Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Kul Hakkı (1 Kullanıcı)

garipkalp

Kayıtlı Kullanıcı
Kul hakkı

Sual: Allahü teâlâ tevbe edince bütün günahları affediyor da, kul hakkını niye affetmiyor? CEVAP: Kul hakkı olmayan günahlarda, Allahü teâlânın emir ve yasaklarına riayet edilmemiş olur. Şartlarına uygun tevbe edilince, muhakkak affedilir. Kul hakkı olan günahlardaysa, hem Allahü teâlânın emrine isyan vardır, hem de o kimsenin hakkı geçmiş olur. Tevbe edilirse, Allahü teâlâ yine günahı yani kendi hakkını affeder; fakat kul hakkı için, maddi bir haksa sahibine geri vermek, diğer haklar içinse hak sahibiyle helalleşmek gerekir. Üç hadis-i şerif meali şöyledir:
(Üzerinde kul hakkı olan, ölmeden önce ödeyip helalleşsin; çünkü ahirette altının, malın değeri olmaz. O gün, hak ödeninceye kadar kendi sevaplarından alınır, sevabları olmazsa hak sahibinin günahları buna yüklenir.) [Buhari]
(Müflis şu kimsedir ki, kıyamette amel defterinde, pek çok namaz, oruç ve zekât sevabı bulunur; fakat bazılarına çeşitli yönden zararı dokunmuştur. Sevabları, bu hak sahiplerine verilir. Hakları ödenmeden önce, sevabları biterse, hak sahiplerinin günahları bunun üzerine yükletilip, Cehenneme atılır.) [Müslim]
(Kibri, hıyaneti ve kul borcu olmayan mümin, Cennete girer.) [Nesai]
Kul hakkının önemi böyle büyüktür; ama Allahü teâlâ isterse, kul haklarını da affedebilir. Bir hadis-i şerif meali şöyledir:
(Denizde şehid olanların, bütün günahları, hatta kul hakları da affolur.) [İbni Mace]
Peki, karada ölen şehitlerin veya salihlerin kul haklarını affetmez mi? Elbette affedebilir. Allahü teâlâ, hak sahibine, (Bu şehitte, bu gazide, bu salih kimsede, ne kadar alacağın var?) diye sorar. Alacak sahibinin, o alacak kadar günahını affeder, günahı yoksa o kadar sevab verebilir; ama bu dereceye yükselmek de zordur. Onun için, kul hakkıyla ölmemeye gayret etmelidir!

Biz yinede her sabah şöyle dua edelim

"ALLAH 'ım c.c benim hakkımı yiyen, benim gıybetimi eden , bana haksızlık yapan bütün kullarını affettim"

Böyle dua edersek inşallah ALLAH c.c Gafurdur Rahimdir üzerimizde kul hakkı varsa inşallah onlar için bize mahşerde yardım eder.

gülnisa

Kayıtlı Kullanıcı
selamunaleykum kardeşım
allah razı olsun
cok dıkkat ettığım ve ınce bırkonu
allah kul hakkı olan gunahlardan tum gunahlardan bızlerı sakınsın amın
allaha emanet olun

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt