Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Mide Yanması (1 Kullanıcı)

hacımurat23

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
7 Eyl 2009
Mesajlar
56
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
30
Mide yanması 20 ile 50 yas arasinda bircok insanda görülen cok yaygin bir rahatsizlik. Midede yanma hissi yemekten once, yemek sirasinda ya da yemekten 2-3 saat sonra hissediliyor. Besinler, sindirim islevinin bir geregi olarak midede ilk degisikliklere ugrayarak bagirsaklara gonderilmek icin hazirlaniyor. Mide bu islevi yerine getirirken ic yüzeyini kaplayan zarin altindaki salgi hücrelerini, besinlerin gerekli degisimini saglamak üzere uyariyor. Bu sirada olusan bir dengesizlik, asiri asit ortamina ve midenin kendini koruyamamasina yol acarak yanma hissine neden oluyor.

Büyüklerimiz midede yanma hissi duyduklari zaman hemen bir lokma ekmek ici cignermis. Ekmek icinin degil ama agiza birsey atmanin dogru bir yontem oldugunu belirten günümüz doktorlari da az ama sik yemeyi oneriyorlar. ogünleri kücülterek sik sik yemenin sikayetleri azaltacagini soylüyorlar.

Yemege daha fazla zaman ayirin. Ayaküstü degil, sofrada oturarak yiyin. Acele yemek mide islevine zarar veriyor. Kendinize daha fazla zaman ayirip yemek yemeyi bir zorunluluk degil de bir keyif anina donüstürün.

Agziniza kücük lokmalar almak midenin sindirim icin gerekli salgilari daha kolay üretmesine yardimci olur. Lokmalari uzun uzun cigneyin. Bu, midenizde şiskinlik ve agirlik hissetmemenizi saglar.

Sofradan tikabasa doymadan kalkin. Mide bos bir torba oldugu icin yemek yerken cignedigimiz besinler buraya ulastikca mide sürekli genisler. Eger kemerinizi cok sikmissaniz yanma hissi duymaniz cok dogal. İci dolu bir plastik torbayi düsünün. Tam ortasindan bir ipi kemer gibi sikica baglayin. Torba saga ya da sola cekecek ya da asagiya dogru sarkacaktir. Mide de ayni boyle… Bu nedenle olcülü miktarda yemek yiyin.

Aksam ogününden hemen sonra damak kacamaklari yapmayin. Aksi takdirde mide gece boyunca calisip yorulur. Aksam yemegi ile uyku arasi en az üc saat olmali. Yani yemek yedikten en az 3 saat sonra yatin. Gece yatarken sag yana donerek yatmayin. Besinin mideye girisi sag taraftan gerceklestigi icin yedikleriniz yeterince hazmedilemeyip mide borusunda yanma hissi olusabilir.

Yemek yedikten sonra yere egilmeniz gerekiyorsa dizlerinizi bükerek egilin. Aksi takdirde mide islevini gerektigi gibi yapamaz.

Yiyecek ve iceceklerin cok sicak ya da soguk olmasi mide sivisina zarar verebilir. Bu nedenle yiyecek ve iceceklerin ilik olmasina ozen gosterin.

Sigaradan uzak durun.

Yemekten sonra uzanmayin. Unutmayin, mide sivisi yatay pozisyonu sevmez ve yanma hissi mide borusu yoluyla agziniza kadar gelebilir.

Uzak durulması gerekenler
Hazmi kolay olmayan kizartmalari ve yagli yiyecekleri sofranizdan uzaklastirin. Agir yagli, fazla kremali ya da soslu besinleri yemeyin. cikolata, icerdigi yüksek dozdaki yag ve kafein nedeniyle hassas mideye zarar vererek yanma hissine yol aciyor. Sütlü cikolata, daha az yag iceren bitter cikolataya oranla daha tehlikeli oldugundan cikolata sevenler genelde sütsüz olanini tercih etmeli.

Kafeinli icecekler mide icin cok zararli. Kahve, cay ve kola gibi icecekler hassas mideyi yorar. Eger mide yanmasindan sikayet ediyorsaniz ve kahve icmeden duramiyorsaniz kafeinsiz kahveyi tercih edin.

Gazozlu icecekler ve asitli meyve sularini dikkatli icin. Domates veya portakal suyu asitli oldugu icin mide yanmasini siddetlendirebilir. Bu nedenle sulandirarak ve balla tatlandirarak icin.

Et suyu ile hazirlanmis corbalardan uzak durun. Diger corbalari ise cok sicak icmeyin. Ilinmasini bekleyin.

Alkol midedeki yanma hissini artirir. Hele mide bosken alkol kesinlikle almayin.

cig sogan ve cig meyve de mide asidini artiran etkenlerdendir.

seker yemeyi seviyorsaniz naneli olanlari secmeyin.

Mide agrilariniza son verecek saglikli ve dost besinlerle yemek yemenin keyfini cikartabilirsiniz…

Karnabahar : Haslanmis karnabahar, mideyi asit saldirilarindan koruyarak tüm sorunlari giderebilir. İceriginde bulunan gefarnato maddesi ülser ilacinin hammadesi olarak kullaniliyor.

Lahana : Lahanayi cig olarak yemeyi tercih edin. İnce seritler halinde dograyip salata yapin. Meyve presinde lahananin suyunu sikip ayni miktarda elma suyu ile karistirin ve icin. Lahana, ülser ve gastrit ilaci olarak biliniyor. Dortte bir lahanayi yikayip kalin seritler halinde dograyin. 1 kerevizi soyup dograyin. 1 havucu temizleyip dilimleyin. Lahana, kereviz ve havucu kati meyve presinde sikip sabah aksam suyunu icin.

Patates : cig patates suyu mide yanmasının dogal ilacidir. Patatesi soyup kati meyve presinde suyunu sikin. Su,havuc suyu ya da kereviz suyu ile karistirip icin.

Elma sirkesi : Salatalarda ya da mezelerde elma sirkesi kullanin.

Maden suyu : Mide asidinin büyük bir bolümünü etkisiz hale getiriyor.

Ispanak : Ispanagi buharda pisirin ya da haslayarak tüketin. Taze yapraklarini salata olarak yiyin.

Zeytinyagı : çig olarak kullanildiginda besinlerin midede kalma süresini azaltiyor ve yaglarin sindirimi icin safra salgisini artiriyor.

Baklagil : Fasulye, bezelye ve mercimekte bulunan bioflavionid maddesi, midenin koruma faktorünü artiriyor.

Muz : Mideyi seven meyvelerin basinda geliyor. Ara günlerde birer muz yemek, midedeki yanma hissini ortadan kaldirabilir. Muz, mide enzimleri ve hücrelerinin üretimini de artiriyor.

Kizarmis ekmek : Midenin salgiladigi asiri asidi kurutarak yanma hissini gideriyor.

Meyankokü : Güclü bir mide koruyucusu.Yapilan son arastirmalara gore midedeki asiri asitlenmeyi azaltiyor.
 

hasgül

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
16 Mar 2009
Mesajlar
1,965
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
45
Emeğine sağlık kardeşim,

Mide rahatsızlıkları öldürmez süründürür. Sosyal yaşantıyı bile büyük ölçüde etkiler.
Yıllardır, gastrit ve reflüden muzdaribim. Zaman zaman ilaç tedavisi ile rahatlıyorum ama genel olarak hiç geçmiyor. Diyet işe yarıyor. Ah bir de ağrısı olmasa..

Allah cc. ihtiyacı olan herkese şifa nasip etsin.
Selametle
 
K

KırıkTesti

Emeğinize sağlık, Allah razı olsun.

Bende yaklaşık 10 yıldır miğde ağrısı çekenlerdenim, dediğiniz gibi ilaç geçici çözüm. Yediklerime ne kadar dikkat etsemde mevsim değişiklikleri ve strese çözüm yok :) Aynı şikayetler babamda vardı hatta onunki dahada ilerlemişti. Yapabilirmisiniz bilmiyorum ama 1 bardak sütün içine 1 yumurta sarısı ve biraz muz ezip sabah namazına kalktığına yedimi desem yoksa içtimi karar veremiyorum. Yaklaşık 1 ay kadar aksatmadan uyguladı. çok şükür şifa buldu, aradan 5 sene geçti o gün bu gün miğde ağrısı nedir bilmez. Yumurta sevmediğim için ben yapamadım, belki sizin işine yarar diye düşündüm
 

hasgül

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
16 Mar 2009
Mesajlar
1,965
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
45
Emeğinize sağlık, Allah razı olsun.

Bende yaklaşık 10 yıldır miğde ağrısı çekenlerdenim, dediğiniz gibi ilaç geçici çözüm. Yediklerime ne kadar dikkat etsemde mevsim değişiklikleri ve strese çözüm yok :) Aynı şikayetler babamda vardı hatta onunki dahada ilerlemişti. Yapabilirmisiniz bilmiyorum ama 1 bardak sütün içine 1 yumurta sarısı ve biraz muz ezip sabah namazına kalktığına yedimi desem yoksa içtimi karar veremiyorum. Yaklaşık 1 ay kadar aksatmadan uyguladı. çok şükür şifa buldu, aradan 5 sene geçti o gün bu gün miğde ağrısı nedir bilmez. Yumurta sevmediğim için ben yapamadım, belki sizin işine yarar diye düşündüm


Allah razı olsun kardeşim,
Mide rahatsızlığı aynı zamanda kişiseldir. Kimisine süt iyi geliyorken kimisine iyi gelmez. Örneğin bir dönem hiç süt/ayran içemedim. Son aylarda içebiliyorum, sorun olmuyor şükür lakin muzun küçücük bir lokması bile midemi ağrıtmaya yetiyor. Midede ki asit yüzünden bazı dönemlerde kocaman bir göbek sahibi oluyoruz. O asiti düzenlemek için ilaçdan başka bir yöntem buldum geçen sene. Hurma. even bildiğin hurma. hem mide asitini düzenliyor hemde yanmayı geçiriyor.

Son iki aydır yeşil çay içiyorum. Sindirime faydalı ve şişkinliği gideriyor.
Ve hepsi bir yana, stres olmasa bunların hiç biride olmayacak.

Allah cc. cümlemize şifa nasip etsin. amin.
Selametle..
 
K

KırıkTesti

Allah razı olsun,
Demekki Peygamber Efendimiz (S.A.V.) orucu hurmayla açmayı, asit dengesini sağladığı için tavsiye etmiş, öğrenmiş oldum. Allah razı olsun. Allah sizede tüm hastalarada şifa versin
 

hasgül

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
16 Mar 2009
Mesajlar
1,965
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
45
Allah razı olsun,
Demekki Peygamber Efendimiz (S.A.V.) orucu hurmayla açmayı, asit dengesini sağladığı için tavsiye etmiş, öğrenmiş oldum. Allah razı olsun. Allah sizede tüm hastalarada şifa versin

Allah cc. cümlemizden razı olsun inşallah.
Selametle..
 

ahde

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
2 Mar 2009
Mesajlar
590
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
43
allah razı olsun kardeşim
bu bilgileri değerlendiricem
hayırlı ramazanlar diliyorum
en güzele emanetsiniz
selametle
 

reyyan34

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
12 Eki 2007
Mesajlar
180
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
46
bende de reflü var başlangıç aşamasındaymış ama süründürüyor resmen

kimi zaman yenmesinde sakınca olmayan yiyecekler bile dokunuyor. helede mevsim dönmelerinde.

Rabbim dayanamayacağımız dert vermesin
 

eylulll

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
9 Eyl 2009
Mesajlar
315
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
44
paylaşımın için teşekkürler bende de aynı şikayet ekmeği ben de denedim az da olsa faydası oluyor
 

Nazar57

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
14 Ağu 2008
Mesajlar
1,308
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
34
Bazen bende olan bir hadise.. Bilgiler faydalı cinsten oldu..
Teşekkür ederim.
 

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt