Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Margarine yasaklama... (1 Kullanıcı)

evindar

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
7 Tem 2006
Mesajlar
1,413
Tepki puanı
0
Puanları
0
Margarine yasaklama...


Margarine yasaklama...
Evde hazırlanmayıp dışarıdan alınan hemen her gıda ürününde bulunan trans yağlar (margarinler) insan sağlığını tehdit ediyor. Sıvı bitki yağlarının hidrojenle katılaştırılmasıyla oluşturulan trans yağlar, oda sıcaklığında akmadığı ve fiyatı da ucuz olduğu için üreticiler tarafından tercih ediliyor.

Bisküvi, çikolata, kek, gofret, mayonez, cips başta olmak üzere ambalajının üzerinde 'hidrojene nebati yağ' yazan bütün ürünlerde trans yağ kullanılıyor. Ayrıca özellikle kızartma türü gıda hazırlayan büfe, lokanta gibi toplu tüketim yerlerinde defalarca kullanmaya dayandığı için bu yağlar tercih ediliyor.

Vücuda hiçbir faydası olmadığı gibi birçok zararı bulunan trans yağların kullanımı birçok ülkede sınırlandırılmaya çalışılıyor. Ülkemizde ise, Türk Standartları Enstitüsü'nün Bitkisel Margarin Standardı dikkate alınarak Tarım Bakanlığı tarafından toplu tüketim yerlerinde çeşitli denetimler yapılıyor. Ancak kızartma yağlarının birden fazla kullanımı ile ilgili henüz yasal bir düzenleme bulunmuyor. Tarım Bakanlığı, üniversitelerle işbirliği içinde bir mevzuat hazırlamak üzere çalışmaya başladığını açıkladı.

Acıbadem Bursa Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Petek Arı Turacı, trans yağların kalp ve damar hastalıklarını tetiklediğini, aynı zamanda kansere yol açma riski taşıdıklarını belirtiyor. Turacı'nın verdiği bilgilere göre, trans yağların kolesterol üzerinde olumsuz etkileri bulunuyor. Özellikle kötü kolesterolün (LDL) düzeyini artırıcı, iyi huylu kolesterolün (HDL) düzeyini düşürücü etki gösteriyor. İngiltere'de yapılan 25 yıl süreli bir araştırmada trans yağlardan alınan kalori yüzde 2 oranında arttığında, kalp hastalığı riskinin ikiye katlandığı belirtilmiştir.

2008'de Amerikada yasak başlıyor

Trans yağların büfe ve restoranlarda kullanımı ile ilgili ülkemizde yasal bir düzenleme bulunmuyor. ABD'de FDA, besin etiketlerinde trans yağların da belirtilmesini zorunlu kıldı. Bu karar, yıllar süren duruşmalar, yorumlar ve müzakerelerden sonra alındı. Alınan karara göre, New York şehrinde Temmuz 2007'ye kadar porsiyonlarda en fazla 0,5 gr trans yağ kullanılabilecek; 1 Temmuz 2008'de de bütün yemeklerde trans yağ kullanımı yasaklanacak. Karar, içinde çok ünlü fast food restoranların da bulunduğu 24 bin işletmeyi kapsıyor. Danimarka 2003'te çıkardığı bir yasayla, trans yağ içeren ürünlerin satışını sınırlayan ilk ülke oldu. Dünyada en çok trans yağ tüketilen ülke olan Kanada 2005'te çıkardığı bir yasayla 0,2 gramın üzerindeki trans yağ miktarının ürün paketinde belirtilmesini mecburi kıldı. ABD'nin California eyaletinde Tiburon kentindeki restoranlar geçen yıl trans yağ kullanmaktan kendi kendilerine vazgeçtiler. FDA ise 0,5 gramın altındaki trans yağ miktarının 0 sayıldığını belirtmektedir. Etiketlemedeki yenilikler ile yılda 600-1200 kalp vakasının önüne geçileceği tahmin ediliyor.

Sıradan tüketicinin her gün kullandığı trans yağların başında margarin geliyor. Katı margarinlerde trans yağ asiti oranı yüzde 10-35 arasında, yumuşak margarinlerde ise yüzde 0,8-0,9 arasında değişiyor. Fast-food restoranlarında ve büfelerde kullanılan kısmi hidrojene kızartma yağları trans yağların bulunduğu önemli bir kaynağı oluşturuyor. Bu yağlar tekrar tekrar kullanılabildikleri ve daha ucuz oldukları için tercih ediliyor. Bir diğer önemli trans yağ asidi kaynağı ise bisküvi, çikolata, kek, gofret, mayonez, cips gibi ticari ürünler. Trans yağ kullanılınca ürünlerin içindeki yağ, oda sıcaklığında erimiyor. Ayrıca ürünün raf ömrü uzuyor. Üreticinin menfaatı uğruna milyonlarca tüketicinin hayatına, sağlıklı yaşamına ihanet ediliyor.

"Margarinler, trans yağ içerirler ve yapaydır"

Petek Arı Turacı, yeni teknolojilerle üretilen margarinlerin tereyağları kadar bile doymuş yağ içermediği, dolayısıyla zararsız olduğu şeklindeki iddialara şu cevabı veriyor: "Doymuş yağ oranının tereyağında daha yüksek olduğu doğrudur; ancak margarinlerin trans yağ asiti içerikleri hâlâ tereyağına oranla daha fazladır ve yapaydır. Ayrıca, sağlık açısından olumsuz olarak bilinen doymuş yağların (tereyağ, peynir, kaymak) bile vücutta bir işlevi vardır. Hidrojen yapısı değiştirilerek üretilen trans yağlar ise kesinlikle vücutta hiçbir faydalı işleve sahip değildir. Yumuşak margarinler katı olanlara kıyasla daha az trans yağ içerir; ancak trans yağın az miktarı bile sağlığı tehdit edecek boyutlardadır". Türkiye'de konu ile ilgili yasal bir düzenleme olmadığı için içindekiler listesinde 'hidrojene yağ' ifadesi bulunan gıdalardan uzak durulmasını tavsiye eden Turacı, "İçindekiler listesinde bu ifade ne kadar önde ise, yiyecekte o kadar çok trans yağ var demektir." diyor.
(Kaynak:Zaman)

Yediğimiz her hazır gıdada margarin var!

Beslenme ve diyet uzmanı Petek Arı Turacı'nın verdiği bilgiye göre, trans yağ asiti içerikleri bir araştırmaya göre ülkemizdeki bisküvi çeşitlerinde yüzde 1,0-30,5, gofrette yüzde 21,8, mısır cipsinde yüzde 0,7, kek çeşitlerinde yüzde 4,6, krakerde yüzde 2,1, milföy hamurunda yüzde 16,3 tür. Türkiye'de içinde hidrojene yağ bulunan gıdaların paketinde bu 'hidrojene nebati yağ' olarak ifade ediliyor; ancak buna bile çok az pakette rastlanıyor.

Margarin üzerine Doktorasını yapmış bir uzmanın yazısından:

" Diploma tezimi '' ünlü '' bir margarin fabrikasında hazırladım. Adam gibi ''kokusuzlastırılmış ve arıtılmış SIVI pamuk çekirdeği Yağı'nı ''HİDROJENE EDEREK'' DOYURMANIN ve de vücut ısısına son derece tehlikeli şekilde yaklaştırmanın ''nesinin'' akla uygun olduğunu ne ben çözebildim ne de bu konuda benden çok daha bu konuyu bilmesi gerekenlere 'tüm uğraşmalarıma rağmen' ÇÖZDÜREBİLDİM!!! Stajımı ve tezimi basarıyla bitirdim,hocama teslim ettim !! O gün bugündür ''ağzıma margarin koymamaya kesin karar verdim ve uyguluyorum.

Ve şimdi margarinin ne olduğuna gelelim:
* Yağ asitleri çok yüksektir, Koroner kalp hastalığı riskini 3 kat arttırır.
* Toplam kolesterolü ve LDL'yi yükseltir. (Kötü kolesterol)
* HDL'yi düşürür. (iyi kolesterol)
* Kanser riskini beş katına çıkarır
* Anne sütünün kalitesini düşürür
* Bağışıklık sistemini zayıflatır.
* Ensülin tepkisini düşürür.
* Margarin vücudumuzdaki toplam uzunluğu 100 km. olan IDY (insan Damar Yolları) 'nin KATİLİDİR.
* Alkolden de, sigaradan da daha kapsamlı zararlıdır.

Margarin ambalajlarına,''kesinlikle'' , sigara ambalajlarına getirilen zorunluluk getirilmelidir. Margarin sağlığa ''ÇOK ZARARLIDIR'' yazılmalıdır.
 

ADALETIMAHZA

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
6 Eyl 2006
Mesajlar
3,630
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
56
Web Sitesi
www.islamiportal.net
RE: Margarine yasaklama...

S.A.ALLAH RAZI OLSUN KARDEŞİM.BU KONU ÇOK ÖNEMLİ.VÜCUDUMUZ BİZE ALLAH IN EMANETİ.BU GÖZLE BAKARSAK ZATEN ZARAR VEREN HERŞEYDEN SAKINMAK BOYNUMUZUN BORCUDUR.A.E.O.
 

serkan25

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
5 Eyl 2006
Mesajlar
498
Tepki puanı
0
Puanları
0
RE: Margarine yasaklama...

B)B)B)SELAMÜN ALEYKÜMB)B)B)
BU KONU BİRAZ BENİ AŞIYO ABLACIM.
AMA BEN HALA ANNEMİN MARGARİNİNİ KULLANIYORUM:D:D:D
ANNEME SÖLERİM..
SELAM VE DUA İLE
 

aliye_aliye

Altın Üye
Katılım
25 Eki 2006
Mesajlar
16,828
Tepki puanı
4
Puanları
38
Konum
~* پایتخت آن بهشت *~
Web Sitesi
www.fizikist.com
RE: Margarine yasaklama...

Allah razı olsun kardeşim bu bilgiler için.. biz uzun zamandır zeytinyağı ve katı yağ olarak da tereyağını tercih ediyoruz. daha da bilgilenmiş olduk. teşekkürler, selametle inş.
 

evindar

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
7 Tem 2006
Mesajlar
1,413
Tepki puanı
0
Puanları
0
RE: Margarine yasaklama...

B)
 

nigdeli

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
2 Şub 2007
Mesajlar
4,908
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
39
RE: Margarine yasaklama...

selamun aleykum ablacım..margarin, trans yağ asitlerini içermesi nedeniyle zaten başlı başına kanser etkeni..malesef hazır gıdaların çoğunda da bulunuyor..zararını öğrendikten sonra kullanmamaya çalışıyoruz biz de..
Emeğine sağlık ablam. Allah razı olsun bu faydalı paylaşım için.. selametle..B)B)
 

crow88

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
30 Eki 2007
Mesajlar
5
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
54
benden tavsıye 10 lıa fazla verın zeytınyagı vs kullnın ama margarınden asla asla uzak durun malısef yazılar dogrudur hala cocuklugumdan hatırlarım her sanayagı yedıkten sonra bogazımda tuhaf bır koku olurdu
 

ysmnkaos

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
13 Ağu 2007
Mesajlar
1,327
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
17
Konum
kaosşehristanbul
Zaten Kati Yağlarin Zararlari Hakkinda O Kadar çok şey Söyleniyorki, hatta söylenmiyor, kanıtlanmış
Ama ülkemizde Hala Tüketim Açisindan hep zirvede..
(belki Fiyati Uygun Geldiği Için Ki Aslinda Sivi Yağla Hemen Hemen Ayni Gibi)

ALLAHA EMANET OLUNUZ
 

kakule

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
17 Eki 2007
Mesajlar
99
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
46
teşekkür ederim Allah razı olsun çok güzel bir konuya değinmişsiniz.hepimizin bilinçli olması gereken bir konu malesef ucuz diye sağlığında geçmeyi daha uygun görüyor malesef insanlar.çok şükür evimize margarin girmiyor.
 

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt