Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Islamda IBADET Kavrami ve ***NAMAZ***in Fayda ve Güzellikleri (1 Kullanıcı)

gecem

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
28 Eyl 2006
Mesajlar
1,631
Tepki puanı
0
Puanları
0
Esselamu Aleyküm Ve Rahmetullahi Ve Berekatuhu

Canim Kardeslerim.. Lütfen bastan sona kadar okuyun, Namaz kiliyorsanizda, okuduktan sonra Namaz kilmayanlara Namazin nekadar önemli oldugunu, nekadar güzel oldugunu ve nekadar faydali oldugunu cok güzel bir sekilde anlatabileceksiniz..



O'na yakin Kul..
O'na layik Kul..
.. olmak icin..


Birbirimizi uyaralim, birbirimize DUA edelim ve birbirimizi bilgilendirelim..


Allah Teâlâ Kur'an-ı Kerim'de şöyle buyuruyor:

"Ey insanlar! Sizi ve sizden öncekileri yaratan Rabbinize ibadet ediniz. Umulur ki, korunmuş olursunuz" (Bakara, 21.)

İbadet bizi yaratan ve pek çok Iütuflarda bulunan Allah Teâlâ'ya bir teşekkürdür. İnsan, iyiliklerini gördüğü kimselere karşı daima kendisini borçlu görür ve her vesile ile bu borcunu - gördüğü iyiliğe karşılık vermek sûretiyle - ödemek ister ve bundan haz da duyar. Halbuki insanın bu konuda en çok minnet duyması Iâzım gelen, hiç şüphe yok ki, Yüce Allah'tır. Çünkü insan, O yüce yaratıcının sayısız nimetlerine erişmiş olarak dünyaya gelmiştir. Allah Teâlâ onu en güzel sûrette yaratmış ve evrende olan her şeyi onun emrine vermiştir. Yeri ve gökleri ve bunlarda olan her şeyi insana hizmet için varetmiştir. Nitekim Kur'an-ı Kerim'de şöyle buyurulmuştur.

"Gökleri ve yeri yaratan, gökten suyu indirip onunla rızık olarak size her türlü meyveler çıkaran, izniyle denizde yüzüp gitmeleri için gemileri emrinize veren, nehirleri de size akıtan ancak Allah'tır . Adetleri üzere seyreden güneşi ve ayı size faydalı kılan, geceyi ve gündüzü istifadenize veren yine Allah'tır. O, size istediğiniz her şeyden verdi. Eğer Allah'ın nimetini sayacak olursanız sayamazsınız. Doğrusu insan çok zâlim, çok nankördür." (İbrahim, 32-34.)


Allah Teâla, kendisine bu kadar nimetleri verdiği insan, O'na hamdetmek ve şükretmek durumundadır. İşte buna ibadet diyoruz.


Evet, hiçbir şeye muhtaç olmayan Allah'ın, insanların ibadetine de ihtiyacı yoktur. Aksine buna muhtaç olan insandır. Çünkü ibadetler her şeyden önce insan hayatını disiplin altına alır. İnsanın belli zamanlarda yerine getirmekle yükümlü olduğu ibadetler, insanı başı boşluktan ve sorumsuzluktan kurtarır. Her işinde Allah'ın gözetim ve denetimini gönlünde duymasını sağlar. Sorumluluk duygusu böylece gelişen insanın toplum içindeki davranışları ve olaylar karşısındaki tavırları ölçülü olur.

Diğer taraftan ibadetler, insanın ruhî ve manevî terbiyesine de hizmet eder. Başkalarına karşı kötü duygu ve düşüncelerden arınmasını sağlar. Başkalarıyla olan ilişkilerinde haksızlıklardan sakınmasına yardımcı olur.

İbadet, Allah'ın, insanlar üzerindeki hakkıdır. Nitekim Peygamberimiz Muâz b. Cebel'e (Allah ondan razı olsun):

– Muaz! Allah'ın kulları üzerindeki hakkı nedir, bilir misin? dedi Muâz:

– Allah ve Rasûlü daha iyi bilir, diye cevap verdi. Peygamberimiz:

– Allah'a ibâdet etmeleri ve O'na hiçbir şeyi ortak koşmamalarıdır. buyurdu.

Sonra peygamberimiz tekrar sordu.

– Allah'a ibadet ettikleri takdirde, kulların Allah üzerindeki hakkı nedir, bilir misin? dedi.

Muâz'ın

– Allah ve Rasûlü daha iyi bilir, demesi üzerine peygamberimiz:

– "Onlara azab etmemektir",(Müslim, İman, 10.) buyurdu.


İbadet, Allah'ın insanlar üzerindeki hakkı olduğu içindir ki, Allah'tan başkasına -kim olursa olsun- ibadet edilmez. Allah'tan başkasına ibadet etmek veya Allah'a yapılan ibadete başkasını ortak kılmak, en büyük günah sayılmış, bundan tövbe etmedikçe Allah Teâlâ’ın bu günahı bağışlamayacağı Kur’an-ı kerim'de bildirilmiştir.

İbadetle, erginlik çağına gelmiş aklı başında müslüman olan kadın ve erkekler yükümlüdür. Bu yükümlülük, ölünceye kadar devam eder. Nitekim Kur'an-ı Kerim'de:


"Sana ölüm gelinceye kadar Rabbine ibadet et"
(Hicr, 99.) buyurulmuştur.



İbadetlerin içerisinde namaz, başta gelir.


İbadetlerin içerisinde namaz, başta gelir.


İbadetlerin içerisinde namaz, başta gelir.


İslâm'da beş temel ibadet vardır. Bunlardan birisi namazdır.

Namazın Arapçası "salât'' tır "salât"ın sözlük anlamı dua demektir. Nitekim Kur'an-ı Kerim'de:

"Onlara salât et (yani dua et) çünkü senin salâtın (yani duan) onlar için sukûnettir." (Tevbe, 103.) buyurulmuştur ki, buradaki "salât'' dua anlamındadır.

"Peygamberimize salât ve selâm olsun" dediğimiz zaman da bu manayı anlarız.

Dindeki anlamı ise, peygamberimizin öğrettiği şekilde "Allahü Ekber" sözü ile başlayıp selâm ile biten özel fiil ve sözlerden ibaret olan bir ibadetin adıdır.

Namaz farzdır. Allah'ın kesin emridir. Kur'an-ı Kerim'de şöyle buyurulmuştur.


"Namazı kılın zekatı verin." (Bakara, 110.)


"Şüphesiz namaz, müminler üzerine vakitli olarak farz kılınmıştır." (Nisa, 103.)


"Onlar, dini sadece Allah'a hâlis kılarak, Allah'ı birleyerek, ancak Allah'a ibadet etmekle, namazı kılmakla ve zekâtı vermekle emrolunmuşlardır. İşte dosdoğru din budur." (Beyyine, 5.)

Peygamberimiz de konu ile ilgili olarak şöyle buyurmuştur:

"İslâm beş esas üzerine kurulmuştur: Allah'tan başka tanrı olmadığına ve Muhammed'in Allah'ın peygamberi olduğuna şehadet etmek,namaz kılmak, haccetmek ve Ramazan orucunu tutmaktır." (Buhari, İman, 2; Müslim, İman, 5.)

Beş vakit namaz, peygamberimize peygamberlik geldikten yaklaşık 11,5 yıl sonra Mirac'da farz olmuştur. Namaz, erginlik çağına gelen ve aklı başında olan her kadın ve erkek müslümana farzdır.

Erginlik çağına gelmemiş olan çocuklara namaz farz değil ise de, yedi yaşından itibaren namaza başlatılmaları, alışkanlık kazanmaları açısından yararlı olur.

Peygamberimiz şöyle buyurmuştur.


"Çocuklarınıza yedi yaşına geldiklerinde namaz kılmalarını öğütleyin" (Ebû Davut, Salât, 26.)

Böylece çocuklar, erginlik çağına gelip namaz kendilerine farz olunca, namaza karşı yabancılık çekmiş olmazlar.

Namaz, Allah'a karşı yapılması gereken kulluk görevlerinin en önemlisidir.
Çünkü Allah, imandan sonra namazdan daha üstün bir ibadeti emretmemiştir.
Namaz, Kur'an-ı Kerim'in pek çok yerinde ,çeşitli vesilelerle geçmektedir. Namaz, kalp, söz ve beden ile yapılan ibadetleri bir araya toplamış bulunmaktadır.

Namazın insan için pek çok yararları vardır. Çünkü Allah Teâlâ, bizlere yararı olmayan birşeyi emretmemiştir. Zira, Allah Teâlâ hiç bir şeye muhtaç değildir. İhtiyacı olan biziz, yapılmasını istediği her şeyde bizler için pek çok yararlar vardır. Kısaca namazın bazı yararlarına işaret edelim.

Namazin yararlari nelerdir.. DevaminDA GELECK...

Selametle.. B)B)B)B)B)B)B)
[/size][/color]
 

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt