- Kadın dört şeyi için nikâh edilir: Malı, soyu, güzelliği ve dini için. Sen dindar olanını tercih et; Allah malını çoğaltır.
- İmanca en mükemmeliniz, ahlâkça en güzelinizdir. En hayırlınız, kadınlara karşı en iyi davrananızdır.
- Kocası baktığında onu neşelendiren, bir şey istediğinde ona itaat eden, ne kendisinde ne de malında, kocasının hoşlanmayacağı şeyi bulundurmayan kadın, hayırlı bir kadındır.
- Hangi kadın,ciddi bir gerekçe yokken kocasına boşanma isteğinde bulunursa, bilsin ki cennetin kokusu kendisine haramdır.
- Kendisinden kocası hoşnut olduğu halde ölen her (Müslüman) kadın Cennet’e girer.
- Uğursuzluk yoktur, ancak üç şeyde uğur olabilir: Kadında, evde, binitte.
- Sizin en hayırlınız, kadınlarına karşı en iyi davrananlarınızdır.
- Bir erkeğin mutlu olması, saliha (edebli) bir kadına sahip olmakla mümkündür.
- Kadınlar hakkında birbirinize hayır tavsiye ediniz.
- Kadınların mutlulukça iyisi; yüzü ve huyu güzel olandır.
- Kadınların bereket yönünden en hayırlısı, idaresi en kolay ve yükü az olanıdır.
- Kadının gerçek değeri hayâsı ve iffeti iledir. Eğer Allah kadını hayâ ile örtmüş olmasaydı, o bir avuç toprağa bile denk olmazdı.
- Saliha (iyi huylu) bir kadın, dine ne güzel bir yardımcıdır.
- Çöplük üzerinde biten gülden sakının. (bu,) kötü ailede güzel kadındır.
- Kadın, hamileliğinden doğurana ve çocuğunu sütten ayırana kadar Allah yolunda sınır boyundaki asker gibidir; bu arada ölürse ona şehit sevabı vardır.
- Bir kadın kocasına: “Ben senden asla bir hayır görmedim.”derse kazançları boşa çıkar.(iyiliklerini gidermiş olur.)
- Kocalarının yokluğunda kadınların yanlarına girmeyiniz, evlerine gitmeyiniz. Çünkü şeytan kan gibi insanın damarlarında dolaşır.
- Kendimden sonraya erkekler için kadından daha sakıncalı (dikkat etmeleri gereken ) bir şey bırakmadım.
- Mü’min için takvadan sonra iyi bir eş kadar hayırlı ve yararlı bir şey olamaz.
- Her biriniz şükreden bir kalp,zikreden bir dil ve ahiretine yardımcı olacak mümin bir eş edinsin.
- Kendisi yediğin de ona da yedirmesi,kendisi elbise aldığında hanımına da elbise alması,suratını asmaması ve evinin dışında onu yalnız bırakmaması kadının kocası üzerindeki hakkıdır.
- Kadın kocasının malından onun izni olmadan harcayıp sadaka veremez.