Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Kur'anı Okuyup Anlayabilmek (1 Kullanıcı)

Resul Aydın

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
17 Eyl 2006
Mesajlar
4,770
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
61
Konum
DÜNYANIN BAŞKENTİNDEN

Kur'an'ı Okuyup Anlayabilmek

Kur'an'ın okunarak anlaşılmasının savunusunu yapmak ve anlaşılmasının zor olmadığını söylemek yeterli değildir. Rabbimiz müminlerin ayakta iken, otururken ve yanları üzerinde yatarken Allah'ı zikrettiklerini (3/191) buyurmuştur. Bu çağrı, biz müslüman bireylerin hayatını kuşatan dünyevi sorunların, gündelik işlerin her anında vahyi mesajı bilincimize yerleştirerek Allah'ın ipine toptan sarılmamızı (3/103) emrediyor. Ki felaha ulaşanlardan olalım.

Kur'an'ın okunarak anlaşılması gerektiği veya anlaşılır bir kitap olduğu vurgulanırken statik bakış açılarına sahip bazı müslümanlar şöyle bir itirazda bulunabiliyorlar; Kur'an'ı okuyup-anlamak herkesin işi değildir. Onu ancak ' ehli anlayabilir veya herkes Kur'an'ı okuyup anlamaya çalışırsa herkes farklı hüküm çıkarır ve bu sahada anarşi vukubulur,
Bu itirazlara karşılık Kur'an'm verdiği cevap yeterli olur herhalde:
«Gerçekten biz bilen bir toplum için ayetleri geniş geniş açıkladık. (6/52)
«Gerçekleri iyice bilmek isteyenlere ayetleri apaçık gösterdik» (2/118)
«Biz öğüt alacak bir kavim İçin ayetleri ayrıntılı bir biçimde açıkladık.» (6/126)
»Sizi karanlıktan aydınlığa çıkarmak için kulu Muhammed'e apaçık ayetler indiren odur.» (57/9).

Yukarıdaki ayetleri dikkatli bir şekilde incelediğimiz takdirde Kur'an'ın yalnızca belli kurum ve şahıslarca değil, bütün insanların anlayacağı şekilde nazil olduğunu görürüz.
Bunun yanında önyargılarından vazgeçmeyen, kalbi mühürlü insanların Kur'an'ın apaçık mesajına ulaşabilmesi tabiki düşünülemez. Onlar tarkedemedikleri büyük bir aldanış içindeler (10/11).

Bununla birlikte Kur'an'ın yalnızca alim sınıfı tarafından anlaşılacağı şeklinde de yaygın bir iddia vardır. Bu iddia şu ayetlere dayanılarak ileri sürülür: «Allah'tan layıkıyla ancak alim kullan korkarlar. »(35/28) Ve Al-i imran süresinde geçen «ilimde derinleşenler- (3/7) kavramıdır.

Öncelikle şu hususu açıklığa kavuşturmalıyız: Kur'an ilim, alim terimlerini hangi anlamda kullanmıştır. Zaten bütün kargaşa da ayetlerde geçen terimlere yüklenen anlamların farklılığından kaynaklanmaktadır. Genellikle bu kavramlar tarihi süreç içinde değişime uğrayan Arapça kelimelerin karşılığı olarak kullanılır olmuştur. Yani olması gerektiği gibi (Kurani) değil de istenilen (hevai)) şekilde algılanmıştır. Bu çabanın altında yatan sebebi araştırdığımızda Rasulullahtan sonra oluşmuş değişik akaid-fıkıh mezheplerinin ve anlayışlarının Kur'an'a onaylatılmak istenmesi karşımıza çıkar. Böylece Kur'an'ın bizzat tanımladığı terimle ilk kullanımdaki anlamlarından sıyrılarak yeni ıstılah anlamlara kayar.

Üzerinde durduğumuz ilim terimi Kur'an'da Allah'ı, nazil ettiği vahiy'le özdeş olarak kullanılmıştır. Alim ise Kur'an'ın çizdiği tabloda ilmi (vahyi) bilen ve hayatında pratize eden kişi anlamında kullanılmıştır. Yoksa gizli bir bilgi veya özel bir sınıf kastedilmemektedir.

Kur'an Arapça olarak indirilmiştir. Çünkü Rasulün dili Arapçaydı. Arapça olarak inmişti. Çünkü vahyin ilk anda muhatap olduğu toplum Mekke ahalisi ve çevresiydi. Saye Kur'an arapça indirilmeseydi Mekke ve çevresinde yaşayan insanlar itiraz edebilir ve şöyle diyebilirlerdi: Bu bizim dilimizle indirilmeli değil miydi? Yine Yusuf Süresi 1. ve 2 ayetlerinde Kur'an'ın arapça olarak indirilmesinin gerçek illetinin anlaşılması olduğu vurgulanmaktadır. Zaten yukarıda belirttiğimiz Rasul'ün çevresindeki insanların kendi dillerinden olmayan bir vahye itirazları da aynı şekilde onu anlamamaya bir tepki olarak zikredilmiştir. Fakat bugün Kur'an'ın dili hususunda zikrettiğimiz illet çok ten anlaşılmaktadır. Şöyleki; Yusuf Süresi 1. ve 2, ayetlerindi geçen Kur'an’ın arabiyyen tabiri Arapça bir Kur'an manasına gelirken bugün Arapça okunmak üzere şeklinde anlaşılmaktadır. Böylece vurgu Kur'an'a değil de Arapçaya kaydırılmış olmaktadır. Sonuç olarak da anlaşılması illeti ortadan kalkmaktadır.

Toplumuzda ve İslam coğrafyasının değişik bölgele^ rinde çok yaygın olan bu anlayış, müslüman halkımızın onlarca, yüzlerce, binlerce kez, anlamadıkları bir kitabı okumalarına sebep olmaktadır. Rabbimizin bir çok ayette Kur'an'ın okunması ve anlaşılmasını, mesajının insanlar; taşınmasını ve vahye dayalı bir yaşam içinde olmalarını öğütlemesine karşın beyinlerde yerleşmiş olan biz okuyup-anlayamayız, biz yapamayız psikozu müslüman kitlelerin zillet altında yaşamalarının en büyük sebebidir.

Kur'an okumak bir görevdir.

«Sana vahyedilen Kitab'ı oku ve namazı kıl. Muhakkak ki namaz hayasızlıktan ve kötülükten alıkoyar. Allah yaptıklarınızı bilir.» (29/45). Ayette Kur'an'ın okunması ile namaz ibadeti aynı yerde kullanılmıştır. Aynı şekilde Kur'an'ı okumak namazın emredilrnesiyle beraber emrolunmuştur. «Kur'an okunduğu zaman onu dinleyin ve susunki size merhamet edilsin.» (7/170) ayetinde de Kur'an'ın okunması ve okunduğunda dinlenmesi tavsiye edilmektedir. Çünkü kim Allah'ın kitabına sarılırsa doğru yola iletilir (3/101), ecirleri zayi olmaz (7/170).

Kur'an'ın okunması ve ona sımsıkı sarılması gerekliliği bir yandan emredilip ibadi görevlerin yerine getirilmesini sağlarken; diğer yandan müminlerin huzur, sükunet ve şifa bulmalarını sağlar. Bu da mümin bir kişinin şahsında ahlaki ve yüce erdemlerin olgunlaşmasına ve imanının artmasına neden olur.

«Müminler ancak Allah anıldığı zaman yürekleri titre yen, kendilerine Allah'ın ayetleri okunduğunda imanları artan ve«Müminler ancak Allah anıldığı zaman yürekleri titreyen, kendilerine Allah'ın ayetleri okunduğunda imanları artan ve yalnız rablerine dayanıp güvenen kimselerdir.» (8/124)
«Herhangi bir sure indirildiği zaman bir kısmı der ki: Bu sizin hanginizin imanını artırdı? iman edenlere gelince, bu onların imanını artırır ve onlar sevinirler.» (9/124)
«Bizim ayetlerimize ancak o kimseler inanırlar ki, bu ayetlerle kendilerine öğüt verildiğinde büyüklük taslamadan secdeye kapanırlar ve rablerini hamd ile teşbih ederler.» (32/15)
«O okununca derhal yüz üstü secdeye kapanırlar. Kur'an okumak onların saygısını artırır.» (17/107-109)
«Onlara, çok merhametli olan Allah'ın ayetleri okunduktan sonra ağlayarak secdeye kapanırlar.» (19/58)

Allah'ın, müminlerden bahsederken, yüzlerinde secde izleri vardır ve onlar rableri için insanlar arasında şahitlik ederler şeklindeki tanımları Kur'an'ın kalplere yerleşmesinin birer nişanesi olarak cereyan eder. Zira rablerinden korkanların, bu kitaptan, derileri ürperir; sonra hem derileri ve hem de kalpleri Allah'ı anmakla ısınıp yumuşar (39/23). Mümin kişilerin bu hallerini Kur'an okuyup onunla hemhal olan kişilerin şahsında müşahede edebiliriz.

Kur'an'ın okunmasında müminlere yardımcı olan en önemli saiklerden biri de hiç şüphesiz akıl yetisinin kullanılmasıdır. Vahiy olmadan doğru yönelişlere götürecek bir akıl olamaz. Aynı şekilde akletme yetisi olmadan da Kur'an'ın insanlara bir faydası dokunmaz. Çünkü akıl ve vahiy olmadan insanın Allah katında sorumluluğu ortadan kalkar. «Kur'an'ı ancak akıl sahipleri düşünüp anlar.» (2/269). «Rabbinden sana indirilenin hak olduğunu bilen kimse kör kimse gibi olur mu? Fakat bunu ancak akıl sahipleri anlar. O akıl sahipleri onlar, Allah'ın ahdini yerine getirirler, verdikleri sözü bozmazlar.» (13/19-20)

«Doğrusu ancak akıl sahipleri bunları hakkıyla düşünür.» (39/4)
Kur'an akletmenin bu kadar önemli olduğunu vurgularken Kur'an'dan uzaklaşıldıkça, di,n gelenek ve kültür olarak algılanmaya başlandıkça insanların Kur'an karşısında ekletmesinin gereksizliği ve biz kim oluyoruz ki Kur'an'ı anlayacakmışız gibi imkansızlık psikozları hakim düşünce haline gelmiştir. Bütün temiz akıl sahiplerinin akletmesi gerekliliği yerine bir çok kılıflar uydurularak ve belli tekeller oluşturularak Kur'an belli zümrelerin fetva kitabı durumuna gelmiştir. Rasulullah dönemi sonrasında ve günümüzde gerek usuli açıdan, gerekse pratik/siyasi açıdan Kur'an'ı merkez alarak gelişen ıslahatçı/devrimci akımlar gelenekçi kesim tarafından hurafeci, bid'atçi, modernist, mezhepsiz, sapık gibi nitelemelerle damgalanmalardır.
Müslümanlar arasındaki ihtilafların kaynağının temelini Kur'an'a yaklaşımdaki usulsüzlük ve ölçüsüzlükler oluşturur. Müslümanların öncelikle ele alması gereken konuların başında Kur'an'a yaklaşım usulünün belirgin bir hale getirilmesi gelir. Bu konuda da iki yaklaşım söz konusudur. Birincisi; ayetleri tek tek ele alıp incelemeye tabi tutan parçacı anlayış, ikincisi; ayetleri Kur'an'ın bütünlüğü çerçevesinde ve konularına göre ele alan bütüncül yaklaşım.

Birinci anlayışın tarih boyunca ve bugün en yaygın olarak kullanılan anlayış olduğunu görmemiz mümkündür. Bunun en somut örnekleri de yazılan tefsir kitaplarıdır. Kur'an'a parçacı yaklaşımın sonucu mezhebî ve kelamı tartışmaların hız kazandığını ve usulüddin konusunda Kur'an dışı normların oluşturulduğunu görmemiz mümkündür. Bu anlayışın ürünü olarak tefsirlerde takip edilen çeşitli yöntemlerin Dirayet, Rivayet, İş'arî, Tasavvuf? tefsirler olarak kısımlara ayrıldığı görülür.

Kur'an'a parçacı yaklaşımın bir sonucu olarak doğan bu olumsuz ayrımlar Kur'an adına değişik kültür ve dinlerine ait anlayışlarının islam'a giriş kaynağı da olmuşlardır. Tefsir'de sık sık karşılaşılan israil! rivayetler hurafe ve bid'atler bunun en çarpıcı örneğidir. Ayrıca yine tefsirlerde farklı bakış açılarıyla ele alınan ayetlerden dirayet tefsirleri ile rivayet veya tasavvuf! tefsirler arasında taban tabana zıt yorumlar dikkat çekicidir. Bütün bunların sonucu oluşturulan tefsir usulünde, binlerce hadis ezberleme zorunluluğu, müçtehid olma şartları nahiv, Arapça, gramer bilinmesi zorunlulukları vahyi mesajın etrafını d**enli tellerle çevreleyen ulaşılması çok güç hatta imkansız bir yasak bölge oluşturmuştur.

ikinci olarak zikrettiğimiz Kur'an'ı bütüncül anlama ve mevzularına göre Kur'an çalışmaları bu yüzyılın başında islam dünyasının geri kalmışlığını içsel sorunlardan kaynaklandığını vurgulayan gerek usul!, gerekse siyasi tartışmaların gündeme girmesiyle tekrar ön plana çıkmış ve Kur'an'a dönüş hareketinin estirdiği rüzgarların etkisiyle varlık bulmuştur. Bu konudaki çabalar henüz yeni olmakla beraber bu çerçevede müslüman araştırmacıların ciddi çalışmalarının olduğunu biliyoruz. Kur'an merkezli sağlıklı oluşumların gelişmesi ve dal budak salmasıyla da bu çabaların her gün biraz daha iyiye gittiği söylenebilir.

Kur'an'ın bütüncül anlaşılması ve konularına göre Kur'an çalışması birinci şıkta bahsettiğimiz parçacı anlayışın taşıdığı olumsuzlukları reddetmektedir. Bu görüşe göre Kur'an'da geçen kavramlar ve konular Kur'an'ın bütün ayetleri göz önünde tutularak değerlendirilmelidir. Mesela; Kur'an'da vahiy, Kur'an'da Rasulullah, Kur'an'da gayb, Kur'an'da şefaat, Kur'an'da kader meselesi, Kur'an'da cihad, Kur'an'da hareket metodu gibi.

Dikkat edilecek olursa akidevi ve ameli tartışmalarda farklı bakış açılarına sahip tarafların kendi tezlerine delil olarak kullandıkları en önemli malzeme Kur'an ayetleridir. Bir mezhep A ayetini kullanırken, diğeri ona tepki olarak B ayetini kullanmıştır. Ve sanki Kur'an üzerinde tepkisel ve keyfi uygulamalar ortaya çıkmıştır. Bütün bu olanların en önemli sebebi ise Kur'an'ın öncellenmesi yerine önceden oluşturulmuş mezhebi anlayışların ve bakış açılarının diğer mezhebi anlayışlara karşı paravan olarak kullanılmasından kaynaklanmaktadır.

Tabii bütün bunların sonucunda Kur'an'ın evrensel mesajı bu tür dar ve sığ tartışmalar tarafından tıkanmıştır. Kur'an'ı bu şekilde algılayıp birbirlerinin boğazına sarılan, birbirlerini tekfirle oyalanan müslümanlar içinde yaşadıkları baskıcı dikta rejimlerinin ekmeğine yağ sürmüşler ve burunlarının ucunu görmekten bile aciz kalmışlardır. Buna bağlı olarak da, kolayca dize getirilebilmiş ve sömürülmüşlerdi.

Yukarıda sıralamaya çalıştığımız bütün olumsuz yaklaşımlardan arınmamız konusunda bize; kendisinde en güzel örneklik bulunan Rasulullah'ın ve ashabının Kur'an'ı anlamaya yönelik, gecenin yarısında üçte ikisinde, tertil üzere Kur'an'ı okuma çabaları örnek olmalıdır. Müzzemmil Suresi'nde anlatıldığı üzere Rasulullah'ın gecenin yarısında, üçte ikisinde mümin arkadaşlarıyla beraber kalkıp Kur'an'ı ağır ağır okumaları ve böylece şeytan ve Allah düşmanlarının tuzaklarının boşa çıkarılması Kur'an'ı okumamızı gerekli kılan önemli nedenlerdendir.



image0016ve6tm8xcuu7.gif
 
A

Arzu_76

rabbim razı olsun kardeş paylaşım için çıktısını aldım
 

ikraa

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
13 Şub 2007
Mesajlar
300
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
37
selamun aleykum..
ellerınıze sağlık efendım..evet "anlamak yaşamanın tamamıdır"..anlamadan yaşanılmaz..allah c.c hepımıze anlamayıı yaşamayı ve yaşatmayı nasıp eder inşallah..
selametle kalın..
 

Resul Aydın

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
17 Eyl 2006
Mesajlar
4,770
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
61
Konum
DÜNYANIN BAŞKENTİNDEN
selamun aleykum..
ellerınıze sağlık efendım..evet "anlamak yaşamanın tamamıdır"..anlamadan yaşanılmaz..allah c.c hepımıze anlamayıı yaşamayı ve yaşatmayı nasıp eder inşallah..
selametle kalın..



ALEYKÜM SELAM KARDEŞİM
AMİN ECMAİN CÜMLEMİZE İNŞAALLAH
ALLAH"A EMANET OLUNUZ
SELAM VE DUA İLE
 

aliye_aliye

Altın Üye
Katılım
25 Eki 2006
Mesajlar
16,828
Tepki puanı
4
Puanları
38
Konum
~* پایتخت آن بهشت *~
Web Sitesi
www.fizikist.com
Selamün Aleyküm ve rahmetullahi ve berekatühü değerli Resul abim..Paylaşımınız çok güzeldi..Rabbimiz c.c razı olsun bu güzel paylaşımınız için..Hayatımızın anayasası olan ve kendisine uymaktan, kendisini yaşamaktan sorumlu olduğumuz bu yüce kitabımızı sadece ölülere okumakla değil, sadece başımız sıkıştığında değil, evlerimizin duvarlarında kılıflarda tozlandırarak değil; onu yaşayarak, ''amenna ve saddakna'' vahyinin de bir gereği olarak hayatımıza uygulamakla sorumluyuz..Bizim meselemiz de zaten Kur'an'ı, bir ''ZOR AN KURTARICISI OLARAK'' görmek değil mi? Kaçımız onu, uymamız gereken bir hükümler kitabı, anlaşmazlıkların ihtilafı v.s gibi daha birçok konuda başvuru kaynağı olarak görüyoruz ki? Halimiz böyle iken bir de ahirette Kuranın şefaatçi olmasını isteyeceğiz..Kur'an'a karşı yapılan en büyük sorumsuzlukların başında hiç şüphesiz ki Kur'an'a parçacı bir zihniyetle yaklaşmak, anlatılanı her olaya ve olguya karşı değişmez bir kalıp olarak sunmak, bir nevi anlamak istediğimiz tarafa çekmek geliyor..Acizane konuyu biraz açmak istiyorum.Örneğin, hidayet konusu, Kur'an'ın birçok muhtelif ayetinde yer alan bir mevzu..Konu hakkında tek bir ayete bakarak, ''Hidayeti Allah verir.'' ayetini örnek sunarak kul şöyle algılayabiliyor : ''Demek ki ben ne yaparsam yapayım, hidayete layık olamam, onu Rabbimiz verecek, benim yazgımda hidayetten nasiplenmek yoksa ne yapabilirim ki..'' deyip sadece tek bir ayetle meseleyi kesip atıyor..Konuyla ilgili bir başka örnek ayette de, kulun Allah'a yakınlaşma vesilesi araması gerektiği, ''kul isterse'' Rabbimizin hidayet vereceği bildiriliyor..Her nimet gibi, hidayet de bir nimettir, her nimet gibi de aramaya çabalamadan elde edilemiyor..Bu ayetten de kul, demek herşey benim elimde, istersem hidayeti bulabilirim şeklinde algılıyor..Peki hidayet nedir, ona ulaşmak için neler yapmalıdır? Bunları da sorgulamadan ezbere ve gelişigüzel bir hükümle kullardan medet beklemeye başlıyor bu kez..Velhasıl, burada yapılması gereken, konuyla ilgili tüm ayetleri gözden geçirmemiz, üzerinde düşünmemiz gerektiği değil mi? Yine hidayet konusundan örnek verecek olursak, hidayet hakkında sağlıklı bir hüküm vermek için, öncelikle Kur'an'da konuyla ilgili tüm ayetleri araştırmamız ve bu ayetleri birlikte ''anlatılmak istenenle'' değerlendirerek bir sonuca varmamız gerekiyor..Tek bir ayetle bir şeye hüküm vermeye kalkışmak, yanlış neticeler doğurabilir..Bütünlük içerisinde makro boyutta ele almamız gerektiğine inanıyorum..Tüm ayetler bir bütünlük olarak ele alındığı vakit, aslında Kur'an'ın kendi kendisini açıklamış olduğunu göreceğiz..

Allah c.c bizlere öncelikle hakkıyla anlamayı nasip eylesin, mutlak ki anlaşılamayan şey, hayata geçirilemez..Daha Kur'an'ı anlama ilkelerini bile tam olarak kavrayamadığını düşünüyorum çağımız müslümanlarının...Allah c.c tüm ümmet-i Muhammed'e anlamayı ve hayata geçirmeyi, uymakla yükümlü olduğumuz kutsal kitabımıza tamamen uymayı nasip eylesin inşallah..Emeğinize sağlık olsun inşallah Resul abim..Rabbimize emanet olun..Selam ve dua ile inşallah..Hayırlı günler.
 

Resul Aydın

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
17 Eyl 2006
Mesajlar
4,770
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
61
Konum
DÜNYANIN BAŞKENTİNDEN
Selamün Aleyküm ve rahmetullahi ve berekatühü değerli Resul abim..Paylaşımınız çok güzeldi..Rabbimiz c.c razı olsun bu güzel paylaşımınız için..Hayatımızın anayasası olan ve kendisine uymaktan, kendisini yaşamaktan sorumlu olduğumuz bu yüce kitabımızı sadece ölülere okumakla değil, sadece başımız sıkıştığında değil, evlerimizin duvarlarında kılıflarda tozlandırarak değil; onu yaşayarak, ''amenna ve saddakna'' vahyinin de bir gereği olarak hayatımıza uygulamakla sorumluyuz..Bizim meselemiz de zaten Kur'an'ı, bir ''ZOR AN KURTARICISI OLARAK'' görmek değil mi? Kaçımız onu, uymamız gereken bir hükümler kitabı, anlaşmazlıkların ihtilafı v.s gibi daha birçok konuda başvuru kaynağı olarak görüyoruz ki? Halimiz böyle iken bir de ahirette Kuranın şefaatçi olmasını isteyeceğiz..Kur'an'a karşı yapılan en büyük sorumsuzlukların başında hiç şüphesiz ki Kur'an'a parçacı bir zihniyetle yaklaşmak, anlatılanı her olaya ve olguya karşı değişmez bir kalıp olarak sunmak, bir nevi anlamak istediğimiz tarafa çekmek geliyor..Acizane konuyu biraz açmak istiyorum.Örneğin, hidayet konusu, Kur'an'ın birçok muhtelif ayetinde yer alan bir mevzu..Konu hakkında tek bir ayete bakarak, ''Hidayeti Allah verir.'' ayetini örnek sunarak kul şöyle algılayabiliyor : ''Demek ki ben ne yaparsam yapayım, hidayete layık olamam, onu Rabbimiz verecek, benim yazgımda hidayetten nasiplenmek yoksa ne yapabilirim ki..'' deyip sadece tek bir ayetle meseleyi kesip atıyor..Konuyla ilgili bir başka örnek ayette de, kulun Allah'a yakınlaşma vesilesi araması gerektiği, ''kul isterse'' Rabbimizin hidayet vereceği bildiriliyor..Her nimet gibi, hidayet de bir nimettir, her nimet gibi de aramaya çabalamadan elde edilemiyor..Bu ayetten de kul, demek herşey benim elimde, istersem hidayeti bulabilirim şeklinde algılıyor..Peki hidayet nedir, ona ulaşmak için neler yapmalıdır? Bunları da sorgulamadan ezbere ve gelişigüzel bir hükümle kullardan medet beklemeye başlıyor bu kez..Velhasıl, burada yapılması gereken, konuyla ilgili tüm ayetleri gözden geçirmemiz, üzerinde düşünmemiz gerektiği değil mi? Yine hidayet konusundan örnek verecek olursak, hidayet hakkında sağlıklı bir hüküm vermek için, öncelikle Kur'an'da konuyla ilgili tüm ayetleri araştırmamız ve bu ayetleri birlikte ''anlatılmak istenenle'' değerlendirerek bir sonuca varmamız gerekiyor..Tek bir ayetle bir şeye hüküm vermeye kalkışmak, yanlış neticeler doğurabilir..Bütünlük içerisinde makro boyutta ele almamız gerektiğine inanıyorum..Tüm ayetler bir bütünlük olarak ele alındığı vakit, aslında Kur'an'ın kendi kendisini açıklamış olduğunu göreceğiz..



Allah c.c bizlere öncelikle hakkıyla anlamayı nasip eylesin, mutlak ki anlaşılamayan şey, hayata geçirilemez..Daha Kur'an'ı anlama ilkelerini bile tam olarak kavrayamadığını düşünüyorum çağımız müslümanlarının...Allah c.c tüm ümmet-i Muhammed'e anlamayı ve hayata geçirmeyi, uymakla yükümlü olduğumuz kutsal kitabımıza tamamen uymayı nasip eylesin inşallah..Emeğinize sağlık olsun inşallah Resul abim..Rabbimize emanet olun..Selam ve dua ile inşallah..Hayırlı günler.




ALEYKÜM SELAM ALİYE KARDEŞİM

BU GÜZEL VE İNSANIN DÜŞÜNCE UFKUNU AYDINLATICI KATKILARINDAN DOLAYI "ALLAH" RAZI OLSUN.

"KUR'ANI KERİMDE" MEALEN BUYURULAN AYETTE,
SİZ AYETLERİMİZİN BİR BÖLÜMÜNÜ KABUL EDİPTE, BİR BÖLÜMÜNÜ KABUL ETMİYORMUSUNUZ..? İFADESİ,
AHİR ZAMAN MÜSLÜMANLARININ DURUMUNU AÇIKÇA ORTAYA KOYMAKTADIR.

İŞTE MÜSLÜMANIN ASLİ GÖREVİ BURADA BAŞLIYOR.
FATİHADAN VESVASİLHENNASA KADAR BİR BÜTÜN OLARAK KELEMULLAHA SAHİP ÇIKILMADIKÇA, ÜMMETİN İÇİNDE BULUNDUĞU
AYRILIKÇI VE İSLAMI KİŞİSEL DEĞERLENDİRME HASTALIĞI
SALGIN HALİNE DÖNÜŞECEKTİR. (ALLAH KORUSUN)

ALLAH ÜMMET-İ MUHAMMEDE-İ GAFLET DELALET VE HER TÜRLÜ
FASIKLARIN ŞERLERİNDEN KORUSUN (AMİN)

ALEMLERİN RABBI OLAN "ALLAH"A" EMANET OLUNUZ
BAKİ SELAM VE DUA İLE
 

DuaLar

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
24 Ocak 2008
Mesajlar
1,107
Tepki puanı
1
Puanları
0
Yaş
43
ALLAH RAZI olsun kardeşim..
Rabbim bizleri o büyük rehberi okuyanlardan
okudugunu anlayanlardan
anladıgıyla amel edenlerden eylesin inşALLAH...

Ziyneti ile ziynetlendiren,
şerefi ile şereflendiren,
kerameti ile ikramda bulunan,
dünyada arkadaş,
kabirde can yoldaşı,
ateşten engel perde,
sırat üzerinde nur,
cennette arkadaş,
yol gösteren önderim
başucu kitabım,
Kuran-ı Kerim,
göremezsem özlerim.
 

Resul Aydın

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
17 Eyl 2006
Mesajlar
4,770
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
61
Konum
DÜNYANIN BAŞKENTİNDEN
ALLAH RAZI olsun kardeşim..
Rabbim bizleri o büyük rehberi okuyanlardan
okudugunu anlayanlardan
anladıgıyla amel edenlerden eylesin inşALLAH...

Ziyneti ile ziynetlendiren,
şerefi ile şereflendiren,
kerameti ile ikramda bulunan,
dünyada arkadaş,
kabirde can yoldaşı,
ateşten engel perde,
sırat üzerinde nur,
cennette arkadaş,
yol gösteren önderim
başucu kitabım,
Kuran-ı Kerim,
göremezsem özlerim.




AMİN ECMAİN CÜMLEMİZDEN İNŞ.
SELAM VE DUA İLE...
 

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt