Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

insanları küçümsemek ve alay etmek (1 Kullanıcı)

mustafa11

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
www.mobilyaonarim.com
Bir Müslümanı küçümsemek, onu küçümsercesine konuşmak ve o şekilde davranmak çok çirkin bir huydur.
Renk, ırk, soy-sop, servet, mevki-makam vs. gibi durumlar "üstünlük" vesilesi değildir.
Bu gibi durumları ölçü edinerek bir başkası küçümsenemez. Amelleri küçümsemek de böyledir. Bu durumla ilgili hadis-i şeriflere bakalım.

Ebu Hureyre (r.a.) Resulullah'ın (s.a.v.) şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir: "Eğer bir kimsenin -amellerini küçümseyerek- 'insanlar helak oldu' dediğini işitirseniz, işte o -kendisini beğendiği için- daha kötü bir şekilde helak olmuştur."(Tergib ve Terhib, c.5/513)

Beyhaki'nin diğer bir rivayeti de şöyledir: "Kimsenin, kimseye dinden veya takvadan başka bir üstünlüğü yoktur. Kişiye -günah olarak- kötü sözlü, kötü huylu ve cimri oluşu yeter." (a.g.e., 5/515)

Alay; Bir şeyle veya bir kişiyle eğlenmek, insanları hafife almak, tahkîr etmek, başkasının kusur ve noksanlarını söz, işaret veya yazı ile teşhîr etmek, toplumda küçük düşürme hareketlerine denir.
Alay etme duygusu insanlarda, kendini büyük görmeyle başlar; daha sonra karşısındaki insanı hiçe sayıp, ona tepeden bakmaya kadar gider. Neticede bu duygu insanları alaya aldırır, şeytanı Rabb'ine isyan ettiren böbürlenerek Hakkı kabûl etmemek ve insanları hor görmek şeklinde tezahür eden kibir ve gurur hastalığını ortaya çıkarır.

Bu hususta Rabbimiz mealen şöyle buyurmaktadır:"Ey iman edenler! Bir topluluk diğer bir topluluğu alaya almasın; olur ki, alay edilenler kendilerinden daha hayırlı bulunurlar. Kadınlar da kadınları alaya almasınlar; belki onlar kendilerinden daha hayırlıdırlar. Hem birbirinizi ayıplamayın ve kötü lâkablarla atışmayın. İmandan sonra fâsıklıkla adlanmak ne kötü isimdir! Kim de tövbe etmezse, işte onlar zalimlerin ta kendileridir." (el-Hucurât, 49/11)

Mevzu ile ilgili Peygamber Efendimizin (s.a.v.) şu hadis-i şerifi kulaklara küpe olmalıdır: Haris oğlu Alâ (r.a.) Resulullah'ın (a.s.m.) şöyle buyurduğunu rivayet etti: "İnsanlarla alay edenleri, onların suçlarını araştırıp yayanları, iyi kimselere suç isnad eden koğucuları Allah ( c.c.) köpek suretinde haşredecektir."(Tergib ve Terhib, c.5/391)

Im_muslim

Kayıtlı Kullanıcı
Selamünaleyküm ALLAH razı olsun mustafa abi...
emeğine sağlık. ALLAHın izni ile ders alanlardan oluruz inşaallah...

ALLAHa emanet olunuz...

nurus

Kayıtlı Kullanıcı
Allah razi olsun..Maalesef bende cok güvendigim imanli sandigim bir arkadasim tarafindan kücük görüldüm..Hakaretlere ugradim..Allaha havale ediyorum onu..Allah razi olsun güzel okunmaya deger anlamli bir paylasim.Allaha emanet olun..

mustafa11

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
www.mobilyaonarim.com
Allah razi olsun..Maalesef bende cok güvendigim imanli sandigim bir arkadasim tarafindan kücük görüldüm..Hakaretlere ugradim..Allaha havale ediyorum onu..Allah razi olsun güzel okunmaya deger anlamli bir paylasim.Allaha emanet olun..

a s sevgili kardeşim rabbim sizlerdende razı olsun inşallah selametle....
progress.gif

Im_muslim

Kayıtlı Kullanıcı
Selamünaleyküm Mustafa abim. yazacaklarım için şimdiden özür diliyorum ama.
Siirt_56 kardeşimize karşı açtığın forum ve galatasaray fenebahçe forumuna yazdığınız yazınız biraz bu konunuz ile ters düşmüyor mu?
Belki amacınız farklıdır ve bu kardeşimize yardım ve uyarı niteliğide taşıyor olabilir ben yanlış anlamış olabilirim.

Abim affınıza sığınıyorum. Size nasihat etmek haddime değildir lütfen hakkınızı helal ediniz...

Selametle kalın abicim...
Hayırlı geceler...

mustafa11

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
www.mobilyaonarim.com
Selamünaleyküm Mustafa abim. yazacaklarım için şimdiden özür diliyorum ama.
Siirt_56 kardeşimize karşı açtığın forum ve galatasaray fenebahçe forumuna yazdığınız yazınız biraz bu konunuz ile ters düşmüyor mu?
Belki amacınız farklıdır ve bu kardeşimize yardım ve uyarı niteliğide taşıyor olabilir ben yanlış anlamış olabilirim.

Abim affınıza sığınıyorum. Size nasihat etmek haddime değildir lütfen hakkınızı helal ediniz...

Selametle kalın abicim...
Hayırlı geceler...

a s kardeşim çok haklısınız ama yazıları bir takip etseniz bütün konulara giriyor ve saçmaca dört figür koyuyor ama bütün konulara insan bu şekilde davranmaz ben o konuyu bilerek açtımki gelsin diye ama çok uyanık gelmiyor zaten kendine ait bir konu bulsaydım oraya yazacaktım ama yok ilgilendiğin için çok sağol....

Im_muslim

Kayıtlı Kullanıcı
a s kardeşim çok haklısınız ama yazıları bir takip etseniz bütün konulara giriyor ve saçmaca dört figür koyuyor ama bütün konulara insan bu şekilde davranmaz ben o konuyu bilerek açtımki gelsin diye ama çok uyanık gelmiyor zaten kendine ait bir konu bulsaydım oraya yazacaktım ama yok ilgilendiğin için çok sağol....

ALLAH razı olsun abim...evet farkındayım bütün konulara aynı figürleri ekliyor ve yazı yazmıyor. ilk başta bende çok şaşırmıştım...haklısınız...
artık neden böyle davranıyor bilemiyorum:)

selametle abim...
hayırlı geceler...

mustafa11

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
www.mobilyaonarim.com
ALLAH razı olsun abim...evet farkındayım bütün konulara aynı figürleri ekliyor ve yazı yazmıyor. ilk başta bende çok şaşırmıştım...haklısınız...
artık neden böyle davranıyor bilemiyorum:)

selametle abim...
hayırlı geceler...

benim konuyu açma sebebim gelmesi ama gelmiyor onunla konuşmak içindi ama dedimya çok uyanık ne yapalım oda öyle bir kişilik ...

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt