Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Kızımı Kime Vereyim? (1 Kullanıcı)

goNuL_

Kayıtlı Kullanıcı
Merv şehri kâdısının bir kızı vardı. Ülkedeki, ileri gelen zengin, makam ve mevkı sâhibi kimseler bu kızı isteyince hiç birine vermedi. Bu zâtın Mübârek adlı, bağına-bahçesine bakan bir kölesi vardı. Aradan iki ay geçmiş meyveler olgunlaşmış bolluk bereket gelmişti. Efendisi, Mübârek'ten üzüm isteyince, toplayıp geldi. Getirdiği üzüm çok güzel olmasına rağmen henüz olmamıştı, başka üzüm istedi. O da ekşi çıktı. Efendisi; "Bahçede o kadar üzüm var, niçin böyle üzüm getiriyorsun?" demekten kendini alamadı. Mübârek; "Efendim! Ekşisini tatlısını bilmiyorum!" diye cevap verdi. Bağ sâhibi; "Sübhanallah iki aydır bağdasın, daha hangisinin ekşi, hangisinin tatlı olduğunu bilmiyorsun." diye çıkıştı. Mübârek onları yemekle değil korumakla vazîfeli olduğunu biliyordu. Efendisi; "Niçin onlardan yemedin?" deyince; "Siz benden bağınızdaki meyvelerin muhâfazasını istediniz. Yeyiniz demeyince alıp yemem uygun olur mu, emrinize karşı gelebilir miyim?" cevâbını verdi.

Efendisi böyle bir hâdiseyle ilk defâ karşılaşmıştı. Mübârek'in bu hâline hayran kaldı. Güvenebileceği birini bulmuştu. Gerçekten onu ve hâlini çok sevmişti. Kölesine dönerek; "Sana bir şey soracağım." diye söze başladı. Sonra; "Benim bir kızım var, malı makamı yüksek pekçok kimse onu ister. Hangisine vereceğimi ne yapacağımı bilemiyorum. Bu hususda bir fikrin olur mu? Sen ne dersin?" diye sordu. Mübârek, bu söze karşı şöyle dedi:

"Efendim!.. İnsanlar, dâmâd için; câhiliyye devrinde soya sopa; yahûdîler ve hıristiyanlar güzelliğe, Resûlullah sallallahü aleyhi ve sellem zamânında dindârlığa, Allahü teâlâdan korkup, haramlardan sakınmaya bakarlardı. Zamânımızda ise, mala ve makama bakılıyor. Artık bunlardan dilediğini seç."

Bunun üzerine efendisi:

"Ben dindarlığı ve takvâyı seçiyorum ve kızımı seninle evlendirmek istiyorum. Çünkü sende haramlardan kaçma, dînine bağlılık, iyi hal, emânet ve güvenilirlik gördüm ve bunları sende buldum." dedi.

O ise kendisinin köle olduğunu, parayla satıldığını, böyle olunca evlenmelerinin garib karşılanacağını, hem kızın buna râzı olmayacağını bir bir anlattı. Akıl da öyle diyordu. Ancak kâdı kararlı idi. "Kalk eve gidelim." dedi. Eve varınca hanımına; "Bu sâlih, dindâr, takvâ sâhibi bir köledir. Kızımızı onunla evlendirmek istiyorum, senin fikrin ne?" deyince, hanımı; "Sen bilirsin, fakat bir de kıza soralım." cevabını verdi. Anne durumu kıza açıp babasının niyetini söyleyince, kızı da bu hususta her şeyi anne ve babasına bıraktığını bildirdi. Kadın kızın râzı olduğunu babasına anlatınca nikahları kıyıldı. Fakat Mübârek, kızın yanına gitmiyordu. Bu hâl kırk gün sürdü. Bir vesîle ile anne durumdan haberdâr olunca dayanamadı; "Kızımızı kölene verdin, aradan bunca zaman geçtiği halde dönüp yüzüne bile bakmadı, bu yaptığı nedir? Bu nasıl iş?" diye şikâyet ve sitemde bulundu. Bunun üzerine kâdı; "Ey Mübârek! Kızıma nâz mı ediyorsun? Niçin yanına gitmiyorsun?" demekten kendini alamadı. Buna karşılık dâmâd:

"Ey müslümanların kâdısı! Ey efendim! Bu nasıl söz? Sizin kerîmenize nâz etmek ne haddime. Lâkin kâdısınız. Ola ki kızınız şüpheli bir şey yemiştir. Şüpheden uzak olmak için bu zamâna kadar bekledim ve ona helâl yemek yedirdim. Belki Allahü teâlâ bize sâlih bir evlâd verir. Bundan başka bir düşüncem yoktur." dedi.

Kırk gün geçtikten sonra ehline yaklaştı. Haram ve helâle bu derece dikkat ettiği için Allahü teâlâ ona Abdullah isminde bir çocuk verdi. (2)

Mc Laren

Kayıtlı Kullanıcı
RE: Kızımı Kime Vereyim?

B)B)B)ALLAH RAZI OLSUN GÖNÜL. ÇOK GÜZEL BİR HİKAYE ELLERİNE SAĞLIKB)B)B)

goNuL_

Kayıtlı Kullanıcı

Mc Laren yazdı:
B)B)B)ALLAH RAZI OLSUN GÖNÜL. ÇOK GÜZEL BİR HİKAYE ELLERİNE SAĞLIKB)B)B)

ALLAH SENDEN DE RAZI OLSUN VAKİT AYIRIP OKUDUĞUN VE GÜZEL YORUMUN İÇİN SELAM VE DUA İLE.

baxter78

Kayıtlı Kullanıcı

paylaşımınız için Allah razı olsun. bu hikayeyide okuduktan sonra bir eksikliğimin daha farkına vardım. Rabbim eksikliklerimizden sual sormasın bize inşallah. Ramazan vesilesiylede hepimize boyle güzel ahlaklı olmayı nasip etsin.... selam ve dua ile

goNuL_

Kayıtlı Kullanıcı

baxter78 yazdı:
paylaşımınız için Allah razı olsun. bu hikayeyide okuduktan sonra bir eksikliğimin daha farkına vardım. Rabbim eksikliklerimizden sual sormasın bize inşallah. Ramazan vesilesiylede hepimize boyle güzel ahlaklı olmayı nasip etsin.... selam ve dua ile

AMİN KARDEŞİM İNŞALLAHHH

fatmaerikci34

Kayıtlı Kullanıcı

ALLAH RAZI OLSUN KARDEŞİM PAYLAŞIMIN ÇOK GÜZELDİB)

yaren_ebrar

Yasaklı Kullanıcı

KALEMİNE SAĞLIK.GERÇEKTEN ÇOK GÜZEL BİR PAYLAŞIM.DİLERİM RABBİM BİZLERE DE BU ÇAĞDA BÖYLESİ BİR GENÇ OLMAYI NASİP EDER.

merve18_19

Kayıtlı Kullanıcı

gonul cok guzel bır hıkaye ıdı.emegıne saglık..B)

goNuL_

Kayıtlı Kullanıcı

ALLAH SİZLERDEN DE RAZI OLSUN KARDEŞLERİM

mtekik

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
islamiportal.net

selamunaleykum
gerçekten mükemmel bir hikaye. Tabi kendimize ders çıkartmasını bilirsek.
allah c.c. ders alan kullarında eylesin.
ks.e.o.

serap bozkurt

Kayıtlı Kullanıcı

S.A. BACIM GERÇEKTEN ÇOK GÜZELDİ. RABBİM HEPİMİZE O TAKVAYI NASİP ETSİN İNŞALLAH A.E.O. SELAMETLE:D

goNuL_

Kayıtlı Kullanıcı

AMİNNN KARDEŞLERİM İNŞALLAHHHHH B)B)

HEVES

Kayıtlı Kullanıcı

selamün aleyküm goNul çok güzel bi rkıssaydı ellerine emeğine sağlık bu kıssayı bizle paylaştıgın için sağolasın Rabbim yar ve yardımcın olsun.selametle kal...B)B)

fidan

Kayıtlı Kullanıcı

s.a. güzel bir paylaşım kardeşim allah razı olsun a.e.o.

goNuL_

Kayıtlı Kullanıcı

HEVES yazdı:
selamün aleyküm goNul çok güzel bi rkıssaydı ellerine emeğine sağlık bu kıssayı bizle paylaştıgın için sağolasın Rabbim yar ve yardımcın olsun.selametle kal...B)B)[/quo
RABBİM HEPİMİZİN YARDIMCI OLSUN KARDEŞİM ALLAH RAZI OLSUN

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt