RE: Misvak kullanmanın 15 faidesi...
ALLAHCC RAZI OLSUN KARDEŞİM B)B)B)
Peygamber Efendimiz (SAV), ağız temizliğine ve diş bakımına da çok önem vermişlerdir. Bunun için misvakla dişlerini fırçalamışlar, ümmetine bu konuda tavsiyelerde bulunmuşlardır.
Misvak sıcak bölgelerde yetişen "erak" ağacının kökleridir. Lifli bir yapışı vardır. Biraz ıslatılıp ezilince fırçamsı bir hal alır. Hem mekanik hem de kimyevî olarak pek çok faydaları vardır.
Peygamberimiz misvakı o kadar sık ve çok kullanırdı ki, bu hususta şöyle buyurmaktadır:
"Ben misvakı o kadar çok kullanırım ki, dişlerimi köklerinden oynatacağından korkuyorum."
Kendisi bu kadar üzerinde durduğu gibi, sahabileri de çok teşvik ederdi ve üzerinde ısrarla ve önemle dururdu.
Bir seferinde şöyle buyurmuştu:
"Cebrail, bana her gelişinde misvakı tavsiye etmediği zaman olmuyor. Öyle ki bana ve ümmetime farz kılacağından korkuyorum. Hem de ümmetime meşakkat vermekten endişe etmesem misvakı onlara farz kılardım."
İslâm öncesi temizlik namına bir şey bilmeyen, su kullanma alışkanlığı dahi fazla olmayan bir toplumu temizliğe alıştırmak, ağız ve diş temizliği gibi bir alışkanlığı bulunmayan bir millete bunu öğretmek hiç de kolay olmamıştı.
Peygamberimiz, "Misvak kullanın, çünkü misvak ağzı temizler" derken, misvak kullanma alışkanlığını henüz edinmemiş olan ve bundan dolayı dişleri sararmış olan kişileri şu sıkı tembihiyle uyarırdı:
"Size ne oluyor da dişleriniz sararmış olduğu halde yanıma geliyorsunuz! Misvak kullanınız."
Bir başka seferinde de, "Diş etlerini yemek kırıntılarından temizleyiniz. Misvak kullanınız, sararmış dişle, kokar ağızla yanıma gelmeyiniz."
Hatta bir defasında, "Misvak kullanmak hakkındaki tavsiyelerimi sizlere çok tekrarladım" buyurarak bu konunun üzerinde çok durduğunu ve bir an önce uygulamaya geçilmesini istemişti.
Bu sıkı ve ciddi eğitimin yanında, misvak hakkındaki hadisleri biraraya getirdiğimizde şu gerçekleri görüyoruz:
*Misvak ağzı temizler. Allah'ı razı eder. Melekleri sevindirir. Gözü cilalandırır. Ağız kokusunu ve kirini giderir. Dişleri beyazlatır. Diş etlerini kuvvetlendirir. Yemeği hazmettirir. Balgamı keser. Namazın sevabını arttırır. Konuşma kabiliyetini geliştirir. Mideyi takviye eder. Şeytanı küstürür. Sevapları çoğaltır. Baş ağrısını giderir.
FAYDALARI:
1- Hadisin ifadesiyle "misvak kullanmak ağız temizliği ve Cenab-ı Allah'ın rızasını (getirir)." (12) Sadece bir faydası olsa bile sırf bunun için misvak kullanması gerekir.
2- "Onunla kılınan namaz onsuz kılınan namazdan yetmiş (derece) daha faziletlidir." (13)
3- Ağzı temizlediği için balgam söker, balgam söktüğü için de hafızayı açar.
4- Baş ağrısını korur, gözü kuvvetlendirir.
5- Hazmı kolaylaştırır.
6- Hadiste buyrulduğu üzere, misvaklı insan Kur'an okuduğunda ağzından çıkan harflerin direk bir meleğin teneffüs ettiği zikredilmektedir.
PEYGAMBERİMİZ(s.a.v) Vefatına az bir vakit kala bile mübarek tertemiz ağızlarını misvaklayan bir Peygamberin ümmetiyiz.
Selam sevgi ve dua ile...