Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

MİDYE YENİR Mİ?KIMIZ,KEFİR İÇİLİR Mİ? (1 Kullanıcı)

ADALETIMAHZA

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
www.islamiportal.net
Midye, istiridye, ıstakoz, yengeç yenir kımız, kefir içilir mi?..

Soru: Bazı balıkçılar sattıkları balıkların yanında midye, istiridye, ıstakoz, salyangoz, yengeç... gibi çeşitli deniz ürünlerini de satıyorlar. Kimileri bunların yenmeyeceğini söylerken kimileri de yenmesinde mahzur olmadığını söylüyorlar. Bu deniz ürünleri yenir mi?

Cevap: Bazılarının bunları yiyişleri mezheplerinin gereği olabilir. Şöyle ki: Hanefilere göre, denizde yaşayan balık çeşitlerinin tümü de yenir. Yeter ki balık cinsi olsun, başka bir cinsten olmasın. Bu sebeple yılan balığı, yunus balığı gibi balık çeşitlerinin hepsi de yenen cinsten sayılırlar... Ancak balık gibi denizde yaşadığı halde balık cinsine dahil olmayan habis, yani pis sayılanlar da vardır. Onlar yenmezler.

Nitekim: Kaplumbağa, kurbağa, yengeç, midye, istiridye, ıstakoz, karides... yenmeyenler cinsine dahildirler.

Ancak Şafi ve Maliki'de denizde yaşayan temiz deniz ürünü geniş tutulmuş, suda yaşayanların hepsi de balık cinsi gibi temizdir, yenir, sadece timsah yenmez, denmiştir. Bu itibarla Şafi'de, ıstakoz, istiridye, midye ve benzerleri deniz mahlukları temiz kabul edilmiş, yenenlerden sayılmıştır. Demek ki bunları yiyenler diğer hak mezheplerin görüşüyle amel ederek yemiş olmaktalar...

Bu konuda değerli bir Hanefi fıkıh kitabı Nimet-ül İslam'da şöyle deniliyor:

- Balık cinsinden olmayan deniz mahlukları temiz olmadıkları için yenmezler. Midye, istiridye, ıstakoz... gibi.

Büyük İslam İlmihali'nde şöyle denilmektedir:

- Devamlı olarak suda yaşayan balıklar yenir. Fakat diğer su hayvanları habis (pis) sayılır, yenmezler. Mesela, yengeçler, midyeler, istiridyeler, ıstakozlar helal değildirler..." Anlaşılan odur ki, Hanefi'nin temiz saymayıp da yenmeyenler arasında kabul ettiği midye, istiridye, ıstakoz... gibi deniz ürünlerini yemeye alışanlar, bunları temiz kabul eden Şafi'nin görüşüyle amel ederek yemiş oluyorlar. Bu sebeple bir hak mezhebin görüşüne göre hareket etmiş sayıldıklarından kendilerini dini hükümlerin dışına çıkmış görmezler. Bu da mezheplerin sağladığı bir genişlik ve kolaylık olarak dikkatimizi çeker, bize huzur verir...

Bunlar deniz ürünleri için verilen hükümlerdir. Bir de kara havyalarının yenmeyenleri vardır. Onları da şöyle sıralayabiliriz:

- Kirpi, köstebek, kaplumbağa, salyangoz, fare, akrep, kurbağa...

Bu yenmeyenlere yırtıcı hayvanlar da ilave edilir:

- Kurt, sansar, sırtlan, aslan, kaplan, fil, maymun, sincap, gelincik ve azı dişleriyle avlanan tüm yırtıcı hayvanlar da yenmeyenlerdendirler.

Soru: Türkistan'a gidenler at eti ile kımızı yemeklerin en başında bulmaktalar. Ülkemizde ise at eti yenmez, kımız içilmez diyenler olduğu gibi, at eti yenir, kımız da içilir diyenler vardır. Durum nedir?

İmam-Azam'a göre at eti mekruh sayılmıştır. Ancak diğer iki imamla Hanbeli mezhebine göre at eti yenir, sütü olan kımız da içilir. Şartı: Kımızın sarhoşluk verecek dereceye gelinceye kadar bekletilmemesidir. Nitekim aynı şeyi kefir için de söylemek mümkündür. Bunların sarhoşluk verecek dereceye getirilmeden içilmesinde mahzur olmaz. Ancak uzun zaman bekletilip de içeni sarhoş edecek duruma getirilince haramlık başlar. İçilmesi caiz olmayanlar cinsine girmiş olur.

Aslında bu ölçü tüm içecekler için geçerlidir. Özel bir ameliyeden geçirilerek sarhoş edici hale getirilen tüm içecekler için haramlık söz konusudur.

