Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Merhabanın Hatırı Nerde Kaldı? (1 Kullanıcı)

Guo1903

Kayıtlı Kullanıcı
Bir süre önce hipermarketlerin hafta sonları açık kalmasını savunduğum yazıya bakkallardan tepki gelmişti. İzmitli bakkallardan Hasan Ersöz, yazarını bilmediği, ama mutlaka yayınlamamı istediği şu yazıyı göndermiş. Birlikte okuyalım:

Toprak temizdi.
Gökyüzü ve hava temizdi. Bize sundukları da. Biz de temizdik.
Pazardan peynir almak risk değil, sokak satıcıları dosttu. Onlarla selamlaşıyorduk.

Merhabanın hatırı vardı.Hijyen, kalite ve garantinin belgesi işte bu merhaba idi. Sütçümüz, yoğurtçumuz, sebzecimiz vardı. Hal hatır sorduğumuz, hangi zeytinden hoşlandığımızı bilen, iyi peynirden bizi haberdar eden bakkalımız vardı.

Şimdi? Şimdi potansiyel tehlike olarak görüldüğümüz ve üstümüz arandıktan sonra girdiğimiz süper marketlerin on binlerce çeşidinin arasında "merhaba"dan mahrum alış veriş yapıyoruz.
Labirentin içinde raflarda şekiller, mesajlar ve imajlar var.
Reklamlar bizi zaten kodlamıştır önceden; algılıyor ve alıyoruz. İsminin başında hiper, süper ve mega gibi sıfatların bulunduğu mağazalarda, oraya ne kadar çok giderseniz gidin, güvenlik görevlileri, reyon sorumluları ve kasiyerlerle muhabbet kuramazsınız. Market arabalarıdır orada size en çok tanıdık gelen.

İnsan bazen laf atmak ister "işler nasıl gidiyor" veya "hayırdır bugün sol ön tekerin gıcırdıyor" diye. İnsanın hayatında kalabalıklar çoğaldıkça, yalnızlıklar da çoğalıyor. Bakkalların gidişiyle, sokakların ruhu da gitti.
Ve lezzetler de gitti. Yılın on iki ayı muhteşem görüntüsüyle arzı endam eyleyen sanal domatesler gibi. Domates mevsimini kaybettiği günden beri, çok şeyi kaybettik. Halbuki domates önemlidir. Mevsimi bittiğinde gidişine üzülmek, yokluğunda özlemek zamanı geldiğinde kavuşmaya sevinmek çok önemlidir. Kokusu çok önemlidir. Yöresi ve lezzeti de. Her yöre bir başka domates, bir başka domates lezzeti demektir. Artık yörenin adı; sera.
Sadece domates mi? Ekmek mesela. Ekmek, ekmek gibi kokmuyor. "Bir dilim ekmek" anlamını yitirdi. Ekmeği kesemiyorsunuz. Gerçek bir dilim gibi bir dilim çıkmıyor. Vitaminlerle şişirilmiş, kuş gibi hafif ve lezzetsiz.

Çay mesela. Çay, çay gibi kokmuyor. Seylanla Türk çayını, tomurcukla çay çiçeğini karıştırarak formüller üretiyor ve telef oluyoruz.
Evet. Şimdi, brokoliyle tanıştık, dört mevsim domatesle ve daha neler neler.
İmkanlar arttı, çeşitler arttı. Şimdi herşey her zaman var. Ama bu hengamenin, bu hayat düzeninin neticesi hamburgerle başbaşa kalışımızdır.
Şimdi herşey, her zaman var ve her şey kıymetsiz.
Bir süper marketten alışveriş yapmaya çalışmak, sevdiğiniz birini bulamayınca telesekretere not bırakmak gibi aslında. İkisinde de muhatabınız yok, içinizden konuşursunuz; sizi duyan olmaz.
Bu çağın cilvesi herhalde. Kalabalıkların içinde yalnızlığı yaşamak ve bundan keyif almaya çalışmak. Ama vakumlu, dondurulmuş, hijyenik ve ambalajı güzel hayatımızda eksik bir şeyler var. Önemli bir şeyler.
Domatesin tadı gibi. Merhabanın hatırı gibi...

(Alıntı..)

Exclusive

Kayıtlı Kullanıcı
Bakkallar ve hatta pazarlar dahi küreselleşmeyle başa çıkmak zorunda bilmiyorum merhaba'yı özlemişlermidir ama onlarında durumu pek iç açıcı değil. İnsanlık zaten almış başını gidiyor cezaevindeki suçlu sayısının 3 yıl içinde iki katına çıkması yeterince açık.
Paylaşım için teşekkürler..

Guo1903

Kayıtlı Kullanıcı
harika bi paylaşmdı çok beğendim sağol kardeşim
selametle......

Sabah bende radyo da dinlemiştim ve Siz değerli dostlarımında okumasını için bulup ekleyebildim çok şükür.. Beğenmenize sevindim. Teşekkürler yorumunuz için.. Selam ve dua ile...

K

kırıkkalp

ilginç ama bir o kadar da doğru RABBİM razı olsun..........

Guo1903

Kayıtlı Kullanıcı
ilginç ama bir o kadar da doğru RABBİM razı olsun..........

Evet artık bunlar unutulmaya yüz tutmuş belki de bikaç sene sonra sadece kitaplarda okuyacağımız şeyler olarak kalacak.. İnşallah bazı güzelliklerimizi hatırlayarak yaşatmaya çalışanlardan oluruz.. Selam ve dua ile..

Guo1903

Kayıtlı Kullanıcı
Merhabanın hatırı nerde kaldı??

gülsengül

Kayıtlı Kullanıcı
selamünaleyküm
elinize emeğinize sağlık çok güzel bir paylaşım...gerçekten yazılanlar ne kadar da doğru...
çok eskiden söz senetmiş , şimdi senede bile güvenmiyor insanlar...
Rabbim sonumuzu hayır eylesin inşaallah ...amin
selam ve dua ile kalın...

Guo1903

Kayıtlı Kullanıcı
Haklısınız gerçekten.. Artık senet almayı bırakın çek bile güven vermiyor.. Ne güzel yaşamış atalarımız.. İmrenmemek elde değil açıkcası.. Teşekkürler katkınız için...

incinur

Kayıtlı Kullanıcı
selamün aleyküm engin abi.sadece selam vereyim dedim.hayırlı cumalar.aaaaaa herkes yönetim olmuş

Guo1903

Kayıtlı Kullanıcı
selamün aleyküm engin abi.sadece selam vereyim dedim.hayırlı cumalar.aaaaaa herkes yönetim olmuş

Aleyküm Selam.. Benim mücahide kardeşim. .Sende olursun inşallah ama tabii biraz daha büyümek lazım.. Gerçi sen her türlü görevin altından hakkıyla çıkarsın ama kural bu işte saygı göstermek lazım.. Sanada hayırlı cumalar.. Allah celle celalüh derslerinde zihin açıklığı versin inşallah...

BULENT TUNALI

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
www.bilsankimya.com
Bu çağın cilvesi herhalde. Kalabalıkların içinde yalnızlığı yaşamak ve bundan keyif almaya çalışmak. Ama vakumlu, dondurulmuş, hijyenik ve ambalajı güzel hayatımızda eksik bir şeyler var. Önemli bir şeyler.

SELAMÜN ALEYKÜM KARDEŞİM GERÇEKTEN ARTIK KANAYAN YARAMIZ DURUMUNA GELDİ SAMİMİYETSİZLİK.UZUN DEĞİL 10-15 SENE ÖNCESİ CADDEDE GİDERKEN BAŞIM EMME BASMA TULUMBA GİBİ HERKEZLE SELAMLAŞIRDIM.500 METRE YOLDA 40 KİŞİYLE SELAMLAŞMIŞIMDIR.ŞİMDİ CADDELER DAHA KALABALIK.AMA O İÇTEN SELAMLAŞMALAR.DURUP HAL HATIR SORMALAR YOK.TOPLUMUMUZ ZAMAN İLERLEDİKÇE DÜNYA NÜFUSU ARTSADA İNSANLAR YANLIZLAŞIYOR.SELAM VE DUA iLE

Guo1903

Kayıtlı Kullanıcı

SELAMÜN ALEYKÜM KARDEŞİM GERÇEKTEN ARTIK KANAYAN YARAMIZ DURUMUNA GELDİ SAMİMİYETSİZLİK.UZUN DEĞİL 10-15 SENE ÖNCESİ CADDEDE GİDERKEN BAŞIM EMME BASMA TULUMBA GİBİ HERKEZLE SELAMLAŞIRDIM.500 METRE YOLDA 40 KİŞİYLE SELAMLAŞMIŞIMDIR.ŞİMDİ CADDELER DAHA KALABALIK.AMA O İÇTEN SELAMLAŞMALAR.DURUP HAL HATIR SORMALAR YOK.TOPLUMUMUZ ZAMAN İLERLEDİKÇE DÜNYA NÜFUSU ARTSADA İNSANLAR YANLIZLAŞIYOR.SELAM VE DUA iLE

Aleyküm selam..
Ne olacak abi artık evlerimizde bile sohbeti keser olduk.. Herşey görsele ve yazıya döküldü.Eskiden düzgün kullanılan dilimizi bile kekeleyerek konuşmaya başladık.. Yakında konuşmayı tamamıyla unutmaktan endişe ediyorum..

Guo1903

Kayıtlı Kullanıcı

Emanet

Kayıtlı Kullanıcı
çok güzeldi..
ben bunu nasıl kaçırmışım:a12:
ALLAHA emanetimsin..

Guo1903

Kayıtlı Kullanıcı
merhaba1hz1777447.jpg

gülnisa

Kayıtlı Kullanıcı
selamunaleykum engın kardeşim emeğıne sağlık
o kadar söz söylemek ısterım kı
ama ıznınle şu pencereden bakmak ısterım
merkezı bır yerdeyım
herkes daha merkezı yerlere gıtmek ıstıyor
bense
şöyle herkesın bırbırını tanıdığı bakkalcı amca ,manavcı amca
terzı teyze
gıbı sahıl kenarlarına ozlem duyuyorum
sanırım oralara gıdeceğım hayırlısyla
:)
özlem var tabıı
neye mı
eskı güzellıklere

allaha emanet olun
mutlu kalın

edam005

Kayıtlı Kullanıcı
Emeğine sağlık kardeşim,ne denli doğru bir yazı, gerçi bizim buralarda hala o şansımız var..marketlerde sağolsun büyük ihtiyaçları görüyor..
Ama sebzeci teyzemden alışverişin tadı başka, sohbet ede ede, seçerek almanın tadı bir başka..
Manavcı kardeşimden de meyveyi.
Bu bizim küçük memleketlerde hala bir alışkanlık, ama büyük memleketlerde büyük özlem....
yazındaki özlemi hissetmemeyi dilliyorum kardeşim....
yüreğine sağlık...

Guo1903

Kayıtlı Kullanıcı
selamunaleykum engın kardeşim emeğıne sağlık
o kadar söz söylemek ısterım kı
ama ıznınle şu pencereden bakmak ısterım
merkezı bır yerdeyım
herkes daha merkezı yerlere gıtmek ıstıyor
bense
şöyle herkesın bırbırını tanıdığı bakkalcı amca ,manavcı amca
terzı teyze
gıbı sahıl kenarlarına ozlem duyuyorum
sanırım oralara gıdeceğım hayırlısyla
:)
özlem var tabıı
neye mı
eskı güzellıklere

allaha emanet olun
mutlu kalın

Aleyküm Selam..
Bende sizin bahsettiğiniz gibi bir hayat düşlüyorum.. Benim için şuan imkansız görünse de siz en kısa zamanda böyle bir hayat yaşabileceğiniz gönlünüze göre bir yerde inşallah yaşamaya başlarsınız... Ordaki güzellikleri de sıcak yüreğinizle bizlere aktarırsanız bizlerde mutlu oluruz..

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt