sivetok
Kayıtlı Kullanıcı
Başbakanlık, internet suçları ve bunlara karşı alınacak önlem ve yaptırımları düzenleyen yönetmeliği yayımladı. Yönetmelikle birlikte sitelerde yorumyapanlara da çeşitli cezai uygulamalar geliyor...
Başbakanlık, internet suçları ile bunlara karşı alınacak önlem ve yaptırımları düzenleyen Yönetmeliği yayımladı. Bundan sonra internet suçları için 50 bin YTL'ye kadar para, 2 yıla kadar hapis cezası uygulanabilecek.
Başbakanlık'ın İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesine Dair Yönetmelik'i Resmi Gazete'de yayımlandı.
Buna göre; yayınlar; insan onuruna, temel hak ve hürriyetlere saygılı olacak. Gençlerin ve çocukların fiziksel, zihinsel ve ahlaki gelişimini zedeleyecek türden içeriklere yer verilmeyecek. Ailenin huzur ve refahını sağlayan hususlara zarar verecek nitelikte olacak. Kişileri, uyuşturucu madde bağımlılığı, fuhuş, müstehcenlik ve kumar gibi kötü alışkanlıklara teşvik edici olmayacak.
Herkesin kendisine yönelik haklarını ihlal eden internet yayınlarının içeriklerinden dolayı cevap ve düzeltme hakkı olacak.
-SİTELERİN SAHİBİ İLAN EDİLECEK-
Ticari veya ekonomik amaçlı içerik sağlayıcıları, yer sağlayıcıları ve erişim sağlayıcıları, ayrıntılı tanıtıcı bilgilerini, kendilerine ait internet ortamında, kullanıcıların ana sayfadan doğrudan ulaşabileceği şekilde ve iletişim başlığı altında, doğru, eksiksiz ve güncel olarak bulundurmakla yükümlü olacak.
İçerik sağlayıcı, internet ortamında kullanıma sunduğu her türlü içerikten sorumlu tutulacak.
Yer ve erişim sağlayıcılar yayınların içeriği dolayısıyla cezai sorumluluk dahil tüm yükümlülüğünü alacak. Erişim sağlayıcılar trafik bilgilerine ilişkin kayıtları Başkanlığı vermek zorunda olacaklar.
Erişim sağlayıcı faaliyete başlamasından itibaren her ay düzenli olarak, her erişim yöntemine ilişkin kullanacağı erişim numaralarını ve toptan hizmet verdiği abonelere ilişkin bilgileri Başkanlığa gönderecekler.
-KENDİSİNİ TANITMAYANA 10 BİN YTL'YE KADAR CEZA-
Sitede kendisine ait tanıtıcı bilgilere yer vermeyenlere 2 bin YTL'den 10 bin YTL'ye kadar idari para cezası verilecek.
Yönetmelikte sayılan yükümlülüklerini yerine getirmeyen yer ve erişim sağlayıcılara 10 bin YTL'den 50 bin YTL'ye kadar idari para cezası uygulanacak.
Cevap ve düzeltme hakkı için başvurudan itibaren iki gün içinde siteye gerekli metin konulacak ve bir hafta kalacak. Cevap ve düzeltme hakkı tanınmazsa kişi 15 gün içinde yerleşim yeri sulh ceza mahkemesine başvurarak, içeriğin yayından çıkarılmasına ve yayındaki kapsamından fazla olmamak üzere, hazırladığı cevabın bir hafta süreyle internet ortamında yayımlanmasına karar verilmesini isteyebilecek.
-DÜZELTME YAYINLAMAYANA 2 YILA KADAR HAPİS CEZASI-
Sulh ceza hakiminin cevap ve düzeltme kararını uygulamayan sorumlu kişi, 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak.
Düzenleme göre TCK'da bulunan şu suçlar için erişim engellenecek:
-MÜSTEHCENLİK ERİŞİM ENGELLEME NEDENİ-
“İntihara yönlendirme, çocukların cinsel istismarı, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma, sağlık için tehlikeli madde temini, müstehcenlik, fuhuş, kumar oynanması için yer ve imkan sağlama, Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanunda yer alan suçlar.”
Başkanlık tarafından verilen erişimin engellenmesi kararının konusunu oluşturan yayını yapanların kimliklerinin belirlenmesi halinde, Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulacak.
Erişme engelleme çerçevesinde yapılacak soruşturma sonucunda kovuşturmaya yer olmadığına kararı verilmesi halinde, erişimin engellenmesi kararı kendiliğinden hükümsüz kalacak.
Başkanlıkça resen verilen erişimin engellenmesi kararı, hakim tarafından onaylanmadığı takdirde hükümsüz sayılacak.
-ERİŞİM ENGELLEME KARARINA UYMAYANA HAPİS CEZASI-
İdari tedbir olarak verilen erişimin engellenmesi kararının Başkanlıkça bildirilmesinden itibaren 24 saat içinde yerine getirilmemesi halinde, Başkanlık tarafından erişim sağlayıcısına, 10 bin YTL'den 100 bin YTL'ye kadar idari para cezası verilecek. İdari para cezasının verildiği andan itibaren 24 saat içinde kararın yerine getirilmemesi halinde ise Başkanlığın talebi üzerine Kurum tarafından faaliyet belgesinin iptaline karar verilebilecek.
Soruşturma evresinde hakim, kovuşturma evresinde ise mahkeme; soruşturma evresinde gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Cumhuriyet Savcısı tarafından koruma tedbiri olarak verilen erişimin engellenmesi kararının gereğini Başkanlıkça bildirilmesinden itibaren 24 saat içinde yerine getirmeyen yer veya erişim sağlayıcılarının sorumluları, fiil daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde, 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak.
İdari para cezalarına karşı İdarî Yargılama Usulü Kanunu hükümlerine göre kanun yoluna başvurulabilecek.
Aktifhaber