Bir içeceğin haramlığı sabit olması için (renginde, tadında, kokusunda) alkol bulunduğu yolunda bir delil bulunması, yahut da içenleri sarhoş ediyor olması gerekir. Böyle bir işaret yoksa (tadında, renginde, kokusunda) alkol anlaşılmıyor, içenleri de sarhoş etmiyorsa, haram olduğunu ispatlayacak delil de bulunmuyor demektir. Buna rağmen şüphe ettiklerinden uzak kalanlar elbette tercihlerini daha sağlam yapmış olur.

AHMED ŞAHİN
Zaman
11 Nisan 2007, Çarşamba

umeyye

Kayıtlı Kullanıcı
RE: MİDYE YENİR Mİ?KIMIZ,KEFİR İÇİLİR Mİ?

s.a. kardeşim ALLAH razı olsun emeğine sağlık gerçekten bu aydınlatıcı paylaşımın
çok güzel A.E.O B)

ADALETIMAHZA

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
www.islamiportal.net

S.A.ALLAH cümlemizden razı olsun.Ben eskiden midyeyi çok severdim.Ama namaza başlayıp tüm günahlara tevbe edip bir daha da hiçbirini işlemeye karar verdiğimden beri midye yemiyorum.Kefir konusunda hep şüpheli olduğumdan içmiyorum zaten.A.E.O.

serkan25

Kayıtlı Kullanıcı

B)B)B)SELAMÜN ALEYKÜMB)B)B)
BİLGİLENDİRDİGİNİZ İÇİN ALLAH(CC) RAZI OLSUN ABLAM....

AFRA_NUR

Kayıtlı Kullanıcı

s.a. kardeşim
hihhhhhhhhh!!!midyeee kalamarrr en sevdiğim şeylerr:(:(:(
harammıymışşş:(:(:(
ee ben çok yedim ve çokk severim nolcak şimdii??
bi yolu yokmu ya bunun çok üzüldüm doğrusuu:(

ADALETIMAHZA

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
www.islamiportal.net

yakalzey yazdı:
s.a. kardeşim
hihhhhhhhhh!!!midyeee kalamarrr en sevdiğim şeylerr:(:(:(
harammıymışşş:(:(:(
ee ben çok yedim ve çokk severim nolcak şimdii??
bi yolu yokmu ya bunun çok üzüldüm doğrusuu:(

S.A.KARDEŞİM BENDEN DAHA ÇOK ÜZÜLEMEZSİN AMA ALIŞTIM VE UNUTTUM ARTIK ONLARI.YAZIYA BAKILIRSA BİR YOLU YOK.AMA BAŞKA BİLGİSİ OLNA VAR MI BİLMEM.A.E.O.

sevvalmina

Kayıtlı Kullanıcı

SELAMÜNALEYKÜM ABLA MİDYENİN HARAM OLDUĞUNU BİLİYORUM ÇÜNKÜ KADINLARDAKİ HAYIZ HALİNİ MİDYEDE YAŞARMIŞ.

ADALETIMAHZA

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
www.islamiportal.net

sevvalmina yazdı:
SELAMÜNALEYKÜM ABLA MİDYENİN HARAM OLDUĞUNU BİLİYORUM ÇÜNKÜ KADINLARDAKİ HAYIZ HALİNİ MİDYEDE YAŞARMIŞ.

S.A.EVET BEN DE ÖYLE DUYMUŞTUM.BİR DE TABİ MİDYE EN PİS ORTAMLARDA YAŞAYIP ÇOĞALIRMIŞ.HARAMSA TABİKİ YENMEYECEK.BU KADAR BASİT.YILLAR OLDU YEMEYELİ.BU YAZIYI GÖRENE KADAR DA AKLIMA GELMEMİŞTİ.BELKİ HARAM OLDUĞUNU BİLMEYEN VARDIR DİYE ALDIM BURAYA.ALLAH RAZI OLSUN.A.E.O.

ADALETIMAHZA

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
www.islamiportal.net

S.A.YAKALZEY KARDEŞİM.BIRAKTIK DE Mİ MİDYE VE KALAMARI?.BİLMEYEN KALMASIN KARDEŞLER.A.E.O.

derya_gulu

Kayıtlı Kullanıcı

S.A. hayatımda yemedim böyle şeyler ama çocuklarım çok seviyordu özellikle kızıma söyliyeyimde artık yemesin ablası artık kızımda namaz kılıyor bunları bilmesi gerek değilmi Allah2a c.c. emanet olun

e_m_i_n

Kayıtlı Kullanıcı

Belki bu konuda merak eden arkadaşlarımız vardı yazınız eminim onlara yardımcı olacaktır emeğinize sağlık ...

selamlar !B)

desertrose

Kayıtlı Kullanıcı

S.A. ALLAH RAZI OLSUN KARDEŞİM.. BEN BALIK YEMEYİ ÇOK SEVERİM AMA NE OLUR NE OLMAZ DİYE MİDYE, İSTAKOZ, KARİDES TÜRÜ ŞEYLERDEN UZAK DURUYORUM.. HEM GÖRÜNÜŞ İTİBARİYLE İTİCİ GELİYOR BANA.. GÜZELİM HAMSİNİN SUYUMU ÇIKTI YAW:) ŞAKA BİYANA..

PAYLAŞIMIN İÇİN ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM EMEĞİNE SAĞLIK KARDEŞİM.. SELAMETLEB)B)

deren75

Kayıtlı Kullanıcı

s.a. Allah razı olsun abla anadoluda ücra bir yerde yaşamanın faydaları midye istiridye falan bulunmaz hiç te yemedim ama kefir çok faydalı diye duyduğum için içtim ........selam ve dua ile.

ADALETIMAHZA

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
www.islamiportal.net

derya_gulu yazdı:
S.A. hayatımda yemedim böyle şeyler ama çocuklarım çok seviyordu özellikle kızıma söyliyeyimde artık yemesin ablası artık kızımda namaz kılıyor bunları bilmesi gerek değilmi Allah2a c.c. emanet olun

S.A.EVET KARDEŞİM KIZININIZA ÇOK SEVİNMİŞTİK.ALLAH DAİM ETSİN.A.E.O.

ADALETIMAHZA

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
www.islamiportal.net

e_m_i_n yazdı:
Belki bu konuda merak eden arkadaşlarımız vardı yazınız eminim onlara yardımcı olacaktır emeğinize sağlık ...

selamlar !B)

S.A.ALLAH RAZI OLSUN.BEN O KADAR ÇOK ŞEY ÖĞRENİYORUM Kİ,BİR DAMLA KATKIM OLSA SEVİNİRİM.A.E.O.

ADALETIMAHZA

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
www.islamiportal.net

desertrose yazdı:
S.A. ALLAH RAZI OLSUN KARDEŞİM.. BEN BALIK YEMEYİ ÇOK SEVERİM AMA NE OLUR NE OLMAZ DİYE MİDYE, İSTAKOZ, KARİDES TÜRÜ ŞEYLERDEN UZAK DURUYORUM.. HEM GÖRÜNÜŞ İTİBARİYLE İTİCİ GELİYOR BANA.. GÜZELİM HAMSİNİN SUYUMU ÇIKTI YAW:) ŞAKA BİYANA..

PAYLAŞIMIN İÇİN ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM EMEĞİNE SAĞLIK KARDEŞİM.. SELAMETLEB)B)

A.S.ALLAH SİZDEN DE RAZI OLSUN.EVET BALIK YETER,ZATEN HELAL DAİRESİ GENİŞTİR,HARAMA GİRMEYE GEREK YOK DER ÜSTAD.A.E.O.

ADALETIMAHZA

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
www.islamiportal.net

deren75 yazdı:
s.a. Allah razı olsun abla anadoluda ücra bir yerde yaşamanın faydaları midye istiridye falan bulunmaz hiç te yemedim ama kefir çok faydalı diye duyduğum için içtim ........selam ve dua ile.

A.S.ALLAH SENDEN DE RAZI OLSUN.KEFİR BEN ÖMRÜ HAYATIMDA BİR KERE TADINA BAKMIŞTIM.AMA DENİLDİĞİ KADAR FAYDALI MI BİLMEM.YİNE DE RABBİM FAYDALI MİLYONLARCA ŞEY YARATMIŞ,ONLAR BİZE YETER DEĞİL Mİ?A.E.O.

nigdeli

Kayıtlı Kullanıcı

S.a abla, çok faydalı bir paylaşım olmuş...Allah razı olur inş...
çok şükür midyeyi ömrüm boyunca hiç ağzıma sürmedim, ama yiyen bir sürü insanı görüyoruz malesef dışarıda :(
ben de kefirin çok faydalı olduğunu biliyorum, tabi şüphe varsa uzak durmak en güzeli..
Aeo, Selametle kalın inş..

ADALETIMAHZA

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
www.islamiportal.net

nigdeli yazdı:
S.a abla, çok faydalı bir paylaşım olmuş...Allah razı olur inş...
çok şükür midyeyi ömrüm boyunca hiç ağzıma sürmedim, ama yiyen bir sürü insanı görüyoruz malesef dışarıda :(
ben de kefirin çok faydalı olduğunu biliyorum, tabi şüphe varsa uzak durmak en güzeli..
Aeo, Selametle kalın inş..

S.A.KARDEŞİM.SENDEN DE ALLAH RAZI OLSUN.A.E.O.

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt