Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

KANUNİ İLE KARINCA (1 Kullanıcı)

meftun61

Kayıtlı Kullanıcı
KANUNÎ SULTAN SÜLEYMAN VE KARINCA

İstanbul’da güneşli bir günün sabahında Topkapı Sarayı’nın avlusunda bulunan Has Oda’nın kapısı açıldı. Uzun boylu genç bir adam arka bahçeye doğru ilerliyordu. Bu kişi, Avrupa’yı titreten, koca Akdeniz’i hâkimiyet altına alan Osmanlı Devleti’nin kudretli hükümdarı Kanunî Sultan Süleyman’dan başkası değildi. Devlet işlerinden vakit buldukça soluklanmak için arka bahçeye çıkar, ağaçları, kuşları, denizi seyrederdi.

O gün deniz, ağaçlar bir başka güzeldi, yalnız ağaçlardan birkaç tanesinin yapraklarının buruştuğunu fark etti. Hemen yanlarına yaklaştı ve eliyle tutup incelemeye başladı. Biraz sonra ağaçların neden buruştuklarını anlamıştı. Karıncalar sarmıştı o güzelim dallarını. Aklına bir çözüm yolu geldi. Ağaçları ilaçlatacaktı. Böylece ağaçlar karıncalardan kurtulacak ve rahat bir nefes alacaklardı. Fakat birkaç dakika daha düşününce bu fikrin o kadar da iyi olmadığını anladı. Karıncalar da can taşıyordu, ağaçları ilaçlatırsa onlar ölebilirdi. İşin içinden çıkamayacağını anlayan Kanunî, bu konuyu danışmak için hocası Ebussuud Efendi’yi aramaya koyuldu. Hocasının odasına gitti. Ama hocası odada yoktu. Hemen oracıkta bulduğu kâğıt parçasına kafasına takılan soruyu edebî bir üslupla yazdı ve hocasının rahlesi üzerine bıraktı.

Birkaç saat sonra hocası odasına gelmiş ve rahlenin üzerinde el yazısı ile yazılmış kâğıdı görmüştü. Eline hat kalemini alan Ebussuud Efendi, talebesinin soruyu yazdığı kâğıdın altına bir şeyler yazdı ve kâğıdı rahleye bıraktı.

Kanunî bir ara tekrar hocasının odasına uğradı. Hocası yine yerinde yoktu; ama rahlenin üzerine bırakmış olduğu kâğıdın üzerine kendi yazısı dışında bir şeylerin daha yazılmış olduğunu gördü. Merakla kâğıdı eline aldı ve okumaya başladı. Yazıyı okuyunca yüzünde bir tebessüm belirdi. Kâğıdın üst kısmında Kanunî’nin hocasına yazdığı sual vardı. Kanunî şöyle diyordu hocasına:

Meyve ağaçlarını sarınca karınca
Günah var mı karıncayı kırınca?
Hocası Ebussuud soruyu şöyle cevaplıyordu:
Yarın Hakk’ın divanına varınca
Süleyman’dan hakkın alır karınca

tuba07

Kayıtlı Kullanıcı
RE: KANUNİ İLE KARINCA

s.a emeğine yüreğine sağlık meftun'um...karınca hakkı bil bu kadar mühimken kul hakkını nasılda unutturmaya çalışıyorlar.......Selametle..

meftun61

Kayıtlı Kullanıcı

YA NEDEN OKUMUYOSUNUZ BENCE ÇOK GÜZEL VE SİZİNLE PAYLAŞMAK İSTEDİM.AYRICA DERS VERİCİ.

AFRA_NUR

Kayıtlı Kullanıcı

meftun61 yazdı:
YA NEDEN OKUMUYOSUNUZ BENCE ÇOK GÜZEL VE SİZİNLE PAYLAŞMAK İSTEDİM.AYRICA DERS VERİCİ.
çokkkkkkkkk güzel,Allah razı olsun kardeşim,bak ben okudum üjülme senn.a.e.o.selam ve dua ileB)B)B):)

mustafa_xtar

Kayıtlı Kullanıcı

meftun61 yazdı:

aaaa kim okumuyormuş gülsümün yazısınız hııııııı kızarım bakk :D:D:D

Allah razı olsun çok güzel bi paylaşım
Bizim dedelerimiz, yöneticilerimiz bi karıncayı bile incitmekten Allah sığınırdı. Onları bu derece büyültende bu yüce edepti.
Dün burdamı okumuştum başka biyerdemi isminide hatırlayamadım
Bi sultan sefere giderken üzüm bahçesinden geçiyor ordusuyla. Sonra mola verdiklerinde sultan herkesin çantasını araştırıyor kimse bahçeden üzüm almışmı diye. Kimse almamış ve şöye diyor. Şükürler olsun sana yarabbim bana böyle bi ordu nasip ettiğin için. Eğerki birinin çatasından çıksaydı üzüm geri dönecektim diyor.
işte biz böyle büyük ahlak ve inanca sahip bi dedelerin torunuyuz kıymetini bilmeliyiz.

meftun61

Kayıtlı Kullanıcı

mustafa_xtar yazdı:
meftun61 yazdı:

aaaa kim okumuyormuş gülsümün yazısınız hııııııı kızarım bakk :D:D:D

Allah razı olsun çok güzel bi paylaşım
Bizim dedelerimiz, yöneticilerimiz bi karıncayı bile incitmekten Allah sığınırdı. Onları bu derece büyültende bu yüce edepti.
Dün burdamı okumuştum başka biyerdemi isminide hatırlayamadım
Bi sultan sefere giderken üzüm bahçesinden geçiyor ordusuyla. Sonra mola verdiklerinde sultan herkesin çantasını araştırıyor kimse bahçeden üzüm almışmı diye. Kimse almamış ve şöye diyor. Şükürler olsun sana yarabbim bana böyle bi ordu nasip ettiğin için. Eğerki birinin çatasından çıksaydı üzüm geri dönecektim diyor.
işte biz böyle büyük ahlak ve inanca sahip bi dedelerin torunuyuz kıymetini bilmeliyiz.

yaa mustafa iyiki kızdın.:D:D ama haksızmıyım ya bakıyolar ama okumuyolar vede yorum yazmıyolar.olmaaazzkiiii

blue_moon208

Kayıtlı Kullanıcı

meftun61 yazdı:

ES.A
BU OLAYI ANLATMAN İÇİN ALLAH C.C SENDEN RAZI OLSUN KARDEŞİM AMA BU SABIRSIZLIĞIN ENDİŞE VERİCİ .... SEN ONLARI OKUMAMIZ İÇİN YAZMADIN MI ? OKUYUPTA CEVAP YAZILMAYINCA SENİN KÂRIN OLMUYOR MU ? :| DİKKAT EDİYORUM AÇTIĞIN HER KONUNUN 2. MESAJI NEDEN OKUMUYORSUNUZ OLUYOR... SEVGİLİ KARDEŞİM YA SABIR ......B)
SELAM VE DUA İLE B)

-Esmani-

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
islamtarihim.com

s.a
allah razı olsun.karınca dahi hakkını alacaksa bizlerden ,vay halimize.
ve düşününki koskoca sultan süleyman karıncanın hakkını düşünürken şimdiki yöneticilere ne demeli

meftun61

Kayıtlı Kullanıcı

blue_moon208 yazdı:
meftun61 yazdı:

ES.A
BU OLAYI ANLATMAN İÇİN ALLAH C.C SENDEN RAZI OLSUN KARDEŞİM AMA BU SABIRSIZLIĞIN ENDİŞE VERİCİ .... SEN ONLARI OKUMAMIZ İÇİN YAZMADIN MI ? OKUYUPTA CEVAP YAZILMAYINCA SENİN KÂRIN OLMUYOR MU ? :| DİKKAT EDİYORUM AÇTIĞIN HER KONUNUN 2. MESAJI NEDEN OKUMUYORSUNUZ OLUYOR... SEVGİLİ KARDEŞİM YA SABIR ......B)
SELAM VE DUA İLE B)

EVET BİRAZ SABIRSIZIM GALİBA AMA HER FORUMADA NEDEN OKUMUYOSUNUZ DİYEDE YAZMADIM.SANA ÖYLE RAST GELMİŞ.

meftun61

Kayıtlı Kullanıcı

mk5834 yazdı:
s.a
allah razı olsun.karınca dahi hakkını alacaksa bizlerden ,vay halimize.
ve düşününki koskoca sultan süleyman karıncanın hakkını düşünürken şimdiki yöneticilere ne demeli

ABİM ŞİMDİKİ YÖNETİCİLER CEHENNEM ODUNU OLUR HERHALDE.RABBİM ISLAH ETSİN.

HEVES

Kayıtlı Kullanıcı

s.a.
güzel bir hikaye canım gerçekten...bizimle paylaştıgın için sağolasın..B)B)

serap bozkurt

Kayıtlı Kullanıcı

S.A.
EMEĞİNE SAĞLIK MEFTUN61 ÇOK GÜZELDİ . İNCELİĞE DÜŞÜNCEYE BAK KOCA PADİŞAH KARINCANIN BİLE HAKKINI DÜŞÜNÜYOR İŞTE DEVLET ADAMI OLMAK BUDUR A.E.O. SELAMETLE:D

meftun61

Kayıtlı Kullanıcı

serap bozkurt yazdı:
S.A.
EMEĞİNE SAĞLIK MEFTUN61 ÇOK GÜZELDİ . İNCELİĞE DÜŞÜNCEYE BAK KOCA PADİŞAH KARINCANIN BİLE HAKKINI DÜŞÜNÜYOR İŞTE DEVLET ADAMI OLMAK BUDUR A.E.O. SELAMETLE:D

ALLAH RAZI OLSUN KARDEŞİM.EVET KARDEŞİM DEVLET ADMI DEDİĞİN BÖYLE OLMALI.ALLAH ONLARDAN RAZI OLSUN.

gule tutsak

Kayıtlı Kullanıcı

allah emegını zayı etmesın çok guzel olmus.anlayan ıcın buyuk ders var.bızlerle boyle guzel hıkaye vb seylerı beklıyoruzB):)B):):)B)B)B)

meftun61

Kayıtlı Kullanıcı

gule tutsak yazdı:
allah emegını zayı etmesın çok guzel olmus.anlayan ıcın buyuk ders var.bızlerle boyle guzel hıkaye vb seylerı beklıyoruzB):)B):):)B)B)B)

allah razı olsun.beğendiğinize sevindim.inşallah devamı gelir.

blue_moon208

Kayıtlı Kullanıcı

meftun61 yazdı:
blue_moon208 yazdı:
meftun61 yazdı:

ES.A
SELAM VE DUA İLE B)

EVET BİRAZ SABIRSIZIM GALİBA AMA HER FORUMADA NEDEN OKUMUYOSUNUZ DİYEDE YAZMADIM.SANA ÖYLE RAST GELMİŞ.

ES.A
PEKİ ÖZÜR DİLERİM . HAKKINI HELAL ET KARDEŞİM GÜNAHINI ALMAYIM
SELAMETLE

meftun61

Kayıtlı Kullanıcı

blue_moon208 yazdı:
meftun61 yazdı:
blue_moon208 yazdı:
meftun61 yazdı:

ES.A
SELAM VE DUA İLE B)

ES.A
PEKİ ÖZÜR DİLERİM . HAKKINI HELAL ET KARDEŞİM GÜNAHINI ALMAYIM
SELAMETLE

estağfirullah kardeşim helal olsun hakkın yokki bende

erhunakarsu

Kayıtlı Kullanıcı
ALLAH(C.C) razı olsun.
ufacık bir karıncanın bile hakkını düşünerek böyle davranırken bizler kul hakkını nasıl ödecegiz.
RABBİM(C.C) yar ve yardımcımız olsun.

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt