Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Kur'an'ı kerim'in tanımı (1 Kullanıcı)

gokhan1

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
29 Nis 2010
Mesajlar
5
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
34
Kur’an sözlükte “okumak” anla*mına gelen bir mastardır. Bizim bu*rada konumuz olan Kur’an ise, Allah (C.C.) tarafından Hz. Muhammed (S.A.V.)e Cebrail (A.S.) aracılığıyla (vahiy yoluyla) yaklaşık 23 yılda in*dirilmiş ilâhî kitaptır.
Kur’an-ı Kerim’in ilk devirlerden beri bütün Müslüman âlimlerce be*nimsenmiş yaygın bir tanımı ise şu*dur:
Kur’an Hz. Muhammed (S.A.V.)e indirilen, mushaflarda ya*zılı, O’ndan tevatür yoluyla nakledil*miş, okunmasıyla ibadet edilen, be*şerin (insanların) benzerini getirmek*ten âciz kaldığı ilâhî kelamdır.
Bu iki tanım üzerinde biraz dura*lım:
Birinci tanımda geçen 23 yıl kay*dından anlaşılacağı üzere Kur’an bir defada bütün olarak değil, zaman za*man ve bölüm bölüm indirilmiştir. Allah tarafından her in*dirilen bölüm aynı uzunlukta da de*ğildir. Bazen bir veya birkaç âyet, ba*zen bir sûrenin bir bölümü, bazen de bütünü indirilmiştir. İndirilen bu bö*lümler içinde insanları doğrudan doğ*ruya uyaran, Allah ve resulüne iman ve itaate çağıran, iyiliği buyurup, kö*tülüğü yasaklayan genel amaçlı bö*lümler bulunduğu gibi; zaman ve ortamın, ortaya çıkan problemlerin, sı*kıntıların, anlaşmazlıkların gerektir*diği açıklamalar, çözümler, yol gös*termeler, Peygamber (S.A.V.)’e soru*lan sorulara cevaplar şeklinde özel bir amaçla inen bölümler de vardır. Böyle husûsî bir amaca bağlı olarak inen âyetlerin ve bölümlerin, Hz. Peygam*berden sonra, ne sebeple indiğini be*lirlemek, bunun ışığında Kur’an-ı Ke*rimi daha iyi ve doğru anlamak çabası “nüzul sebepleri” diye adlandırılan, Kur’an ilimlerinin en geniş ve ayrın*tılı bir dalını ortaya çıkarmıştır. Yi*ne böyle bir sebebe bağlı olarak inen bölümler her ne kadar belli bir olaya, yer ve zamana bağlı olarak indi ise de genellikle ifade ederler. Artık o konularda insanların nasıl bir tavır takınacaklarına dair ebedî bir örnek oluştururlar.
İkinci tanımdaki bazı esaslara da kısaca değinelim:
Kur’an’ın “tevatür yoluyla nakledilmesi” demek, “yalan üzerinde birleşmeleri mümkün olma*yacak kadar doğru sözlü bir kalaba*lık, bir topluluk tarafından nesilden nesile (kuşaktan kuşağa) aktarılması” demektir.
Okunmasıyla ibadet edilen” kaydı da Kur’an’ın önemli bir niteli*ğidir. Dinî ibadetler esnasında, özel*likle namazlarda okunması farz olan metin yalnız Kur’an’dır. Ayrıca sırf Kur’an okumak, okuyanı dinlemek de bir ibadettir.
 

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt