Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Kul hakkıyla ilgili soru, (1 Kullanıcı)

gamze0387

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
22 Eyl 2007
Mesajlar
197
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
34
selamün aleyküm.bir sorum olacak.gıybet yaparak kul hakkına girdigimizde tövbe etmemiz yeterli olur mu?.kişilerden helallik almamız gerekiyormu.şöyle bir yazı okudum,bu dogru mudur?
"Tövbe edilmek istenen günah, insanın namusu ve şahsiyeti ile ilgili olduğunda; söylenen söz, eğer mağdurun kulağına gitmemişse, tıpkı Allah hakkı ile ilgili günahtan tövbe edildiği gibi tövbe yapılabilir. Bu tür söylenen sözler, mağdurun kulağına gitmiş ise, o zaman şahsa müracaat edilerek, helallik alınması gerekir."
Eger kişiler gıybet ettigimizi bilmiyorlarsa tövbe etmek yeterli olur mu?bilenler Allah rızası için cevap verırlerse sevinirim.
 

heartbroken

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
4 Şub 2008
Mesajlar
45
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
36
Alıntı:

Değerli Kardeşimiz;

Gıybet ettiğimiz ve hakkını yadiğimiz insanlar için yapılan her iyilik inşallah ahirette hakkını helal etmesine vesile olacaktır.

Gıybet ettikten sonra hemen pişman olmak ve "Allahım bizi ve gıybetini yaptığımız kişinin günahlarını bağışla" diye dua edilmelidir. Özellikle gıybetin hemen arkasından yapılan bir, pişmanlık, tövbe, dua ve gıybeti yapılan kişiyle helalleşmek o günahın affına bir vesiledir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet Editör
 

Huyela

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
11 Eki 2006
Mesajlar
2,345
Tepki puanı
1
Puanları
36
Yaş
41
Konum
İstanbul
İslam Ahlakı kitabında buyuruluyor ki;

Gîbet, üç dürlüdür: Birincisinde, ben gîbet etmedim, onda bulunan şeyi söyledim, der. Böyle söylemek, küfr olur. Çünki, harâma, halâl demiş olur. İkincisinde, gîbet olunana duyurmakdır. Büyük harâm olur. Tevbe etmekle afv edilmez. Onunla halâllaşmak da lâzım olur. Üçüncüsünde, gîbet olunanın bundan haberi olmaz. Tevbe ve istigfâr etmekle ve ona hayr düâ etmekle afv olur.

Gîbet etmenin keffâreti, üzülmek, tevbe etmek ve onunla halâllaşmakdır. Pişmân olmadan halâllaşmak, riyâ olur, ayrı bir günâh olur. [Ölüyü ve zimmî olan kâfiri gîbet harâm olduğu İbni Âbidîn 5. ci cild, 263. cü sahîfede yazılıdır.]

Aşağıdaki linktende istifade edebilirsiniz.

Dua eder dua bekleriz.

05-İslâm Ahlâkı
 

gamze0387

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
22 Eyl 2007
Mesajlar
197
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
34
Allah sizlerden razı olsun kardeşlerim...
 

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt