Gülüşü Yaralı
Kayıtlı Kullanıcı
- Web Sitesi
- www.facebook.com
"Kaderim mi Bu Benim
"

33 yaşındayım. Hep dindar bir eş istedim. Karşıma hep tam tersi çıkıyor. İmtihanım mı? Bunaldım, istediğimi bulamasam kaderim mi olur Hocam? (Rumuz:Meryem)
"Her şeyde bir hayır var" sözüne inanıyorsanız, mesele yok. Fakat sadece hoşumuza gidenlerde hayır var da, hoşumuza gitmeyenleri şerli olarak görürsek işin içinden çıkamayız.
Çünkü biz geleceği bilemiyoruz. Böyle bir bilgi hiçbir insana verilmemiş. Geleceğimizi, geleceği Yaratan bildiğine göre, O bizim için en hayırlı olanı takdir etmiştir, yaratmıştır.
Kur'ân diyor ya: "Belki de sizin hoşlanmadığınız şey, hakkınızda hayırlı olur; hoşlandığınız şey ise sizin için bir şer olur. ALLAH bilir, siz bilmezsiniz." (Bakara, 2:216)
Bunun için bunalmaya gerek yoktur. Biz elimizden geleni yaparız, ararız, araştırırız, sorarız, soruştururuz, fakat sonucu bekleriz. Sonucu yaratan ALLAH'tır.
O kadar evlilikler var ki, baştan iyi başlamış, bir süre iyi gitmiş, ama daha sonra o kadar tersine dönmüş, her şey alt üst olmuş ki, evlendiklerine, evleneceklerine bin pişman olmuşlar.
Bu açıdan evlendiğiniz kişi dindar da olsa, hayat boyu mutlu ve huzurlu olacaksınız diye bir garanti de yoktur. Dindar olarak tanıdığınız veya tanıtılan kişi bazen oluyor, aradığınız biri çıkmıyor. Dini hayatı terk edebiliyor.
Tam istediğiniz birisiyle evleniyorsunuz, aradan üç beş sene geçiyor, eşiniz ya çok ağır bir hastalığa yakalanıyor veya bir kazaya kurban gidiyor, siz de çocuklarınızla yapayalnız kalıyorsunuz.
Bu ve bunlar gibi kaderin daha birçok cilvesi vardır. İyisi mi, halinize şükredin, "ALLAH beterinden korusun" deyin, kadere teslim olun, ALLAH'tan gelene razı olun, rahatlayın. "Kadere iman eden, kederden emin olur" hakikatini yaşamaya çalışın.
"Ben uyuyorum, o gece izliyor"
35 yaşında evli bir bayanım. Elimden geldiği kadar ibadetlerimi yapıyorum. Benim sorunum, eşimin kötü kanalları izlemesiyle alakalı. Bu aramızda çok büyük sorun. Ben uyuyorum, o gece izliyor. Bunun günah ve bir tür aldatmak olduğunu düşünüyorum, ama o ısrarla izliyor. (Rumuz:ahlak)
Oturun açıkça konuşun. Kesin bir tavır koyun. Bu hareketi onaylamadığınızı, hiçbir şekilde kaldıramadığınızı, hazmedemediğinizi, kabullenemediğinizi söyleyin.
Aile hayatınızı yeniden gözden geçireceğinizi belirtin. Özel zevkini sizden başka kimseyle paylaşmasına razı olmayacağınızı anlatın.
Çocuklarınızın da olması lazım. Bu davranışıyla çocuklara da kötü örnek olacağı uyarısında bulunun. Çünkü çocuklar bir şekilde öğrenebilirler.
Bu alışkanlığın manevi olarak da aile hayatınıza büyük zarar vereceğini düşünün. Çünkü bu tür kötü görüntüler insanın ruh dünyasında, ahlakında ve kalbi üzerinde büyük tahribatlar yapar.
Mehmed Paksu