Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

İSLAM'DA SAĞLIĞIN ÖNEMİ (1 Kullanıcı)

uzeyr

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
8 Ara 2006
Mesajlar
826
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
38
Konum
ESKİŞEHİR
Karakter sağlamlığı olduğu kadar, beden sağlığı ve sağlamlığı da, İslâm dininin son derece önem verdiği bir konudur. Hayatın ağır yükünü kaldırabilmek ve sıkıntılarına sabredebilmek için, insanın öncelikle sağlıklı bir bünyeye ihtiyacı vardır.
Sağlıklı insan, aynı zamanda kuvvetli insan demektir. Kuvvetli mü'minin zayıf olandan daha hayırlı olduğunu Peygamberimizin (s.a.v.) sözlerinden öğreniyoruz.
Sağlam bir karaktere sahip olan insanın, ahlâken iyi olanı eyleme dönüştürebilmesi için, öncelikle sağlıklı olması şarttır. İşte bu açıdan sağlıklı olmak, aynı zamanda ahlâkî bir yükümlülüktür. Çünkü sağlığı bozuk olan bir kişi, başkalarıyla girdiği ilişkide üzerine düşeni hem yapamaz, hem de çevresindeki insanlara yük haline gelir. Bu sebepten kişinin sağlığına dikkat etmesi son derece önem arzeder.
Değerli Kardeşlerim!
İnsanın sağlığını koruması, kendisine karşı yerine getirmesi gereken ahlâkî yükümlülüklerden birisi olup bu yükümlülüğünü yerine getirebilmesi için yapması gerekenleri, şu başlıklar altında toplayabiliriz:
- Temizliğe önem vermek;
- sarhoş eden ve uyuşturan şeylerden uzak durmak;
- bulaşıcı hastalıklardan kaçınmak ve son olarak da,
- dinin haram kıldığı her şeyden uzak durmaya çalışmak
Aziz Mü’minler!
Bütün nimetler gibi sıhhatin kıymeti de, elden çıkmadıkça bilinememektedir. İnsanın bu zaafını iyi bilen Peygamber Efendimiz, iş işten geçmeden bizi şöyle uyarmıştır:
"Beş şey gelmeden önce beş şeyin kıymetini biliniz:
1) Hastalık gelmeden önce sıhhatin,
2) Yaşlılık gelmeden önce gençliğin,
3) Fakirlik gelmeden önce zenginliğin,
4) Meşgûliyet gelmeden önce boş vaktin,
5) Ölüm gelmeden önce dünya hayatının...

İslâm'a göre beden, insana verilmiş bir emânettir. Bu nedenle hastalık anında tedavi yolları aranmalıdır; çünkü İslâm inancında şifası olmayan bir hastalık yoktur. Peygamberimiz (s.a.v.) şöyle buyurur: "Yüce Allahc.c ; yarattığı her derdin şifasını da yaratmıştır" (Tecrid, c. XII, s. 75, H. No: 1920)
Muhterem Kardeşlerim!
Tedavi olup olmama konusunda fikrini soran insanlarla peygamberimiz arasında geçen şu konuşmaya dikkat edelim: Bir grup insan gelip peygamberimize;
- “Tedavi olalım mı?” soruyorlar. Peygamberimiz:
- “Evet, tedavi olunuz. Çünkü Allah, şifasını vermediği hiçbir hastalık yaratmamıştır. Şifası olmayan tek bir hastalık vardır.” cevabını veriyor.
- “Şifası olmayan hastalık hangisidir? diye sorduklarında Hz. Peygamber;
- “İhtiyarlıktır' buyuruyor." (Buhari, Edebu'l-Mufred, c.I, s. 289, H. No: 291)
İslâm dini insanların hasta olmaması için önceden gerekli her türlü tedbirin alınmasını ister. İnsanın aklî, ruhsal ve bedensel yetilerini işlemez hale getiren her türlü uyuşturucu ve sarhoş edici maddeyi yasaklar. Bulaşıcı hastalıklardan kaçınılmasını ister. Temizliğe herşeyden fazla önem verilmesini öğütler.
Görüldüğü gibi İslâm dini, sağlıklarını bozacak şeyleri serbest bırakıp sonradan insanları tedavi etmeye çalışmak yerine, sağlığın korunması için önceden gerekli her türlü tedbirin alınmasını ister. Peygamberimiz, İslâm’ın bu anlayışını çok veciz bir şekilde şöyle dile getirir: "İnsanların büyük çoğunluğu, iki nimetin değerini hakkıyla anlamakta yanılgıya düşerler. Bunlar sağlık ve boş vakittir." (Tecrid, c. XII, s. 177, H. No: 2019)
Hz. Peygamber (S.A.V.), hastalığın bir imtihan olduğunu, tüm aramalara rağmen tedavi yolunu bulamayıp hastalığa sabredenlerin günahlarının ağaç yaprakları gibi döküleceğini ve Âhiret'teki derecelerinin yükseleceğini belirterek hastalara moral vermiş, böylece en önemli ve etkili tedâvi metodunu uygulamıştır. Hastaya, hastalığın uhrevî bir kazanç olduğu inancının verilmesinden daha üstün bir tedâvi şekli düşünülebilir mi?
Sonuç olarak; sağlıklı toplumun sağlıklı fertlerden oluştuğunu göz ardı etmeyelim. Sağlıklı fert ve toplum için sağlık kurallarına ve bu konudaki uyarılara kulak verelim. Unutmayalım ki, insanlara hayat verecek, onları maddeten ve manen sağlıklı ve diri tutacak, gönüllerini manevi ölümden kurtaracak iksir, Allahc.c ve Resûlünün emir ve yasaklarına bağlılıktır. Sözlerimi, bu hakikati en güzel şekilde vurgulayan âyetin meâliyle bitiriyorum: "Ey iman edenler! Allahc.c ve Resûlü, sizi hayat verecek şeylere çağırdığı zaman, o çağrıya uyun ve bilin ki, Allahc.c kişi ile kalbi arasına girer. Yine bilin ki, onun huzurunda toplanacaksınız." (Enfâl, 8/24)

Alıntıdır
kaynak: Eskişehir Müftülüğü
(Buhari, Edebu'l-Mufred, c.I, s. 289, H. No: 291)

 

metfamu

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
23 Ocak 2007
Mesajlar
592
Tepki puanı
0
Puanları
0
RE: İSLAM'DA SAĞLIĞIN ÖNEMİ

S.A. ALLAH RAZI OLSUN EMEĞİNİZE SAĞLIK.GERÇEKTENTE ÇOK ÖNEMLİ SIHHAT ONUN İÇİNDİRKİ "OLMAYA DEVLET CİHANDA BİR NEFES SIHHAT GİBİ "DENMİŞTİR.SIHHATİ OLMAYANIN HER ŞEYİ YARIMDIR NİHAYETİNDE.NE İLİM ALABİLRİ NEDE ALDIĞINI VEREBİLİR VEYA TAM HAKKIYLA YAPABİLİR.RABBİM DERT VERİP DERMANINI ARAMAYA DÜŞÜRMESİN .HER DAİM KENDİ YOLUNDA RIZASI DOĞRULTUSUNDA YAŞAMAK İÇİN SIHHATLERİMİZİ ZİYADE ETSİN.ALLAHA EMANET OLUN
 

aliye_aliye

Altın Üye
Katılım
25 Eki 2006
Mesajlar
16,828
Tepki puanı
4
Puanları
38
Konum
~* پایتخت آن بهشت *~
Web Sitesi
www.fizikist.com
RE: İSLAM'DA SAĞLIĞIN ÖNEMİ

Muhterem Müslümanlar!

Hz. Peygamber 'Hastalık gelmeden, sağlığın kıymetini biliniz.' buyuruyor. Bu hadisi şerifde önemli bir uyarma bulunmaktadır. Çünkü hastalık gelmeden, sıhhatin değerini bilmek, gelecek hastalıklara karşı korunma tedbirleri almayı gerektirir. Doktorun yetişmesi de onu eğitecek kurumların varlığı ile olur.

Dinimiz sağlığı korumanın üzerinde önemle durur. Sağlığın korunması, İslamiyetin muhafazasını istediği beş gayeden biridir. Hastalıktan sakınmak, sağlıklı yaşamaya gayret etmek, dini bir vazifedir. Çünkü her şey sağlıklı olmaya bağlıdır. Bundan dolayı bir hadisi şerifde 'Kuvvetli mümin zayıf müminden hayırlıdır.' buyurularak müslümanın bedenen ve ruhen sağlıklı bulunmasına işaret edilmiştir. Umumî sağlığı, temin için de tıp ilmine ve tabib yetiştirilmesine yönelten, tedaviye teşvik eden, hastalık gelince ne yapalım deyip oturmanın doğru olmadığını gösteren hadis-i şeriflerden birinde 'ölümden başka hiçbir hastalık yoktur ki, tedavisi kabil olmasın. El verir ki ilacı elde edilsin.' buyuruluyor. Anlaşılıyor ki tedavisiz hastalık yoktur. Ancak arayıp tedavi yollarını bulmak gerek. Hastalıklara çare aramayı, tedavi yollarına başvurmayı, ilaç almayı öğütleyen, şu hadisi şerif ne kadar güzel ve isabetlidir. 'Cenabı Hakk, şifasını yaratmadığı hiçbir hastalık indirmemiştir. Ey Allahın kulları, dertlerinize deva arayınız.'

Günümüzde hastalık gelmeden tedbir almanın, doktorlara başvurarak deva aramanın çeşitli yolları vardır. Bunların başta geleni, koruyucu aşıları yaptırmaktır. Sağlığın korunmasında, koruyucu aşıların çocukluktan itibaren uygulanmasının önemi büyüktür. Çocuk doğar doğmaz hemen sağlık ocakları, aşı merkezleri ile ilgi kurup, onların aşılarına başlamak lazımdır. Okul çağına kadar bu iş anne ve babalara düşmektedir.

Aşı kampanyaları başladığında, aşılanmak dinen hepimize düşen vazifeler arasındadır. Çünkü aşılanmayı ihmal ederek, Allah korusun, hastalığa tutulanlar, hem kendilerini korumadıkları, hem de hastalığın yayılmasına sebep oldukları için sorumlu olurlar. Aşıları bulunmuş olan hastalıkların, aşı ile önlenmesi Peygamberimizin "Hastalık gelmeden sağlığın kıymetini biliniz' öğüdüne uymaktır. Ayrıca 'Kendinizi elinizle tehlikeye atmayınız.' mealindeki ayet-i kerimede de buna işaret bulunmaktadır.

Kişi kendi ve ailesinin sağlığını korumakla görevli olduğu gibi, toplumun ruh ve beden sağlığını koruyacak uzmanları yetiştirmekle de vazifeli tutulmuştur. İslâm alimlerinin büyüklerinden İmam Gazâlî, tıp tahsilinin farz-ı kifaye olduğunu belirtiyor. Yani bir cemiyette onları bedenen ve ruhen ayakta tutacak yeteri kadar tabib yetiştirmek o toplumun üzerine farz olur diyor. Bu da konunun önemini belirtmeye yeter bir delildir.

Aziz Müminler!

Sağlığı korumak ve ruhen dinç bulunmak, yalnız ilaç veya aşı işi değildir. Yemenin, içmenin, giyinmenin, uyku ve dinlenmenin, temizliğin ve yeter derecede bilgi sahibi olmanın da bu mevzuda ayrıca rolleri vardır.

Bu hususlarda pek çok uyarıcı hadislerden biri de bizlere ayrı bir ışık tutmaktadır. Resüli Ekrem buyururlar ki: 'Bir yerde veba olduğunu işittiğiniz zaman, o yere girmeyiniz. Bulunduğunuz yerde veba hastalığı olursa oradan da çıkmayınız.' Burada bulaşıcı hastalıkları için karantina uygulanmasının lüzumu açıkça belirtilmiştir.
Unutmamak gerekir ki bedenin bütün uzuvlarının sağlığı gibi, ruh sağlığı da tıp ilminin dalları arasındadır. Böylece tıp, ilmin yarısı sayılmıştır. Bundan dolayıdır ki, dinimizde, tıp tahsili ve herkesin yeterli sağlık bilgisi edinmesi önemli bir yer tutmaktadır.

Hastahaneler açmak, onları yaşatmak, hastalıkları önleyici tedbirler almak, yeni yeni ilaçları bulmaya çaba sarfetmek, dinimizin bizlerden istediği vazifelerdendir. Çünkü bütün bunlar sağlığı korumanın vasıta ve sebepleridir. İmam Şafii Hazretleri der ki: 'Helal ve haramı bildiren ilimden sonra tıp ilminden daha faydalısını bilmiyorum.'

Muhterem Müminler!

Sağlık, Allahın kullarına verdiği bir nimettir. Onun değeri bilinmelidir. Sağlığımızı hiçbir zaman boşa harcamamalıyız. Onu koruyup, ondan faydalanmalıyız. Çünkü Hz. Peygamber buyuruyor ki: 'İki nimet vardır ki, insanlardan çoğu bunlar hakkında aldanmışlardır. O nimetler, sağlık ve boş vakittir.' Peygamberimizin öğütlerine uyarak her ikisini de değerlendirmek üzerimize düşen ödevlerdendir.




EMEĞİNİZE SAĞLIK KARDEŞİM. ALLAH RAZI OLSUN.. SELAM VE DUA İLE
 

uzeyr

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
8 Ara 2006
Mesajlar
826
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
38
Konum
ESKİŞEHİR
RE: İSLAM'DA SAĞLIĞIN ÖNEMİ

metfamu yazdı:
S.A. ALLAH RAZI OLSUN EMEĞİNİZE SAĞLIK.GERÇEKTENTE ÇOK ÖNEMLİ SIHHAT ONUN İÇİNDİRKİ "OLMAYA DEVLET CİHANDA BİR NEFES SIHHAT GİBİ "DENMİŞTİR.SIHHATİ OLMAYANIN HER ŞEYİ YARIMDIR NİHAYETİNDE.NE İLİM ALABİLRİ NEDE ALDIĞINI VEREBİLİR VEYA TAM HAKKIYLA YAPABİLİR.RABBİM DERT VERİP DERMANINI ARAMAYA DÜŞÜRMESİN .HER DAİM KENDİ YOLUNDA RIZASI DOĞRULTUSUNDA YAŞAMAK İÇİN SIHHATLERİMİZİ ZİYADE ETSİN.ALLAHA EMANET OLUN
VE ALEYKÜM SELAM KARDEŞİM ALLAHCC CÜMLEMİZDEN RAZI OLSUN.

RABBİM DERT VERİP DERMANINI ARAMAYA DÜŞÜRMESİN .HER DAİM KENDİ YOLUNDA RIZASI DOĞRULTUSUNDA YAŞAMAK İÇİN SIHHATLERİMİZİ ZİYADE ETSİN(AMİN)

ALLAHCC EMANET OLUN KARDEŞİM
SELAMETLE KALIN..B)
 

uzeyr

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
8 Ara 2006
Mesajlar
826
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
38
Konum
ESKİŞEHİR
RE: İSLAM'DA SAĞLIĞIN ÖNEMİ

selamün aleyküm ~Aliye kardeşim ALLAHCC cümlemizden razı olsun.
sizde paylaşımda bulundunuz..
ALLAHCC sizden razı olsun.
selametle kalınB)

Sağlık, Allahın kullarına verdiği bir nimettir. Onun değeri bilinmelidir. Sağlığımızı hiçbir zaman boşa harcamamalıyız. Onu koruyup, ondan faydalanmalıyız. Çünkü Hz. Peygamber buyuruyor ki: 'İki nimet vardır ki, insanlardan çoğu bunlar hakkında aldanmışlardır. O nimetler, sağlık ve boş vakittir.' Peygamberimizin öğütlerine uyarak her ikisini de değerlendirmek üzerimize düşen ödevlerdendir.
 

uzeyr

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
8 Ara 2006
Mesajlar
826
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
38
Konum
ESKİŞEHİR
RE: İSLAM'DA SAĞLIĞIN ÖNEMİ

Sağlık, Allahın kullarına verdiği bir nimettir. Onun değeri bilinmelidir. Sağlığımızı hiçbir zaman boşa harcamamalıyız. Onu koruyup, ondan faydalanmalıyız. Çünkü Hz. Peygamber buyuruyor ki: 'İki nimet vardır ki, insanlardan çoğu bunlar hakkında aldanmışlardır. O nimetler, sağlık ve boş vakittir.' Peygamberimizin öğütlerine uyarak her ikisini de değerlendirmek üzerimize düşen ödevlerdendir.
 

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt