Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Kıbleye Doğru yatmak... (1 Kullanıcı)

Erzurumli

Kayıtlı Kullanıcı
Esselamu aleykum,

Insan avretini açmamak ve temiz bir yerde yatmak şartıyla; rahat edeceği şekilde yatabilir,bu mübahtır. Ancak uykuyu da bir edeple uyumak ve edebe riayet ettiği için uyurken de sevap almak isteyenler, kıbleye yönelerek yatarlar. Gazalî, bu iki şekilde olabilir, der:
Biri ölüm halini alarak ayaklarını kıbleye doğru uzatıp bütün bedeniyle kıbleye yönelmek, diğeri (ve daha iyisi) mezarda olduğu gibi sağ yanı üzerine yatıp yüzünü kıbleye çevirmek.( Gâzâlî I/998)

Bu her iki durumda da ölüm hatırlanılmış ve af dileme (tevbe ve istigfar) akla getirilmiş olur ki, uykuya "yarı ölüm" dendiğinden, yatarken "istiğfar" okumak da sünnettir.

Ancâk teneşirde yatan ölü halini düşünmedikten sonra, ayakları Kâbe yönüne ve dinî kitaplara doğru uzatıp yatmak mekruhtur. (Hindiyye V/319)

Kıbleye karşı sağ yani üzerine yattığında sağ elini sağ yanağının altına koyarak uyuması da müstehap (güzel)'tır.
Dediğimiz gibi rahat edemediği takdirde istediği şekilde yatması câiz olmakla beraber, "sağ yan üzerine yatmak mü'minler yatışı, sol yani üzerine yatmak krallar yatışı ,gökyüzüne dönerek (sırtüstü) yatmak nebîler yatışı, yüzüstü yatmak da kâfirler yatışıdır" denmiştir. ( Hindiyye V/376)

Rasûlüllah (s.a.v) mescidde yüzükoyun yatan birisini görünce onu ayağıyla dürttü ve "Kalk, bu cehenneme özgü bir yatıştır." buyurdular. (İbni Mâce el-Mekkî, Irşâd'ûs-sâri 83)

smyyes

Kayıtlı Kullanıcı
Allah razı olsun abi.

ferahhfeza

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
ferahhfeza.blogcu.com
Ancâk teneşirde yatan ölü halini düşünmedikten sonra, ayakları Kâbe yönüne ve dinî kitaplara doğru uzatıp yatmak mekruhtur. (Hindiyye V/319)

ALLAH razı olsun ...
aynı zamanda bunun bilimsel bir nedenide var sanıyorum
ayaklarını kıbleye karşı uzatarak yatanlar sabah uyandıklarında yorgun kalkarlar .
manyetik alanla alakalı durumlar var diye biliyorum..

bilgisi olan kardeşlerimiz aydınlatırsa bizi seviniriz ..

selam ve dua ile

nisan21

Kayıtlı Kullanıcı
ALLAH Celle Celaluhu razı olsun... Evliyalar ansiklopedisinde okumuştum, izniniz olursa eklemek istiyorum...

Ali Dede Bosnevi Hazretlerine uykuda nasıl yatılacağı hakkında sordular. Buyurdu ki: "Evlatlarım! Dört çeşit uyku şekli vardır. Birincisi kafa üzere uyumak yani sırt üstü yatmak. Bu peygamberlerin uyumasıdır. Böyle yatarken göklerin ve yerlerin yaratılışı ve dolayısıyla Allahü Teala' nın büyüklüğünü düşünürler. İkincisi, sağ taraf üzerine yatmak. Bu, alimlerin ve abidlerin, çok ibadet edenlerin uykusudur. Üçüncüsü sol tarafa yatmak. Bu, meliklerin ve hükümdarların uyuma şeklidir. Bunların mideleri dolu olduğu için daha kolay hazmedilmesi maksadıyla böyle uyurlar. Dördüncüsü ise yüzükoyun uyumak. Bu da şeytanların uyuma şeklidir. Siz her zaman birinci ve ikinci şekli tercih ediniz."

gülsengül

Kayıtlı Kullanıcı
Selamünaleyküm abi
Rabbim razı olsun çok faydalı bir paylaşım emeğine sağlık..
Yatış şekillerinden üç tanesini biliyordum neden olduğunu ama sırt üstü yatmayı bilmiyordum sayenizde bilgi sahibi oldum sağolasın abim..
Ben sağ tarafıma yatarım devamlı başka türlü istesemde uyuyamıyorum zaten..
Allaha emanet olunuz
selam ve dua ile...

Erzurumli

Kayıtlı Kullanıcı
Allah razı olsun abi.

ALLAH TEALA sizden de razı olsun kardeşim...

ALLAH razı olsun ...
aynı zamanda bunun bilimsel bir nedenide var sanıyorum
ayaklarını kıbleye karşı uzatarak yatanlar sabah uyandıklarında yorgun kalkarlar .
manyetik alanla alakalı durumlar var diye biliyorum..

bilgisi olan kardeşlerimiz aydınlatırsa bizi seviniriz ..

selam ve dua ile

ALLAH TEALA Peygamberlerine verdiği mucizeler ve Evliyalarına verdiği Kerametler hariç bir çok ilmi bizlerin anlayabileceği bir sebebe bağlamıştır,Mucize ve kerametlerde bir sebebe bağlı cereyan ederler ancak bizler ilmini bilememekle mahiyetlerinide bilemeyiz,kıbleye ayaklarını uzatanların yorgun kalkmasıda fiziki problemlere sebep olabilir,ayakta ve hararetli iken içilen suyun ciğerlere sıçrayarak oraya yerleşmesi sonucu insanda bazı rahatsızlıklar oluşturduğunu ve bu yüzden çok kere ALLAH RASULUNUN s.a.v oturarak su içtiğini biliyordum,kıbleye ayak uzatanın da yorulacağı hakkındaki görüş varsa bile bana ters gelmez...
Katkından dolayı teşekkür ederim...

ALLAH Celle Celaluhu razı olsun... Evliyalar ansiklopedisinde okumuştum, izniniz olursa eklemek istiyorum...

Ali Dede Bosnevi Hazretlerine uykuda nasıl yatılacağı hakkında sordular. Buyurdu ki: "Evlatlarım! Dört çeşit uyku şekli vardır. Birincisi kafa üzere uyumak yani sırt üstü yatmak. Bu peygamberlerin uyumasıdır. Böyle yatarken göklerin ve yerlerin yaratılışı ve dolayısıyla Allahü Teala' nın büyüklüğünü düşünürler. İkincisi, sağ taraf üzerine yatmak. Bu, alimlerin ve abidlerin, çok ibadet edenlerin uykusudur. Üçüncüsü sol tarafa yatmak. Bu, meliklerin ve hükümdarların uyuma şeklidir. Bunların mideleri dolu olduğu için daha kolay hazmedilmesi maksadıyla böyle uyurlar. Dördüncüsü ise yüzükoyun uyumak. Bu da şeytanların uyuma şeklidir. Siz her zaman birinci ve ikinci şekli tercih ediniz."

Ne demek kardeşim,hayırlı her paylaşım güzeldir,anlatmak istenileni bizim yazımız anlatamayabilir,sizi okuyan daha iyi anlayabilir,her konuya faydalı katkıda bulunmak dileğiyle...

Selamünaleyküm abi
Rabbim razı olsun çok faydalı bir paylaşım emeğine sağlık..
Yatış şekillerinden üç tanesini biliyordum neden olduğunu ama sırt üstü yatmayı bilmiyordum sayenizde bilgi sahibi oldum sağolasın abim..
Ben sağ tarafıma yatarım devamlı başka türlü istesemde uyuyamıyorum zaten..
Allaha emanet olunuz
selam ve dua ile...

Cümlenize Aleykum selam kardeşlerim,

Okudunuz,sohbet ettiniz,başkalarına da öğrendiklerimizi anlatmak ve bu güzel ilimleri yaymak boynumuzun borcu gibidir...
ALLAH TEALA hepinizden razı olsun...
Baki selam ve dualarımızla...

acizanegünahkar

Kayıtlı Kullanıcı
Esselamu aleykum,

Insan avretini açmamak ve temiz bir yerde yatmak şartıyla; rahat edeceği şekilde yatabilir,bu mübahtır. Ancak uykuyu da bir edeple uyumak ve edebe riayet ettiği için uyurken de sevap almak isteyenler, kıbleye yönelerek yatarlar. Gazalî, bu iki şekilde olabilir, der:
Biri ölüm halini alarak ayaklarını kıbleye doğru uzatıp bütün bedeniyle kıbleye yönelmek, diğeri (ve daha iyisi) mezarda olduğu gibi sağ yanı üzerine yatıp yüzünü kıbleye çevirmek.( Gâzâlî I/998)

Bu her iki durumda da ölüm hatırlanılmış ve af dileme (tevbe ve istigfar) akla getirilmiş olur ki, uykuya "yarı ölüm" dendiğinden, yatarken "istiğfar" okumak da sünnettir.

Kıbleye karşı sağ yani üzerine yattığında sağ elini sağ yanağının altına koyarak uyuması da müstehap (güzel)'tır.
Dediğimiz gibi rahat edemediği takdirde istediği şekilde yatması câiz olmakla beraber, "sağ yan üzerine yatmak mü'minler yatışı, sol yani üzerine yatmak krallar yatışı ,gökyüzüne dönerek (sırtüstü) yatmak nebîler yatışı, yüzüstü yatmak da kâfirler yatışıdır" denmiştir. ( Hindiyye V/376)

Rasûlüllah (s.a.v) mescidde yüzükoyun yatan birisini görünce onu ayağıyla dürttü ve "Kalk, bu cehenneme özgü bir yatıştır." buyurdular. (İbni Mâce el-Mekkî, Irşâd'ûs-sâri 83)

Paylaşım için ALLAH razı olsun
RABBİME muhabbet ve nuruna emanet olun.

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt