Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

KALP HUZURUNA ULAŞMAK (1 Kullanıcı)

m_muaz

Kayıtlı Kullanıcı
Bazı zamanlar adeta ruhumuzu boğan bir sıkıntı yoklar kalbimizi. Bu anlarda içimiz öylesine daralır ki, sanki bütün benliğimize karanlıklar çöker. Bu halin sebepleri ve giderilmesiyle ilgili saysız görüş var. Ya gerçek sebep?

Kalp veya diğer bir ifadeyle gönül, insanın en önemli ceverlerinden birisi. İmanın, sevginin, nefretin, kısacası bütün duyguların yeri ve merkezi.

Bazı zamanlar adeta ruhumuzu boğan bir sıkıntı yoklar kalbimizi. Bu anlarda içimiz öylesine daralır ki, sanki bütün benliğimize karanlıklar çöker.

Bu halin sebepleri ve giderilmesiyle ilgili sayısız görüş var. Konusu insan olan bütün bilim dalları, şairler, yazarlar ve düşünürler kendi görüş ve üslubunca iç sıkıntısından söz ederler.

Muhatabı insan olan, insanın kalbine, gönlüne seslenen Mukaddes Kitabımız da bu konuya değinir.

Biz senin kalbini, göğsünü genişletmedik mi? (İnşirah/1)
Ya Allah ın gönlünü İslâm a açtığı kimse? İşte Rabbinden bir nur üzere olan odur.(Zümer/22)

Allah kimi hidayete erdirmek isterse, onun gönlünü İslâm a açar. Kimi de saptırmak isterse, onun gönlünü sanki göğe yükseliyormuşcasına dar ve sıkışık kılar.(En am/125)

Bu ayetlerden insanın kalbinin genişlediğini veya daraldığını anlıyoruz. Yalnız bu genişleyen yada daralan kalbin, yürek adını verdiğimiz et parçası olmadığı bellidir. Çünkü insan vücudunda bir organın genişlemesi, büyümesi ve küçülmesi bir hastalık durumudur.

Anlaşılıyor ki ayetlerde bahsedilen kalp daha başka bir şeydir. İslâm alimleri, bunun insanın vücudundaki o et parçasının içinde bulunan manevi-nuranî bir cevher olduğunu söyler ve buna insanî kalp adını verirler.

İşte bu kalple ile insan diğer canlılardan ayrılmakta ve bunun vasıtasıyla marifetullaha ulaşabilmekte. Nurlanan, genişleyen veya kararan, daralan, sıkılan kalp bu insanî kalptir.

Manevi kalbimiz genişleyerek yerleri ve gökleri, hatta Allah ın tecellisini bile içine aldığına göre, mümin ne yapıp yapıp, bunun yollarını bulmalı ve önce kendi nefsine bu yolları tatbik etmeli. Çünkü, insanın kendi kalbî yetkinliğini kazanmadan başkalarının kalbini geliştirmesi ve olgunlaştırması mümkün değildir.

Süleyman Gönülal

ADALETIMAHZA

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
www.islamiportal.net
RE: KALP HUZURUNA ULAŞMAK

S.A.ALLAH RAZI OLSUN.DÖNEM DÖNEM YAŞANAN BİR DURUM BENCE BU.SANIRIM EN İYİ ÇÖZÜM ESMA-İ HÜSNADA BU KALP VE İÇ SIKINTISINA İYİ GELEN EL-BASIT I OKUMAK.İMANI TAZELEMEK İÇİN YENİ ŞEYLER ÖĞRENMEK,KURANI KERİM OKUMAYA AĞIRLIK VERMEK VE BAHSETTİĞİNİZ İNŞİRAH SURESİNİ OKUYUP KALBİN ASIL SAHİBİNDEN YARDIM İSTEMEK DİYORUM.NACİZANE TAVSİYEM BUDUR.TABİ EN DOĞRUSUNU ALLAH BİLİR.

tsunami

Kayıtlı Kullanıcı

s.a
allah razı olsun.aeo;)

meftun61

Kayıtlı Kullanıcı

S.A ABİM ALLAH RAZI OLSUN GÜZEL BİR KONU SEÇMİŞSİN YİNE.EVET BAZEN İÇİE ÖYLE SIKINTI GİRİYORKİ PATLAYACAK GİBİ OLUYORUM SEBEBİNİ BİLMEDİĞİM BİR SIKINTI.AMA RABBİMİN ADINI ANINCA SALAVAT GETİRİNCE SIKINTIM GİDİYO NE YALAN SÖYLEYİM.VE OZAMAN RABBİME BİRKEZ DAHA ŞÜKREDİYORUM.

m_muaz

Kayıtlı Kullanıcı

Avukat yazdı:
S.A.ALLAH RAZI OLSUN.DÖNEM DÖNEM YAŞANAN BİR DURUM BENCE BU.SANIRIM EN İYİ ÇÖZÜM ESMA-İ HÜSNADA BU KALP VE İÇ SIKINTISINA İYİ GELEN EL-BASIT I OKUMAK.İMANI TAZELEMEK İÇİN YENİ ŞEYLER ÖĞRENMEK,KURANI KERİM OKUMAYA AĞIRLIK VERMEK VE BAHSETTİĞİNİZ İNŞİRAH SURESİNİ OKUYUP KALBİN ASIL SAHİBİNDEN YARDIM İSTEMEK DİYORUM.NACİZANE TAVSİYEM BUDUR.TABİ EN DOĞRUSUNU ALLAH BİLİR.

allah razı olsun avukat abla...selametle...

m_muaz

Kayıtlı Kullanıcı

meftun61 yazdı:
S.A ABİM ALLAH RAZI OLSUN GÜZEL BİR KONU SEÇMİŞSİN YİNE.EVET BAZEN İÇİE ÖYLE SIKINTI GİRİYORKİ PATLAYACAK GİBİ OLUYORUM SEBEBİNİ BİLMEDİĞİM BİR SIKINTI.AMA RABBİMİN ADINI ANINCA SALAVAT GETİRİNCE SIKINTIM GİDİYO NE YALAN SÖYLEYİM.VE OZAMAN RABBİME BİRKEZ DAHA ŞÜKREDİYORUM.

allah razı olsun kardeşim..sabır edelim inş...selametle...

deren75

Kayıtlı Kullanıcı

s.a. gerçekten bazen birisi kalbimi avuçlarının içine almış sıkıyor gibi geliyor bana manevi olarak tabi.en çok ta namazlarımı aksattığım zamanlarda huzursuz oluyorum.nefsimle mücadele içindeyim bir türlü tam olarak onu yenebilmiş değilim zaman zaman bana galip geliyor buda kalbime sıkıntı veriyor tabi.

m_muaz

Kayıtlı Kullanıcı

deren75 yazdı:
s.a. gerçekten bazen birisi kalbimi avuçlarının içine almış sıkıyor gibi geliyor bana manevi olarak tabi.en çok ta namazlarımı aksattığım zamanlarda huzursuz oluyorum.nefsimle mücadele içindeyim bir türlü tam olarak onu yenebilmiş değilim zaman zaman bana galip geliyor buda kalbime sıkıntı veriyor tabi.

allah razı olsun rabbim yardımcımız olsun inş..hepimiz öyle savaşa devam inş..nefsimizle ...selametle..

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt