin bugünlere nasıl geldiğini değerlendiriyor. Bir diğer dosya yazarı Semih Yıldırım, "Finansal küreselleşme fırsat mı tehdit mi?" sorusundan yola çıkarak, küreselleşme olgusunun ekonomik ayağına dair dikkat çekici analizler sunuyor. Dosyanın söyleşi konuğu ise Prof. Dr. Suna Başak. "Küreselleşme yakınların uzak, uzakların yakın olmasıdır" başlığını taşıyan söyleşide, küreselleşme olgusu ortaya çıkardığı birtakım yeni ihtiyaçlar ve zorunluluklarıyla ele alınıyor.

Mostar'da bu ay Türkiye ve dünya gündeminde öne çıkan konular hakkında da önemli yazılar yer alıyor. Joshua W. Walker imzalı "Türk-Amerikan İlişkileri: Tevazu ve Yeniden Canlandırma" başlıklı çeviri, son dönem Türkiye-ABD ilişkilerine dair önemli yorumlar içerirken; gazeteci Işın Eliçin "Arap Baharı, profesyonel devrimcisiz bir devrim modeli" üst başlığıyla 1. yılının sonunda Arap Baharı'nı yorumluyor. Aynı konuda bir başka yazı ise Taha Kılınç imzasını taşıyor. "Müslüman entelektüeller açısından bir fırsat olarak Arap Baharı" başlıklı yazıda, "Arap Baharı'nın üzerine İslam dünyası çok daha kapsamlı bir değerlendirmeye ihtiyaç duyuyor" yorumunun eşliğinde, yapılacak değerlendirmelere kapı aralayacak yedi önemli soru gündeme getiriliyor.

Bu yazıların dışında Medya köşesinde yer alan Hakan Çopur imzalı "Hız çağında sosyal medya etkisi"; Edebiyat sayfalarında yer alan Alper Çeker imzalı "Edebiyat ödülleri ve jüriler", Yakup Öztürk imzalı "Edebiyat cephesinden Türkiye-Fransa ilişkileri" ve Celil Civan imzalı "Modern edebiyatın sonu" başlıklı yazılar ile derginin Gündemden, Görsel Hafıza, Çizi-Yorum, Toplum, Tarih, Düşünce, Kitap ve Sinema bölümlerinde yer alan yazılar da zengin içeriğiyle okurun ilgisini bekliyor...
 

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt